'Lukas eist altijd dat radio Klara opstaat', vertelt Bart De Beule, de vader van Lukas. 'Hij is daarin erg maniakaal. Via het programma Klara for Kids heeft hij de zender leren kennen.' Toen Klara enige tijd geleden luisteraars opriep om iemand voor te dragen die een spitsconcert kon winnen - dat is een live optreden tijdens de verplaatsing van huis naar werk - aarzelde Bart niet en maakte hij reclame voor zijn zoon.

Met succes, want gisterochtend erg vroeg stond er een grote wagen met een vleugelpiano erachter voor de deur van de De Beules. Thomas Vanderveken, de presentator van het ochtendprogramma Espresso op Klara, had de Nederlandse pianiste Iris Hond meegenomen om de ochtendlijke rit van Lukas en Bart op te fleuren.

'We zijn eerst naar de rotonde van Wommelgem gereden', vertelt Bart. 'Daar hebben Iris en Thomas een miniconcert gegeven. 'Vandaar zijn we naar de stad gereden.' Opmerkelijk: tijdens de hele rit bleef pianiste Iris Hond gewoon doorspelen. 'Ook op de ring, aan een snelheid van zeventig of tachtig kilometer per uur', aldus Bart.

'Je hoorde de muziek niet zo goed', vertelt Lukas. 'Dat was wel jammer.'

Piloot

Maar het leukste moest nog komen. Alle kinderen van de Steinerschool in de Antwerpse Volksstraat stonden Lukas op te wachten op de speelplaats. 'Het was een ontvangst die ik nooit vergeet', herinnert vader Bart zich. 'Daar heb ik een zelfgemaakt liedje gespeeld', vertelt Lukas. 'Onder zachte dwang van Thomas', vult vader Bart aan. 'Hij heeft zijn lied gespeeld op een manier die ik nog altijd niet geloof. Het was een ongelooflijke bevestiging van zijn talent.'

'De kinderen vonden mijn lied heel mooi', zegt Lukas nog. 'Er zitten nog een paar pianisten op de school en die waren wel jaloers.' Zelf speelt Lukas al erg lang piano. 'Al bijna heel mijn leven.' Bijna elke dag is hij bezig met het componeren van eigen liedjes, vertelt hij nog.

Hoe enthousiast Lukas ook is over Klara en de klassieke muziek, een carrière als muzikant ziet hij niet zitten. 'Ik denk dat ik later piloot word. Daar kijk ik al een jaar naar uit.'