Het recept is ondertussen alom bekend. Verspreid over vier verschillende hallen stallen 110 standhouders zo'n 60.000 titels uit. Ook de nieuwe dragers zoals e-readers en e-boeken komen aan bod. Bovendien kan de bezoeker dagelijks tientallen Vlaamse en internationale auteurs ontmoeten.

Nieuw dit jaar zijn vijf aparte themadagen. Tijdens 'Euh..ropa!' op 1 november staat, zoals de naam het al doet vermoeden, Europa in de kijker. Wat betekent ons land nog binnen Europa en omgekeerd? Hoe ziet de Europese toekomst eruit? Een dag later is het 'Madammendag', in samenwerking met het gelijknamige Radio 2-programma. Op 6 november staan de veertienplussers centraal. Zij wagen zich tijdens 'Boekenstebuiten' aan een stripworkshop en kunnen acteur voor een dag worden. Ook de mannen krijgen hun eigen themadag: 'It's a Man's World' loopt in samenwerking met P-magazine en Ché en belooft op 7 november een dag met een hoog testosterongehalte over alles wat mannen drijft. Tot slot is er 'Uit de kunst' op 11 november, waar kunst in beeld en beelden in boeken aan bod komen.

Er is nog een nieuwigheid. Dit jaar worden er kookdemonstraties gegeven. Auteurs van kookboeken maken in een showkeuken gerechten klaar en geven de bezoekers tips om het zelf te proberen.

Daarnaast probeert de Boekenbeurs ook deze editie haar ecologische voetafdruk verder te verminderen. Zo wordt er in totaal 1.100 m² ecologisch tapijt gebruikt dat honderd procent recycleerbaar is en na gebruik verwerkt wordt tot grondstof voor nieuwe producten.