In het natuurgebied Landschap De Liereman (Oud-Turnhout/Arendonk) werd "uitgebeten veenmos" ontdekt, een nieuwe soort veenmos voor Vlaanderen. In
Wallonië is de soort uiterst zeldzaam en in Nederland, met veel meer veen, bedreigd. Dat meldt de Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie (VWBL) op
natuurbericht.be.
"Veenmossen zijn een ecologisch zeer bijzondere mossengroep", aldus Dirk De Beer (VWBL). "Het zijn de enige mossen die een zodanig grote invloed uitoefenen op hun omgeving, dat ze zelfs landschappen kunnen vormen. Dat komt omdat ze een enorm waterbufferend vermogen hebben en tegelijk hun omgeving verzuren. Afgestorven veenmossen kunnen zich doorheen de eeuwen opstapelen tot metersdikke pakketten."
In ons land komen slechts een dertigtal soorten veenmos voor, bijna uitsluitend in beschermde natuurgebieden. Enkele soorten zijn daar algemeen, maar de meeste zijn zeer zeldzaam en soms zelfs van slechts één of enkele vindplaatsen gekend.
Ons land ligt aan de zuidwestgrens van het Europese verspreidingsgebied van de soort "uitgebeten veenmos". "In Centraal-Europa is het hoofdzakelijk een gebergtesoort, die graag op kwelrijke hellingen groeit", aldus De Beer. "In het laagland wordt dit veenmos soms in berkenbroekbossen gevonden, wat ook het geval was in Landschap De Liereman."
Het door Natuurpunt beheerde gebied Landschap de Liereman in Oud-Turnhout en Arendonk kende met een tiental soorten veenmossen, reeds een hoge veenmos-diversiteit.
Het herkennen van de verschillende soorten veenmos is specialistenwerk. Zaterdag ondertekenen de VWBL en Natuurpunt een samenwerkingsovereenkomst om hun expertise meer in te zetten in natuurgebieden van Natuurpunt.