Uw moeder is overleden dus moet u de woning verlaten, zo zegt de wet
Dave Casteleyn (26) zijn moeder overleed eind november 2009 en daarom moet hij de ouderlijke huurwoning verlaten. Datzelfde maken ook Steven Moya Santana en Rachid El Amraani mee. Ze werden alle drie wees en dan mogen ze van de huisvestingsmaatschppij Tuinwijk niet blijven wonen in een sociale huurwoning.
De drie Lokeraars vonden elkaar als slachtoffer van die kronkel in de wetgeving. Ze beleven niet enkel een emotioneel moeilijke periode maar gaan tegelijk door een financiële hel. "Al mijn geld is op. De rekening van het ziekenhuis bedroeg meer dan tweeduizend euro en daarna nog eens ruim tweeduizend euro voor de begrafenis. Een eenvoudige crematie want de as uitstrooien op zee zoals mijn moeder wou was te duur. Vorige maand heb ik moeten leven van 75 euro, acht kilo ben ik afgevallen", illustreert Dave Casteleyn zijn benarde financiën.
Wat meteen duidelijk maakt dat een ander appartementje huren uitgesloten is. "Ik kan niet verhuizen want dan moet ik een huurborg betalen en ik heb geen geld", beseft Casteleyn. Het liefst zou de jongeman blijven in het appartement waar hij al bijna twintig jaar woont maar dat laat de wet niet toe.
Misbruik
"Vroeger werd nogal eens misbruik gemaakt om een huurcontract te laten doorlopen van de ouders naar de kinderen. Een paar maanden voor het overlijden kwam een kind al dan niet op papier inwonen bij de vader of moeder. Als die dan gestorven was nam het kind het huurcontract over zonder jaren op de wachtlijst te hebben gestaan", legt Bea Plaetinck het misbruik uit. Zij was de beste vriendin van Dave's moeder en is nu zijn toeverlaat.
"Om die misbruiken te stoppen is de wet aangepast en kunnen meerderjarige kinderen, na het overlijden van de ouder, niet meer blijven wonen in een sociale huurwoning. Maar bij Dave is er geen sprake van misbruik, hij woont hier al zo lang en heeft de laatste jaren zijn zieke moeder met veel liefde verzorgd", vertelt Plaetinck.
Niet uitzonderlijk
Het verhaal van Dave is helaas niet uniek. "Een vriend van Dave heeft het nog moeilijker. Rachid El Amraani woonde samen met zijn mindervalide broer bij hun vader. Ook in een huurhuis van Tuinwijk Hun papa is onlangs overleden en ook zij komen daarom op straat te staan. Dit is gewoon onmenselijk", ergert Plaetinck zich aan die te strikte wetgeving.
Ook Antonio Moya Santana beleeft een quasi identiek verhaal. "Ik ben gescheiden en mijn zoon Steven woonde bij zijn moeder. In juli vorig jaar is zij overleden aan kanker en een paar weken later kreeg Steven van de huisvestingsmaatschappij Tuinwijk dat hij het huis moet verlaten. Mijn zoon verliest zijn moeder en dus moet hij maar opkrassen, hoe is dit toch mogelijk?"
Discriminatie
En ook hier blijkt dat de wetgever niet altijd logisch handelt. "Als het inwonende kind 25 jaar geworden is gaat de huurprijs naar omhoog, in mijn geval was dat 130 euro per maand. Maar toch tel ik niet mee als medehuurder, dit is discriminatie", vindt Dave die het erg moeilijk heeft met zoveel onrecht.
Freya Van den Bossche dreigt met snelle doorlichting
De sociale huisvestingsmaatschappij Tuinwijk uit Lokeren heeft het verkorven bij Vlaams minister van wonen Freya Van den Bossche (Sp.a). Drie meerderjarige wezen moeten over enkele weken het appartement waar ze in opgroeiden verlaten. Dat is het gevolg van een wet die in het leven werd geroepen om te voorkomen dat kinderen automatisch het huurcontract van hun overleden ouders zouden overnemen zonder op een wachtlijst te hebben gestaan. Het resultaat is dat meerderjarige kinderen die effectief bij hun vader of moeder inwonen op straat komen te staan na het overlijden. Van den Bossche wil die wet versoepelen maar dat vergt tijd en intussen dringt ze aan bij de huisvestingsmaatschappij Tuinwijk om het huurcontract te laten doorlopen. Tuinwijk wil daar nog niet op ingaan en daarop heeft het kabinet laten weten dat de maatschappij bovenaan de lijst komt om doorgelicht te worden. Alle Vlaamse huisvestingsmaatschappijen worden op termijn doorgelicht, wat ze doorgaans niet leuk vinden. De Lokerse huisvestingsmaatschappij riskeert nu als een van de eerste aan de beurt te komen.
DVR
|