Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
22-12-2013
Kijk hoe deze troep pinguïns 'golft' als verkeer in een file
Kijk hoe deze troep pinguïns 'golft' als verkeer in een file
Stefan Grommen − 20/12/13, 11u03
De 'opeenhoping' van keizerspinguïns, als bescherming tegen het gure poolweer, heeft heel veel weg van file op een autoweg. Time-lapsebeelden tonen een erg fascinerend, golvend patroon van de troep, zo concluderen wetenschappers in de New Journal of Physics.
In mei of juni - herfst op de Zuidpool - leggen de keizerspinguïnwijfjes op het ijs ver van de zee één ei, waarna ze naar zee vertrekken om een vetlaag aan te leggen. De mannetjes blijven in een groep achter in de koude poolnacht. Het ei houden ze op hun voeten onder een beschermende huidplooi.
Door het ei kunnen ze nauwelijks bewegen en zijn ze veroordeeld tot maandenlang vasten en overleven op hun vetreserves. Om de snijdende, koude wind te overleven gaan al de mannetjes dicht bij elkaar staan en blijven voortdurend in beweging, zodat niet steeds dezelfde mannetjes aan de buitenkant staan.
Twee centimeter Die bewegingen zijn nu onderzocht door wetenschappers, zo bericht de Britse krant The Independent. Ze kunnen nog het best omschreven worden als kleine golfjes, net zoals bij een grote file op een autosnelweg: telkens een pinguïn meer dan 2 centimeter van zijn buur wijkt, schuift die ook op. Wetenschappers achterhaalden dat die constante microverschuivingen de eenheid van de groep mooi bewaren, wat natuurlijk de beste bescherming tegen de wind biedt.
Anders dan in een file met auto's kan eender welke pinguïn een 'golfje' in de groep creëren, in eender welke richting. Oorspronkelijk dachten wetenschappers dat enkel pinguïns die naar het midden van de groep bewogen, de bewegingen triggerden. Verder zagen ze twee grote 'golven', die kort na elkaar waren gestart, mooi in elkaar opgaan.
Australische wetenschappers hebben ontdekt dat er goud groeit aan bomen als de eucalyptus en acacia. De ontdekking zou kunnen leiden tot een nieuwe, revolutionaire methode om goud te zoeken. Dat meldt nieuwszender CNN.
Dat planten en bomen mineralen - zoals goud - absorberen via hun wortels, is niet nieuw. Tot nu hebben wetenschappers echter nooit kunnen bewijzen dat die mineralen van diep onder de grond komen.
Onderzoekers ontrafelden het mysterie op de domeinen Freddo Gold Prospect in het westen en Barns Gold Prospect in het zuiden van Australië. De eucalyptus en acacia hebben diepe en omvangrijke wortelstructuren. Bij een grote droogte graven de wortels diep in de grond, op zoek naar water. Zo diep, dat ze soms op goud stoten.
Goudvoorraaden De bevindingen werden deze week gepubliceerd in de online krant Nature Communications. Volgens de onderzoekers kan het onderzoek leiden tot een nieuwe, erg succesvolle methode om goud te zoeken. De bomen kunnen immers aangeven op welke plekken onder de grond nog goudvoorraden te vinden zijn.
Wie nu echter meteen het vliegtuig wil nemen om naar goud te gaan speuren, is eraan voor de moeite. De onderzoekers vonden in de bladeren van de bomen een gemiddelde goudconcentratie van 80 op een miljard en in de schors een concentratie van amper 4 op een miljard. Het goud is met het blote oog dus niet zichtbaar.
De besmettelijke huidinfectie schurft is in Vlaanderen de laatste tijd op verschillende plaatsen vastgesteld. Dermatologen spreken van een epidemie. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad vandaag.
Deze maand werd schurft onder meer vastgesteld in de kinderkankerafdeling van het UZ Gent, in een rusthuis in Averbode en in een studentenhome in Turnhout.
Volgens dermatologe Hilde Lapeere (UZ Gent) komt schurft vooral voor op plaatsen waar intensief huidcontact is tussen mensen. De infectie wordt behandeld met een zalf die over het hele lichaam moet worden uitgesmeerd om de schurftmijten te doden.
De dermatologe verwacht dat de piek zal verdwijnen als er voldoende behandeld wordt, net zoals dat in 2002 het geval was. "Bewustwording is belangrijk, ook onder huisartsen", zegt ze. "Schurft blijft een taboe. Openheid is een eerste stap. De arts moet aandringen op die openheid en op de behandeling van alle contacten van de patiënt."