In 2013 zijn er opvallend weinig uilen ter wereld gekomen. De dalende muizenpopulatie is hiervan de grote oorzaak. Dat meldt de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt op woensdag.
De voedselpiramide is maar zo sterk als haar zwakste schakel en dat heeft de uil geweten. Het dier, dat bovenaan de voedselpiramide staat, is afhankelijk van de muizenpopulatie. Deze liet het in 2013 afweten door de lage vruchtzetting van de bomen en een strenge winter, zegt Philippe Smets van de Steenuilenwerkgroep van Natuurpunt.
Broedproces uitstellen
"Een uil eet elke nacht vier à vijf muizen. Een uilennest bestaat uit ongeveer vier uilen. Dat betekent twintig muizen per nacht, oftewel 1.000 muizen per maand", zegt Smets. "De uilen beseffen dat dit niet haalbaar is waardoor ze het broedproces uitstellen, met een dramatisch laag aantal broedgevallen tot gevolg".
Vooral de Kerkuil, de Bosuil en de Ransuil zijn de grootste slachtoffers. "In sommige nestkasten is er zelfs sprake van een nuljaar." De Steenuilpopulatie, met een meer gevarieerd menu, wist zich daarentegen wel te handhaven. "Gelukkig rijpen er inmiddels weer heel wat vruchten aan de bomen. Dat geeft alvast veel hoop voor een groeiende muizenpopulatie en een topjaar in 2014".