Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
27-11-2011
Boekentas wijkt voor hippe sacoche
Boekentas wijkt voor hippe sacoche
Puberende meisjes halen hun neus op voor de klassieke boekentas. In het middelbaar grijpen ze steevast naar een veel hippere sacoche. Tot ongenoegen van de schooldirecties. 'Het is dé trend van het moment', klinkt het bij Dreamland.
Aan de schoolpoort van het koninklijk technisch atheneum van Stabroek moet je al goed zoeken om nog een jong meisje met een klassieke boekentas of rugzak te vinden. Al vanaf hun twaalfde krijgen de fashionista's van mama of papa steevast een trendy handtas. 'Het begint heel vroeg', zegt adjunct-directeur Sandra Nepper. 'Vanaf het derde middelbaar zie je niemand nog met een klassieke schooltas mét handvat.' Tot grote frustratie van de leerkrachten, die moeten toekijken hoe de kinderen boeken en schriften opplooien om alles netjes te doen passen. 'Enkele jaren geleden maakten we de agenda's zelfs groter in de hoop dat de kinderen zich een grotere zak zouden aanschaffen. Maar zelfs dat haalt weinig uit. Ook al zijn de handtassen middelgroot, dan nog steekt het officiële document eruit', aldus Nepper. 'Maar we kunnen ze niet verbieden. We kunnen de leerlingen hoogstens vragen een grotere tas te kopen.'
Schooldirecties zijn er nog lang niet vanaf. Het begint nog maar pas, weet Gunther Desmet, aankoopdirecteur van Dreamland. 'Het is dé trend van het moment. Kipling, dat terrein is verloren in de middelbare school, is met een handtassenlijn voor pubers begonnen. En ook kledingketen Zara speelt er handig op in', legt hij uit. 'Wij stellen ons momenteel de vraag of we vanaf volgend jaar op de kar moeten springen. Eerlijk gezegd ben ik nog altijd voor de klassieke boekentas of rugzak, die niet meteen fashionable is, maar ergonomisch wél verantwoord. Maar als we de boot niet willen missen en een deel van de koek willen, zullen we niet anders kunnen.'
Kurt Caecaert, van handtassengigant Clips in Aalst en Asse, merkt dat de smaken veranderen. 'Speciale neplederen schoolhandtassen voor de meisjes verkopen sinds dit schooljaar als zoete broodjes. Liefst 200 stuks in september. De prijs is dezelfde als een boekentas, de handtas oogt alleen iets hipper.'
Tom Palmaerts, jongerentrendwatcher bij Trendwolves, vindt de handtassenmode een logische evolutie. 'Jonge meisjes zijn steeds vroeger rijp en kijken op naar hun grote volwassen voorbeelden. Ze worden tweens genoemd, tussen kind en tiener. Ze schminken zich, gaan uit en dragen handtassen. En dat zal wellicht niet meer veranderen.'
Nu de energieprijzen de pan uit swingen, komt de Limburgse geoloog Michiel Dusar met een spectaculair plan voor de dag. "Laat ons weer steenkool ontginnen in Limburg. Onder onze voeten steekt nog 800 miljoen ton steenkool en 53 miljard kubieke meter mijngas. Genoeg voor meer dan honderd jaar."
In 1992 werd uit de mijn van Zolder de laatste Limburgse steenkool bovengehaald. Althans, voorlopig. Volgens Michiel Dusar, gastdocent aan de Provinciale Hogeschool Limburg en verbonden aan de Belgische Geologische Dienst, is het alleen nog wachten op een politicus met genoeg gezond verstand én investeringszin, om de mijnen te heropenen. "Op nieuwe plaatsen dan wel. De oude mijnschachten stonden honderd jaar geleden perfect om de steenkoollagen eronder aan te boren, maar nu staan ze te ver van de productiegebieden", stelt Dusar.
30 miljard ton
Er zijn drie goede plaatsen voor de bouw van een mijnschacht van de toekomst: Opglabbeek, het grensgebied Helchteren/Hechtel en de driehoek Meerhout-Balen- Leopoldsburg.
"In de jaren tachtig, net op het moment dat de laatste mijnen werden gesloten, flakkerde de belangstelling voor steenkool nog even terug op door de crisis en de energieschaarste. Van de onderzoeken toen weten we dat er naar schatting 30 miljard ton steenkool onder Limburg zit, waarvan met de huidige technologie naar schatting 800 miljoen ton kan worden ontgonnen. Dat is een enorm potentieel, als je weet dat in het recordjaar van de mijnen 'maar' 10 miljoen ton steenkool werd bovengehaald, of 450 miljoen ton over alle jaren samen."
"Als hier iemand vandaag beslist om een mijn te openen, dan kost dat echter twintig jaar aan vergunningsaanvragen, openbare onderzoeken, enz. vooraleer de eerste spade inde grond kan worden gestoken." Tweede probleem is dat het Limburgse steenkool te vettig is voor de traditionele kachel thuis. "Maar voor centrales is het wel geschikt", zegt Dusar. Een andere mogelijkheid bestaat erin het Kempensezwarte goud als het wareuit te persen. "Elke ton Kempens steenkool kan tot 240 liter benzine opleveren."
"Het mijngas is wel niet makkelijk naar boven te krijgen", geeft Dusar toe. "Het is verbonden met het steenkool en moet met een soort onderdruk naar boven worden gewerkt. Het is moeilijk, maar het kan."
Gewone grottenspin is 'Europese spin van het jaar'
Gewone grottenspin is 'Europese spin van het jaar'
De gewone grottenspin is de "Europese spin van het jaar 2012" en "Grottensoort van het jaar 2012". Dat beslisten archnologische verenigingen uit 25 Europese landen, zo meldt de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL) op natuurbericht.be.
De gewone grottenspin werd in december 2010 voor het eerst in Vlaanderen ontdekt, in de Limburgse mergelgrotten nabij Riemst.
"Om de gewone grottenspin te vinden, moet afgedaald worden naar donkere vochtige plaatsen zoals grotten, spelonken of verlaten groeves", aldus Kevin Lambeets van ARABEL. "De spin gedijt ook in de stad, onder meer in rioleringen, oude beerputten of kelders. Een gemiddelde vochtigheid en quasi constante temperatuur boven zeven graden genieten de voorkeur."
De gewone grottenspin is een van de 955 gekende soorten "strekspinnen" wereldwijd. In Europa zijn 29 soorten van die familie gevonden, waarvan er in België vijftien voorkomen.
De NASA heeft zaterdag de grootste Marsjeep ooit gelanceerd vanop Cape Canaveral in Florida. Om 16.02 uur vertrok een Atlas-5 draagraket om de robotjeep Curiosity op zijn 570 miljoen km lang traject naar Mars te zetten.
De robot, "MSL" of Mars Science Laboratory in NASA-taal, moet 23 maanden in de Marsbodem zoeken naar organische materialen als basis voor leven. Daarvoor heeft het rijdende lab met een gewicht van 900 kilo tien instrumenten aan boord.
Kersverse vader Beckham scoort via hoekschop (video)
Kersverse vader Beckham scoort via hoekschop (video)
David Beckham heeft een superweekend achter de rug. De Engelse middenvelder scoorde niet alleen voor LA Galaxy via een hoekschop, zijn vrouw Victoria beviel ook van hun eerste dochtertje Harper Seven.
Beckham trapte zaterdag een harde en lage hoekschop die meteen ook in de netten belandde. Het was het winnende doelpunt, LA Galaxy versloeg Chicago Fire met 2-1.
Na de wedstrijd kon Beckham naar het ziekenhuis om zijn eerste dochter te verwelkomen.
Op Eindhoven Airport was maandagochtend geen vliegverkeer mogelijk door de mist. Vertrekkende vluchten zijn vertraagd of geannuleerd. Inkomende vluchten wachten op weersverbetering of zijn uitgeweken.
Ook op het vliegveld Rotterdam The Hague Airport vertrekken of landen voorlopig geen vluchten. "Er vliegt niets", aldus een woordvoerster van de luchthaven. Zowel vertrekkende als aankomende vluchten zijn hierdoor ontregeld.
Op de luchthaven van Schiphol werden eerder op de dag ook al tientallen vertrekkende vluchten geannuleerd vanwege de mist.
Kopzorgen voor uitvaartsector: Aantal overlijdens krimpt
Kopzorgen voor uitvaartsector: Aantal overlijdens krimpt
Het aantal Belgen dat tussen januari en september 2011 het leven heeft gelaten ligt lager dan het cijfer in dezelfde periode vorig jaar. Onder meer het zachte weer en het sterftecijfer tijdens de Tweede Wereldoorlog liggen aan de basis van de daling. De uitvaartsector vreest voor jobverlies.
Daar waar er vorig jaar tijdens de eerste negen maanden van het jaar 76.291 Belgen stierven, werden er in dezelfde periode dit jaar maar 74.326 overlijdens genoteerd.
"Als deze afname zich de komende drie jaar voortzet, vrees ik dat veel collega's over de kop gaan", zegt Johan Dexters van Funebra, de beroepsvereniging van de circa 650 begrafenisondernemers in ons land, vandaag in een krant van De Persgroep.
Dat er minder Belgen sterven, heeft onder meer te maken met het zachte weer dit jaar. Ook zijn heel wat mensen die tegen hun stervensleeftijd zouden aanzitten overleden tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Toch is er "goed" nieuws voor de begragenisondernemers. Vanaf 2015 zou het sterftecijfer opnieuw stijgen. De huidige generatie zou volgens de verwachtingen immers ten onder gaan aan de stress.
Antwerps koppel schenkt erfenis ( 750.000) aan alzheimeronderzoek
Antwerps koppel schenkt erfenis ( 750.000) aan alzheimeronderzoek
Een Antwerps echtpaar laat een erfenis van 750.000 euro na aan het alzheimeronderzoek van Christine Van Broeckhoven. Dat meldt de Universiteit Antwerpen maandag. "Dit motiveert ons enorm om er voluit voor te blijven gaan", reageert de wetenschapster. Volgens de universiteit schenken steeds meer mensen hun erfenis (deels) aan wetenschappelijk onderzoek.
Professor Christine Van Broeckhoven (Universiteit Antwerpen en Vlaams Instituut voor Biotechnologie, foto) is de begunstigde in het gezamenlijke testament van het echtpaar Baetens-Van Mechelen. Het koppel laat een erfenis na van 750.000 euro.
Geen opgelegde verplichtingen
Het is de eerste keer dat Van Broeckhoven zo'n bedrag ontvangt via een legaat. "Ik heb het koppel zelf niet gekend", zegt ze. "Geen van beide had de ziekte van Alzheimer, maar wellicht hebben ze me ergens horen spreken." Het legaat moet integraal gebruikt worden voor het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. "Er is geen tijdsdruk, er zijn geen opgelegde verplichtingen. Ik kan het bedrag optimaal besteden in functie van het wetenschappelijk onderzoek."
Steeds vaker schenking aan wetenschappelijk onderzoek
Steeds meer mensen schenken hun erfenis (deels) aan wetenschappelijk onderzoek, stelt de UA. "Legaten kunnen zeker een belangrijke financieringsbron voor onderzoek zijn, maar dat wil niet zeggen dat de overheid haar verantwoordelijkheid mag ontlopen", waarschuwt Van Broeckhoven daarbij. "Dit legaat zou voor onze onderzoeksgroep eigenlijk een geweldige surplus moeten zijn, maar in praktijk is het deels een compensatie voor de verminderde overheidsmiddelen, mede veroorzaakt door de economische crisis."