In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op zomeruur. 2u wordt dan 3u. Uit een enquête op vraag van het Radio 1-programma Peeters & Pichal blijkt dat mensen liever constant in die zomertijd willen blijven.
De meeste mensen willen deze tijdzone behouden, zo blijkt uit een bevraging. Bijna 56 procent van de 14.900 deelnemers aan de enquête op gva.be en hbvl.be over het zomeruur zou liefst altijd de zomertijd behouden terwijl slechts 25 procent altijd winteruur wil. Slechts 19 procent is voorstander van afwisseling zoals nu het geval is.
Donker
Als het altijd zomeruur zou zijn, zou de zon in de wintermaanden dus extreem laat opkomen en blijft het heel lang donker. "Op 1 januari zou je moeten wachten tot 9.45u voor de zon te voorschijn komt", zegt weerman Frank Deboosere op zijn website. "Maandenlang zou de ochtendspits in complete duisternis verlopen. Kinderen zouden in het donker naar school moeten."
"Altijd zomertijd gebruiken zou voor ons lichaam evenwel geen ernstige problemen geven", zegt professor Johan Verbraecken van UZA. "Eens we in dat nieuwe ritme zitten, passen we ons aan. De wintertijd is dan wel ons normale bioritme, maar we zijn flexibel. Regelmaat is het belangrijkst."
Jetlag
Volgens de professor is het vooral de omschakeling die voor problemen zorgt. "Die kortere nacht en heeft zijn weerslag bij slechte slapers. Het is een soort mini-jetlag omdat je ritme met één uur verschuift, maar in één nacht is dat alweer ingehaald."
De zomertijd werd ingevoerd om energie te besparen. Als we niet zouden overschakelen op zomertijd, zouden we pas opstaan als het allang licht is en 's avonds is het dan ook vroeger donker. Dankzij de zomertijd kunnen we dus langer gebruikmaken van het daglicht.