Hoewel de korte zomer aan de noordpool dit jaar niet zo warm is, is het verschil tussen de hoeveelheid ijs in de zomer en de winter het tweedegrootste sinds het begin van de waarnemingen. Canadese wetenschappers vragen zich af wat er is gebeurd met een 50 vierkante kilometer grote ijsplaat ten noorden van Ellesmere Island, die op drie dagen is verdwenen.
Op satellietbeelden van 7 augustus is te zien hoe de ijsplaat van Markham, 50 vierkante kilometer groot en dertig tot vijftig meter dik, op zijn vertrouwde plaats ligt in een fjord aan de noordkust van Ellesmere. Nadien kwamen wolken het zicht belemmeren tot de wetenschappers op 11 augustus moesten vaststellen dat de reusachtige ijsmassa was verdwenen.
Recorddooi?
Hoe kan een fjord dat helemaal vol ijs zit in drie dagen ijsvrij worden ?, vraagt Luke Copland, ijsexpert aan de universiteit van Ottawa, zich af. Ik kon het eerst niet geloven. De noordkust van Ellesmere is normaal het hele jaar door een gigantische diepvries met dikke permanente ijsmassas. Dit jaar zijn voor het eerst in minstens 4000 jaar stukken kust helemaal bloot komen te liggen.
Ik denk niet dat de recorddooi van vorig jaar gebroken wordt, zegt Walter Meier van de universiteit van Colorado in het Amerikaanse Boulder. In 2007 bedroeg het verschil in ijsoppervlakte tussen winter en zomer 2,6 miljoen vierkante meter. Maar het verlies in 2008 is nu al het tweedegrootste sinds het begin van de metingen, en de zomer was niet zo uitzonderlijk warm.