De 32ste en laatste editie van de Gordel volgens de huidige formule is zondag in mineur verlopen. Er kwamen slechts 29.500 deelnemers opdagen, het zwakste resultaat sinds vele jaren. Vorig jaar kwamen al maar 43.404 personen opdagen, wat toen onder meer werd toegeschreven aan het slechte editie. De feesteditie in 2010 haalde nog 80.358 deelnemers.
Administrateur-generaal Carla Galle van organisator Bloso bestempelde na afloop het deelnemersaantal toch als "een mooi resultaat gezien de omstandigheden". Ze verwees hierbij naar "het communautaire opbod en de partijpolitieke profileringsdrang van beide kanten" in de aanloop.
De Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode weigerde Bloso toelating om een start- een aankomstplaats in te richten. Linkebeek gaf pas eergisteren fiat voor de doortocht van de Erfgoedwandeling.
"Al dit communautair gehakketak en het partijpolitiek opbod heeft zeker een negatief effect gehad op de mobilisatie voor deze Gordel", aldus Galle. Dit blijkt duidelijk uit het feit dat er in het trefpunt Alsemberg (dat in de plaats kwam van Rode) slechts 3.232 Gordelaars kwamen opdagen. Slechts 776 personen wandelden de Erfgoedwandeling, wat eveneens veel minder is dan bij dergelijke wandelingen in het verleden.
Pesterijen
De Gordel kreeg bovendien de hele voormiddag op diverse plaatsen te maken met pesterijen zoals duimspijkers, nagels en geknoei met wegwijzers. Dat was vooral het geval op de 100 km Gordelklassieker in Zellik, Wemmel en Meise, maar ook op de kortere fietstochten zoals in Rode.
De Gordel verliep wel opnieuw veilig. Het Rode Kruis diende 226 personen te verzorgen voor kleine letsels. 10 personen werden naar het ziekenhuis vervoerd onder wie één ernstig gewonde.
Lees ook: Weer sabotageacties in laatste Gordel