1 Insecten zijn een redelijke manier om de honger eindelijk de wereld uit te helpen. Er zijn op aarde veertig ton insecten per mens voor handen. Meer dan genoeg voor een decadent buffet voor elke wereldburger, dus. À volonté.
2 Ook de Voedings- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties neemt het idee serieus. Zij plannen een internationaal congres over de consumptie van insecten, later dit jaar nog.
3 Insecten zijn een extreem ecologische en duurzame bron van voedsel. Zo overleven meelwormen bijvoorbeeld op het verder nutteloze kaf van tarwe, terwijl onze reguliere bronnen van 'vlees' zich met weinig minder dan graan of gras tevreden stellen.
4 Insecten kunnen gemakkelijk en op grote schaal gekweekt worden zonder het milieu te schaden.
5 Het eten van insecten staat garant voor ongebruikelijke smaken en texturen. In de BBC-documentaire vergelijkt Stefan Gates de 'zure, citroenachtige' smaak van rode mieren met 'de romigheid van hun eitjes.' Om maar iets te zeggen.
6 Insecten hebben een heel hoge voedingswaarde. Zo bevatten honderd gram kakkerlakken meer proteïnen en ijzer dan dezelfde hoeveelheid gehakt.
7 De beestjes maken in heel wat landen al lang deel uit van het dagelijkse voedingspatroon. In Cambodja zijn tarantula's een lekkernij, terwijl in Thailand krekels worden gefrituurd. Wij zijn eigenlijk de alternatievelingen.
8 Er zijn meer dan duizend eetbare insectensoorten. Zelfs de meest kieskeurige foodie vindt in het uitgebreide gamma ongetwijfeld zijn of haar gading.
9 Een aantal Europese restaurants experimenteert al met het idee. Schrik niet als u binnenkort een in chilisaus gefrituurde sprinkhaan op een plaatselijke menukaart aantreft.
10 De kans dat u zich emotioneel aan de diertjes hecht voor u ze smakelijk naar binnen speelt, is nihil.
De documentairereeks Can Eating Insects Save the World is voorlopig alleen op de Britse zender BBC Four te zien.