Tiener bouwt zonnepaneel met menselijk haar
Een Nepalese tiener heeft een nieuw, erg goedkoop type zonnepaneel ontwikkeld op basis van menselijk haar.
De achttienjarige Milan is afkomstig uit een dorpje op het Nepalese platteland maar loopt school in de hoofdstad Kathmandu. Hij zocht naar een idee om energie te genereren voor zijn huis, maar vond geen betaalbare componenten.
Nepal is een van de armste landen ter wereld en grote delen van het land moeten het stellen zonder elektriciteit. Waar dat wel het geval is, zijn er vaak pannes tot zestien uur per dag.
Melanine
Silicone, het hoofdbestanddeel dat in de meeste zonnepanelen gebruikt wordt, was onhaalbaar, dus zocht Milan naar alternatieven. Melanine, het kleurpigment in menselijk haar, is gevoelig voor licht en kan zich gedragen als geleider.
Milan bouwde met behulp van vier klasgenoten een prototype. Het paneel kost amper 26 euro en produceert 9 volt, genoeg om een gsm op te laden of de hele avond in licht te voorzien. Bij een productie op grote schaal zou die kost nog kunnen halveren.
Haar vervangen
Een halve kilo haar kost amper 15 cent in Nepal en kan verschillende maanden gebruikt worden, terwijl een pakje batterijen het driedubbele kost en maar enkele dagen meegaat.
Het haar kan eenvoudig vervangen worden door de gebruiker van een paneel. Milan is ervan overtuigd dat zijn uitvinding grote delen van de wereld van energie kan voorzien, zeker nu fossiele brandstoffen stilaan opraken.
Bron: JG (IPS)
|