Vlamingen ontwikkelen technologie die opbrengst gewassen verhoogt
 Wetenschappers van de BioScience business groep van Bayer CropScience AG in Gent hebben in samenwerking met collegas van VIB-UGent en de Universiteit Antwerpen, een techniek ontwikkeld om de opbrengst van gewassen te verhogen en ze tegelijkertijd meer bestand te maken tegen ongunstige groeiomstandigheden. Deze technologie is gebaseerd op het selecteren van planten met een efficiënter energieverbruik.
De ontwikkelde technologie is gebaseerd op inzichten in de epigenitica. De epigenetische component kan beschouwd worden als een extra dimensie bovenop de genetische code van een levend organisme die beïnvloed wordt door de omgeving en waardoor de activiteit van de genen veranderen.
"De efficiëntie waarmee energie in een plant wordt aangemaakt en gebruikt, is sterk verbonden met de epigenetische code. Door gebruik te maken van een slimme selectie die de epigenetische code aanpast, hoopt Bayer BioSience NV deze techniek te kunnen toepassen in de veredeling om variëteiten te ontwikkelen met een hogere opbrengst."
8 tot 20% hogere opbrengst
In koolzaad (foto) werd aangetoond dat via deze methode variëteiten kunnen geselecteerd worden die 8 tot 20% hogere opbrengsten opleveren.
Het selectiesysteem werd bevestigd in rijst, zou in principe toepasbaar zijn op elk gewas en moet het mogelijk maken om selectieprocessen efficiënter te maken. Als niet onbelangrijk bijkomend voordeel blijkt, dat deze energie-efficiëntere variëteiten geen extra water of meststoffen nodig hebben om hogere opbrengsten te geven.
|