Er is een nieuw wapen op komst in strijd tegen de ziekenhuisbacterie
Wetenschappers werken momenteel aan nieuwe medicijnen tegen de gevreesde ziekenhuisbacterie waardoor steeds meer patiënten met een nieuw gezondheidsrisico worden geconfronteerd, zo schrijft de Sunday Telegraph.
Doordat wij, ook in België, steeds meer antibiotica slikken, worden bacteriën daar steeds vaker resistent tegen. Dat komt omdat die antibiotica de "goede bacteriën" doden die in ons lichaam zitten en normaal gesproken kwaadaardige varianten onder controle kunnen houden. Die laatsten krijgen dus vrij spel zodat mensen in een ziekenhuis, die toch al kwetsbaarder zijn, steeds vaker af te rekenen krijgen met een aandoening die ze niet hadden toen ze werden opgenomen en die artsen moeilijk baas kunnen.
Nu hebben wetenschappers van het Britse Instituut voor Dierengezondheid nieuwe medicijnen ontwikkeld die geen bacteriën doden maar ze alleen "ontwapenen" door te beletten dat ze schadelijke stoffen in het lichaam brengen. Daardoor kunnen de "bevriende" bacteriën hun oorspronkelijke taak weer vervullen. Goed nieuws, maar met één kanttekening: onderzoeksleider dr. Edouard Galyov bevestigt dat het gaat om een "zeer veelbelovende ontwikkeling", maar voegt daar aan toe dat er "nog veel research nodig is om er zeker van te zijn dat ze op het juiste moment op de juiste plaats worden gebruikt".
|