Champagne is goed voor het hart
Niet alleen rode wijn is goed voor je hart, champagne doet het even goed.
Onderzoekers van de Universiteit van Reading in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat champagne dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als rode wijn.
Champagne bevat immers net als rode wijn polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Ze verlagen onze bloeddruk en beschermen zo tegen hartziektes en beroertes.
Enkele glazen champagne per dag hebben een positief effect op de wanden van de bloedvaten, zegt hoofdonderzoeker Jeremy Spencer.
Lange tijd was er onzekerheid over het gezonde effect van champagne. Polyfenolen zitten in rode wijn, maar niet in witte wijn. Omdat champagne zowel van witte als van blauwe druiven wordt gemaakt, waren er vragen over de aanwezigheid van polyfenolen in de godendrank. Nu blijken deze polyfenolen wel degelijk aanwezig.
Goedkopere alternatieven voor champagne, zoals cava en prosecco, zijn overigens even gezond.
Voor wie liever geen alcohol drinkt: het team van professor Spencer ontdekte dat cacaobonen ook veel polyfenolen bevatten. Een kopje warme chocomelk voor het slapen gaan helpt even goed.
Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.
Onderzoekers van de Universiteit van Reading in Groot-Brittannië hebben ontdekt dat champagne dezelfde gezondheidsvoordelen heeft als rode wijn.
Champagne bevat immers net als rode wijn polyfenolen. Dit zijn krachtige antioxidanten die onze cellen en weefsels extra beschermen tegen kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Ze verlagen onze bloeddruk en beschermen zo tegen hartziektes en beroertes.
Enkele glazen champagne per dag hebben een positief effect op de wanden van de bloedvaten, zegt hoofdonderzoeker Jeremy Spencer.
Lange tijd was er onzekerheid over het gezonde effect van champagne. Polyfenolen zitten in rode wijn, maar niet in witte wijn. Omdat champagne zowel van witte als van blauwe druiven wordt gemaakt, waren er vragen over de aanwezigheid van polyfenolen in de godendrank. Nu blijken deze polyfenolen wel degelijk aanwezig.
Goedkopere alternatieven voor champagne, zoals cava en prosecco, zijn overigens even gezond.
Voor wie liever geen alcohol drinkt: het team van professor Spencer ontdekte dat cacaobonen ook veel polyfenolen bevatten. Een kopje warme chocomelk voor het slapen gaan helpt even goed.
Het onderzoek wordt deze week gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.