Stofwolk heeft nauwelijks gevolgen voor klimaat
De CO 2-uitstoot ten gevolge van de stofwolk van de IJslandse vulkaan, zal het broeikaseffect en de klimaatopwarming niet versterken. Dit heeft Jean-Pascal Van Ypersele van het VN-panel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) gezegd.
De aswolk, die vrijdagochtend België bereikt, is een mengeling van stoom, CO2, zwaveldioxide (SO2) en as, die zes tot elf kilometer hoog wordt gespuwd.
"Het zwaveldioxide en het stof hebben een licht afkoelend effect onder de wolk", want ze houden de zonnestralen tegen, legt Van Ypersele uit.
"Als de uitbarstingen toenemen, kan de afkoeling iets langer duren, maar het zijn vooral de uitbarstingen van tropische vulkanen die tot een afkoeling van één of twee jaar bijdragen. Dat is hier natuurlijk niet het geval", voegt hij eraan toe.
André Berger, professor aan de Franstalige universiteit UCL (Université catholique de Louvain), bevestigt dat de impact op het klimaat miniem zal zijn. Volgens deze klimaatspecialist is er geen sprake van lokale gevolgen zoals bij de uitbarsting van de vulkaan El Chichón in 1982 in Mexico of van de Pinatubo in 1991 op de Filipijnen.
De Europese milieusatelliet Envisat heeft donderdagmiddag een foto (zie links) genomen van de aswolk. Op de foto is duidelijk te zien hoe de grijze aswolk van IJsland (bovenaan links) over Schotland richting Ierland (rechtsonder) trekt.
Lees ook: "Aspluim vormt geen bedreiging voor gezondheid"
Bekijk de foto's van de vulkaanuitbarsting.
Foto ESA
|