Insecten eten is een veel milieuvriendelijker alternatief voor vlees. Ook hier zullen we de komende jaren vaker insecten verorberen, zegt de Nederlandse onderzoeker Arnold van Huis. 'Garnalen eten we toch ook? Dat is zowat hetzelfde.' Tom Le Bacq
ADHESE IMU (in artikel) - 2K - NIET VERWIJDEREN
ADHESE TEXTLINK - NIET VERWIJDEREN
'Als we goede koks vinden die leuke receptjes bedenken, als we mensen goed uitleggen wat ze kunnen eten en wat niet, en als we de insecten op een veilige en hygiënische manier kunnen produceren, dan is er geen enkele reden waarom we hier de komende jaren niet veel meer insecten zullen eten dan nu. Het zou alleszins goed zijn voor het milieu en het is net zo gezond als bijvoorbeeld kip of vis.'
Dat zegt de Nederlandse professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de consumptie van insecten en de impact daarvan op het milieu.
'De veeteelt is goed voor 18 procent van alle broeikasgassen in de wereld', zegt hij. 'Terwijl heel veel eetbare insecten helemaal geen dergelijke gassen uitstoten. Insecten hebben ook veel minder voedsel nodig. Voor één kilogram vlees moet je een dier tien kilo voedsel geven. Voor bijvoorbeeld één kilogram krekelvlees is dat maar twee kilo voedsel. Je kunt ook veel efficiënter oogsten: van een koe eten we maar 55 procent op, van een krekel 80 procent. De vleessector neemt nu al 70 procent van ons landbouwareaal in. Als je weet dat we tegen 2050 met negen miljard mensen zullen zijn op aarde, dan weet je dat we het met vlees alleen niet zullen redden. We moeten alternatieven als insecten overwegen.'
Redenen genoeg dus om binnenkort wriemelende beestjes in de pan te gooien, maar zo'n vaart zal het in onze contreien toch niet al te snel lopen, geeft ook Van Huis toe. 'Heel veel mensen zien het niet zitten om insecten op te eten. Nochtans is er geen reden om bang te zijn: elders in de wereld wordt het wel gedaan. En we eten toch ook garnalen? Dat is bijna net hetzelfde.'
In de quiche of de wok
Meelwormen of sprinkhanen zijn ideaal om kennis te maken met eetbare insecten, zegt Van Huis. 'Je kunt ze in een soep gebruiken, je kunt er een quiche mee maken, je kunt sprinkhanen bijvoorbeeld in de wok gooien, en ga maar door', zegt hij. 'In Nederland zijn al drie bedrijven bezig met de kweek van insecten voor consumptie.'
En als we ook dan nog de beestjes niet binnenkrijgen, dan kan het nog altijd ongemerkt. 'We onderzoeken allang hoe we de eiwitten uit insecten kunnen halen om ze te verwerken in ons voedsel', zegt van Huis. 'Voor dat onderzoek hebben we van de Nederlandse regering 1 miljoen euro gekregen.'
In 2013 of 2014 wordt een wereldcongres georganiseerd over het eten van insecten.
Dat zegt de Nederlandse professor Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen. Hij heeft onderzoek gedaan naar de consumptie van insecten en de impact daarvan op het milieu.
'De veeteelt is goed voor 18 procent van alle broeikasgassen in de wereld', zegt hij. 'Terwijl heel veel eetbare insecten helemaal geen dergelijke gassen uitstoten. Insecten hebben ook veel minder voedsel nodig. Voor één kilogram vlees moet je een dier tien kilo voedsel geven. Voor bijvoorbeeld één kilogram krekelvlees is dat maar twee kilo voedsel. Je kunt ook veel efficiënter oogsten: van een koe eten we maar 55 procent op, van een krekel 80 procent. De vleessector neemt nu al 70 procent van ons landbouwareaal in. Als je weet dat we tegen 2050 met negen miljard mensen zullen zijn op aarde, dan weet je dat we het met vlees alleen niet zullen redden. We moeten alternatieven als insecten overwegen.'
Redenen genoeg dus om binnenkort wriemelende beestjes in de pan te gooien, maar zo'n vaart zal het in onze contreien toch niet al te snel lopen, geeft ook Van Huis toe. 'Heel veel mensen zien het niet zitten om insecten op te eten. Nochtans is er geen reden om bang te zijn: elders in de wereld wordt het wel gedaan. En we eten toch ook garnalen? Dat is bijna net hetzelfde.'
In de quiche of de wok
Meelwormen of sprinkhanen zijn ideaal om kennis te maken met eetbare insecten, zegt Van Huis. 'Je kunt ze in een soep gebruiken, je kunt er een quiche mee maken, je kunt sprinkhanen bijvoorbeeld in de wok gooien, en ga maar door', zegt hij. 'In Nederland zijn al drie bedrijven bezig met de kweek van insecten voor consumptie.'
En als we ook dan nog de beestjes niet binnenkrijgen, dan kan het nog altijd ongemerkt. 'We onderzoeken allang hoe we de eiwitten uit insecten kunnen halen om ze te verwerken in ons voedsel', zegt van Huis. 'Voor dat onderzoek hebben we van de Nederlandse regering 1 miljoen euro gekregen.'
In 2013 of 2014 wordt een wereldcongres georganiseerd over het eten van insecten.