Wordt uw hond ook een bloeddonor?
In de Belgische dierenartsenpraktijken worden baasjes steeds vaker de vraag gesteld of hun hond bloed mag geven of niet.
De vriendschapsband tussen mensen en hun trouwe viervoeters was nog nooit zo sterk. In vergelijking met tien jaar geleden geven we meer geld uit aan de dieren en we willen dan ook de beste zorg.
Als een hond een ernstige ziekte oploopt, is het zeer belangrijk dat het dier snel een bloedtransfusie krijgt om de kans op herstel te vergroten.
"Bij rattenvergifintoxicatie bijvoorbeeld duurt het enkele dagen voor de symptomen zichtbaar zijn. Wanneer het te laat wordt opgemerkt, kan het dier sterven vooraleer de vitamine K begint te werken. Bloedtransfusies worden dus vooral gebruikt om tijd te geven zodat de medicatie kan aanslaan", aldus Lobke Heip, dierenarts in de praktijk Aan de Heikant, in een krant van De Persgroep. Ook verliezen de viervoeters wel eens veel bloed bij een operatie.
In de hondenwereld is de verscheidenheid aan bloedgroepen wel groot. "De eerste transfusie mag echter van iedere bloedgroep zijn."
Wel mag niet zomaar iedere hond bloed geven. De dieren moeten minstens 22 kilogram wegen, bij voorkeur zelfs 30 kilogram. "Het moeten jongvolwassen honden zijn tussen één en acht jaar oud en ze zijn liefst niet in het buitenland geweest. Wij voeren ook een bloedonderzoek uit om te zien of de dieren gezond zijn."
Bloeddonatie kost niets. Honden krijgen achteraf een grote zak voeding cadeau.
|