Ruimteschroot stort neer op aarde
Over enkele dagen moet de afgedankte Amerikaanse onderzoekssatelliet UARS weer in de atmosfeer terechtkomen, maar zal daar niet helemaal opbranden. Het risico voor mensen is echter "zeer gering", zo heeft de NASA donderdag bekendgemaakt.
Het Amerikaanse ruimtevaartbureau gaat ervan uit dat de UARS ("Upper Atmosphere Research Satellite") omstreeks 24 september weer de atmosfeer binnenduikt. Het meer dan zes ton wegend stuk ruimteschroot zal dan uiteenrijten, maar niet alles zal opbranden.
Terwijl Russische media speculeren dat de hoofdstad Moskou in "de risicozone" zou kunnen liggen, is het nog te vroeg om te voorspellen wanneer de satelliet ter grootte van een schoolbus aan de kamikaze-operatie begint, zegt de NASA.
Het risico dat mensen gewond raken, is "extreem gering", beklemtoont het Amerikaanse ruimtevaartbureau evenwel al. Sedert de jaren vijftig is er zelden of nooit schade geweest bij het op Aarde neerploffen van ruimteschroot.
De NASA belooft de evolutie van heel nabij te volgen en nieuwe bevindingen op haar website te posten. Wie een brokstuk vindt, mag het niet aanraken en moet de politie verwittigen. De UARS werd in 1991 gelanceerd om de ozonlaag rondom onze planeet te bestuderen. De metingen stopten in 2005, en sindsdien is de kunstmaan niet meer operationeel.
Beeld: Photonews
|