1900: Over tijd waren er nog enige slachtoffers of aanhangers van het protestantisme en het Jansenisme die nu verdwenen zijn, maar overigens was de bevolking van Rolleghem door en door godsdienstig. Er waren te Rollegem nog drie steenbakkerijen in werking. Op 20 maart 1900 werd burgemeester H.Leo Herbau, zoon van August Eduard en Julie Van de putte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat.
1900 was er gene post, de postbode kwam te voet van Kortrijk.
Bij Koninklijk besluit van 20 maart 1900 werd burgemeester der gemeente benoemd den H. Leo Herbau, zoon van August-Eduard en Julie Vandeputte geboren te Rollegem op 30 oktober 1839 op de hofstede van de Schreiboomstraat( nu bewoond door Gaston Castel)
Nog in 1900 in de zitting van 2 november werd een lening aangevraagd voor de bestendiging ( graveer voor de buurtwegen waaronder de Schreiboomstraat, Markestraat, deel van de Molenstraat en Moeskroenstraat, goedgekeurd op 23 april 1901.
12 juni 1901 plots overlijden van Moeder Sofie Pieters, de opvolgster werd Marie-Louise Brou. Het zou onder haar leiding zijn dat er te Tombroek een school word gebouwd.
In 1901 werd begonnen met de tramlijn aan te leggen
In 1901 werd de tram officieel in gehuldigd op 19 mei de 2de Sinksendag, het was zeer slecht weer. De tram was versierd met driekleurvlaggen. Enkele bestuursleden hadden plaats genomen op den tram welke in Rollegem stopte alwaar enkele handdrukken werden gewisseld met de gemeenteoverheden. Den tram liep dwars over de Munkendoornstraat op Rollegem. En dan langs de meerschen tot Rollegemstatie, dan volgde de Tombroekstraat met halte aan de Kwadebrug, dan naar Tombroek, langs de Tombroekstraat om dan van Tombroek dwarste de Schreiboomstraat naar Moeschroen door open velden.
Op 19 maart 1902 op het feest van St Jozef werdt te Rollegem onder de benaming van “St- Jozefgilde”. Deze werd erkent bij koninklijk besluit verschenen in het staatsblad van 8 okotober 1904.Volgens Jules Maes was de eerste voorzitter Louis Haemers
In 1903 de eerst postbode in Rollegem was Jules Van Meenen.
Ook de eerste rijwielen kwamen te voorschijn, het voorwiel was meerder dan het achterwiel, sluiting aan de hand en een olielicht voor de donker.
1903 werd de oude molen van Tombroek afgebroken.
Op 14 mei E.H pastoor Bettenhof, pastoor in Rollegem sinds 23 april 1879, was de 24ste pastoor in de gemeente. Hij was geboren te Brugge op 17 februari 1824, en was dus 79 jaar toen hij stierf. Op 10 juni. E.H Bruno Decaesstteeker werd verplaatst en opgevolgd door E.H Gustaaf Verstraete.
Op 20 mei werd Richard Billiau benoemd tot pastoor te Rollegem, geboren te Poperinghe op 29 mei 1859 en plechtig ingehuldigd
Op 18 oktober was er gemeenteraad verkiezing. Er werd gestreden tussen 2 katholieke partijen welke de naam kregen van de Engelse en de andere de Boeren. De partij van de Engelse waren: Leo Herbau, Jules Cossement, Camiel Vanneste, Eduard Seynaeve, Leo Delbar en Gustaaf Deconninck..
De partij van de boeren: Camiel Vandenbroucke, Polydoor Carette, Achiel Bourgeois, Mois Bonte, Jules Lamon, Charles-Louis Schoore en Charles Christiaans.
De Engelsen haalden de bovenhand.
Voor rekening van de kerkfabriek werd het lokaal gebouwd in de Kerkstraat, welke eerst moest dienen als voorlopige kerk..
Categorie:data om nooit te vergeten
|