Deze internetkrant is een volledig persoonlijk initiatief onafhankelijk van het stadsbestuur of welk orgaan ook. Wareber was ook nooit stedelijk ambtenaar of spreekbuis van Waregem.
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz. Aanvullingen en verbeteringen zijn dus hartelijk welkom zodat uiteindelijk zo waarheidsgetrouw mogelijke bijdragen overblijven.
Dank voor bezoek. Deze internetkrant telt ruim 800.000 bezoekers en met de bijna 250.000 van zijn voorganger en vooral de honderden omvangrijke artikels kunnen we aannemen dat we een bijdrage leveren aan de kennis over het gebeuren in Waregem...
24-09-2007
Stedelijke sociale toelagen
De stad Waregem voorziet in een aantal sociale toelagen, maar in de onderscheiden toepassingsreglementen wordt steeds als voorwaarde gesteld dat die toelage enkel mogelijk is voor degenen die daarom ook uitdrukkelijk vragen. Telkens worden ook de nodige bewijsstukken gevraagd. De hier vermelde toelagen moeten worden aangevraagd vóór 30 september 2007 bij de Sociale Dienst van de stad Waregem, 3e verdieping, Gemeenteplein, 2, of in de deelgemeenten. De aanvraagformulieren zijn op dezelfde plaatsen beschikbaar. Inlichtingen omtrent deze toelagen is telefonisch beschikbaar op de nummers : 056 62 12 35 of 056 62 12 36
Vakantietoelagen voor personen met een handicap en langdurige zieken
Dit is een toelage aan langdurige zieken en personen met een handicap uit Waregem, die deelnemen aan een vakantieverblijf van minstens 5 opeenvolgende dagen en dit georganiseerd door een sociale vereniging of ziekenfonds. Deze toelage is vastgesteld op 30 euro per jaar. Voorwaarden zijn ondermeer dat de rechthebbende minimum 1 jaar ziek zijn of gehandicapt was (min. 66 %) op datum van het vakantieverblijf.
b) In Waregem wonen. Bewijsstukken moeten worden voorgelegd van deelname aan een vakantieverblijf ingevuld door de sociale vereniging of ziekenfonds en het bewijs van invaliditeit of van langdurige ziekte.
Sociaal-Pedagogische toelage
Het gaat over een toelage voor verzorger van kinderen met een handicap, waarvan die kinderen :
- op 1 januari van het refertejaar gerechtigd zijn op verhoogde kinderbijslag,
- op l januari de 21 jaar niet hebben bereikt,
- op hetzelfde adres wonen als de verzorger,
- en waarvan het netto-belastbaar inkomen van verzorger en partner de 30.987 niet overschrijdt.
Het bedrag is bepaald op 250 euro voor kinderen met een handicap die geen school of instelling bezoeken en 155 euro voor de anderen (die een school of instelling bezoeken)
Toelage Thuiszorg personen met een handicap.
Het is een toelage aan personen met een handicap, van + 21 jaar, die thuis verblijven en een uitkering genieten van het Ministerie van Sociale Zaken en dit kunnen bewijzen aan de hand van een betalingsstrookje van de maand januari 2007 en hun attest van invaliditeit.
Hier is een bedrag beschikbaar van 200 euro per jaar voor zij die altijd thuis verblijven of dagelijks huiswaarts keren en 100 euro voor zij die tijdens de weekends en/of verlofperiodes thuis verblijven.
Nutsvoorzieningen.
Deze toelage van 65 euro per jaar staat beschikbaar voor gezinnen :
- met 4 kinderen gerechtigd op kinderbijslag (op 1 januari) (kinderen met een handicap tellen dubbel)
- met een max. K.I.van 1240
- met een netto-belastbaar inkomen dat recht geeft op een studietoelage voor het hoger onderwijs.
Premie Voorhuwelijkssparen.
Deze toelage wordt op aanvraag toegekend aan personen die op datum van hun huwelijk :
- minimum l jaar in Waregem wonen,
- aangesloten zijn bij erkende dienst van voorhuwelijkssparen,
- de rijkstoelage op de gespaarde gelden hebben ontvangen,
- nog geen 30 jaar oud zijn.
Het bedrag bedraagt 10 % van het gespaard bedrag.
Toelage Sociale Promotie.
Deze toelage wordt verleend aan werknemers en zelfstandigen, tussen de 16 en 40 jaar, die met goed gevolg cursussen hebben gevolgd in een inrichting van de staat of van een erkende gesubsidieerde inrichting in het avond- of zondagsonderwijs en daarvoor reeds een vergoeding "Sociale Promotie" ontvangen hebben van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap. De Waregemse toelagde bedraagt 50% van de toelage van het Ministerie met een max. van 25 euro per cursusjaar. Na het behalen van het einddiploma bedraagt de toelage 50% van de staatstoelage.
Een andere sociale toelagen is deze op nutsvoorzieningen WIGWs (vermindering op de jaarlijkse milieubelasting). De infogids vermeldt nog twee toelagen inzake burgerlijke stand (geboortepremie, premie bij overlijden oudstrijders), zes toelagen Milieudienst (op ondermeer gebruik van herbruikbare luiers, aanleg hemelwaterputten, plaatsen en aanwenden alternatieve energiebronnen, individuele behandeling afvalwater), twaalf mogelijke toelagen van jeugddienst (kadervorming, bivak, jeugdhuiswerking, ), huisvestingspremies en toelage op privatetoegangswegen. Ook de provincie en het Vlaams gewest voorziet een aantal premies.
Frans-Vlaamse Cultuurdag blijft stille getuige van 60 jaar 'douwe'
Vandaag heeft in Waregem de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag plaats. Daarop werd de driejaarlijkse Vital Celenprijs, die dit jaar voor de tiende keer wordt uitgereikt en is toegekendaan de docenten Nederlands van het Komitee voor Frans-Vlaanderen. Deze maand is KFV gestart met het 50e cursusjaar met meer dan dertig cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen, die doorgaan in de streek van Calais tot Duinkerke en Rijsel.
Het was een jubileumuitgave van de Frans-Vlaamse Cultuurdag, die jaarlijks doorgaat afwisselend in Waregem en het Frans-Vlaamse Belle. De Cultuurdag werd bijgewoond door een vierhonderdtal ingeschreven sympathisanten uit Frans-Vlaanderen (80-tal), Vlaanderen, Wallonië en Nederland (tiental). Het Komitee voor Frans-Vlaanderen werd in 1947 in Waregem opgericht door André Demedts en Luc Verbeke en het initiatief is opgestart met Frans-Vlaamse verbroederingsdagen, waarop ondermeer ook Stijn Streuvels aanwezig was. Een van de activiteiten van KFV zijn de cursussen Nederlands in Frans-Vlaanderen, waarvoor er dit jaar 381 inschrijvingen zijn voor 36 cursussen.
Tot hier de korte nota, die al gisteren verscheen en ook zonder resultaat (?) werd overgemaakt aan andere Vlaamse media. Voor het vervolg richten we ons eens te meer naar het poëzieblog van Luc Verbeke. De openingstoespraken van burgemeester Vanryckeghem (plenum) en schepen Iacopucci (tentoonstelling En Flandre) kunnen we hier wellicht later nog publiceren...
In de hal van het Cultuurcentrum was er vanaf 14 uur gelegenheid tot kennismaking, kon men de tentoonstelling al even bekijken en ook bij een toeristische stand van het Streekbezoekerscentrum van Frederik Vandenbroucke allerlei folders en brochures over Frans-Vlaanderen verkrijgen. Ook de echtgenote van Raymond Declerck ( Klerktje ) had er een kleine stand met plaatjes en CD's. De Frans-Vlaamse Folkgroep Blootland zorgde tijdens de aangeboden koffie voor de muzikale achtergrond.
Om 14.30 uur werd de tentoonstelling " En Flandre " geopend door de Waregemse schepen van Cultuur Pietro Iacopucci. Op een welsprekende wijze gaf hij een mooie en originele toelichting bij het werk van de Frans-Vlaamse kunstenaarMarc Lequenne uit Eecke ( Eke ) en bij de kunstfoto's van de Waregemse foto-en diaclub WARO.
Om 15 uur werd de plenaire feestzitting in de nokvolle schouwburgzaal geopend met een welkom door voorzitter Guido Carron, die tal van verontschuldigingen had ontvangen maar enkel de naam kon noemen van mevrouw André Demedts en mevrouw Luc Verbeke. Tal van ministers (ex-ministers, huidige mininsters en toekomstige ministers ...) kon hij onmogelijk noemen en ook de gouverneur liet zich dit keer verontschuldigen. Hij verleende dan het woord aan burgemeester Kurt Vanryckeghem die aan de hand van het huldenummer van de KFV-Mededelingen, dat in 1989 voor Luc Verbeke werd uitgegeven een uitspraak citeerde van de Frans-Vlaming Patrick de Verrewaere, waarin Waregem als ...hoofdstad van Frans-Vlaanderen wordt bestempeld. (weliswaar met een vraagteken omdat hij Lille digne Capitale des Flandres - zoals het staat op een monument voor het Rijselse stadhuis geen concurrentie wou aandoen ...). De hele culturele werking voor Frans-Vlaanderen is immers vanaf 1947 met André Demedts en Luc Verbeke in Waregem begonnen.
Hij citeerde verder de Verrewaere: " Sinds 1947 heeft alles wat zich afgespeeld heeft in Frans-Vlaanderen zijn weg gevonden in Waregem, komt van Waregem, wordt gesteund en bemoedigd door Waregem.
Waregem is eigenlijk het kloppende hartje van de Frans-Vlaamse gedachte. Misschien weten de meesten het niet, maar hoe zou iets hebben kunnen bestaan zonder dat schaduwkabinet, eerst in de Hugo Verrieststraat en later in Nieuwenhove ". De burgemeester verduidelijkte: " Dat schaduwkabinet bevindt zich ten huize van Luc Verbeke, de zetel van het KFV. Hij verwees dan verder naar het Jubileumboek van het KFV, dat in 1997 o.l.v. Dirk Verbeke werd uitgegeven met de titel " Een halve eeuw werking in en voor Frans - Vlaanderen " ( 337 blz. ).
Wat het KFV in die 60 jaar heeft gepresteerd is indrukwekkend:
50 jaar cursussen Nederlands, 35 jaar KFV- Mededelingen, 42 jaar Nederlandse Taalprijsvragen.
Dit alles met de financiële en logistieke steun van het Waregemse stadsbestuur. Het is betekenisvol dat Guido Carron, de ere-burgemeester van Waregem, de huidige voorzitter is van het KFV, na André Demedts, Leo Vanackere, Daniël Merlevede, Cyriel Moeyaert en Luc Verbeke.
Na de burgemeester sprak de jonge Nederlander dr. Camiel van Woerkum de feestrede uit onder de titel"60 jaar inspiratie voor Frans-Vlaanderen". Hij nam een verre aanloop voor die inspiratie die hijzelf opdeed via zijn leraar Frans in de middelbare school en die hem uiteindelijk leidde naar de befaamde Frans- Vlaamse schrijfster Marguerite Yourcenar, over wie hij heel wat heeft geschreven en ook meer dan eens op de Frans-Vlaamse Cultuurdagen over haar werken gesproken en waarover hij ook eerst een licentiaats-en daarna een doctorsthesis heeft gemaakt.
Dr van Woerkum gaf aan dat Luc Verbeke blijkbaar zijn inspiratie kreeg van André Demedts die hijzelf een " levenswekker heeft genoemd, in het spoor van Gezelle, Verriest en Rodenbach" (Jubileumboek 1995 blz. 28). Die bezieling heeft hem al zestig jaar gedreven en die ging over op zijn zoon Dirk. Hij citeerde dan de overtalrijke initiatieven die uit dat werk rechtstreeks of onrechtstreeks zijn gegroeid. Spreker greep dan terug naar Marguerite Yourcenar om de waarde van de complementariteit van de Vlaamse gewesttaal van Frans- Vlaanderen en de Nederlandse cultuurtaal aan te tonen. Van Woerkum weet dat er veel taaiheid nodig zal blijven om de Frans-Vlaamse mensen, instanties en verenigingen in Noord- Frankrijk duidelijk te maken dat Vlaams en Nederlands hetzelfde zijn zoals ook Elzässisch en Duits hetzelfde zijn. Hij besloot zijn warm toegejuichte feestrede met de wens dat het KFV nog vele jaren "de bloem" en "de pronk" van Frans- Vlaanderen zou mogen blijven om de mensen te inspireren.
De middagfeestzitting werd ook opgeluisterd door de Frans-Vlaamse folkgroep Blootlandmet o.m. het traditioneel geworden Vlaamse zeemanslied "Douwe, jongens, douwe..." uit hun CD "Chants des Marins de Flandre" / Liedjes van de zeemans van Vlaenderen. Betekenis: " Duwen, jongens, duwen .." Een prachtig symbolisch lied voor 60 jaar KFV-werking. Ook het optreden van Edmonde Vanhille en Joël Devos met de Vlaamse liederenvan hun nieuwe CD "Op ze Vlaams"oogstte veel bijval. Voorts vormden filmbeelden o.m. over de KFV-cursussen Nederlands in Frans- Vlaanderen een andere gedroomde afwisseling van de voordrachtenreeks. Dirk Verbeke toonde hierbij zijn organisatorisch talent.
Die voordrachten gingen verder met vooreerst een toelichting over wijlen prof. dr. Vital Celen ( ° Hulshout 9 februari 1887- + Antwerpen 8 september 1956 ), de naamdrager van de dr. Vital Celenprijs die op de 60e Cultuurdag voor de 10e maal werd uitgereikt. Xavier Verhaeghe, lid van het bestuur van het KFV en juridisch adviseur, behandelde leven en werk van Vital Celen, die stamde uit een burgemeestersfamilie van Hulshout en die tijdens het interbellum de pionier was van de Zuidvlaamse gedachte in Vlaanderen o.m. door zijn kennis van de Frans-Vlaamse letterkunde, de Frans-Vlaamse geschiedenis en taal, waarover hijpubliceerde vanaf 1920 in een ononderbroken reeks van artikelen en boeken tot aan zijn dood. Hij noemde o.m. "Het Vlaamsch in Fransch- Vlaanderen", "Frans- Vlaanderen in Woord en Beeld" , "Het Nederlands te Duinkerke door de eeuwen heen", " Stemmen van trouw " en hij verwees ook naar zij uitgave van de volledige werken van Michiel de Swaen. Ook zijn bloemlezing over "Zoo schrijven de Fransch-Vlamingen" blijft belangriijk. De inzet van Celen voor de Franse Nederlanden begon vanaf 1912 toen hij voor het eerst in contact kwam met Prof.dr. Camiel Looten, toenmalig voorzitter van het Comité Flamand de France, die hem vertrouwd zou maken met de geschiedenis en de taalproblematiek van Frans-Vlaanderen en met de naoorlogse herleving van de Vlaamse taal o.m. bewerkt door het jongere Vlaams Verbond van Frankrijk.
Op de eerste Frans-Vlaamse Cultuurdag op 25 juli 1948 was Vital Celen dan ook al de spreker over de Frans-Vlaamse Letterkunde. Hij werd betrokken bij tal van initiatieven van het KFV en woonde tot 1955 alle cultuurdagen bij. Hij zou ook op de Cultuurdag in 1956 aanwezig ziijn geweest maar stierf enkele dagen voordien, na een laatste brief aan Luc Verbeke.
Alvorens de 10e Vital Celenprijs werd uitgereikt aan het collectief van de KFV-leraren Nederlands in Frans- Vlaanderen bracht de Frans-Vlaming Francis Persyn, ondervoorzitter van het KFV en vroegere inspecteur Nederlands in Frankrijk, een oprechte hulde aan de leraren Nederlands in Frans-Vlaanderen, die hun tijd en hun krachten als vrijwilligers besteden aan het onderwijs van het Nederlands in avond- en weekend-cursussen o.l.v. het KFV en nu ook van het Huis van het Nederlands in Belle. Hij haalde enkele mooie anecdotes aan o.m.gepikt uit een opstel van een cursist over zijn strenge en toch uitstekende lerares, die trouwens in de zaal aanwezig was. Daarna volgde de uitreiking van de Vital Celenprijs aan de Frans-Vlaamse KFV-leerkrachten door Godelieve Celen, dochter van Prof. Celen, aan de KFV- leerkrachtenNederlands, die allen op het podium kwamen.
Tenslotte was er het ingekorte Juryverslag van de 42e KFV-Taalprijsvraag door Dirk Verbeke (met niet minder dan 125 inzendingen ) en deoverhandiging van de ereprijzen en de Prijs van de StadNieuwpoort. De laureaten en de winnaars van de ereprijzen kwamen allemaal op het podium en de aanwezige deelnemers kregen een uitgebreid boekenpakket mee.
De voorzitter besloot met een dankwoord en de aankondiging van een Luc Verbeke- prijs voor journalistiek over Frans-Vlaanderen. Tenslotte volgde nog het slotoptreden van Blootland met de liederen "Nous sommes en Flandre" van Jacques Yvart en het vertaalde "Me zyn in Vlaenderen"en "Nee'w me gaen nuus Vlaemsch nie laeten" ( tekst van Joris Declerck en muziek van Willem Vermandere ) : het lied dat ook vorige cultuurdagen als nationaal lied van de Frans-Vlamingen besloot tot aan het overlijden van Klerktje in 2005 en daarna door Blootland werd overgenomen..
Markant Waregem, het netwerk van ondernemende vrouwen, lanceert een 'pittige' verjaardagskalender ten voordele van Somival. Somival is de Waregemse vereniging die sporten bij andersvaliden stimuleert. De fotos voor de verjaardagskalender werden ontworpen door beroepsfotografe Pascale Vandewalle, die we hier in e-Waregem al hebben voorgesteld met haar nominatie bij National Geographic Foto 2007 (bijdrage 3-7-07) en met fotos van de Tourritstart (bijdrage 16-7-2007). Het is een zwart wit verjaardagskalender met plaatselijk vrouwelijk Markant schoon omringd door BWs of Bekende Waregemnaren.
De kalender oogt naar verluidt fris, onconventioneel en pittig, zelfs een tikkeltje gewaagd. Op de fotos die we intussen hebben mogen inkijken heeft Pascale Vandewalle de sportieve dames van het Markant-bestuur inderdaad op een suggestieve manier vastgelegd. Ze kregen versterking van bekende sporters als tennisster Dick Norman, wielerkampioen Nico Eeckhout, voetbalkeeper Pieter Merlier, atleet Frederic Vandenheede en Egbert Deketele uit TV-avontuur Peking Express. De kalender opent met burgemeester Kürt Vanryckeghem, die samen met gelegenheidspartner Joëlle De Group van Markant de dans als het ware opent. Frederic Vandenheede werd vorige week in Taipei (Taiwan) nog wereldkampioen op de 5.000 m en is onze hoop op Paralympisch goud volgend jaar in Peking. Hij is ook aangesloten bij Somival, dat met de opbrengst van deze verjaardagskalender door Markant gesponsord wordt.
Het idee voor dit initiatief werd gegrepen uit de film Calender Girls. We wilden voor de lens van onze fotograaf verschijnen zoals de dames uit de film Calendar Girls, zeggen voorzitsters Berenice Vandermeulen en Ann Delesie. Een beetje sportief en een tikkeltje gewaagd: op die manier stellen we onze organisatie voor aan de kopers van de kalender. De eerste oplage bedraagt 500exemplaren. Maar nu al kregen we tal van aanvragen binnen.. De fotosessies vonden plaats op verschillende locaties in en rond het Regenboogstadion. De voorstelling van de kalender op 12 september was meteen het hoogtepunt van de startavond van een nieuw Markant-werkjaar. De vereniging telt momenteel 420 leden.
Voorzitsters Berenice Vandermeulen en Ann Delesie kunnen met hun actief bestuur hun leden weer heel wat activiteiten aanbieden. Vandaag start Markant al met een vijfdelig lessenpakket Nordic Walking en zaterdag 23 september staat de gezinsfietstocht Pur Fruit geprogrammeerd, een combinatie van fietsen en fruitpluk. Zondag 30 september volgt de maandelijkse weekend-club, een spelnamiddag in De Hoop. Verder vernoemen we voor oktober de leesclub Alphom op dinsdag 2 oktober (bespreekt De Vliegeraar van Hasseini), bezoek aan diepvriesbedrijf in Kortemark, bijwonen muziekconcert in Sint-Baafs-Vijve, reisverslag Siberië van Martin Heylen, jaarthemadag In de ban van het wiel. Terugkerende activiteiten zijn ook Happynetics de maandagavond, Fortuna iedere derde dinsdagavond en Ochtendgym iedere woensdagmorgen.
De zwart-witkalenders, die elk jaar opnieuw kunnen worden gebruikt, kosten 10 euro. Het wordt wellicht drummen om dit hebbeding ofjarenlang een streling voor het oog te bekomen. De opbrengst is bestemd voor Somival, de vereniging Sport en Ontspanning voor MInderVALiden uit Waregem. De kalender is ondermeer te bekomen bij het voorzitstersduo Berenice Vandermeulen tel. 056 60.54.34 en Ann Delesie 056 60.30.91
Orgelconcerten in orgelkerk Sint-Martinus Desselgem
De volgende weken organiseert de Orgelstichting een drietal concerten in de Sint-Martinuskerk te Desselgem. Een merkwaardigheid van deze kerk is dat hier twee historische orgels kunnen bespeeld worden, vandaar onze vrije interpretatie naar orgelkerk. Bij de restauratie van het oude Van Belle-orgel uit 1680 werd immers vastgesteld dat hieruit ook een Loncke-orgel kon worden uit geïsoleerd afkomstig van een opknapbeurt in 1872. Dit Loncke-orgel kreeg nadien een vaste plaats als koororgel midden de kerk, terwijl het Van Belle-orgel zijn plaats behield op het doksaalorgel. Het Desselgemse kerk is sedert 1973 met zijn orgel een beschermd monument.
De restauratie van het Van Belle-orgel gebeurde onder impuls van de Orgelstichting, die werd opgericht op 25 november 1992 door Herman Van Houcke in samenspraak met de toenmalige pastoor M. Raes, de leden van de kerkfabriek, de plaatselijke politici en enkele geïnteresseerde personen. Bedoeling was de werkzaamheden te ondersteunen die moesten leiden naar de restauratie van het Van Belle-orgel, dat sedert 1960 een stilzwijgend monument bleef. Momenteel horen daar het jaarlijks organiseren van een Sint-Martinusconcert en andere concerten bijen het ervoor zorgen dat beide historische orgels in goede staat bewaard blijven.
Het volgende orgelconcert in de Sint-Martinuskerk gaat door op vrijdag 21 september 2007 om 20 uur. Organist is Luc Ponet. Op 30 september om 10.30 u. volgt een orgelbespeling met de organisten Paul van Maele en Thijs Vanryckeghem. Fiebe Lambrecht, Liesbeth Vantieghem en Florence Fourneau luisteren de plechtigheid op gitaar op olv Elke Soenens. Op vrijdag 12 oktober 2007 om 20 u. tenslotte is er nog een orgelconcert en balletopvoering. Organisten zijn dan Gert Amerlinck en Joost Prové en het ballet wordt gepresenteerd door leerlingen van de Stedelijke Academie.
In Cultuurcentrum De Schakel opent zondag 23 september om 14.30 u. de tentoonstelling En Flandre. Naast werk van de Frans-Vlaamse kunstenaar Marc Lequenne stelt de Waregemse foto-diaclub Waro er een reeks kunstfotos tentoon in verband met Frans-Vlaanderen. De opening wordt muzikaal opgeluisterd door de Frans-Vlaamse folkgroep Blootland. De tentoonstelling loopt tot zondag 7 oktober 2007 in de hal van De Schakel.
De foto-diaclub WARO, genoemd naar de stamvader van Waregem, werd in 1966 gesticht door enkele plaatselijke fotoliefhebbers. Een eerstetentoonstelling met werken van clubleden kwam er na twee jaar werking. WARO lag mee aan de basis van de oprichting van het West-Vlaams Verbond van Foto-en Diakringen (WVFD). De samenwerking tussen WARO en WVFD resulteerde in 1971 in de eerste grote fototentoonstelling in Waregem: Westfoto 1.
Waro werkt onder de koepel van het Centrum voor Beeldexpressie ( CvB). Het CvB verenigt alle foto- film en multimediaclubs in Vlaanderen. Deze organisatie werkt onder het toezicht van de Vlaamse Gemeenschap. In Vlaanderen zijn momenteel ongeveer 5.000 leden aangesloten. Door een stevige structuur en verschillende communicatie kanalen wordt de werking van het CvB geoptimaliseerd.
WARO lag ook aan de basis van een groots opgezet internationaal foto-en diafestival in Waregem ter gelegenheid van 700 jaar Gulden Sporen, dat plaatsvond van 6 tot 16 juli 2002 met de medewerking van het WVFD en het CvB.. Deelnemers uit 54 verschillende landen stuurden toen ruim 11.000 werken in. Voor het hele project werden 5 verschillende tentoonstellingen georganiseerd. Bij die gelegenheid verscheen het boek WAREGEM meets the photographic WORLD, met een selectie van werken uit de verschillende tentoonstellingen.
Verschillende leden van WARO wonnen nationale en internationale medailles en prijzen met hun werk. De club staat bijzonder hoog aangeschreven door zn vele activiteiten en het niveau van de georganiseerde tentoonstellingen.
De digitale revolutie in de fotografie heeft ookbij WAROeen grote invloed gehad: wat begon met beperkte digitale reportages met fotos in klein formaat is uitgegroeid tot het creëren van degelijk afgewerkte montages voor digitale presentatie. Tentoonstellingen en digitale voorstellingen volgen elkaar op. Na ruim 40 jaar werking (met maandelijkse bijeenkomsten en tal van activiteiten) blijft WARO een organisatie die steeds klaar staat om iedere fotoamateur bij te staan in het beoefenen van zn hobby.
Ter gelegenheid van de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag presenteert WARO een reeks kunstfotos in verband Frans-Vlaanderen. Verschillende leden doorkruisten de ganse regio en presenteren een selectie uit de vele opnamen. In de toonstelling worden ook recente fotos getoond van Waregem. De bezoekers uit Nederland en Frans-Vlaanderen krijgen zo een idee van wat leeft in De eenvoudigste stad van Vlaanderen. Er worden werken tentoongesteld van Dirk en Faber Liviau, Jacques Vandecasteele, Joachim Goeminne, Antoon Locquet, Michel Saveyn en Etienne Deman
Als informatie: Etienne Deman, medestichter van WARO en erevoorzitter van de club, is de huisfotograaf van het KFV (cfr. KFV-Mededelingen, jrg. 33, nr. 3, blz. 13). Dat het KFV over een indrukwekkend fotoarchief beschikt komt doordat Etienne Deman sinds decennia fotoreportages maakt van de Frans-Vlaamse Cultuurdagen.
Frederic Van Den Heede verovert in Taipei (Taiwan) wereldtitel 5000 m
De Waregemse atleet Frederic Van Den Heede, aangesloten bij AZW en Somival, veroverde goud op het wereldkampioenschap voor rolstoelatleten en geamputeerden in Taipei (Taiwan). Fredje Raketje, zoals hij algemeen in de atletiekwereld is bekend, heeft zich daarmee meteen opgehesen tot de absolute wereldtop in zijn discipline.Hij is meteen de Belgische hoop voorde Paralympics volgend jaar in Peking. Eerder dit jaar won Frederic Van den Heede al het open kampioenschap van Spanje. Frederic is de enige Belgische Paralympisch atleet die voor deze wereldkampioenschappen werd geselecteerd.
Op de 1500 meter miste Frederic nog net het podium. Hij zette wel zijn eigen beste tijd neer op deze afstand en werd vierde na de Portugees Monteiro José, de Pool Galaski Wojeceich en de Braziliaan Alecrem José Carlos. In de 5.000 meter liep hij iedereen achter zich. Hij veroverde op deze afstand de wereldtitel en klopte de Portugees Monteiro José (zilver) en de Indiër Gursaheb Singh (brons).
Een zeer gelukkige Frederic kon dit prachtig resultaat vandaag melden aan zijn supporters in Waregem. De laatste dagen was het heel warm in Taipei met temperaturen van 38° in de schaduw. Bij de 5.000 meter was het kwik gelukkig gedaald tot zowat 28 °C. De Waregemse wereldkampioen domineerde de wedstrijd en liep van bij de start aan de leiding. De titel is zeker een opsteker voor Somival en WAC Zuid-West bij wie Frederic is aangesloten. Hij wordt getraind door Johan Santens. Nu kan Frederic ter plaatse nog even nagenieten van zijn titel. Hij wordt pas woensdag of donderdag terug verwacht in Waregem.
De organisatie van deze wereldkampioenschappen is in handen van de International Wheelchair & Amputee Sportsfederation (IWAS) aangesloten bij het IPC (International Paralympic Committee). Meer dan 800 athleten uit 40 landen namen deel aan de competities in acht verschillende categories, waarvan de meeste ook staan geprogrammeerd op de Paralympische Spelen volgend jaar in Peking.
Het Somival bestuur organiseert op zaterdag 22 september al een eerste hulde van hun gouden Frederic Vanden Heede. Deze gaat door om 11 u. in de Treffer.
Vandaag merken we dat deze internetkrant e-Waregem al ruim 100.000 bezoekers telde. Alvast bedankt voor uw bezoek. We hopen dat we met onze informatie een steentje kunnen bijdragen in uw kennis over het reilen en zeilen in Waregem. Deze e-Waregem is een vrijwilligersinitiatief en kan misschien op termijn ook een soort digitaal archief zijn en een aanvulling zijn op de berichtgeving over Waregem in andere media.
We zijn er ons wel van bewust dat we onvolledig zijn en heel wat onderwerpen nog niet of niet diepgaand genoeg aan bod zijn gekomen. U kunt daar enigszins aan verhelpen door bijvoorbeeld te reageren op bijdragen, waarna uw inbreng verschijnt in de laatste commentaren.
Het kan ook onrechtstreeks door uw bijdragen door te spelen naar E-mail mij, waarna wareber in de mate van het mogelijke uw informatie verwerkt in een bijdrage. Daarvoor vraagt de auteur echter wel voldoende nuttige informatie, bij voorkeur met een historische noot. Het zou hier zeker interessant zijn om rubrieken te starten over de geschiedenis van verenigingen, over geschiedenis van herbergen, over groot-Waregemse figuren nu en vroeger, merkwaardige gebeurtenissen, U kunt zeker helpen om deze Waregemse internetkrant nog aantrekkelijker te maken.Een van de bedoelingen blijft zeker om de inhoud te bewaren als een soort archief over het huidige gebeuren in Waregem.Suggesties blijven welkom, maar heb ook begrip voor het feit dat deze internetkrant zeker niet de enige activiteit is en mag worden voor ondergetekende.
Feestnummer KFV-Mededelingen van Komitee voor Frans-Vlaanderen
Het jongste nummer van KFV-Mededelingen, de informatieve periodiek van het Komitee voor Frans-Vlaanderen,is een feestnummer en meteen ook een dubbelnummer van 80 blz. Het nummer 4 van de 34e jaargang kon eerder dit jaar om praktische redenen niet uitkomen en met dit feestnummer n.a.v. van de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag (zie ook afzonderlijke bijdrage in deze internetkrant) begint KFV-Mededelingen aan zijn 35e jaargang. In september 2007 start ook het 50e KFV-cursusjaar Nederlands met meer dan 30 cursussen in Frans-Vlaanderen van Kales (Calais) en Duinkerke tot Rijsel.
We volgen zeker KFV-secretaris Dirk Verbeke, tevens hoofdredeacteur en drijvende kracht achter KFV-Mededelingen, als die aangeeft in zijn Woord vooraf/Avant-propos : Niet slecht voor een pioniersvereniging van idealisten die altijd grensoverschrijdend heeft gewerkt, zelfs lang voor dat mode was en dat deed in soms moeilijke omstandigheden, en altijd met weinig middelen.
Het Komitee voor Frans-Vlaanderen vzw (KFV) is een particuliere vereniging van vrijwilligers, met een veelomvattende, bijzonder concrete werking voor en in Frans-Vlaanderen, nu 60 jaar lang. Het KFV besteedt sinds een halve eeuw bijzondere aandacht aan het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen door de organisatie van meer dan 30 bijna-gratis-cursussen op verschillende plaatsen. De KFV-Mededelingen werden in 1973 opgericht onder leiding van Luc Verbeke. De KFV-Mededelingen bieden ruime informatie over Frans-Vlaanderen, met bijzondere aandacht uiteraard voor de KFV-werking. Het tijdschrift heeft een oplage van 5.000 exemplaren, waarvan er zowat 2.000 gratis worden verzonden naar Frans-Vlamingen.
Nog altijd werkt KFV zonder abonnees en er is dus ook geen lidgeld. Er is wel een Steunfonds voor de algemene werking. Het KFV heeft ook nooit aanspraak gemaakt op de grote bedragen, die door sommige officiële instanties voor grensoverschrijdende samenwerking met Noord-Frankrijk soms over de balk worden gegooid. KFV bleef schooien en zelfstandig zijn en vooral hard werken voor de goeie zaak. De (weliswaar beperkte) officiële subsidies zijn de laatste jaren drastisch verminderd of stopgezet, want deze willen doorgaans enkel nog project-subsidies geven, en niet de continuïteit garanderen van wat nu al 60 jaar door een vrijwilligerswerking wordt gepresteerd. De financiële middelen van het KFV moeten dus hoofdzakelijk aangewend worden voor de ondersteuning van de buitenschoolse cursussen Nederlands. Vanaf 2008 worden die georganiseerd door het Huis van het Nederlands (in Belle), een andere realisatie van het KFV, en door het KFV verder intens financieel gesteund.
Inhoud
In het feestnummer van KFV-mededelingen vinden we uitgebreide informatie over het programma van de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag op zondag 23 september in Cultuurcentrum De Schakel in Waregem en de tentoonstelling En Flandre, die daaraan jaarlijks wordt gekoppeld. De jaarlijkse Cultuurdag gaat afwisselend door in Waregem en het Frans-Vlaamse Belle (Bailleul). De Frans-Vlaamse groep Blootland brengt dit jaar ondermeer het traditioneel geworden Vlaamse zeemanslied Douwe, jongens, douwe , dat gaat over het harde leven op zee en symbolisch kan doorgaan voor de bijna perfecte samenvatting van 60 jaar KFV-werking voor en in Frans-Vlaanderen.
Pionier stichter (1947), oud-secretaris, oud- en erevoorzitter Luc Verbeke heeft het wat verder in dit feestnummer over de 10de Vital Celenprijs 2007, die op 23 september tijdens de Cultuurdag in Waregem wordt toegekend aan de KFV-docenten Nederlands in Frans-Vlaanderen (zie bijdrage e-Waregem 6-8-2007). Een 17-blz tellend beeldig geïllustreerd activiteitenverslag van het 59e werkjaar 2006 door Dirk Verbeke volgt. De rubriek Publicaties bespreekt het 32e jaarboek De Franse Nederlanden van de Stichting Ons Erfdeel, Vauban et le Nord, la ceinture de fer van onze Frans-Vlaamse vriend historicus François Hanscotte en Marguerite Youcenar van de Noord-Nederlandse romanist Camiel van Woerkum. Deze laatste geeft de feestrede op de 60ste Frans-Vlaamse Cultuurdag met als titel Het KFV: 60 jaar inspiratie voor Frans-Vlaanderen.
Andere rubrieken zijn varia met wetenswaardigheden over Frans-Vlaanderen, het verslag van de 33e Frans-Vlaamse Dagen op 31 maart 2007 in Nieuwpoort, 50 jaar Ons Erfdeel, Toerisme Plus in Frans-Vlaanderen, Ons Oud Vlaams doorCyriel Moeyaert, aankondiging van de 43e Nederlandse Taalprijsvraag voor Frans-Vlamingen, wij gedenken en steunfonds. Het feestnummer brengt ook een ruime terugblik over 21 blz. van het André Demedtsjaar 2006. Hierin vinden we ondermeer de publicatie van de toespraken van dr. Karel Platteau (André Demedts, de mens en de auteur) bij de uitreiking op 26 november 2006 van de 37e André Demdtsprijs door Marnixring Kortrijk Broel en van Jooris van Hulle op de André Demedtshulde op 18 augustus 2006 in Waregem.
Op zondag 23 september 2007 organiseert het KFV (Komitee voor Frans-Vlaanderen)zn60e Frans-Vlaamse Cultuurdag in Cultuurcentrum De Schakel van de West-Vlaamse stad Waregem, ooit door een Frans-Vlaming de hoofdstad van Frans-Vlaanderen (?) genoemd. Het wordt mede een jubileumviering van het KFV. Gekoppeld aan deze jaarlijkse cultuurdag opent dan ook in de hal van het cultuurcentrum de tentoonstelling En Flandre, die open blijft tot 7 oktober. De tentoonstelling brengt dit keer werk van Frans-Vlaams kusntenaar Marc Lequenne en kunstfotos i.v.m. Frans-Vlaanderen van WARO-fotoclub.
Om 14 uur is er in de hal van het cultuurcentrum gelegenheid tot kennismaking, en staat er een toeristische stand over Frans-Vlaanderen met de meest complete informatie over de streek: folders en brochures i.v.m. wandelen, fietsen, gastronomie, cultuur, enz Ondertussen zorgt de Frans-Vlaamse folkgroep Blootland voor de muzikale achtergrond. Om 14.30 u. wordt de tentoonstelling En Flandre geopend door Pietro Icacopucci, schepen van cultuur. De tentoonstelling loopt tot zondag 7 oktober en toont schilderijen en aquarellen van Marc Lequenne uit het Frans-Vlaamse Eke (Eecke)en kunstfotos i.v.m. Frans-Vlaanderen door de Waregmese foto-en diaclub WARO.
Tijdens de feestelijke plenaire feestzitting om 15 uur in de schouwburg, die geleid wordt door KFV-voorzitter Guido Carron, ereburgemeester van Waregem, houdt de huidige burgemeester Kurt Vanryckeghem de openingsrede over Waregem en Frans-Vlaanderen. De Noord-Nederlander Camiel van Woerkum, doctor in de Romaanse filologie, kenner van het werk van Marguerite Yourcenar en van Frans-Vlaanderen, spreekt de feestrede uit: Het KFV 60 jaar inspiratie voor Frans-Vlaanderen.
Na een muzikaal intermezzo van de groep Blootland met Vlaamse zeemansliederen uit Frans-Vlaanderen geeft Xavier Verhaeghe, lid van de Raad van Bestuur van het KFV, een toelichting bij de figuur van prof. dr. Vital Celen, naar wie de Vital Celenprijs werd genoemd.De docenten Nederlands van het KFV, die als vrijwilligers lessen Nederlands geven her en der in Noord-Frankrijk, van Kales (Calais) en Duinkerke tot Rijsel, ontvangen als collectief de 10e Vital Celenrpijs. Die wordt uitgereikt door mevrouw Godelieve Celen, dochter van Vital Celen. Daarna brengt Francis Persyn, ondervoorzitter van het KFV en ere-inspecteiur voor het Nederlands in Frankrijk,een hulde aan de lesgevers Nederlands van het KFV.
Na een muzikaal intermezzo van het Frans-Vlaamse duo Edmonde & Joël, die hun tweede cd Op ze Vlaams in première voorstellen, volgt het juryverslag van de 42e KFV-Taalprijsvraag Nederlands voor Frans-Vlamingen (met 125 deelnemers) door Dirk Verbeke, KFV-secretaris en hoofdredacteur van de KFV-Mededelingen. Aansluitend is er de prijsuitreiking met overhandiging van de Prijs van de stad Nieuwpoort aan de laureaat en van de ereprijzen, zowel voor volwassenen als voor scholieren.
De plenaire feestzitting eindigt met een slotwoord van de voorzitter en een Frans-Vlaams slotlied door Blootland als eerbetoon aan de overleden volkszanger Klerktje (Raymond Declerck). Tijdens het plenum worden ook fragmenten vertoond uit de KFV-film En Flandre. Na de zitting wordt door het stadsbestuur van Waregem een receptie aangeboden.
KFV
Het KFV, met zetel in Waregem, is al 60 jaar lang een particuliere vereniging van vrijwilligers, met een veelomvattende, bijzonder concrete werking voor en in Frans-Vlaanderen. Het KFV besteedt sinds bijna een halve eeuw bijzondere aandacht aan het onderwijs van het Nederlands in Frans-Vlaanderen door de organisatie en financiering van meer dan 30 (bijna-)gratis-cursussen op tal van plaatsen in de Franse Westhoek, het Rijselse en de streek van Kales (Calais), in samenwerking met gemeentebesturen, scholen en verenigingen. In september 2007 start het 50e KFV-cursusjaar Nederlands. De cursussen Nederlands van het KFV zijn de aanloop geweest tot het geleidelijke ontstaan en de verdere ontwikkeling van lessen Nederlands in voortgezet en basisonderwijs in Noord-Frankrijk.
De periodiek, KFV-Mededelingen werd in 1973 opgericht onder leiding van Luc Verbeke. De KFV-Mededelingen bieden ruime informatie over Frans-Vlaanderen, met bijzondere aandacht voor de KFV-werking. Oplage: 5000 exemplaren. Er zijn geen abonnees. Er is wel een Steunfonds voor de algemene werking, met fiscale vrijstelling voor giften vanaf 30 . Ter gelegenheid van de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag verscheen een speciaal feestnummer, waarmee ook de 35e jaargang van het tijdschrift ingaat. Dat is ook te raadplegen in pdf-formaat op de webstek van het KFV: www.kfv-fransvlaanderen.org . Het feestnummer, dat 80 blz. telt, bevat o.m. uitgebreide toelichtingen bij het programma van de 60e Frans-Vlaamse Cultuurdag en biedt een ruime terugblik op het André Demedtsjaar 2006. Demedts, eerste ereburger van de stad Waregem, was samen met Luc Verbeke de stichter van het KFV.
2007 is het 60e werkjaar van het Komitee voor Frans-Vlaanderen (KFV) en ook het 50e cursusjaar voor de KFV-cursussen Nederlands, nu in een samenwerkingsverband met het Huis van het Nederlands/La Maison du Néerlandais in Belle (Bailleul). Het Huis van het Nederlands is trouwens uit de werking van het KFV gegroeid.
Het KFV is geen staatsinstelling, maar een particuliere vereniging met een kleine, hardwerkende kern van vrijwilligers, zonder kantoren. Deze kleine groep actievelingen slaagt erin om in de vrije tijd de continuïteit van nu al 60 jaar bijzonder concrete werking voor en in Frans-Vlaanderen te garanderen, en op die manier het werk van de stichters André Demedts (eerste ereburger van Waregem)en Luc Verbeke voort te zetten, in hun geest, met eigen accenten, aangepast aan deze tijd.Het KFV heeft altijd en met succes geopteerd voor concrete en duurzame grensoverschrijdende (samen)werking.
Duizenden Frans-Vlamingen hebben ondertussen door en met het KFV Nederlands geleerd. De heer Francis Persyn, ere-inspecteur voor het Nederlands in Frankrijk, en ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van het KFV vzw, schreef: De particuliere cursussen van het KFV zijn vandaag de dag verreweg het belangrijkste net van buitenschools onderwijs van het Nederlands in Noord-Frankrijk.
Info
Correspondentie- en redactieadres: secretaris Dirk Verbeke, Kerelsstraat 17, B 8800 Roeselare.Tel. (00 32) (0) 51 20 55 08. E-post: kfv.fransvlaanderen@skynet.be
Administratie : Roger Vynckier, Kapellestraat 11, B 8790 Waregem
Waregem haalt vandaag met zijn stadsadministratie opnieuw bijzonder gunstige koppen in de media. Waregem is door Vlaams minister van Administratieve Vereenvoudiging Geert Bourgeois en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Marino Keulen uitgeroepen tot Eenvoudigste Stad/Gemeente van Vlaanderen. Dat gebeurde op een colloquium in het Vlaams Parlement. 'Eenvoudigste Stad van Vlaanderen' is een wedstrijd waarmee beide ministers gemeenten motiveren om hun dienstverlening te optimaliseren en de regeloverlast op lokaal niveau aan te pakken. Vorig jaar werden de Waregemse stadsdiensten door Testaankoop nog beoordeeld als de beste van het land (zie bijdrage 26-09-2006).
Met haar voorstel om een stadswinkel in te richten, haalde Waregem het van 56 andere projecten, die deelnamen aan de wedstrijd Eenvoudigste Gemeente/Stad 2007. Waregem wil, midden in het winkelcentrum, een stadswinkel openen voor kleine administratieve boodschappen. Inwoners kunnen er tijdens de gangbare openingsuren van andere winkels snel binnenwippen voor gewone administratieve handelingen, zoals het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart, het afhalen van een bouwvergunning, het kopen van een compostvat Voor een administratieve openbare dienst is dit zeker een ambitieus project, want niet alleen moet men daarvoor allerhande formulieren aanpassen, ook vraagt het openen van een winkel met zo veel verschillende diensten een brede kennis van de mensen die er werken.
Op die manier stemt men de stedelijke dienstverlening af op de vrijetijdsbesteding van de burger. Om de stadswinkel mogelijk te maken, wil de stad alle formulieren vereenvoudigen en digitaal beschikbaar stellen, werkt ze aan een kwaliteitsvol procedurebeheer en organiseert ze een passende opleiding voor het personeel. Het stadsbestuur kreeg een plaatsnaambord met het opschrift Waregem, Eenvoudigste Gemeente/Stad 2007 cadeau, net als een oorkonde ondertekend door minister Bourgeois en minister Keulen. Waregem krijgt ondersteuning op maat bij de uitvoering van haar vereenvoudigingsproject.
We willen met dit initiatief onze inwoners een eer flexibeler dienstregeling aanbieden, zegt schepen Pietro Iacopucci. Op zaterdag zal de stadswinkel bijvoorbeeld van tien tot zes open zijn, zodat mensen geen vrijaf hoeven te nemen om hun documenten op te halen. Bovendien krijgen de bedienden die niet meer met klanten in contact komen, nu meer ruimte om hun andere taken uit te voeren.
Met een beetje verbeelding kunnen we zeggen dat Waregem eigenlijk al tientallen jaren een winkel heeft in het winkelcentrum Het Pand. We bedoelen het loket van telefonist Martin aan de ingang van het stadhuis. Zijn visuele handicap stoort geenszins om dagelijks heel wat klanten van het winkelcentrum en het gemeente- of stadhuis op het goede spoor te brengen. In zijn infowinkel verkoopt hij ook ondermeer de huisvuilzakken van de stad en zorgt hij voor allerhande diensten aan de bevolking. Indertijd kon men zelfs voor rattenvergif bij hem terecht. We kunnen hem dus de ervaringsdeskundige voor dit project noemen. Hij wordt trouwens geïntegreerd in het project voor de stadswinkel, die zich situeert aan de andere kant van dezelfde ingang van het stadhuis (als tourwinkel gestart).
De verkiezing van de eenvoudigste stad past in een ruimer streven naar meer samenwerking tussen de Vlaamse overheid en de lokale besturen. De overheid biedt de gemeenten gratis vorming en projectbegeleiding. Het uiteindelijke doel is een verregaand delen van informatie. Verschillende diensten ondersteunen plaatselijke initiatieven met advies. Sinds 2002 is er op Vlaams niveau een 'kenniscel wetsmatiging' actief. De cel adviseert de Vlaamse regering en administratie bij hun acties voor administratieve vereenvoudiging. Al twee jaar stellen de medewerkers hun expertise ook ter beschikking van de lokale besturen. De dienst taaladvies biedt gemeenten dan weer cursussen 'formulieren opstellen' aan. Naast aandacht voor vorm en lay-out ligt de klemtoon vooral op het taalgebruik, dat in de praktijk niet altijd even duidelijk is.
De impulsen van de overheid krijgen meer en meer gehoor op het lokale niveau. Vooral voor kleine gemeenten is een overzichtelijke administratie van groot belang. Acties van de Vlaamse regering en van diensten als de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) dienen echter vooral om lokale initiatieven te stimuleren. 'Het is niet de bedoeling om van bovenaf maatregelen op te leggen', zegt Herman Callens van de VVSG. 'We proberen vooral goede ideeën tot bij de andere gemeenten te brengen.'
Het was weer op de koppen lopen vandaag bij de start van de Desselgem Koerse of de Grote Prijs memorial Briek Schotte. Er was zo mogelijk nog meer volk dan vorige jaren en dat bij de eerder ongunstigeweersvooruitzichten. Maar de weermaker is blijkbaar dergelijke manifestaties gunstig gezind en terwijl het water in de buurt met bakken uit de lucht viel, bleef Desselgem tijdens de koers gespaard van enige regen. Eens te meer genoot de wedstrijd in Desselgem dit jaar grote belangstelling, dit keer met het afscheid van wielerkampioenen Serge Baguet (38 j.) en Peter Van Petegem (nr 25 37 j.).
Voor de regio en zeker voor de Desselgemnaren was het opnieuw een jaarlijks treffen langs de omloop. Met tienduizenden waren ze opnieuw. Dit keer tekenden we met 176 deelnemers s ook een recordaantal deelnemers op. Attracties waren uiteraard het Poepedorp in de leikant, maar er komen steeds meer tentjes van verenigingen om Desselgem Koerse gezellig te vieren.
Ook de koers zelf bleef spannend tot het einde. Er werd bijzonder snel gereden en dat was misschien wel goed ook om het grote pak uit te dunnen en een beter overzicht te bieden. Feestvarkens Peter Van Petegem en Serge Baguet konden zich handhaven in de wedstrijd en reden de wedstrijd uit in het achtervolgend peleton. Omdat ze te ver achter waren, mochten ze wel een ronde eerder afstappen en al genieten van de overwinning van hun Quick Step-ploegmaat Steven de Jongh. Met hem krijgt de Grote Prijs Briek Schotte ook weer een sterke winnaar. De Nederlander De Jongh was voor een massa volk sneller dan Johnny Hoogerland, de winnaar van de vorige editie.
De wedstrijd
De Jongh haalde het licht afgescheiden van zijn landgenoot en laureaat van vorige uitgave, Johnny Hoogerland. Greg Van Avermaet won de sprint voor de derde plaats van een verbrokkelde achtervolgende groep van dertien. De wedstrijd stond vooral in het teken van het afscheid van Serge Baguet en Peter Van Petegem. Het duo werd na de wedstrijd uitvoerig gehuldigd.
Dimitri De Fauw en de Fransman Dennis Flahaut waren de eersten om aan te vallen. Na dertig kilometer werden ze terug tot de orde geroepen door een jagend peloton waarin vooral de renners van Chocolade Jacques de snelheid regelden. Tal van uitvalspogingen volgden elkaar op maar het was wachten tot halfkoers voor zestien renners voor de grote groep konden uitrijden. Kenny Lisabeth viel hier, op zo'n dertig kilometer van het einde, letterlijk en figuurlijk uit weg.
De vijftien overgeblevenen zouden niet lang meer samenblijven. Quick Step-Innergetic, met vier in de kopgroep, speelde het immers slim. Eerst waagde Wilfried Cretskens zijn kans. Die kreeg het gezelschap van Geert Omloop maar dat duo kon niet voorop blijven. Meer geluk had Nederlander Steven de Jongh toen hij met zijn landgenoot Johnny Hoogerland in de aanval trok. Een versnelling op anderhalve kilometer van de eindmeet van de Jongh zorgde ervoor dat hij afgescheiden het zegegebaar kon maken. Het peloton met daarin Serge Baguet en Peter Van Petegem was dan al, wegens te grote achterstand, een ronde voortijdig uit de wedstrijd genomen. De twee Oost-Vlamingen namen al de tijd om hun fans uitvoerig te groeten en reden broederlijk naast elkaar over de eindmeet in hun laatste officiele wedstrijd.
"We moesten echt de koers maken", vertelde De Jongh na de wedstrijd. "Zeker omdat we met vier man van de ploeg voorin zaten. Ik ben wel tot twee keer toe moeten versnellen om weg te geraken uit onze groep. Een eerste keer lukte het me helemaal niet, een tweede maal was het wel goed en kreeg ik Hoogerland mee. Met hem wou ik niet naar de eindmeet en op zowat anderhalve kilometer van de finish ging ik vol door. Eigenlijk was deze overwinning de aanzet van het echte feest dat straks nog volgt met Serge en Peter", straalde De Jongh.
Naast De Jongh werden ook Serge Baguet en Peter Van Petegem gehuldigd door de organisatoren. "Het zit er nu echt op", vertelde Serge Baguet met tranen in de ogen. "Mijn vrouw is hier en de sponsors geven nog een receptie wat verderop in een restaurant. Het zal laat worden, maar ik heb een goede chauffeur bij. Wanneer we terug naar huis keren kan ik niet zeggen. Vroeg zal dat zeker niet zijn. Er valt een pak stress van me af nu. Ik ben een tevreden man".
Uitslag Grote Prijs Briek Schotte
176 Eliterenners met en zonder contract
155 km (17 ronden van 9,1km)
1. Steven de Jongh (Ned) - 155 km in 3u23'00"
2. Johnny Hoogerland (Ned) op 7"
3. Greg Van Avermaet - 36"
4. Geert Omloop - z.t.
5. Maarten Wijnants
6. James Vanlandschoot
7. Wilfried Cretskens
8. Sven Renders
9. Mindaugas Striska (Lit)
10. Robbie McEwen (Aus) - 48"
11. Stefan van Dijk (Ned) - z.t.
12. Stefan Cohnen (Ned) - 53"
13. Jehudi Schoonacker - z.t.
14. Niko Eeckhout - 1'03"
15. Gert Steegmans z.t.
Persagentschap Belga over afscheid Peter en Serge in Desselgem
Baguet hield er een carrière in twee bedrijven op na. Hij werd in 1990 beroepsrenner bij Lotto. In de vijf seizoenen dat hij daar verbleef, behaalde Baguet acht zeges met daarin onder andere een ritoverwinning tijdens de Ronde van de Limousin (1992) en een etappewinst in de Ronde van Groot-Brittanië (1993). In 1994 keerde hij drie keer huiswaarts met de zegebloemen om dan in oktober 1996 een einde te breien aan zijn carrière als prof bij Vlaanderen 2002.Baguet had het gehad in de wielersport en vond zijn heil als dakwerker. Drie jaar was hij tewerk op 'den travaux' tot Jef Braeckevelt hem wist te overtuigen om opnieuw profrenner te worden.
Vanaf 2000 begon bij Lotto-Adecco dus het tweede luik, en wat later zou blijken het mooiste, in de loopbaan van Baguet. Op 26 juli 2001 was de Oost-Vlaming de snelste in de zeventiende etappe van de Tour de France met start in Brive-la-Gaillarde en aankomst in Montlucon. Baguet klopte er de Deen Jakob Piil en de Italiaan Massimiliano Lelli. Achteraf volgende de legendarische uitspraak dat indien Lelli, die zich liet 'meeslepen' in de finale, had gewonnen Baguet hem zou vermoord hebben. Vier jaar later kroonde de man uit Letterhoutem zich tot nationaal kampioen toen hij in een millimetersprint zijn gouwgenoot en latere ploegmakker Kevin Van Impe in Saint Hubert achter zich liet. Baguet is thans 38 jaar en vindt het nu welletjes.
"Of ik opgelucht ben dat het eindelijk ten einde is? Eigenlijk wel, maar dit is toch een zeer emotioneel moment. Zeker als je de supporters ziet met spandoeken en mensen die uiterst gul zijn met vele schouderklopjes. Dit afscheid geeft me een raar gevoel. Kippenvel. Op 27 oktober doen we de festiviteiten nog eens over. Hoe, wat en waar moeten we nog eens terdege uitdokteren maar het zal er wel een ferme lap op zijn", lachte Serge Baguet voor het vertrek van zijn laatste race.
Ook de 37-jarige Peter Van Petegem zwaait af. De 'Zwarte van Brakel' heeft een stukken indrukwekkender palmares dan zijn streekgenoot. Voor hij prof werd kon 'de Peet' in 1991 al eens plaats nemen op het hoogste schavotje van het Belgisch kampioenschap bij de amateurs. Het leverde hem meteen een profcontract op bij het Nederlandse PDM. Lang bleef hij daar niet en de man ondertekende voor 1993 een verbintenis bij Lotto.
Het duurde tot 1994 vooraleer Van Petegem een eerste vis aan de haak sloeg. Dat jaar won hij bij het bescheiden Trident van Willy Van Der Eecken de Scheldeprijs. In 1997 volgde een tweede grote zege. In de Omloop Het Volk liet hij onder andere Tom Steels en Johan Capiot achter zich. Het jaar daarop was hij opnieuw de snelste in de openingsklassieker maar het beste dat jaar moest nog komen met een zilveren medaille op het WK. Bij TVM-Farm Frites was Van Petegem in 1999 primus in de Ronde van Vlaanderen, de Driedaagse De Panne-Koksijde en de E3 Prijs Harelbeke.
Een rampjaar, nochtans goed gestart met een zege in Kuurne-Brussel-Kuurne en een etappe in Parijs-Nice, werd het voor Van Petegem in 2001 toen hij aan de slag ging bij het Amerikaanse Mercury. Die ploeg werd geplaagd door financiële tegenslagen waardoor Van petegem voor de najaarsklassiekers van datzelfde jaar aan de slag ging bij Collstrop-Palmans van Hilaire Van Der Schueren. Het seizoen daarop begon Van Petegem opnieuw bij Lotto en sprokkelde zeven overwinningen met onder andere de Omloop Het Volk, Driedaagse De Panne-Koksijde en een rit in de Ronde van Het Waalse Gewest.
In 2003 stond het 't Jagershoekje, het supporterscafé van de Peet, driemaal serieus op zijn kop nadat hun poulain de dubbelslag Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix lukte en tijdens het WK de bronzen medaille behaalde. De jaren daarop volgden nog een pak interessante ereplaatsen. Voor zijn laatste profjaar verkaste Van Petegem naar het team van Patrick Lefevere om er vandaag mee op te houden.
"Blij dat het gedaan is? Toch wel ja. Ik heb een mooie carrière bijeen gefietst. Welke overwinning nu de mooiste was, kan ik voor de vuist weg niet zeggen maar mijn eerste zege in de Ronde van Vlaanderen, dat gaf toch een geweldig gevoel. Zeker omdat die koers in mijn streek gereden wordt. Dat er een pak supportersbussen vanuit mijn streek afgezakt zijn naar Desselgem? Dat moet zijn want ik heb hier al een pak bekende gezichten gezien. Dit doet enorm deugd", stelde Van Petegem toen hij met zijn allerlaatste rugnummer, 25, uit zijn carrière de start nam.
Woonwijken Waregem 'van Tuinwijk tot Hoogbouw 1922-1977'
Gisterenavond is in de raadzaal en trouwzaal van het stadhuis in Waregem de indrukwekkende tentoonstelling Wonen in Welvaart geopend, die daar nog te bezoeken is tot eind deze maand. De tentoonstelling van het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Vlaams Architectuurinstituut wordt in Waregem vertoond in het kader van de Open Monumentendag zondag en met allusie op de uitreiking van de 100.000ste premie van de Wet De Taeye in 1954 aan de Waregemse familie Vandendriessche. Bij deze gelegenheid komt ook een bijzondere publicatie uit over de evolutie 1922-1977 van de woonwijken in Waregem met als titel Van Tuinwijk tot Hoogbouw. Het is een belangrijk studiewerk van Ellen De Clercq van het stadsarchief.
De publicatie Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977 brengt een overzicht van de initiatieven die door de gemeentebesturen van Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve en Waregem genomen werden om kansen te creëren op betere woon- en leefomstandigheden voor hun inwoners. Ook de realisaties van de verschillende huisvestingsmaatschappijen, met andere woorden de woonomgeving van vele Waregemnaars,worden in het boek stuk voor stuk belicht.
Een eigen woning was net na de Tweede Wereldoorlog voor een groot deel van de bevolking eerder droom dan werkelijkheid. Een moderne woning met voldoende lucht en licht, voorzien van modern comfort zoals stromend water en elektriciteit, stond dikwijls veraf van de harde realiteit. Tijdens het interbellum werden op nationale schaal reeds maatregelen getroffen om de woon- en leefomstandigheden van de gewone man te verbeteren. Zo werd in 1919 de Nationale Maatschappij voor Goedkope Woningen en Woonvertrekken (NMGWW) opgericht. In 1935 volgde de stichting van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom (NMKL), als landelijke tegenhanger van de NMGWW.
Ten gevolge van de Tweede Wereldoorlog had de bestaande woningnood nog grotere proporties aangenomen. Drie belangrijke wetten zouden de basis vormen van het naoorlogse huisvestingsbeleid. In 1948 ging de Wet houdende bijzondere bepalingen tot aanmoediging van het privé-initiatief bij het oprichten van goedkope woningen en het kopen van kleine landeigendommen van kracht. De wet kreeg algemene bekendheid als de Wet De Taeye, genoemd naar Alfred De Taeye, kamerlid en later minister van Volksgezondheid en Gezin, die het wetsvoorstel indiende. De wet, die de individuele woningbouw aanmoedigde door het uitreiken van staatspremies, werd een waar succes en werd herhaaldelijk verlengd en aangepast.
Ook in Waregem kon de staatsbouwpremie rekenen op heel wat bijval. Nauwelijks drie jaar na de goedkeuring van de wet waren er in Waregem honderd tweeëntwintig nationale bouwpremies uitbetaald voor een totaal bedrag van 3 586 000 Belgische frank. Toevallig werd ook de honderdduizendste De Taeye-premie in 1954 in Waregem uitgereikt, wat met de nodige luister gevierd werd.
De katholieke De Taeye-wet kreeg in 1949 een socialistische tegenhanger: de Wet Brunfaut. Waar de wet De Taeye de private woningbouw en het wonen op het platteland stimuleerde, was de wet Brunfaut gericht was op de oprichting van collectieve woningbouwprojecten. Eind 1953 werd de wet inzake krotopruiming, de zogenaamde Tweede Wet De Taeye, goedgekeurd. De afbraak van ongezonde krotwoningen en het creëren van betere levensomstandigheden voor de voormalige bewoners ervan, maakte samen met het stimuleren van zowel de private als collectieve woningbouw, deel uit van het algemene woonbeleid. De realisatie van dit huisvestingsbeleid was een belangrijk aspect in de uitbouw van de welvaartsstaat in de jaren vijftig en zestig.
Om tegemoet te komen aan het heersende woningtekort leverden ook gemeentebesturen diverse inspanningen. Bovenop de bouwsubsidie van de staat en van sommige provincies, reikten heel wat gemeenten een eigen lokale bouwpremie uit. Ze trachtten zo de bouwactiviteit op hun grondgebied te stimuleren en bovendien extra inwoners potentiële belastingbetalers aan te trekken. De gemeenten Beveren-Leie, Desselgem, Sint-Eloois-Vijve en Waregem hadden anno 1949 elk een gemeentelijke bouwpremie. Waregem had zelfs al in 1928 een krediet voorzien voor het oprichten van werkmanshuizen.
Naast het toekennen van gemeentelijke bouwpremies en het ondernemen van acties om de ongezonde krotwoningen uit het straatbeeld te verwijderen, stimuleerden de gemeentebesturen ookde verschillende huisvestingsmaatschappijen in hun activiteiten.
In Waregem was in 1922 de Samenwerkende Maatschappij voor het bouwen van Goedkope Woningen Helpt Elkander opgericht en erkend door de NMGWW. De vergunning voor de eerste tuinwijk van Helpt Elkander, de zogenaamde Veertig Huizen, werd afgeleverd in september 1922. Vele bouwprojecten zouden volgen, met het Torenhof als grootste en meest vooruitstrevende realisatie. Na de Tweede Wereldoorlog trad ook het gemeentebestuur van Sint-Eloois-Vijve toe tot Helpt Elkander.
In Beveren-Leie en Desselgem was het niet Helpt Elkander, maar de Harelbeekse maatschappij Mijn Huis, die er vanaf 1950 een groot aantal groepsbouwprojecten zou realiseren. Tenslotte zorgde ook de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom voor de realisatie van een aantal woonwijken in Waregem, waarbij de nadruk lag op het creëren van een landelijke en rustige woonomgeving, met huizen dikwijls witgeschilderd in een typische, eigen stijl.
De bouwactiviteiten van de verschillende huisvestingsmaatschappijen zijn, samen met het succes van de De Taeye-premie en de gemeentelijke premies voor individuele woningbouw, erg bepalend geweest voor het uitzicht van het huidige Waregem. Naar aanleiding van Open Monumentendag, met als centraal jaarthema wonen wordt dit stukje recente Waregemse woongeschiedenis in de kijker geplaatst.
Praktische informatie publicatie:
Van tuinwijk tot hoogbouw. Woonwijken in Waregem, 1922-1977
Een uitgave van het stadsbestuur van Waregem, beschikbaar vanaf 8 september.
Op Open Monumentendag zondag 9 september om 11 u.vindt de eerste versassing plaats op de gerestaureerde oude drietrapssluis te Ooigem. Het is een evenement dat niet alleen de pleziervaarders zal interesseren. Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad eer de al ruim dertig jaar niet meer gebruikte sluis terug werkzaam kon worden. In 1999 werd de oude sluis geklasseerd als monument. De volledige restauratie gebeurde met Europese steun door Waterwegen en Zeekanaal NV.
Deze drietrapssluis uit 1870 is uniek in Vlaanderen. Ze verbindt het Kanaal Roeselare-Leie met de Leie en vangt een niveauverschil van 7,5 meter op. In 1870 kon men nog geen sluisdeuren bouwen die sterk genoeg waren om aan die hoge druk te weerstaan (de sluisdeuren waren toen nog van hout). Daarom werd de constructie verlengd tot een drietrapsluis. De drietrapssluis werd op 1 januari 1872 in gebruik genomen.
Het doel voor de restauratie ging verder dan het in stand houden van een waardevol stuk patrimonium. De sluis kan na deze restauratie opnieuw gebruikt worden voor het verschutten van pleziervaartuigen, maar zij laat ook een fijnere regeling toe van de waterafvoer. In periodes dat de wasdebieten op de Mandel reeds via het Kanaal Roeselare-Leie naar de Leie worden afgevoerd, kan de schade door overstromingen in Roeselare in aanzienlijke mate worden beperkt. Europa subsidieerde de restauratie in het kader van het samenwerkingsverband Canal Link met 265.000 euro.
De scheepvaart op het kanaal Roeselare-Leie nam geleidelijk toe van 36.700 ton in 1881 - dit is tien jaar na de openstelling - tot 184.000 ton in 1913 en 480.000 ton in 1934. In 1972 - het laatste jaar dat de drietrapssluis in dienst was - was het reeds opgelopen tot 1.485.000 ton. Er werden toen gemiddeld 43 schepen per dag geschut met pieken tot 50 schepen per dag. We kunnen zeggen dat de drietrapssluis daarmee zijn maximum capaciteit had bereikt.
Op 14 december 1973 werd de grote nieuwe sluis in Ooigem geopend, waardoor de
3-trapssluis buiten gebruik gesteld werd. De trafiek met de nieuwe sluis bedroeg3.170.000 ton tijdens het voorbije jaar 2006. Op 10 juni 1999 werd de oude drietrapssluis geklasseerd als monument. Via het Europees IIIB-project Canal Link werd de 3-trapssluis zorgvuldig gerestaureerd door Waterwegen en zeekanaal NV. Begin vorig jaar kwam voor Leisprokkels 2006 een historische bijdrage van bd tot stand over de drietrapssluis, maar die zal wegens praktische redenen pas kunnen verschijnen in Leiesprokkels 2008 .
De sluis zal weer gebruikt worden om de pleziervaart te versassen van het kanaal naar de Leie. De eerste versassing vindt plaats op 9 september om 11 uur.
Op Open Monumentendag zondag 9 september 2007 staat het thema wonen centraal. In Waregem staat een fietszoektocht van 32 km op het programma. De tocht, met routefolder en wedstrijdformulier, brengt je langs Waregemse woonwijken die gerealiseerd werden door huisvestingsmaatschappijen als Helpt Elkander, Mijn Huis en de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom. De fietstocht wordt zondag ingereden van 10 tot 18 uur, met randanimatie (van 14 tot 18 uur) en info aan het stadhuis. De deelname is gratis. Aan de hieraan verbonden wedstrijd, die loopt tot 30 september, zijn mooie prijzen te winnen. De Taeye / Taaie Tour heeft 11 haltes op zijn route, bij elke halte staat van 9 tot 30 september een infopaneel met informatie over de woonwijk:
Halte 1: Tentoonstelling stadhuis
Na Antwerpen en Leuven is de tentoonstelling Wonen in Welvaart te zien in Waregem. Films, fotos, tijdschriften en plannen illustreren hoe het wooncomfort na de Tweede Wereldoorlog spectaculair verbeterde. Dat werd onder meer mogelijk door de Wet De Taeye, waarvan de honderdduizendste premie in Waregem werd uitgereikt.
Halte 2: Torenhof Torenlaan
Het Torenhof is de grootste verwezenlijking van de Waregemse lokale huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander. Dit project werd tussen 1965 en 1977 in verschillende bouwfases gerealiseerd. Naast moderne rijwoningen, deden diverse voor Waregem nieuwe bouwtypes, zoals de duplexwoning, de patiowoning en de hoogbouw, hun intrede in het Torenhof.
Halte 3: Villapark Ruitersdreef
Het eerste groepsbouwproject in Waregem van de Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom werd aangevat in 1955. Met de aanleg van de tuinwijk het Villapark werd voor 56 gezinnen de mogelijkheid gecreëerd om een eigen woning te kopen: een bescheiden witte villa, in landelijke stijl, gelegen in een rustige en groene omgeving.
Halte 4: Veertig Huizen en Nieuwhuizen Jozef Duthoystraat
Deze wijk, in de volksmond bekend als de Veertig Huizen, dateert van het interbellum. Het was het eerste project van de Waregemse maatschappij voor het bouwen van goedkope woningen, die werd opgericht omeen oplossing te bieden voor het heersende woningtekort.
Halte 5: Wijk Nieuwenhove Sint-Margrietstraat
De wijk te Nieuwenhove werd gerealiseerd door de huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander tijdens de jaren '50 en '60. De vier bouwfasen zijn van elkaar te onderscheiden door hun verschillende stijlen en typologie, gaande van rijwoningen en kleine huisjes voor 'ouden-van-dagen' in traditionele vormgeving, tot moderne, tijdsgebonden bel-etagewoningen met platte daken.
Halte 6: Tomberg
Na een aantal kleinere bouwprojecten in Beveren-Leie te hebben gerealiseerd, startte de huisvestingsmaatschappij Mijn Huis in 1961 met de bouw van 25 woonhuizen aan het begin van de Tomberg. In de jaren '70 volgde een uitbreiding in twee fases waardoor de Tomberg de grootste woonwijk van deze deelgemeente werd.
Halte 7: Rodenbachwijk
De woningen van de Rodenbachwijk werden gerealiseerd door Mijn Huis, waarbij de gemeente Desselgem zich in 1949 aansloot. De negen huizengroepen staan ingeplant rond twee groene pleintjes, waardoor eind jaren '50 een rustige woonwijk gecreëerd werd. Eerder had Mijn Huis reeds de huizenrijen aan de Leopold III- en Boudewijn I-laan gebouwd.
Halte 8: De Nieuwe Wijk De Taeyelaan
Midden jaren '60 werden de werken aangevat voor de grootste realisatie van Mijn Huis in Desselgem. Naast gezinswoningen werden er ook drie appartementsblokken en enkele bejaardenhuisjes opgericht. Hoewel intussen reeds heel wat nieuwe wijken gerealiseerd werden, blijft men in de volksmond spreken van de Nieuwe Wijk.
Halte 9: Rozenhof
De woonwijk Rozenhof is een project van de huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander uit de jaren '60. Een deel van de woningen werd gebouwd met 'belofte van aankoop', een methode waarbij iedereen, door belegging van de eigen spaarcentjes, en met behulp van de bouwpremies van staat, provincie en gemeente, eigenaar kon worden van een eigen woning, uitgerust met modern comfort.
Halte 10: Bilkhage Bilkhagelaan
De Nationale Maatschappij voor de Kleine Landeigendom kocht in 1961 grond aan op de wijk Bilkhage voor de oprichting van een project van 43 woningen, die in twee fases gebouwd werden.
Halte 11: Gaverke Tjollensstraat
Op de wijk het Gaverke werden, verspreid over verschillende bouwfases, ruim 125 woningen opgericht op initiatief van de huisvestingsmaatschappij Helpt Elkander. Een aantal van deze woningen zijn kleine, witgeschilderde bejaardenhuisjes in traditionele stijl.
Praktische informatie Open Monumentendag:zondag 9 september: 10-18u
randanimatie (14-18u) en info aan het stadhuis van Waregem
Deelname gratis, circa 32 km.
De routefolder met deelnameformulier komt in elke Waregemse brievenbus terecht.
Beschermd Koetshuis Casier wordt tentoonstellingsruimte
De gemeenteraad heeft dinsdagavond cultuurschepen Pietro Iacopucci gevolgd om op termijn het koetshuis in het stedelijk kasteelpark Casier in te richten als tentoonstellingsruimte. Het koetshuis of de voormalige paardenstallingen naast het kasteel is opgenomen in het pakket van het beschermingsdossier van het kasteel en het park. De nieuwe inrichting moet dan ook worden goedgekeurd door monumentenzorg. De omvorming komt bovendien in aanmerking voor subsidiëring van het Vlaams Gewest en van de provincie West-Vlaanderen. De realisatie kan dus meerdere jaren op zich laten wachten.
Schepen van cultuur Iacopucci motiveert het voorstel met de vaststelling dat Waregem nood heeft aan dergelijke tentoonstellingsruimte. Momenteel beschikt de stad over de tentoonstellingshal van Cultuurcentrum De Schakel en zaal 29 in de Kunstacademie. Het is niet de bedoeling dat het omgevormde koetshuis alleen zou open staan voor kunst met de grote K. Het stadsbestuur wil al onze kunstenaars voldoende ruimte bieden voor een of andere tentoonstelling. In het verleden werden hier al beperkte tentoonstellingen in ondergebracht, die dan veelal te maken hadden met het natuurpark. Het koetshuis leent zich tot de vooropgestelde nieuwe bestemming. In combinatie met de cafetaria in het kasteel, kunnen hier binnen afzienbare tijd (wellicht 5 tot 10 jaar) wellicht veelbelovende exposities worden geopend.
Het dossier wordt met de beslissing van de gemeenteraad op gang gebracht. Momenteel staat het beschermd koetshuis er ietwat vervallen bij. Toen de familie van baron Jean Casier nog het kasteel bewoonde, stonden in dit gebouw de koetsen van de baron en werden zijn paarden hier op stal gezet. De stallingen worden op vandaag gebruikt door de tuinarbeiders, maar doen ook dienst als opslagruimte voor de uitbaters van het kasteel en in het uiterst rechtse gedeelte is een publiek toilet ingericht. Het is echter een beleidsoptie om het gebouw een culturele functie te laten bekleden. De grootte, de ligging en het karakter van het gebouw verlenen zich tot het gebruik als tentoonstellingsruimte.
Het is de bedoeling op termijn allerhande aanpassings- en renovatiewerken aan het interieur uit te voeren. Ook het buitenschrijnwerk zal wellicht vernieuwd dienen te worden. De compartimentering op het gelijkvloers kan verwijderd worden om een grote open ruimte te bekomen voor allerhande tentoonstellingen. Om dit project te ontwerpen en te begeleiden is het wenselijk een ontwerper aan te stellen. Dan kan een restauratiedossier worden opgemaakt. De stad maakt dan als opdrachtgevend bestuur kans om 80% van de kosten terug te krijgen van de Vlaamse Gemeenschap (60%) en van de Provincie (20%).
De ontwerper zal daarom nauw overleg moeten plegen met Afdeling Onroerend Erfgoed (het vroegere Monumenten & Landschappen) wegens het geklasseerd karakter van het gebouw. De kostprijs voor het opstellen van het ontwerp wordt geraamd op 15.000 euro, inclusief BTW.Momenteel is deze uitgave nog niet, of moeten we na de begrotingswijziging van juli zeggen niet meer, opgenomen in de begroting 2007.
Zondag 9 september brengt de erfgoedwerkgroep Wielsbeke in de ban van de sage. Net als in de meeste dorpen werden er vroeger heel wat volksverhalen verteld die betrekking hebben op plaatsen en/of personen uit het eigen dorp. Die sagen worden bij de jaarlijkse culturele fietstocht van de plaatselijke erfgoed-werkgroep opnieuw naar boven gehaald. Jaarlijks stelt de culturele werkgroep een fietstocht of een wandeltocht samen, die telkens een groot succes blijkt te zijn.
Op 9 september is het Open-Monumentendag en dan wordt de Ooigemse drietrapssluis, die volledig gerestaureerd werd en een beschermd monument is, terug opengesteld en extra in de kijker gezet. Daarom start de tocht van het erfgoedproject op die plaats, zodat ook de deelnemers aan de fietstocht daar nog kunnen een kijkje nemen.
We fietsen elk volgens eigen tempo langs minder gekende plekjes in Wielsbeke. Zo kom je terecht op enkele boerderijen en plaatsen waar je anders de kans niet toe krijgt. Onderweg is van alles te beleven. Met een thema waar spoken, heksen, sagen en legenden het onderwerp vormen kan dit ook niet anders. We gingen op zoek naar onwaarschijnlijke verhalen, die door één of meerdere mensen verteld, gezongen of uitgebeeld worden. Er komt ook een echte heks vertellen over keltische bomen, geneeskrachtige drankjes, de spirituele kracht van verloren beschavingen en je kan op diverse stopplaatsen nog de innerlijke mens versterken, met een passend drankje of hapje.
Tot slot kan men vrijblijvend - een vragenlijst in te vullen. Wie aandachtig gekeken heeft langs de route, zal ongetwijfeld kans maken om één van de mooie prijzen te winnen. Als afsluiter heeft men de mogelijkheid om even na te genieten bij een glas in OC Hernieuwenburg.De fietstocht is eerder kort gehouden omdat iedereen, ook gezinnen met kinderen, hieraan zouden kunnen deelnemen. Met alle haltes tussenin zal het geheel ongeveer 3.30 u. duren.
De inschrijvingen voor de gezinsfietstocht In de ban van de sage kan aan het sas van Ooigem van 13 u tot 14.30 u. Voor 5 euro bekomt u een geïllustreerde brochure met routebeschrijving, een bonnetje voor een tovenaarsdrankje onderweg, een heksensnoepje en een plakje lekkere kruidencake. Onderweg beleeft u op elk van de zeven stopplaatsen een verrassende act. De gezinsfietstocht belooft een unieke belevenis te worden. Je komt op plaatsen, waar je anders de kans niet toe krijgt; Je gelooft je oren en oren niet wat daar vroeger zou gebeurt zijn, je smaakpapillen worden verwend en exclusieve verhalen komen onder het stof vandaan. Mysterieuze figuren kruisen je pad
Deze productie komt tot stand door de inzet van een actieve ploeg mensen, geplukt uit diverse socio-culturele verenigingen. We vernoemen hier de Cultuurraad, Davidsfonds Wielsbeke/St-Baafs-Vijve, Davidsfonds Ooigem, Heemkundige kring Juliaan Claerhout, Es-Battement. Daarbij kan de werkgroep nog rekenen op heel veel losse medewerkers uit andere verenigingen. Op de foto zien we de werkgroep met onderaan Monique Claerhout en Katrien Vanparys, op de 2e rij Griet Delanghe en Doenja Goutsmet en bovenaan John Moerman, Bert Desmet en Geert Eeckhout. Op de foto ontbreken nog Olivia Vanhaesebrouck, Michaël Delange, Jacob Hobbel en Lieven Hutsebaut.
Alle inlichtingen: culturele dienst Wielsbeke 056/ 67 32 70
De gemeenteraad heeft beslist om een tussenwand te plaatsen in de sporthal Den Averul, Koning Albertstraat 18 te Beveren-Leie. In de exploitatie van stedelijke sporthal wordt de grote zaal bijna dagelijks simultaan gebruikt voor verschillende disciplines. Zo worden de trampolines opgesteld langs de zijgevel, kant schietstand, terwijl op het volleybalterrein aan de kant stookplaats, geoefend of gespeeld wordt. De verschuifbare wand moet onderlinge hinder tussen de trainende sporters en de veiligheid van de atleten bevorderen.
Technisch gezien is er voldoende ruimte tussen de twee terreinen voor de beoefenaars, maar bij dergelijk balspel kan de bal terechtkomen op of juist naast de trampoline of de turners.
Dit creëert een zeer gevaarlijke situatie, waarbij de sporter of de begeleider zijn concentratie verliest en hierdoor de sprong gemist wordt. De veiligheid van de trampolinespringers is onder de bestaande voorwaarden niet langer gegarandeerd.
Vooral de Beverse trampolineclub Lenig en Vlug, in 1959 als turnclub geboren, heeft als sportclub een sterk prestige en kent internationale uitstraling. Het was één der eerste trampolineclubs in het land. Maurice Huysentruyt maakte destijds een demonstratie mee van grote promotor Kurt Bachler uit Zwitserland en was onmiddellijk gewonnen om de sport ook in Beveren-Leie te promoten. Zo werd de eerste trampoline op West-Vlaamse bodem hier geplaatst, één van de eerste in België.Dit toestel zou een heel andere dimensie geven aan de Beverse turnclub.
De mobiele scheidingswand bestaat uit twee delen: een grofmazig polyestergaas bovenaan, en onderaan wordt dit gaas vervangen door een sterker en zwaarder foliedoek. De gaaswand wordt opgehangen aan een aantal rolwagentjes, die over de draagrail rijden. Deze rail is zo hoog mogelijk opgehangen aan het derde dakspant en leidt de samengeschoven gaaswand via een bochtprofiel naar een parkeerstrook tegen de langse gevel. Als de compartimenteringswand weggeschoven is tegen de gevel, kan de ganse sporthal zonder hindernis als één grote ruimte gebruikt worden.
De wand wordt geleverd en aangebracht door een gespecialiseerde aannemer, rekening houdend met de stabiliteit van het bestaande spant en de ruwbouw, alsook met de brandveiligheid van de materialen, de kwaliteit van het ophangssysteem en de lasnaden, enz De kostprijs van de ingreep wordt geraamd op 9.500 euro incl. BTW. Er is al een krediet voorzien op de begroting 2007.
De milieudienst doet een oproep tot alle geïnteresseerden om in een denkgroep mee te werken aan het toekomstige beheersplan voor het stadspark Casier. Allen zijn ze welkom op zaterdag 22 september om 9 uur in het koetshuis in Park Baron Casier. Elke mening kan belangrijk zijn om de toekomst van het stadspark uit te bouwen. Deelnemen kan door voorafgaandelijk in te schrijven op de milieudienst.
Het Park Baron Casier is een uniek stukje natuur in het centrum van onze stad. Het werd destijds verworven door de toekomstvisie van onze bestuurders uit het verleden, waarbij we wijlen burgemeester Marcel Coucke willen noemen. In de overeenkomst met de familie Casier werd eerst nog vruchtgebruik toegekend aan de bejaarde moeder van Jean Casier, maar op die manier werd gevrijwaard dat deze groene long niet de prooi werd van projectontwikkelaars. Velen kennen het park nu als rustplek, van de kasteelconcerten of om te ravotten met de jeugdvereniging. Kortom er is voor elk wat wils in het park.
Om de toekomst van het park te vrijwaren is het stadsbestuur bezig met de opmaak van een parkbeheerplan en dit volgens het concept Harmonisch Park- en Groenbeheer. Dit beoogt een duurzame, dynamische en diverse uitbouw van het park waarbij mensgerichte, natuurgerichte, milieugerichte en organisatorische facetten op een harmonische wijze samengaan.Het park en de gebouwen zijn sedert 2003 beschermd. Het beheren van het park op een verantwoorde wijze rekening houdend met de diverse functies van het park is een logisch gevolg hiervan.
De stad wil ook de gebruiker betrekken in de opmaak van een dergelijk plan en organiseert daarom op zaterdag 22 september een denkvoormiddag, die zich richt op:
- de wandelaar die het park als oase van rust aanziet
- de leider van een jeugdvereniging die regelmatig komt ravotten in het park
- de organisator die het park een ideale feestlocatie vindt
- de natuurliefhebber die de fauna en flora in het park belangrijk vindt
- diegene die geïnteresseerd is in de toekomst van het park
- ook u
Allen zijn ze welkom op zaterdag 22 september om 9 uur in het koetshuis in Park Baron Casier en voor hun mening.Deelnemen kan door voorafgaandelijk in te schrijven op de milieudienst.
Van 8 toen en met 30 september loopt in de raadzaal van het stadhuis de tentoonstelling Wonen in Welvaart. De productie van hetCentrum Vlaamse Architectuurarchieven (CVAa) en Vlaams Architectuurinstituut (VAi) was eerder te zien in de Singel te Antwerpen en in de Campusbibliotheek Arenbergvan de KU Leuven. Naar aanleiding van Open Monumentendag kon Wonen in welvaart hier niet ontbreken gezien de stad Waregem in het luik over het premiestelsel De Taeye duidelijk aanwezig is. In 1954 werd de honderdduizendste staatsbouwpremie uitgereikt aan de Waregemse familie Vandendriessche, een gezin met elf kinderen. Minister Alfred De Taeye legde de eerste steen van hun woning aan de Franklin Rooseveltlaan, wat uiteraard gepaard ging met een feestelijke viering.
Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Vlaams Architectuurinstituut presenteren met Wonen in Welvaart. Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973 voor het eerst een breed opgezette thematische tentoonstelling. Het project groeide uit een samenwerking met onderzoekers en experts aan Vlaamse universiteiten. Wonen in Welvaart belicht hoe in Vlaanderen de evolutie van de wooncultuur nauw was verbonden met de uitbouw van de welvaartsstaat in de periode 1948 tot 1973.
Na de Tweede Wereldoorlog werd een eigen huis, liefst buiten de stad, met een volledig uitgeruste keuken en badkamer, een garage voor de eigen auto, centrale verwarming, nieuwe meubels en een televisietoestel voor steeds meer Vlamingen een optie. Wonen werd een maatstaf voor welvaart. De nauwe verbinding tussen de uitbouw van de welvaartsstaat en het domein van wonen en huisvesting deed zich in nagenoeg alle landen van Europa voor. Bijzonder voor Vlaanderen is het specifieke samenspel van de drie hoofdrolspelers van de welvaartsstaat: de overheid, het middenveld en de vrije markt. Specifiek voor België, en zeker Vlaanderen, is de rol van het private initiatief (gezinnen en vrije markt) en de sterke aanwezigheid van het verzuilde middenveld. Daardoor werd de individuele woning dé bouwsteen van de welvaartsstaat.
Het overwicht van de eengezinswoningbouw verhinderde niet dat ook modernistische hoogbouw of de satellietstad deel uitmaakten van het naoorlogse wonen. Deze collectieve modellen maakten vooral in de publieke sector en in kringen van architecten en stedenbouwkundigen opgang. Grootschalige bouwprojecten of seriematige productie van woningen waren in Vlaanderen echter eerder uitzondering dan regel. De geschiedenis van de grote sociale woningprojecten was er vooral een van vertragingen, van het niet uitvoeren van collectieve voorzieningen en van financiële problemen. Ook deze geschiedenis maakt deel uit van de erfenis van de jaren vijftig en zestig.
De tentoonstelling brengt via een tiental gevallenstudies uit recent onderzoek, een aantal belangrijke actoren in beeld die betrokken waren bij de stijging van het wooncomfort: het premiestelsel De Taeye uit 1948,de woontentoonstellingen van de Katholieke Arbeidersvrouwen en de Boerinnenbond, het sleutel-op-de-deur-aanbod van een bouwpromotor, maar ook modeloperaties zoals de Modelwijk van Renaat Braem voor de wereldtentoonstelling van 1958 of de satellietstad Nieuw Sledderlo in Genk. De tentoonstelling verruimt daarbij het blikveld en kijkt hoe nieuwe ideeën over wonen vanuit België ambieerden om de wereldwijde woningnood op te lossen.
Elke uitgewerkte voorbeeldstudie bundelt een rijke selectie archiefmateriaal uit diverse collecties zoals architectuurarchieven, bedrijfsarchieven en beeldmateriaal uit private collecties. Op die manier brengt de tentoonstelling een overzicht van een aantal woonmodellen die bepalend waren voor de naoorlogse wooncultuur, en de wijze waarop ze op verschillende bewaarplaatsen zijn gedocumenteerd.
Het Waregemse verhaal, zoals bij de 100.000ste premie De Taeye, komt niet enkel in de tentoonstelling, maar ook in de begeleidende publicatie uitgebreid aan bod. Het boek bij de tentoonstelling is rijk geïllustreerd en bundelt zestien essays over het naoorlogse wonen. Artikels over concrete gevallenstudies en beschouwende stukken over naoorlogs wonen wisselen elkaar af. Het boek Wonen in Welvaart - Woningbouw en wooncultuur in Vlaanderen, 1948-1973, onder redactie van Karina Van Herck en Tom Avermaete, 320 blz., 34,50.Van het stadsarchief wordt er naar aanleiding van deze tentoonstelling een eigen studiewerk gepubliceerd onder de titel van tuinwijk tot hoogbouw met de Waregemse evolutie. Het boek is vanaf 8 september te bekomen aan de infobalie van het stadhuis en kost 10 euro. Op de Open Monumentendag 9 september is het te bekomen aan 7 euro.
De gemeenteraad heeft deze avond beslist om het Jeugdcentrum te renoveren. Het Jeugdcentrum langs de Zuiderlaan werd vorig jaar door de stad aangekocht van de Dekenale Werken. Het is de bedoeling dat het complex zijn functie van jeugdcentrum blijft behouden en ook de sportactiviteit blijft mogelijk. De stad gaat nu het jeugdcentrum renoveren voor polyvalent gebruik.
Belangrijk in het dossier is enerzijds de dakinsijpeling en de afvoerproblematiek. Anderzijds moeten dringend veiligheidswerken uitgevoerd aan de elektriciteits- en gasinstallaties. Verder zal de inrichting aangepast worden om zowel sport- als jeugdactiviteiten aan te bieden. Een werkgroep gaf enkele maanden geleden advies over het programma voor het vernieuwde Jeugdcentrum. Hun aandachtspunten werden al goedgekeurd in het schepencollege.
De kostprijs van de werken wordt geraamd op 15.000 euro inclusief BTW.
Om de nodige renovatiewerken aan het Jeugdcentrum op professionele wijze te laten geschieden is het wenselijk dat een ontwerper aangesteld wordt die het ontwerpdossier opmaakt en het opdrachtgevend bestuur bijstaat bij de uitvoering der werken. Er werd gelijktijdig ook een veiligheidscoördinator voor Ontwerp en Uitvoering aangesteld, waarvan de kostprijs wordt geraamd op 7.500 euro incl. BTW.
Eveneens vanavond werd een nieuw huurcontract voor het jeugdcentrum afgesloten met de bvba Waregemse Rijschool. De Rijschool blijft dus voorlopig actief op het Jeugdcentrum. Het huurcontract loopt over een periode van 1 mei 2007 tot 30 april 2008, maar er is een clausule ingeschreven dat het contract geen mogelijkheid biedt tot verlenging. De huurprijs bedraagt 650 euro per maand.
Vzw Bike Fun had een mondelinge overeenkomst met de vzw Jeugdcentrum en deze wordt gerespecteerd door het stadsbestuur. Met Bike Fun wordt nu een langlopend huurcontract afgesloten voor één jaar, dat stilzwijgend kan worden verlengd. Ook hier bedraagt de huurprijs 650 euro per maand.
Resultaten Poll Moet wareber doorgaan met e-Waregem ?
74 van de 109 deelnemers aan de rondvraag willen dat wareber doorgaat met e-Waregem en 35 zouden liever hebben dat e-Waregem stopt. Telkens zijn er nuances in het antwoord, gekozen uit de zes mogelijkheden.
Bij de neen-stemmers oordelen er 15 dat het oorspronkelijke doel van de internetkrant is gerealiseerd (archief van 1 jaar activiteiten in Waregem).14 bezoekers vinden dat de oorspronkelijke nood intussen is opgevuld door andere Waregemse blogs. 6 andere bezoekers vinden dat e-Waregem de auteur de tijd ontneemt om te werken aan heemkundige bijdragen.
Bij de enthousiaste bezoekers die wensen dat deze internetkrant verder wordt aangevuld, zijn 14 ook tevreden met een minder actieve opvolging en tonen er zich niet minder dan 60 bereid om actief mee te werken. Dat is ruim 55 % van alle deelnemers aan de rondvraag. Daarvan onderscheiden we 35 bezoekers die gewoon actief willen meewerken aan e-Waregem en 25 bezoekers die aangeven mee te willen zoeken naar informatie voor historisch getinte bijdragen.
Vooral voor hen van deze laatste categorie kan gezegd dat het een van de hoofdmotieven bij de opstart van de Waregemse internetkrant was om langs deze weg interactief historische en heemkundige informatie te verzamelen over de regio Waregem. e-mail mij met suggesties en/of reageer met historische aanvullingen en verbeteringen op bijdragen via de knop ‘reageer’.
e-Waregem is de opvolger van Wareber, wat staat voor Ware(gem) bekeken door Ber(nard). De voorganger telt meer dan 400 geïllustreerde bijdragen. Bij een klik op de foto krijgt u een grotere weergave van deze illustratie. Onze webruimte van 30 MB voor foto's was opgebruikt. Liever dan de foto's van onze oude bijdragen te verwijderen, kozen we voor deze opvolger.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Zoeken met Google
U kunt meewerken met e-Waregem. We willen hier uw historische of heemkundige bijdragen publiceren over belangrijke gebeurtenissen in de regio vorige eeuw(en), geschiedenis van nog bestaande en/of verdwenen herbergen, belangrijke culturele figuren, ...
Publicatie kan dan misschien nieuwe elementen losmaken bij de lezers, die we willen oproepen om hun ervaringen over deze onderwerpen te delen en de bijdragen zonodig te verbeteren of aan te vullen.
We wachten uw reacties in op "e-mail mij" of in "reageer".
Op termijn kan dit stadsblog een historisch of heemkundig archief vormen over het wel en wee in de regio Waregem. U kunt hieraan meewerken door zelf historische bijdragen of informatie door te geven voor bijdragen over gebouwen, oude herbergen, belangrijke en/of volksfiguren, gebeurtenissen, volksgebruiken, geschiedenis van uw vereniging of wijk, enz.
Laat het historisch erfgoed of het levend archief uit het geheugen van uzelf, uw ouders en grootouders niet verloren gaan. We willen met e-waregem meewerken om deze informatie te bundelen in verschillende heemkundige rubrieken. Regelmatig worden ook oudere teksten aangepast of verbeterd, zodat uiteindelijk een waarheidsgetrouw en zo volledig mogelijk beeld overblijft voor het archief. We doen hier een oproep om daaraan mee te werken en eventuele verbeteringen of mogelijke aanvullingen te melden, waarvoor dank.
Dank voor bezoek. Op 10 oktober 2006 werd deze 'e-Waregem' beoordeeld (basis van meest aantal verschillende bezoekers) als 18de site op een totaallijst van 8903 Vlaamse blogs (241.428 berichten). Voorganger 'Wareber' stond nog altijd op 19.
Resultaat Poll 'Kunst in Straatbeeld'
94 deelnemers19 neen 75 ja Ruim 80 % staat dus achter idee van Kunst in Straatbeeld, vooral als opwaardering voor de stad.
ja, het is een opwaardering voor de stad51 % (48)
neen, ik heb daar geen belangstelling voor4 % (4)
ja, als het past bij de omgeving15 % (14)
neen, ik ben daar tegen wegens last en kost11 % (10)