Horecavergunning vereenvoudigt de opstart voor een nieuwe horecazaak
Wie een nieuwe horecazaak opstart of een bestaande horecazaak overneemt, dient vanaf 1 juni 2024 een horecavergunning aan te vragen. Het nieuwe horecavergunningsreglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van maandag 27 mei en betekent voor alle betrokkenen een administratieve vereenvoudiging.
De horecavergunning bundelt verschillende bestaande vergunningen en procedures die van toepassing zijn op de exploitatie van een horecazaak. De horecavergunning is dus geen verstrenging, maar een ondersteuning voor nieuwe uitbaters. De horecavergunning zorgt immers voor een administratieve vereenvoudiging zowel bij de stadsdiensten, politie en brandweer, als bij de ondernemer, aangezien verouderde wetgeving werd vereenvoudigd, dubbele controles door diensten worden vermeden en in de eerste plaats wordt ingezet op preventief informeren.
De horecavergunning is enkel verplicht bij nieuwe zaken of bij nieuwe overnames. Bestaande horecazaken zijn niet verplicht om een horecavergunning aan te vragen. Zij kunnen hun zaak blijven uitbaten met de reeds toegekende vergunningen, maar mogen wel de nieuwe horecamap aanvragen.
Handige horecamap
Dankzij een subsidie van provincie Oost-Vlaanderen, ontvangt elke horeca-uitbater bij aflevering van de horecavergunning ook een handige horecamap. Zo heeft de ondernemer niet alleen zijn vergunning steeds bij de hand maar ook andere nuttige informatie zoals de startersbrochure van horeca Vlaanderen, vol goede tips en tricks. De eerste horecamap zal worden uitgereikt op de braderie van zaterdag 29 juni.
Aanvraag
Ben jij een nieuwe horeca-uitbater? Dan kan je vanaf 1 juni je aanvraag voor de horecavergunning indienen via www.eeklo.be/horecavergunning. Opgelet: wie een drankvergunning of terrasvergunning wenst, dient deze wel nog apart aan te vragen via www.eeklo.be/vergunningen-en-aanvragen.
Ben je al horeca-uitbater in Eeklo en wil jij graag ook een horecamap ontvangen? Dan kan je die aanvragen via economie@eeklo.be.
Schepen Hilde Lampaert: “De invoering van de horecavergunning biedt een welkome structuur voor alle horecazaken en betrokken diensten. Het creëert een duidelijk kader waarbinnen horecazaken kunnen opereren, bevordert eerlijkheid en transparantie in de sector en zorgt voor een betere naleving van allerlei normen.Dit komt niet alleen ten goede aan de uitbaters en hun personeel, maar ook aan de klanten die genieten van een veilige en kwalitatieve horecabeleving."
|