Neem 2 lekkere boterhammen en leg ze op een bord, bedek ze met een snede gekookte ham en/of een plak kaas. bak 2 kakelverse spiegeleitjes en leg ze erbovenop. Garneer je bord naar believen, bijvoorbeeld zoals hier met schijfjes olijf en paprika.
Koop 2 gekonfijte eendeboutjes, of maak ze zelf, zeer simpel, eendevet smelten tot net onder kookpunt, bouten erin, samen met enkele laurierblaadjes en enkele uren op zeer laag vuur laten konfijten, dan in zeer zuivere glazen potten doen en overgieten met het warme eendevet. Bak de eendeboutjes op niet te fel vuur aan, doe vooraf bijna - gaar gekookte stukken aardappeltjes wanneer ze nog warm zijn door een beetje polenta en leg ze op een schaal naast mekaar om af te koelen. Als boutjes beginnen bakken voeg je de aardappeltjes toe en bak ze mee. Vermeng wat rucola met een goede olijfolie en een beetje balsamicoazijn lekker!!!
Ik ben begonnen met het verdelen van mijn gerechten in categorieën zodat het makkelijker zal zijn om gerechten terug te vinden, het aantal wordt te groot en ik doe dus erg mijn best om het overzichtelijk te houden. Misschien kan dit af en toe wel even wat "een raar zicht" op leveren, daar ik niet zo een "krak" ben in pc, maar heb gelukkig een lieve collega die me wil bijstaan.
Neem een flinke gesnipperde ui en laat die even met een 15Ogr gerookt spek uitzweten. Doe er een pakje zuurkool bij en het vocht van een blik knackworsten en een in stukken gesneden rookworst.Breng aan de kook en laat 15 min sudderen en leg er dan de knackworsten op en leg deksel op pan en laat met uitgedoofd vuur nog 1O min staan. Klaar, erg lekker met broodjes of puree.
Maak een verse ananas schoon en snij in heel dunne plakjes, leg in een mooie cirkel op een groot bord. Meng 250gr mascarpone met wat rietsuiker, een beetje melk en een klein scheutje notenlikeur, meng goed. Hak een beetje verse munt fijn en meng. Hak een klein handje walnoten of pecannoten grof en strooi over mascarpone, Helemaal op voorhand te maken, erg lekker en zo klaar!
Reken een 6 filetjes van schartong per persoon, paneeer ze, (haal eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en dan door paneermeel). Maak tartaar door 4 eetlepels mayonaise te mengen met half fijngehakt sjalotje, een theelepel kappertjes en 2 eetlepels vers gehakte peterselie, scheutje citroensap en peper en zout. Verwarm een laagje van 3cm olie in een wijde pan en bak de visjes 2 min aan elke kant. Dien op met een gemengd slaatje en huisgemaakte fritjes
tentoonstelling red star line. De verbinding van deze rederij was tussen antwerpen en amerika. De ultieme droom van duizende mensen, arm en rijk. Zij die in eerste klas konden reizen hadden vrije toegang, zij die derde klas gingen moesten bij aankomst een zware controle ondergaan en velen moesten terugkeren omdat ze geen toegang tot "hun beloofde" land kregen.
Snij een 20 tal witte druiven in de helft en ontpit. Neem een varkenhaasje en snij het in stukken van 4cm dikte, kruid met peper en zout, bak ze aan in een weinig (echte boter) en olie op niet te fel vuur, zo'n 4 min aan elke kant, haal ze uit de pan en houdt ze warm onder folie. Blus de pan met een beetje water en een scheutje vruchtenlikeur (ik gebruikte vijgenlikeur, mag ook beetje porto zijn, laat flink doorkoken en kruid flink met peper en zout, voeg de druifjes toe en laat nog zo'n 2min koken, voeg room toe, roer en dien op. Lekker met een gestoomd aardappeltje, puree of een kroketje.
voor 16 personen als onderdeel van tapasmaaltijd. -fruit een gesnipperd uitje 5minuten aan en voeg een geplet teentje look toe, laat nog even stoven en afkoelen. -maak mengseltje van 150 gr zachte geitekaas (type chavroux), 175 gekookte ham (fijngesneden), 50 gr kappertjes, 1/2tl paprikapoeder en wat zout -steek uit plakken bladerdeeg rondjes van ongeveer 8cm- zijn zo'n 32 stuks, -vul elke rondje met een koffielepel van het mengsel en doreer de bovenkant met wat eidooier die je hebt losgeklopt met een klein beetje water -bak in oven van 200 graden 15 min tot hapjes goudgeel en mooi gerezen zijn. (je kan varieren met de vulling, wat je maar wil, bijvoorbeeld beetje mozarella met een zongedroogd tomaatje en olijfje - gehakt met kruiden...., stukjes witte vis met klein beetje vissaus....enz.
meng 250gr zachte boter met 250gr bloem en mespunt bakpoeder, 125gr suiker en 125gram honing, 4 eitjes en het sap en rasp van een halve citroen. Bak op 180graden gedurende 45 minuten.
-meng: -600gram kippegehakt met een klein bolletje mozarella in stukjes gesneden, -een stuk of 6 groene olijven in stukjes, -een soeplepel rode tapenade (kan je zo kopen-delhaize-stond bij de koeling van de tapenade) -een soeplepel provencaalse mix (kocht ik ook zo in delhaize) (kan je vervangen door wa provencaalse kruiden), -een eidooiertje -tot slot nog een stuk of zes halfgedroogde tomaatjes,
-meng goed en vorm hiervan een 8tal hamburgertjes, dek af met plasticfolie en laat enkele uren opstijven in koelkast
-bak hamburgers op niet te fel vuur gaar in wat olijfolie -grill zachte hamburgerbroodjes effe in de broodrooster of op grillplaat -beleg broodje met de hamburger en een sausje van wat mascarpone gemengd met beetje van de rode tapenade, peper en zout -leg er nog wat rucolla bovenop en .......geniet!
Neem 2 stukjes kabeljauwhaasje van elks 150gr, maak een mengseltje van verse broodkruimels, een stuk of 5 groene olijfjes en 8 halfgedroogde tomaatjes en een beetje zout en peper, mix dit tot groffe pasta, en vermeng dan met een 15gr amandelschilfers, bedek de vis met een dikke laag van dit mengsel. bak in oven van 180graden gedurende 13 a 15 minuten. lekker met een aardappelpuree gemengd met bijvoorbeeld preiringetjes, of gehakte spinazie, of wortel.....
-alle ingredienten met mixer mengen tot glad deeg. Enkele uren laten rusten (geeft beste resultaat, maar indien je echt nie wachten kan, kan direct bakken ook) -wafelijzer verhitten en wafeltjes gedurende een 4 tal minuten goudgeel bakken.
In luchtdichte doos zijn deze wafeltjes een week te bewaren (als je veel zelfdisipline hebt toch .)
De Foto hiervan vindt je onder "het grote bakfestijn op de deze blog"
Voor deze taart gebruik ik een taartmix van het merk Home Baking (prima spul, leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn!) Je kan altijd een mailtje sturen voor adressen van verkoop in je buurt naar Home.baking@telenet.be
-beleg de vorm met deeg en bestrijk met een eetlepel abrikozenconfituur -meng alle ingredienten met mixer tot glad beslag en vul er de vorm mee -bestrooi met amandelen -bak 25min op 180 gr -haal uit oven en verwarm een beetje confituur en bestrijk taart ermee voor een mooie glans
maak een puree van aardappel (niet te fijn stampen) en meng die met verse bladspinazie (gewoon rauw) kruiden, peper, zout en nootmuskaat. verwarm een aluzakje mosterdsaus van Devos lemmens en doe er een beetje room bij. maak de resterende spinazie aan met een beetje olijfolie en balsamico-azijn en dresseer je bord met puree, saus en garnaaltjes.
Neem een ruggebraadje van een kilo, laat boter smelten in pan, en bak gekruid gebraad (peper-zout) mooi bruin aan alle kanten, voeg een grote tomaat in stukjes toe, een laurierblad, paar takjes tym en een flinke scheut witte wijn, dek af en laat een uurtje zachtjes stoven, resultaat, een heeeeeeel sappig stukje vlees, erg lekker met gebakken witloof en gestoomd aardappeltje.
nu nog lekker genieten van glaasje wijn zo dadelijk gaan we nog lekker eten aan de zee en genieten van de heerlijke warme avond en dan morgen terug naar mijn eigen keukentje opgeladen, uitgerust en vol van nieuwe kookinspiratie.