-meng: -600gram kippegehakt met een klein bolletje mozarella in stukjes gesneden, -een stuk of 6 groene olijven in stukjes, -een soeplepel rode tapenade (kan je zo kopen-delhaize-stond bij de koeling van de tapenade) -een soeplepel provencaalse mix (kocht ik ook zo in delhaize) (kan je vervangen door wa provencaalse kruiden), -een eidooiertje -tot slot nog een stuk of zes halfgedroogde tomaatjes,
-meng goed en vorm hiervan een 8tal hamburgertjes, dek af met plasticfolie en laat enkele uren opstijven in koelkast
-bak hamburgers op niet te fel vuur gaar in wat olijfolie -grill zachte hamburgerbroodjes effe in de broodrooster of op grillplaat -beleg broodje met de hamburger en een sausje van wat mascarpone gemengd met beetje van de rode tapenade, peper en zout -leg er nog wat rucolla bovenop en .......geniet!
Neem 2 stukjes kabeljauwhaasje van elks 150gr, maak een mengseltje van verse broodkruimels, een stuk of 5 groene olijfjes en 8 halfgedroogde tomaatjes en een beetje zout en peper, mix dit tot groffe pasta, en vermeng dan met een 15gr amandelschilfers, bedek de vis met een dikke laag van dit mengsel. bak in oven van 180graden gedurende 13 a 15 minuten. lekker met een aardappelpuree gemengd met bijvoorbeeld preiringetjes, of gehakte spinazie, of wortel.....
-alle ingredienten met mixer mengen tot glad deeg. Enkele uren laten rusten (geeft beste resultaat, maar indien je echt nie wachten kan, kan direct bakken ook) -wafelijzer verhitten en wafeltjes gedurende een 4 tal minuten goudgeel bakken.
In luchtdichte doos zijn deze wafeltjes een week te bewaren (als je veel zelfdisipline hebt toch .)
De Foto hiervan vindt je onder "het grote bakfestijn op de deze blog"
Voor deze taart gebruik ik een taartmix van het merk Home Baking (prima spul, leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn!) Je kan altijd een mailtje sturen voor adressen van verkoop in je buurt naar Home.baking@telenet.be
-beleg de vorm met deeg en bestrijk met een eetlepel abrikozenconfituur -meng alle ingredienten met mixer tot glad beslag en vul er de vorm mee -bestrooi met amandelen -bak 25min op 180 gr -haal uit oven en verwarm een beetje confituur en bestrijk taart ermee voor een mooie glans
maak een puree van aardappel (niet te fijn stampen) en meng die met verse bladspinazie (gewoon rauw) kruiden, peper, zout en nootmuskaat. verwarm een aluzakje mosterdsaus van Devos lemmens en doe er een beetje room bij. maak de resterende spinazie aan met een beetje olijfolie en balsamico-azijn en dresseer je bord met puree, saus en garnaaltjes.
Neem een ruggebraadje van een kilo, laat boter smelten in pan, en bak gekruid gebraad (peper-zout) mooi bruin aan alle kanten, voeg een grote tomaat in stukjes toe, een laurierblad, paar takjes tym en een flinke scheut witte wijn, dek af en laat een uurtje zachtjes stoven, resultaat, een heeeeeeel sappig stukje vlees, erg lekker met gebakken witloof en gestoomd aardappeltje.
nu nog lekker genieten van glaasje wijn zo dadelijk gaan we nog lekker eten aan de zee en genieten van de heerlijke warme avond en dan morgen terug naar mijn eigen keukentje opgeladen, uitgerust en vol van nieuwe kookinspiratie.
Voor foto van deze taart zie "het grote bakfestijn " op deze blog
Voor deze taart gebruik ik een taartmix van het merk Home Baking (prima spul, leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn!) Je kan altijd een mailtje sturen voor adressen van verkoop in je buurt me.baking@telenet.be
Voor een taartvorm van 24cm heb je nodig:
-een rol brokkeldeeg (gekocht) -140gr mix -1/2l melk -2 eieren
-beleg de vorm met deeg -meng mix, eidooiers en melk tot glad mengsel -klop eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder mengsel -giet in taartvorm en bak voor 45min op 180gr
-laat afkoelen op rekje en leg bovenop de taart een ander taartrekje met een bord er bovenop om te typische cirkels op de flan te krijgen.
ontbijt in jaffa (yaffo)Israel, nabij de klokkentoren.
Dit ontbijt aten we bij ROJET COFFEE, marzuksezerstreet 2 yaffo, zo ziet dus één van de ontbijten er in israel uit, dit is een Libanees, je kan het gebruiken van 's morgens 8u tot 's avonds sluitingstijd, je ziet het hier met omelet en groentjes, maar er bestaan ook variaties met bijvoorbeeld een eitje met tomatensuas dat opgediend wordt in een klein zwart pannetje, denk bij wat je ziet altijd een groot glas vers sap, koffie en brood en je eet dit vr zo'n 10 voor 2personen.
neem een blik kikkererwtjes, en hou er een paar apart (ong. 4) doe er een 1/4tl komijnpoeder, een half teentje knoflook en flink wat zout en peper bij, dan een goeie scheut olijfolie en mix alles tot een fijne puree, giet er nog wat olijfolie over en bestrooi met beetje cayennepeper, en garneer met de erwtjes die je nog over had, erg lekker als aperitiefhapje op een toastje
genieten van de zon, vriendschap en het mooie land
Beste bloggertjes
wij zijn er voor 12daagjes onderuit gemuist naar het wondermooie Israel, genieten hier van de mooie zon, zee, landschap, lekker eten en vriendelijke mensen.
chocoladekoeken, niet zo chique maar o zo lekker........
benodigdheden: (een 20 tal koeken)
-150 gram bloem -75gr rietsuiker -50gr witte suiker -1 el bicarbonaat of bakpoeder -30 gr cacao -125gr pure chocolade -125gram zachte boter -1ei -350gr chocoladeparels (callebaut neem ik)
bereiding:
-oven voorverwarmen op 170graden -bloem, suikers, bakpoeder en cacao vermengen -boter met suiker romig roeren -125gr chocolade smelten en erbij doen samen met ei -dan droge ingredienten erbij -tenslotte de choc.parels -op met bakpapier belegde bakplaat met ijsschapper bolletje scheppen en op 3cm afstand van mekaar leggen -bakken gedurende ong 18 min. -10 minuten op bakplaat laten rusten en dan op rooster laten uitharden en afkoelen
(je kan het deeg dat je al in bolletjes hebt geschept invriezen op een schaal, en daarna in diepvrieszakjes doen, kan je ze afbakken wanneer je er zin in hebt of onverwacht bezoek, zeg maar wanneer je ze afbakt, dan heb je alvast ééntje de komt )
niet mijn favoriete seizoen, door de kou en de regen maar alle mooi kleuren die vind ik een zegen
het bos geeft dan wel zijn heerlijkheden weer vrij, paddestoelen in alle maten en soorten
duizend en één ideeën spelen door mijn hoofd, waar zal ik ze in verwerken, bij een omelet, bij een stukje wild maak ik er een flan van ga ik er ook wat drogen om als poeder gerechten die speciale toets te geven......
weet je misschien hou ik toch wel van de herfst, in mijn keukentje dan toch.
Deze prachtexemplaren kocht ik gisteren op de markt en wou ze graag met jullie delen.
Ik ga er één verwerken in een flan, de andere ga ik bakken in een beetje echte boter, heeeeel klein beetje look en die geef ik er als garnituurtje bij. Dat samen met een hertetournedos en een gestoomd aardappeltje. smakelijk.
-bak in boter en olijfolie de reepjes vlees aan bestrooid met currypoeder, doe uit pan en bak dan hierin een bakje champignons goed aan, voeg dan een een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel ketchup, wat chilivlokjes en een beetje water met kalfsfondpoeder toe, laat doorkoken en voeg vlees terug toe, kruid, peper, zout, voeg kartonnetje room toe en laat koken tot sausdikte. -mengenmet verse tagliatelli en direct opeten.
-bak eend aan in olie en boter op niet te fel vuur, één kant 4 minuten , 2de kant 3 minuten, haal uit pan en dek af met alufolie,om te rusten, dit moet je echt doen) -bak paddestoelen flink aan, en voeg dan look toe. -schep uit pan, -blus met beetje water, de fond, de confituur, de whisky en vijgenlikeur, zout en peper, laat koken tot sausdikte. -snij vlees in schuine plakken -leg mooi op borden met paddestoelen bestrooid met peterselie en saus
-geef er aardappelpuree bij die enkel opgemaakt is met een lekkere olijfolie
-neem 100gr speculaasjes en rol ze fijn in plastiek zakje met deegroller -meng met een goede eetlepel gesmolten boter -bedek bodem van springvorm 20cm(bekleed met bakpapier)met dit mengsel -meng 500gr platte kaas met 150gr suiker, 3 eitjes en 2 eetlepels bloem en 1 eetlepel maizena, voeg een kartonnetje room dat je half hebt opgeklopt toe en giet dit mengsel in vorm. -bak in oven van 180graden gedurende 45 minuten tot mooi goudgeel -laat afkoelen en minimum 6u opstijven in koelkast.
-laat je fantasie de vrije loop en voeg toe aan mengsel, citroenrasp, beetje likeur, rozijntjes geweekt in een likeurtje of porto, pruimen in armagnac enz........
-1 vel brokkeldeeg (kant en klaar gekocht -3 stukken witloof, in ringetjes gesneden -150gr gerookte spekblokjes -2,5dl room -3eieren -beetje margarine of olijfolie -1eetlepel maizena plus -beetje zout, flink peper en een beetje currypoeder -gemalen gruyere
(taartvorm diameter van 30cm)
bereiding:
-witloof en spekjes in boter laten stoven, gekruid met peper, zout en currypoeder -ei, room en maizena loskloppen en eens met pepermolen overgaan -deeg met bakpapier in vorm leggen, en vullen met afgekoeld witloofmengsel -eimengsel erover verdelen en bestrooien met kaas -oven 210graden, de eerste tien minuten bakken dan verlagen nr 180graden en nog 35min bakken. -Indien bovenkant te fel kleurt afdekken met alufolie -taart uit oven 10 min laten afkoelen alvorens aan te snijden -serveren met slaatje met mosterd-honingvinaegrette (ik gebruikte waterkers en cresson, zelfgeroosterde paprika's en een halfgedroogd tomaatje)
wou "echte foto plaatsen" maar ..........had geen overschot.........
Benodigdheden: voor 2 personen
-3kilo mooie grote mosselen flink gespoeld -1groene selder(grof gesneden, gebruik ook een beetje blad) -2 uien (in partjes -2 wortelen (in fijne schijfjes) -veel peterselie (gewassen en grof gehakt) -een flinke koffielepel (madras)curry -zout en peper -een stuk echte boter en een scheut olijfolie -een flinke scheut lekkere witte wijn -een beetje room
bereiding:
-boter en olie smelten -groenten toevoegen en onder deksel een 8min laten stoven -vuur hoog en gewassen mosselen toevoegen, flink kruiden en wijn toevoegen -deksel op pan, en na 5 a 6 minuten even opschudden -deksel terug op pan en nog ene 3min garen
sausje dat ik erbij geef ,
-enekele lepels mayonaise met een beetje extra mosterd en azijn, gehakte peterselie en flink wat gemalen verse peper.