Voor foto van deze taart zie "het grote bakfestijn " op deze blog
Voor deze taart gebruik ik een taartmix van het merk Home Baking (prima spul, leven hoeft niet altijd makkelijk te zijn!) Je kan altijd een mailtje sturen voor adressen van verkoop in je buurt me.baking@telenet.be
Voor een taartvorm van 24cm heb je nodig:
-een rol brokkeldeeg (gekocht) -140gr mix -1/2l melk -2 eieren
-beleg de vorm met deeg -meng mix, eidooiers en melk tot glad mengsel -klop eiwitten stijf en spatel voorzichtig onder mengsel -giet in taartvorm en bak voor 45min op 180gr
-laat afkoelen op rekje en leg bovenop de taart een ander taartrekje met een bord er bovenop om te typische cirkels op de flan te krijgen.
ontbijt in jaffa (yaffo)Israel, nabij de klokkentoren.
Dit ontbijt aten we bij ROJET COFFEE, marzuksezerstreet 2 yaffo, zo ziet dus één van de ontbijten er in israel uit, dit is een Libanees, je kan het gebruiken van 's morgens 8u tot 's avonds sluitingstijd, je ziet het hier met omelet en groentjes, maar er bestaan ook variaties met bijvoorbeeld een eitje met tomatensuas dat opgediend wordt in een klein zwart pannetje, denk bij wat je ziet altijd een groot glas vers sap, koffie en brood en je eet dit vr zo'n 10 voor 2personen.
neem een blik kikkererwtjes, en hou er een paar apart (ong. 4) doe er een 1/4tl komijnpoeder, een half teentje knoflook en flink wat zout en peper bij, dan een goeie scheut olijfolie en mix alles tot een fijne puree, giet er nog wat olijfolie over en bestrooi met beetje cayennepeper, en garneer met de erwtjes die je nog over had, erg lekker als aperitiefhapje op een toastje
genieten van de zon, vriendschap en het mooie land
Beste bloggertjes
wij zijn er voor 12daagjes onderuit gemuist naar het wondermooie Israel, genieten hier van de mooie zon, zee, landschap, lekker eten en vriendelijke mensen.
chocoladekoeken, niet zo chique maar o zo lekker........
benodigdheden: (een 20 tal koeken)
-150 gram bloem -75gr rietsuiker -50gr witte suiker -1 el bicarbonaat of bakpoeder -30 gr cacao -125gr pure chocolade -125gram zachte boter -1ei -350gr chocoladeparels (callebaut neem ik)
bereiding:
-oven voorverwarmen op 170graden -bloem, suikers, bakpoeder en cacao vermengen -boter met suiker romig roeren -125gr chocolade smelten en erbij doen samen met ei -dan droge ingredienten erbij -tenslotte de choc.parels -op met bakpapier belegde bakplaat met ijsschapper bolletje scheppen en op 3cm afstand van mekaar leggen -bakken gedurende ong 18 min. -10 minuten op bakplaat laten rusten en dan op rooster laten uitharden en afkoelen
(je kan het deeg dat je al in bolletjes hebt geschept invriezen op een schaal, en daarna in diepvrieszakjes doen, kan je ze afbakken wanneer je er zin in hebt of onverwacht bezoek, zeg maar wanneer je ze afbakt, dan heb je alvast ééntje de komt )
niet mijn favoriete seizoen, door de kou en de regen maar alle mooi kleuren die vind ik een zegen
het bos geeft dan wel zijn heerlijkheden weer vrij, paddestoelen in alle maten en soorten
duizend en één ideeën spelen door mijn hoofd, waar zal ik ze in verwerken, bij een omelet, bij een stukje wild maak ik er een flan van ga ik er ook wat drogen om als poeder gerechten die speciale toets te geven......
weet je misschien hou ik toch wel van de herfst, in mijn keukentje dan toch.
Deze prachtexemplaren kocht ik gisteren op de markt en wou ze graag met jullie delen.
Ik ga er één verwerken in een flan, de andere ga ik bakken in een beetje echte boter, heeeeel klein beetje look en die geef ik er als garnituurtje bij. Dat samen met een hertetournedos en een gestoomd aardappeltje. smakelijk.
-bak in boter en olijfolie de reepjes vlees aan bestrooid met currypoeder, doe uit pan en bak dan hierin een bakje champignons goed aan, voeg dan een een eetlepel tomatenpuree, een eetlepel ketchup, wat chilivlokjes en een beetje water met kalfsfondpoeder toe, laat doorkoken en voeg vlees terug toe, kruid, peper, zout, voeg kartonnetje room toe en laat koken tot sausdikte. -mengenmet verse tagliatelli en direct opeten.
-bak eend aan in olie en boter op niet te fel vuur, één kant 4 minuten , 2de kant 3 minuten, haal uit pan en dek af met alufolie,om te rusten, dit moet je echt doen) -bak paddestoelen flink aan, en voeg dan look toe. -schep uit pan, -blus met beetje water, de fond, de confituur, de whisky en vijgenlikeur, zout en peper, laat koken tot sausdikte. -snij vlees in schuine plakken -leg mooi op borden met paddestoelen bestrooid met peterselie en saus
-geef er aardappelpuree bij die enkel opgemaakt is met een lekkere olijfolie
-neem 100gr speculaasjes en rol ze fijn in plastiek zakje met deegroller -meng met een goede eetlepel gesmolten boter -bedek bodem van springvorm 20cm(bekleed met bakpapier)met dit mengsel -meng 500gr platte kaas met 150gr suiker, 3 eitjes en 2 eetlepels bloem en 1 eetlepel maizena, voeg een kartonnetje room dat je half hebt opgeklopt toe en giet dit mengsel in vorm. -bak in oven van 180graden gedurende 45 minuten tot mooi goudgeel -laat afkoelen en minimum 6u opstijven in koelkast.
-laat je fantasie de vrije loop en voeg toe aan mengsel, citroenrasp, beetje likeur, rozijntjes geweekt in een likeurtje of porto, pruimen in armagnac enz........
-1 vel brokkeldeeg (kant en klaar gekocht -3 stukken witloof, in ringetjes gesneden -150gr gerookte spekblokjes -2,5dl room -3eieren -beetje margarine of olijfolie -1eetlepel maizena plus -beetje zout, flink peper en een beetje currypoeder -gemalen gruyere
(taartvorm diameter van 30cm)
bereiding:
-witloof en spekjes in boter laten stoven, gekruid met peper, zout en currypoeder -ei, room en maizena loskloppen en eens met pepermolen overgaan -deeg met bakpapier in vorm leggen, en vullen met afgekoeld witloofmengsel -eimengsel erover verdelen en bestrooien met kaas -oven 210graden, de eerste tien minuten bakken dan verlagen nr 180graden en nog 35min bakken. -Indien bovenkant te fel kleurt afdekken met alufolie -taart uit oven 10 min laten afkoelen alvorens aan te snijden -serveren met slaatje met mosterd-honingvinaegrette (ik gebruikte waterkers en cresson, zelfgeroosterde paprika's en een halfgedroogd tomaatje)
wou "echte foto plaatsen" maar ..........had geen overschot.........
Benodigdheden: voor 2 personen
-3kilo mooie grote mosselen flink gespoeld -1groene selder(grof gesneden, gebruik ook een beetje blad) -2 uien (in partjes -2 wortelen (in fijne schijfjes) -veel peterselie (gewassen en grof gehakt) -een flinke koffielepel (madras)curry -zout en peper -een stuk echte boter en een scheut olijfolie -een flinke scheut lekkere witte wijn -een beetje room
bereiding:
-boter en olie smelten -groenten toevoegen en onder deksel een 8min laten stoven -vuur hoog en gewassen mosselen toevoegen, flink kruiden en wijn toevoegen -deksel op pan, en na 5 a 6 minuten even opschudden -deksel terug op pan en nog ene 3min garen
sausje dat ik erbij geef ,
-enekele lepels mayonaise met een beetje extra mosterd en azijn, gehakte peterselie en flink wat gemalen verse peper.
-3 kilo grote mosselen flink gespoeld -2 dikke preien, in ringen , flink gewassen -2 tenen look fijngesneden of geperst -olie en boter -room -scheut lekkere witte wijn -zout en peper
bereiding:
-olie en boter verwarmen, prei toevoegen en 5minuten laten stoven -look toevoegen samen met mosselen en peper en zout en wijn -deksel op pan 5min garen -even opschudden en room toevoegen -nog drie minuten garen en ....klaar!!
een simpele flantaart in een handomdraai gemaakt. 125gr bloem 1/2l melk 2 eieren 125gram suiker 1/2tl olie beetje zout 125gr abrikozen (of ander gedroogd fruit)(kan geweekt worden in beetje alcohol, als armagnac, abrikozenlikeurtje enz...) 1 zakje vanillesuiker alles flink mengen in kom en dan fruit toevoegen bakken 1u op 170gr in gesloten vorm van ongeveer 20cm
voor 5 flapjes, neem 5 vierkantjes ontdooid bladerdeeg en maak een mengsel van 1 eidooier, 2 el amandelpoeder, 1,5el bloem en 1 el suiker, verdeel over flapjes en beleg met dunne schijfjes appel, maak randen van deeg beetje nat en vouw goed dicht, maak bovenkant beetje nat en bestrooi met (riet)suiker,bak 20 min op 180gr , bestrooi met bloemsuiker. kan ook met kersen, peer, abrikoos, framboos....
By culimieke -een goede aardappelpuree gemaakt met aardappelen en verse worteltjes-met wat olijfolie opgewerkt, peper en zout -mengen met wat zongedroogde tomaatjes en grof gehakte rucola en een goede handvol manchego (spaanse kaas) of parmezaan geraspt. -dan potjes voor helft vullen met mengsel en dan 3 mini-bolletjes mozarella ertussen leggen en bestrooien met klein beetke provencaalse kruiden -rest aardappeltjes erop en weer 3 bolletjes mozarella -alles afbakken in oven 180gr gedurende 20min -lekker met vis of kip of vlees.
Ik ga hier de foto's zetten maar het recept hoort toe aan rafa, dus als jullie dat willen kennen effe naar haar site gaan, daar vinden jullie het terug onder kip,dragon, tomaat. het was superlekker! http://blog.seniorennet.be/rafa/
-meng 700gr gehakt met een ei, zout, peper, wat paneermeel indien nodig, zongedroogde tomaatjes, blokjes gruyere en blokjes fetakaas, flink wat verse kruiden,grof gehakt. Bak gedurende 50min in oven van 180graden. -lekker met kriekjes met wat kaneel en beetje suiker
Op het einde van het seizoen is het de moment om een voorraad lekkere verse tomatensaus te maken, de tomaten zijn dan rijp en goedkoop.
Het recept is heeeeeeeel simpel! kijk maar!
zal recept geven voor 2 kilo tomaten
-doe alle tomaten in grove stukken in een grote pan, samen met zout en peper, 1 koffielepel provencaalse kruiden, een handvol verse kruiden (basilicum, peterselie, rozemarijn, laurier....), een koffielepel geperste look, een scheut witte wijn en een scheut goede olijfolie, en twee handen vol vers geraspte parmezaan -laat alles een uurtje pruttelen en mix fijn -voor heeeeeeeeel fijne saus doe je alles even door een zeef zodat alle velletjes en pitjes verdwenen zijn. -dan de tip, doe de parmezaan, erbij en ze zal je saus prachtig binden, zonder bloemsmaakje, die toch de smaak van de verse tomaten anders voor een stuk overheerst vind ik. -dan de diepvries in
te gebruiken bij zoveel gerechtjes, pasta, pizza, bij torentje van aubergine, lasagne.....enz.....