Op het einde van het seizoen is het de moment om een voorraad lekkere verse tomatensaus te maken, de tomaten zijn dan rijp en goedkoop.
Het recept is heeeeeeeel simpel! kijk maar!
zal recept geven voor 2 kilo tomaten
-doe alle tomaten in grove stukken in een grote pan, samen met zout en peper, 1 koffielepel provencaalse kruiden, een handvol verse kruiden (basilicum, peterselie, rozemarijn, laurier....), een koffielepel geperste look, een scheut witte wijn en een scheut goede olijfolie, en twee handen vol vers geraspte parmezaan -laat alles een uurtje pruttelen en mix fijn -voor heeeeeeeeel fijne saus doe je alles even door een zeef zodat alle velletjes en pitjes verdwenen zijn. -dan de tip, doe de parmezaan, erbij en ze zal je saus prachtig binden, zonder bloemsmaakje, die toch de smaak van de verse tomaten anders voor een stuk overheerst vind ik. -dan de diepvries in
te gebruiken bij zoveel gerechtjes, pasta, pizza, bij torentje van aubergine, lasagne.....enz.....
-150gr couscous -kokend water en 1/2 bouliionblokje -peper-cayennepeper-kaneel-ras el hanout (als je dit niet hebt, beetje komijn bijvoegen) -1 grote tomaat, ontpit, ontveld in kleine blokjes -1/2 komkommer, geschilde, pitten verwijderd, kleine blokjes -klein handje gele rozijntjes -klein handje pijnboompitjes, geroosterd in droge pan -peterselie, koriander en munt grof hakken -goede scheut van je beste olijfolie -beetje citroensap -grof zout naar smaak
bereiding:
-doe couscous in grote schaal, ovegiet met kokend water tot alle korreltjes iets meer dan onder staan en dek af (met plasticfolie of bord) -meng met alle ingredienten behalve ne pitjes -bestrooi met pitjes
lekker met lamsvlees, kip, koteletje...... en de restjes gaan altijd mee als lunch op het werk. smakelijk!
momenteel zijn er verbouwingswerken in ons huisje aan de gang, is tem volgende woensdag, dus zal heeeeeeeeeel even out of blogging zijn, werken duren tot volgende woensdag en dan oppoetsen en dan vliegen we er weer in he!
-150gr zwaardvis per persoon (of andere vaste witte vis) -500gr mosselen -2 a 3 langoustines -4 sint-jacobsvruchten-gehalveerd -wat selderijblad -een gesnipperde ui en teentje knoflook -1 grote tomaat -gehalveerd -beetje tomatenpuree -grote soeplepel whisky -beetje room -wat platte peterselie grof gehakt --boter en olie -zout-peper-beetje currypoeder-beetje visfond (poeder of 1/2 visblokje) -150gr gram zeekraal
bereiding:
-wat olie en boter verwarmen in kookpot en daarin even op zacht vuur de ui en knoflook en slederijblad en curry aanstoven -vuur hoog zetten-de gewassen mosselen toevoegen met de whisky en deksel erop , gedurende enkele minuten koken en dan even opschudden en vuur uit. -in andere pan de rest van olie en boter verwarmen en de zwaardvis aanbakken op niet te hoog vuur -na enkele minuten de vis keren en de jacobvruchten en tomatenhelften mee aanbakken, -vis uit pan op bord, warm houden -teveel aan vet uit pan en vuur even heel laag zetten -dan mosselen, langoustines en groenten erin doen -bij kookvocht van mosselen de fond, tomatenpuree en zout en peper toevoegen, goede scheut room erbij, even opkoken en dan de gewassen zeekraal erdoor roeren. -ingekookte saus bij mosselen doen en daar terug de vis en jacobsvruchten even in verwarmen -peterselie erover en direct aan tafel!
serveren met lekker stokbrood en een goed glas witte wijn. smakelijk!
als de zomer zijn producten gaat aanbieden aan mooie prijzen is het tijd om wat lekkere dingen te maken die niet veel tijd in beslag nemen en waar je dan nadien lekker van kan genieten, zoals deze gegrilde, ontpitte en ontvelde paprika's.
-mooie rijpe paprika's (rode, gele en oranje zijn t meest zoet en lekkerst) -olijfolie -gedroogde provencaalse kruiden
bereiding:
-paprika's doorsnijden, zaden en steeltje verwijderen en met bolle kant boven op bakplaat leggen -onder voorverwarmde grill van 220graden de paprika's grillen tot er zwarte blaren onstaan (ongeveer 20 min) -dan uit oven nemen en direct afdekken met groot stuk alufolie die je strak rond bakplaat doet zodat er geen stoom ontsnapt -halfuur laten staan -dan paprika's pellen (gaat vanzelf) en in helft snijden -in steriliseerpot (of andere goed afsluitbare pot) doen en tussen de laagjes wat kruiden doen -pot afvullen met olijfolie tot vol!
-heerlijk als tapa, -of als slaatje met wat griekse fetakaas en verse munt gesnipperd -op een warm broodje een hamburger , daarbovenop een gegrilde paprika en bovenop een schepje zure room - in sausen............
-stukje ontbeende lamsbout van 700gr -look en verse tym -zout en peper -beetje boter en olijfolie
-4aardappeltjes in zeer dunne schijfjes -room (of half room- half alpro soja) -tymtakjes -2 stukjes citroenschil -zout en peper
bereiding:
-vlees dat ingeprikt is en in sneetjes telkens stukje look en klein takje tym gestoken en flink gekruid met peper en zout even aanbakken in olie en botermengsel tot mooi korstje -dan in voorverwarmde oven van 100gr gedurende een uur. -10 minuten rusten avorens dit botermalse vlees aan te snijden
-room met zout en peper, citroenschil en tym en look aan de kook brengen, -mengen met aardappelschijfjes -verdelen over ovenvaste schaaltjes en 30 min in oven van 170gr of in microgolf gedurende een 8tal minuutjes en nog even grill onder
-stukje marsepein -half zakje taartina -beetke rood vruchtensap of water -frambozen
bereiding:
-alle ingredienten boven lijn met mixer flink mengen, -in voorverwarmde oven in vormpje bakken gedurende een 25min op 160gr, of tot prikker er droog uitkomt
-even afkoelen, terwijl je van marsepein een rolletje maakt dat past op de rand van het gebakje -dan siroop met tartina maken en even afkoelen terwijl je de framboosjes mooi shikt op het taartje -taartina erover en laten afkoelen
-1 grote kip in acht stukken -kippekruiden -1 gele paprika in grote stukken -1 rode paprika in grote stukken -3 rode uien in parten -1 bakje champignons -nieuwe aardappeltjes (met licht gekleurde schil gewassen en in parten gesneden) -olijfolie -provencaalse kruiden -zout en peper -2 citroenen in partjes (optioneel)
bereiding:
-kip bestrooien met kippekruiden -groenten mengen met olie, zout peper en provencaalse kruiden -alles op oven plaat -in voorverwarmde oven van 200graden 45 min bakken, smakelijk!!
-4 plakjes bladerdeeg (randje voorzichtig inkerven op 1,5cm van rand) -4 blauwe pruimen -50gr boter -50gr rietsuiker -grote eetlepel bloemsuiker en zeefje -1 eetlepel frambozenconfituur -3 eetlepels mascarpone
bereiding:
-bladerdeeg dik bestrooien met bloemsuiker -bakken in voorverwarmde oven van 200gr gedurende 15 min. -boter smelten en rietsuiker toevoegen, dan de gehalveerde en ontpitte pruimen 5 minuten bakken in dit mengsel -bladerdeeg en vruchten laten afkoelen -mascarpone voorzichtig mengen (voor marmereffect) met beetje van vruchtenkaramel en de eetlepel confituur
serveren:
-bladerdeeg op bordje, fruit erover verdelen en quennelle van mascarpone erbij leggen, nog enkele druppels van de karamel errond en smullen maar.
-500gr rood fruit (vers of diepvries, zak diepvriesframbozen bij colruyt heb ik gebruikt) -150ml water -1 doos boudoirs -4 eieren ( gescheiden in dooier en wit) -250gr mascarpone -200gr witte suiker -3 blaadjes gelatine (van 2gr) -50ml room -50gr geroosterde amandelschilfers
bereiding:
-laat water en 100gr suiker even opkoken en doe er dan het fruit bij, als je vers fruit gebruikt enkel mengen en vuur uit -bij diepvriesfruit aan kook brengen en 2 min zachtjes laten koken, laat afkoelen en doe dan fruit in zeef en vang sap op -doe eidooiers en de andere 100gr suiker in mixer en meng tot wit mengsel -doe mascaprone erbij en meng tot glad mengsel -laat gelatine 10 min weken in koud water -verwarm gelatine tot lauwwarm en los de gelatine erin op. -doe dit bij kaasmengsel -doop de koekjes in het vruchtensap en bedek bodem van glazen schaal met de koekjes -helft van het kaasmengsel erover -terug koekjes, kaas en eindigen met kaasmengsel -rest van sap over bovenkant druppelen -tiramisu minimum 6u in koelkast , nacht is nog beter -voor serveren bestrooien met geroosterde amandelschilfers
benodigdheden voor ganache -200ml room -200gram pure chocolade in stukjes (of chocoladeparels)
voor serveren -cacaopoeder en bloemsuiker
bereiding:
-vorm bekleden met deeg en blind bakken (bakpapier inleggen bedekken met bakbonen (=oude witte bonen ofzo) en 10 minuten bakken, papier en bonen weg, bodem bedekken met beetje losgeklopt eigeel en nog 5 minuten bakken. -laat afkoelen Doe boter, 75ml room en suiker in pannetje en kook ongeveer 3 minuten tot beetje ingedikt, meng met de noten en laat afkoelen -verdeel notenmengsel over taartbodem -breng 200ml room aan de kook , neem van vuur en roer de chocolade eronder tot volledig gesmolten en het een dikke vloeistof is geworden. -bedek hiermee de taart en zet koel weg, -taart kan in koelkast maar nee ze dan een uur voor je ze gaat eten eruit. -bestrooi afwisselend met poedersuiker en cacao
-appels schillen klokhuis verwijderen en in vieren verdelen -laat boter smelten in ovenvaste pan en doe er dan de suiker bij, laat even verwarmen tot suiker zich mengt met boter -leg appels zo dicht mogelijk bij mekaar in boter/suikermengsel met bolle kant naar beneden -laat sudderen tot mengsel karamelkleurig en stroperig is, kan lang duren (ong.30min, appels laten eerst vocht los en dan pas wordt karamel gevormd) -dan bedekken met bladerdeeg, steek de randen nr binnen -voorverwarmde oven op 190gr, 20 minuten bakken -pan uit oven, 10 min wachten en dan bord op pan en omkeren. -pas op karamel is gloeiend heet -laat 20min afkoelen en dien op met half opgeklopte room of een bolletje ijs
-400gr macaroni (of andere holle pasta) -250gr doperwtjes (diepvries) -150 gr rauwe ham in kleine reepjes -1 gesnipperde ui -90gr boter -3dl kippebouillion -100gr gemalen parmezaan -2,5dl room -4 eidooiers -2 eiwitten -2 eetlepels tomatenpuree -paneermeel -verse basilicum+peterselie -peper en zout
bereiding:
-roer tomatenpuree dr bouliion -ui glazig laten worden in boter, ham erbij doen alsook boullion, 20 minuten sudderen -room erbij doen en goed mengen 5 min koken -pasta beetgaar koken -eidooiers loskloppen met peper en zout en eiwitten stijf kloppen -pasta mengen met saus , eidooiers, gehakte basil. en peterselie en 80 gr parmezaan -ronde springvorm van 20cm invetten en op bodem bakpapiertje, dan randen bestrooien met paneermeel -mengsel erin doen en 30 minuten bakken op 180gr
tip:
indien je deze schotel op voorhand maakt (zoals monique deed, dan oven 180gr en pasta afgedekt met alufolie er 15min indoen, dan lau wegnemen en nog 10min op 200gr tot mooie gouden kleur
-2dl kokosmelk -100gr basterdsuiker -fijn geraspte schil van 1 limoen -sap van 3 limoenen -2 soeplepels geraspte kokos
bereiding;
-oven 180gr voorverwarmen -cakeblik van 900g invetten en bekleden met bakpapier -alle ingredienten voor beslag in mixer mengen tot glad deeg -in bakblik, 40 minuten bakken tot mooi gerezen en goudbruin -glazuur=50gr suiker, kokosmelk in pannetje aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken, dan sap erbij en zet terzijde -meng resterende suiker met limoenrasp en kokos en zet terzijde -cake uit oven en schenk beetje bij beetje de glazuur over warme cake tot is opgenomen en helemaal doordrongen -laat afkoelen en uitharden -voor serveren bestrooien met de limoensuiker