-4 plakjes bladerdeeg (randje voorzichtig inkerven op 1,5cm van rand) -4 blauwe pruimen -50gr boter -50gr rietsuiker -grote eetlepel bloemsuiker en zeefje -1 eetlepel frambozenconfituur -3 eetlepels mascarpone
bereiding:
-bladerdeeg dik bestrooien met bloemsuiker -bakken in voorverwarmde oven van 200gr gedurende 15 min. -boter smelten en rietsuiker toevoegen, dan de gehalveerde en ontpitte pruimen 5 minuten bakken in dit mengsel -bladerdeeg en vruchten laten afkoelen -mascarpone voorzichtig mengen (voor marmereffect) met beetje van vruchtenkaramel en de eetlepel confituur
serveren:
-bladerdeeg op bordje, fruit erover verdelen en quennelle van mascarpone erbij leggen, nog enkele druppels van de karamel errond en smullen maar.
-500gr rood fruit (vers of diepvries, zak diepvriesframbozen bij colruyt heb ik gebruikt) -150ml water -1 doos boudoirs -4 eieren ( gescheiden in dooier en wit) -250gr mascarpone -200gr witte suiker -3 blaadjes gelatine (van 2gr) -50ml room -50gr geroosterde amandelschilfers
bereiding:
-laat water en 100gr suiker even opkoken en doe er dan het fruit bij, als je vers fruit gebruikt enkel mengen en vuur uit -bij diepvriesfruit aan kook brengen en 2 min zachtjes laten koken, laat afkoelen en doe dan fruit in zeef en vang sap op -doe eidooiers en de andere 100gr suiker in mixer en meng tot wit mengsel -doe mascaprone erbij en meng tot glad mengsel -laat gelatine 10 min weken in koud water -verwarm gelatine tot lauwwarm en los de gelatine erin op. -doe dit bij kaasmengsel -doop de koekjes in het vruchtensap en bedek bodem van glazen schaal met de koekjes -helft van het kaasmengsel erover -terug koekjes, kaas en eindigen met kaasmengsel -rest van sap over bovenkant druppelen -tiramisu minimum 6u in koelkast , nacht is nog beter -voor serveren bestrooien met geroosterde amandelschilfers
benodigdheden voor ganache -200ml room -200gram pure chocolade in stukjes (of chocoladeparels)
voor serveren -cacaopoeder en bloemsuiker
bereiding:
-vorm bekleden met deeg en blind bakken (bakpapier inleggen bedekken met bakbonen (=oude witte bonen ofzo) en 10 minuten bakken, papier en bonen weg, bodem bedekken met beetje losgeklopt eigeel en nog 5 minuten bakken. -laat afkoelen Doe boter, 75ml room en suiker in pannetje en kook ongeveer 3 minuten tot beetje ingedikt, meng met de noten en laat afkoelen -verdeel notenmengsel over taartbodem -breng 200ml room aan de kook , neem van vuur en roer de chocolade eronder tot volledig gesmolten en het een dikke vloeistof is geworden. -bedek hiermee de taart en zet koel weg, -taart kan in koelkast maar nee ze dan een uur voor je ze gaat eten eruit. -bestrooi afwisselend met poedersuiker en cacao
-appels schillen klokhuis verwijderen en in vieren verdelen -laat boter smelten in ovenvaste pan en doe er dan de suiker bij, laat even verwarmen tot suiker zich mengt met boter -leg appels zo dicht mogelijk bij mekaar in boter/suikermengsel met bolle kant naar beneden -laat sudderen tot mengsel karamelkleurig en stroperig is, kan lang duren (ong.30min, appels laten eerst vocht los en dan pas wordt karamel gevormd) -dan bedekken met bladerdeeg, steek de randen nr binnen -voorverwarmde oven op 190gr, 20 minuten bakken -pan uit oven, 10 min wachten en dan bord op pan en omkeren. -pas op karamel is gloeiend heet -laat 20min afkoelen en dien op met half opgeklopte room of een bolletje ijs
-400gr macaroni (of andere holle pasta) -250gr doperwtjes (diepvries) -150 gr rauwe ham in kleine reepjes -1 gesnipperde ui -90gr boter -3dl kippebouillion -100gr gemalen parmezaan -2,5dl room -4 eidooiers -2 eiwitten -2 eetlepels tomatenpuree -paneermeel -verse basilicum+peterselie -peper en zout
bereiding:
-roer tomatenpuree dr bouliion -ui glazig laten worden in boter, ham erbij doen alsook boullion, 20 minuten sudderen -room erbij doen en goed mengen 5 min koken -pasta beetgaar koken -eidooiers loskloppen met peper en zout en eiwitten stijf kloppen -pasta mengen met saus , eidooiers, gehakte basil. en peterselie en 80 gr parmezaan -ronde springvorm van 20cm invetten en op bodem bakpapiertje, dan randen bestrooien met paneermeel -mengsel erin doen en 30 minuten bakken op 180gr
tip:
indien je deze schotel op voorhand maakt (zoals monique deed, dan oven 180gr en pasta afgedekt met alufolie er 15min indoen, dan lau wegnemen en nog 10min op 200gr tot mooie gouden kleur
-2dl kokosmelk -100gr basterdsuiker -fijn geraspte schil van 1 limoen -sap van 3 limoenen -2 soeplepels geraspte kokos
bereiding;
-oven 180gr voorverwarmen -cakeblik van 900g invetten en bekleden met bakpapier -alle ingredienten voor beslag in mixer mengen tot glad deeg -in bakblik, 40 minuten bakken tot mooi gerezen en goudbruin -glazuur=50gr suiker, kokosmelk in pannetje aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken, dan sap erbij en zet terzijde -meng resterende suiker met limoenrasp en kokos en zet terzijde -cake uit oven en schenk beetje bij beetje de glazuur over warme cake tot is opgenomen en helemaal doordrongen -laat afkoelen en uitharden -voor serveren bestrooien met de limoensuiker
-doos mediteraanse rijst (bosto) -1 ui gesnipperd+ 1 teentje knoflook gesnipperd -1 rode 1 gele paprika in kleine blokjes -kopje doperwtjes (diepvries) -1/2 glas witte wijn -1 kipfilet(in blokjes en al aangebakken gedurende enkele min) + 1 drumstickje per persoon (al voorgebakken gedurende 10min) -1 kilo mosselen -15 gamba's -enkele draadjes saffraan -1/2 koffielepel paprikapoeder -zout en peper -olijfolie -beetke citroensap -1 liter visboullion(blokje of fondpoeder)
bereiding:
-olie in paellapan, ui, paprika, look zacht laten worden -rijst en wijn erbij alsook boullion en kruiden en kippeblokjes -aan de kook brengen -5 min. afgedekt laten sudderen -dan kippeboutjes, mosselen en gamba's erbij -terug afgedekt een 8tal minuten sudderen -citroenpartjes erop schikken en klaar!
-krabbepoten in stukken snijden en in lengte halveren (gaat heel makkelijk=zachte schaal) -oijfolie in diepe pan en ui en knioflook zachtjes laten stoven -rijst erbij en even meestoven -witte wijn erbij en laten verdampen -dan beetke bij beetke de boullion bij rijst doen en blijven roeren tot rijst mals is, ongeveer 20 min. -dan kaas en boter eronder roeren. - 3/4de van rucola ,(beetke gehakt), er net voor opdienen onder roeren. -afkruiden met zout, peper en citroensap -olie en kruidenboter in pan verwarmen en krab kort aan beide zijden bakken -rest van rucola aanmaken met beetke olie en zout en peper
-1 kilo schoongemaakt rijp fruit -1 kilo griessuiker -een confituurketel, of grote pot -een schuimspaan -gesteriliseerde confituurpotjes -1 klein bordje dat je in diepvries plaatst
bereiding:
-fruit schoonmaken, afwegen en grondig mengen met suiker -op hoogvuur aan de kook brengen -na ongeveer 15min testen of beetje confituur op koud bordje direct opstijft -als je met vinger lijntje trekt in confituur mag dit niet in mekaar lopen -potjes direct tot de rand vullen, dekseltje erop en omgekeerd plaatsen tot ze afgekoeld zijn -etiketje erop en klaar
tip:
neem eens een paar potjes zelfgemaaktte confituur mee als je op bezoek gaat in plaats van een bloemetje doe ze in een mooi mandje en strik er een leuk lintje rond
tagine van dorade (marokkaans koken met amber-zie link op deze pagina)
benodigdheden:
-1 kilo dorade (hele vis, zonder kop en van schubben ontdaan) -aardappelen in schijfjes -rode en gele paprika in sneetjes van 1 cm dik -2 tomaten -1 grote ui in ringen
-meng alle ingredienten voor marinade en leg vis erin, liefst een nacht of 's morgens om 's avonds klaar te maken
-leg in tagine paar houten prikkers kruislings om aanbakken te voorkomen -daarop schijfjes aardappel en ui -dan de vis -dan paprika's -dan citroenreepjes -dan tomaat -giet een beetje water bij de resterende marinade en giet dat geheel over de groenten en vis -dek af met deksel en laat aan de kook komen, -laat nog sudderen gedurende een 30 a 45 min.
opdienen met marokaans brood en gebakken aubergines
-1 komkommer, geschild en ontpit -1 potje yogurt -1dl room -300 ml kippeboullion -zout-peper -klein beetje caeynnepeper garnering:
-stukje gedroogd rookvlees of parmaham -kerstomaatje
bereiding:
-komkommer in stukjes snijden en alle overige ingredienten boven de lijn toevoegen en in blender of met sopemixer fijnmixen -in koelkast zetten voor minstens 2u -rookvlees of parmaham drogen in oven tussen twee borden of bakplaatjes gedurende 8minuten
afwerking:
-soep in mooie glaasjes doen -kerstomaatje insnijden en over rand van glas hangen -stukje ham erin steken ....smakelijk
-platte kaas en room mengen -eiwitten stijfkloppen en beetje bij beetje suiker toevoegen tot glanzende massa bekomen wordt -in ijsmachine laten draaien gedurende ongeveer 20 a 30 min
tip:
-erg lekker met rood fruit dat even verwarmd is met beetke suiker
kip met kruiden gevuld, verse erwtjes en huisgegrilde rode paprika
benodigdheden:
-1 grote kip, onderste been verwijderd en kip platgedrukt, zoals een vlinder -verse kruiden, platte peterselie, koriander......gemengd met een flinke klont zachte echte boter, zout en peper -olijfolie -erwtjes (even gekookt en direct gespoeld onder koud water) -2 rode puntpaprika's (zijn de zoetste, maar gewone gaat perfect) -beetke witte balsamicoazijn of citroensap) -zout en peper
-aan bovenkant kip voorzichtig met je vingers het vel losmaken van het vlees, oppassen dat het niet scheurt, doe dit vooral aan de poten. -deze holte opvullen met de kruidenboter -dan kip in braadschaal leggen en in oven van 180gr - 45 minuten bakken -erwtjes met zout en peper bestrooien en olie en azijn of citroen toevoegen -paprika's in gasvlam leggen tot zwart geblakerd (kan ook in hete oven onder grill) -dan warme paprika's in plastiek zak die je afsluit en 20min laat liggen -dan paprika's eruit en vel met keukenpapier verwijderen, niet afspoelen......dan verlies je de lekkere gegrilde smaak -paprika's opensnijden en vliezen en pitjes verwijderen -in stukken verdelen en beetke olijfolie en zout opdoen -kip in stukken verdelen en opdienen met kleine gefrituurde aardappeltjes
-1 rol kruimeldeeg -4 eetlepels frambozenconfituur (gebruik zelfgemaakte als je kan) -100 zachte boter -80gr bloem -20 gr geschaafde amandelen -1 ei -1/4 theelepel bakpoeder
ook nodig-bakpapier-bonen of andere steunvulling
bereiding:
-vorm bekleden met deeg -inprikken met vork hier en daar -afdekken en 30 min in koelkast -oven voorverwarmen op 190gr -deeg bedekken met bakpapier en vullen met steunvulling -15min bakken -laten afkoelen zonder steunvulling -bodem bestrijken met jam -daarover deegmengsel uitspreiden -framboosjes erover verdelen -oven voor 30 a 35min
-bestrooien met bloemsuiker -serveren met schepje vers opgeslagen room of bolletje vers vanilleijs
-bakvorm invetten en bekleden met bakpapier -verwarm oven voor op 170gr -roer boter en suiker romig -voeg één voor één de eieren toe -voeg gezeefde bloem toe -smelt de chocolade (bain marie of micorgolf) -meng iets afgekoelde chocolade en gezeefde cacao onder de helft van het deeg -vorm vullen met afwisselend wit en bruine lepels deeg -1u bakken of tot een breinaald of satestokje er droog uitkomt