-2dl kokosmelk -100gr basterdsuiker -fijn geraspte schil van 1 limoen -sap van 3 limoenen -2 soeplepels geraspte kokos
bereiding;
-oven 180gr voorverwarmen -cakeblik van 900g invetten en bekleden met bakpapier -alle ingredienten voor beslag in mixer mengen tot glad deeg -in bakblik, 40 minuten bakken tot mooi gerezen en goudbruin -glazuur=50gr suiker, kokosmelk in pannetje aan de kook brengen en 5 minuten zachtjes koken, dan sap erbij en zet terzijde -meng resterende suiker met limoenrasp en kokos en zet terzijde -cake uit oven en schenk beetje bij beetje de glazuur over warme cake tot is opgenomen en helemaal doordrongen -laat afkoelen en uitharden -voor serveren bestrooien met de limoensuiker
-doos mediteraanse rijst (bosto) -1 ui gesnipperd+ 1 teentje knoflook gesnipperd -1 rode 1 gele paprika in kleine blokjes -kopje doperwtjes (diepvries) -1/2 glas witte wijn -1 kipfilet(in blokjes en al aangebakken gedurende enkele min) + 1 drumstickje per persoon (al voorgebakken gedurende 10min) -1 kilo mosselen -15 gamba's -enkele draadjes saffraan -1/2 koffielepel paprikapoeder -zout en peper -olijfolie -beetke citroensap -1 liter visboullion(blokje of fondpoeder)
bereiding:
-olie in paellapan, ui, paprika, look zacht laten worden -rijst en wijn erbij alsook boullion en kruiden en kippeblokjes -aan de kook brengen -5 min. afgedekt laten sudderen -dan kippeboutjes, mosselen en gamba's erbij -terug afgedekt een 8tal minuten sudderen -citroenpartjes erop schikken en klaar!
-krabbepoten in stukken snijden en in lengte halveren (gaat heel makkelijk=zachte schaal) -oijfolie in diepe pan en ui en knioflook zachtjes laten stoven -rijst erbij en even meestoven -witte wijn erbij en laten verdampen -dan beetke bij beetke de boullion bij rijst doen en blijven roeren tot rijst mals is, ongeveer 20 min. -dan kaas en boter eronder roeren. - 3/4de van rucola ,(beetke gehakt), er net voor opdienen onder roeren. -afkruiden met zout, peper en citroensap -olie en kruidenboter in pan verwarmen en krab kort aan beide zijden bakken -rest van rucola aanmaken met beetke olie en zout en peper
-1 kilo schoongemaakt rijp fruit -1 kilo griessuiker -een confituurketel, of grote pot -een schuimspaan -gesteriliseerde confituurpotjes -1 klein bordje dat je in diepvries plaatst
bereiding:
-fruit schoonmaken, afwegen en grondig mengen met suiker -op hoogvuur aan de kook brengen -na ongeveer 15min testen of beetje confituur op koud bordje direct opstijft -als je met vinger lijntje trekt in confituur mag dit niet in mekaar lopen -potjes direct tot de rand vullen, dekseltje erop en omgekeerd plaatsen tot ze afgekoeld zijn -etiketje erop en klaar
tip:
neem eens een paar potjes zelfgemaaktte confituur mee als je op bezoek gaat in plaats van een bloemetje doe ze in een mooi mandje en strik er een leuk lintje rond
tagine van dorade (marokkaans koken met amber-zie link op deze pagina)
benodigdheden:
-1 kilo dorade (hele vis, zonder kop en van schubben ontdaan) -aardappelen in schijfjes -rode en gele paprika in sneetjes van 1 cm dik -2 tomaten -1 grote ui in ringen
-meng alle ingredienten voor marinade en leg vis erin, liefst een nacht of 's morgens om 's avonds klaar te maken
-leg in tagine paar houten prikkers kruislings om aanbakken te voorkomen -daarop schijfjes aardappel en ui -dan de vis -dan paprika's -dan citroenreepjes -dan tomaat -giet een beetje water bij de resterende marinade en giet dat geheel over de groenten en vis -dek af met deksel en laat aan de kook komen, -laat nog sudderen gedurende een 30 a 45 min.
opdienen met marokaans brood en gebakken aubergines
-1 komkommer, geschild en ontpit -1 potje yogurt -1dl room -300 ml kippeboullion -zout-peper -klein beetje caeynnepeper garnering:
-stukje gedroogd rookvlees of parmaham -kerstomaatje
bereiding:
-komkommer in stukjes snijden en alle overige ingredienten boven de lijn toevoegen en in blender of met sopemixer fijnmixen -in koelkast zetten voor minstens 2u -rookvlees of parmaham drogen in oven tussen twee borden of bakplaatjes gedurende 8minuten
afwerking:
-soep in mooie glaasjes doen -kerstomaatje insnijden en over rand van glas hangen -stukje ham erin steken ....smakelijk
-platte kaas en room mengen -eiwitten stijfkloppen en beetje bij beetje suiker toevoegen tot glanzende massa bekomen wordt -in ijsmachine laten draaien gedurende ongeveer 20 a 30 min
tip:
-erg lekker met rood fruit dat even verwarmd is met beetke suiker
kip met kruiden gevuld, verse erwtjes en huisgegrilde rode paprika
benodigdheden:
-1 grote kip, onderste been verwijderd en kip platgedrukt, zoals een vlinder -verse kruiden, platte peterselie, koriander......gemengd met een flinke klont zachte echte boter, zout en peper -olijfolie -erwtjes (even gekookt en direct gespoeld onder koud water) -2 rode puntpaprika's (zijn de zoetste, maar gewone gaat perfect) -beetke witte balsamicoazijn of citroensap) -zout en peper
-aan bovenkant kip voorzichtig met je vingers het vel losmaken van het vlees, oppassen dat het niet scheurt, doe dit vooral aan de poten. -deze holte opvullen met de kruidenboter -dan kip in braadschaal leggen en in oven van 180gr - 45 minuten bakken -erwtjes met zout en peper bestrooien en olie en azijn of citroen toevoegen -paprika's in gasvlam leggen tot zwart geblakerd (kan ook in hete oven onder grill) -dan warme paprika's in plastiek zak die je afsluit en 20min laat liggen -dan paprika's eruit en vel met keukenpapier verwijderen, niet afspoelen......dan verlies je de lekkere gegrilde smaak -paprika's opensnijden en vliezen en pitjes verwijderen -in stukken verdelen en beetke olijfolie en zout opdoen -kip in stukken verdelen en opdienen met kleine gefrituurde aardappeltjes
-1 rol kruimeldeeg -4 eetlepels frambozenconfituur (gebruik zelfgemaakte als je kan) -100 zachte boter -80gr bloem -20 gr geschaafde amandelen -1 ei -1/4 theelepel bakpoeder
ook nodig-bakpapier-bonen of andere steunvulling
bereiding:
-vorm bekleden met deeg -inprikken met vork hier en daar -afdekken en 30 min in koelkast -oven voorverwarmen op 190gr -deeg bedekken met bakpapier en vullen met steunvulling -15min bakken -laten afkoelen zonder steunvulling -bodem bestrijken met jam -daarover deegmengsel uitspreiden -framboosjes erover verdelen -oven voor 30 a 35min
-bestrooien met bloemsuiker -serveren met schepje vers opgeslagen room of bolletje vers vanilleijs
-bakvorm invetten en bekleden met bakpapier -verwarm oven voor op 170gr -roer boter en suiker romig -voeg één voor één de eieren toe -voeg gezeefde bloem toe -smelt de chocolade (bain marie of micorgolf) -meng iets afgekoelde chocolade en gezeefde cacao onder de helft van het deeg -vorm vullen met afwisselend wit en bruine lepels deeg -1u bakken of tot een breinaald of satestokje er droog uitkomt
benodigdheden: -175 gr poedersuiker -50gr gewone bloem -100gr gemalen amandelen -5 eiwitten -citroenrasp van een gewassen citroen -175gr gesmolten boter -1 grote rijpe peer -25gr geschaafde amandelen -beetke bloemsuiker
bereiding: -verwarm je oven voor op 200 graden -beboter en bebloem een taartvorm van 23cm doorsnede (ik gebruikte één met losse bodem) indien je dit niet hebt neemt quichevorm en ontvorm gebak niet na bakken. -zeef bloemuiker en bloem in grote kom -voeg licht opgeklopt eiwit en gesloten boter toe -roer tot glad glanzend deeg -doe in vorm -beleg met geschilde en in schijfjes gesneden peer -bestrooi met amandelen -bak 10 minuten op 200gr -verlaag tempertuur tot 180gr en bak nog 10 a 15 min -bestrooi met bloemsuiker
tip: -je kan allerlei vruchten gebruiken, perizken, pruimen, appel, frambozen......zelfs pijnboompitten is lekker.
-zakje hele kleine pasta (0,5cm (ik koop het in delhaize) -400 gr zalmfilet zonder vel -1 kilo asperges geschild en in stukjes van 3cm gesneden, gekookt tot net gaar (indien geen asperges meer voorradig, zoals nu dus, kan het vervangen door erwtjes of kerstomaatjes of ........... -100 ml lichte room (alpro-soya ofzo) -1 eetlepel mosterd -1 eidooier -gehakte koriander en selderblad of peterselie -paar halfgedroogde tomaatjes (zonder look!!!)zeer fijn gehakt -sap halve citroen -2 eetlepels sojasaus -olijfolie -zout -peper
-pasta koken, - pasta afspoelen onder koud water tot echt afgekoeld - alle ingredienten voor marinade mengen tot honing is opgelost - zalmfilet in blokjes van 4x4 snijden en door marinade halen (op bordje in koelkast laten marineren) -rest van marinade onder pasta scheppen samen met citroensap en tomaatjes -sausje maken door ei, mosterd, en room op te kloppen met mixer -asperges en saus onder pasta doen -olijfolie verwarmen in tefalpan en stukjes zalm aanabakken (2 min aan elke kant) -dan soja saus toevoegen en vis er even doorwentelen (geeft mooie glans)
tip:
presenteer de pasta in mooie diepe schaal en leg vis erop.
omdat ik een gekneusde voet heb en moet rusten deze week, ging ik dit maken voor een vriendin die een beetke steun kan gebuiken... nog wel even op een kaartje kleven en dan de post op.
-1 groot blik halve peren -200gram boter -200gram suiker -4 eieren -1 eetlepel speculaaskruiden (in delhaize verkrijgbaar) -rietsuiker en boter
bereiding:
-neem een springvorm van 20cm en leg bakpapier op bodem -beboter papier en bestrooi met rietsuiker -laat peren zeer goed uitlekken (ik leg ze een tijd op een schone theedoek) -beleg bodem van springvorm met peren, dicht tegen mekaar aan -oven 160 graden -alle ingredienten mengen -beslag voorzichtig over peren spatelen -60 min bakken in oven -laat 10 min afkoelen in vorm en ontvorm -met perenkant naar boven op bakfolie leggen en nog 20 min bakken.
tip:
-ik heb peertjes nog een beetje bestrooid met rietsuiker en met brandertje gebrand (zoals bij créme brulée)
zeebaars met wiloof en parmaham geparfumeerd met thym
zo ziet het eruit het voor de oven zo ziet het er uit als het klaar is....
benodigdheden:
-4 zeebaarsfilets met vel -flinke scheut wijn (1/2 glas ongeveer) -4 stronken witloof -4 sneden parmaham -olie en boter -zout, peper, nootmuskaat, provencaalse kruiden -verse tym, ik gebruikte citroentym
bereiding:
-voldoende olie en boter verwarmen en witloof((waarvan je elke stronk in 4delen sneed) erin leggen en kruiden met alle droge kruiden -zacht laten stoven door telkens kleine beetjes wijn toe te voegen -ovenschaal invetten -vis erin mt velkant naar beneden -elke filet bedekken met plak parmaham -daarop witloof schikken en takjes tym -beetje olie over gieten -180graden - 15 min
tip:
lekker met gebakken aardappeltjes en een wittewijnsabayon
lamskoteletjes met aardappelsalade (dank u vriendin Ria)
benodigdheden: (6 personen)
lamskoteletjes 1 uur gemarineerd in olijfolie met tijm, laurier, zout, cayennepeper en paprikapoeder
2,5 kg aardappelen
4 rode uien
2 grote zachte pepertjes
4 teentjes knoflook
olijfolie
1 plukje saffraandraadjes of saffraanpoeder
verse korianer en/of gladde peterselie
cayennepeper en zout
bereiding:
Schil de aardappelen en snij ze in fijne plakjes.
Kook ze 7 minuten in gezouten water met de saffraan.
Afgieten en laten opdrogen (even op het vuur zetten)
Snij de uien en de pepertjes (zonder de zaadjes) in fijne ringen. Hak de knoflook. Fruit de uiringen glazig in de olijfolie. Pepertjes en knoflooksnippers toevoegen en een paar minuten roerbakken.
Aardappelschijfjes toevoegen en goudbruin bakken. Kruid met cayennepeper en zout.