-1 braadkip (borstbeen verwijderd, zie uitleg bij bereiding) -1 citroen -3 tenen knoflook -2 takjes rozemarijn of thym, kan ook met gedroogde kruiden, is wel minder geurig!) -grof zeezout -zwarte peper -olijfolie -flinke plastiek-(diepvries)zak.
Bereiding:
-Kip op plank leggen met rugzijde naar je toe -met mes of keukenschaar (vind ik het handigste) langs borstbeen snijden , langs beide kanten, nu kan je borstbeen verwijderen) dan kip omdraaien en even met je handen platdrukken. -alle ingredienten voor marinade in plastiek zak doen, citroen in acht stukken snijden) -flink dooreen kneden -dan kip erin en effe flink inmasseren) -kip in schaal en enkele uren in koelkast zetten -oven op 180gr verwarmen -kip uit zak in ovenschaal doen met alle marinade en 40 minuten bakken
-pasta (spaghetti, linguini....) -lekkere tomaten (4stuks) -kappertjes (liefst gezouten (weken in lauw water tot meeste zout verwijderd) indien op azijn, ook afspoelen met lauw water) -4 ansjovisfiletjes in kleine stukjes gesneden -1 ui gesnipperd -1 teentje look -zout, peper , beetke provencaalse kruiden (facultatief) -olijfolie
Bereiding:
-tomaat ontvellen en ontpitten, in kleine blokjes snijden -olie beetke verwarmen in pan, ansjovisjes bakken tot ze gesmolten zijn -ui en knoflook toevoegen -tomaatblokjes en kappertjes toevoegen -kruiden peper en zout en eventueel provencaalse kruiden -verwarmen tot lauw warm -saus mengen met gekookte pasta en bestrooien met verse parmezaan.
-boter, suiker en bloem in diep kom doen, en met vingers alle wrijven tot het eruit ziet als grof paneermeel -bosbessen in ovenschaal -crumble erover verdelen -oven (180graden) gedurende 30a40 minuutjes -5 min afkoelen alvorens te serveren met een bolletje vanilleijs!
tip!!!!
-de crumble kan gemaakt worden met veel soorten fruit, frambozen, bramen, abrikozen,appels, peren, druiven,........... -je kan het crumbelmengsel ook bovenaan nog wat verrijken emt geschaafde amandelen.
-geitenkaas losroeren met room tot schepklare massa -lepeltje in kleine aperitiefglaasje doen -appeltje in kleine bolkjes gesneden erover verdelen -afwerken met plukje verse kervel
-champignons van voetjes ontdoen -in cutter doen samen met kruidenboter+ kruiden, beetke tot bijna smeuiige massa- -olijfolie toevoegen tot substantie van smeerbare boter -champignonhoedjes ermee vullen -dan gevulde paddestoeltjes in gemalen kaas (die op bordje uitgespreid wordt)dopen en in ovenschaaltje zetten -grill op 2OOgraden-12 minuutjes gratineren tot goudbruin en bubbelend.
-geef er lekker brood bij als lunch -kan ook als voorgerechtje, zelfs als hapje!
-twee soorten melk met snufje zout aan de kook brengen -rijst toevoegen, roeren -afgedekt 3O a 35min sudderen (af en toe roeren natuurlijk!) -dan suiker toevoegen -klaar!!!
erg lekker samen met carpaccio van ananas! (zie receptje op deze blog!
-ananas van schil ontdoen en in vieren snijden -kern verwijderen -dan in zo dun mogelijke plakjes snijden -rietsuiker in vijzel stampen met verse munt(liefst halfuurtje laten staan voor opdienen zodat smaken kunnen doordringen) -ananas bestrooien met gearomatiseerde suiker!
-lekker met risjtpudding met kokos -lekker met mascarpone gemengd met beetke rietsuiker en verse munt!
-eerst de eidooiers, melk en de vanillesuiker toevoegen, -dan de griessuiker in tweemaal, (tussenin roeren) -laatste de alcohol -goed roeren -in zeer zuivere potten schenken -2 maanden laten rusten, -smakelijk!!!!
-500 gr gehakt -1grote ui gesnipperd -1/2koffielepel paprikapoeder -zout-peper -verse appelmoes van 5 flinke appels (+suiker en kaneel) -aardappelpuree voor 4 personen
bereiding:
-gehakt en ui flink aanbraden en kruiden met peper en zout en paprikapoeder -appelmoes in vrij diepe ovenvaste schaal doen -gehaktmengsel erover verdelen -puree daarboven op verdelen -bestrooien met paneermeel en klontjes boter -oven van 180 graden, (indine op voorhand gemaakt 30min om te verwarmen) -gratineren
-aubergine in lange plakken snijden (de buitenste plakken, in kleine blokjes snijden) -plakken op bakplaat in oven 180gr -15 min. -ui en knoflook in wat olijfolie aanfruiten in pan -dan tomaat en pasta en ansjovis erbij -kappertjes erbij en verse gesnipperde basilicum -vuur laag , 5 min sudderen, dan even laten afkoelen -ovenschaal=plakken aubergine beleggen met dessertlepel van mengsel en kleine blokjes mozarella erover verdelen-oprollen (zo tot alle plakken op zijn) -dan bestrooien met paneermeel , gemengd met parmezaan -oven 180gr 30 min bakken! smakelijk!!!
BOMMA'S ROOMSAUS (voor bij gebraden gevogelte( kip, vooral kalkoen!)(ook gevulde)
FAMILIEGEHEIM!!!!!(steevast op het menu met kerstdag!)
Bereiding:
-1 heel ei mixen en geleidelijk neutrale olie toevoegen tot dikke mayonaise verkregen wordt. -Dan aanlengen met vruchtennat van bijvoorbeeld perzik uit blik -dan room toevoegen tot sausdikte -tenslotte 2 zakjes vanillesuiker vermengen
-het fruit kan je prima opdienen met bijvoorbeeld:
-1 pak stoofprei -zout en witte peper-kruidnoot (groenteboullionneke ter vervanging is ook lekker) -6 eieren (hardgekookt) -1/2 liter melk -maizena roux (of bloem en boter indien je zek-lf wilt doen) -gemalen kaas (emmenthaler, gruyere, of parmezaan...)
Bereiding:
-prie wassen, in stukken snijden van 5cm -aanstoven in weinig water en kruiden met zout en peper -laten uitlekken, vocht opvangen -melk, vocht van prei, zout, peper, blokje en nootmuskaat aan de kook brengen , -roux toevoegen -kaas toevoegen -eieren pellen -prei in ovenschaal verdelen, eieren erop, en dan kaassaus erover -gemalen kaas erover verdelen, -gratineren 10 min 200graden grillstand -indien op voorhand gemaakt, -25 min op 180gr verwarmen (dan grillstand en dan gratineren)
-1 grote dubbele kipfilet (in lengte in helft snijden en dan zijkant opensnijden zodat je envelopje krijgt) -3 zongedroogde tomaatjes op olie (in stukjes snijden) -verschillende verse kruiden (thym-salie-oregano)grof gehakt) -4plakjes verse parmezaankaas -zout en peper -beetke provencaalse kruiden -olijfolie -keukentouw
BEREIDING:
-olijfolie in pan doen -kipfiletje vullen , met eerst verse kruiden, dan tomaatje-dan kaas) -opbinden met touwtje -bakken op niet te hard vuur gedurende een 15 min) -dan kipfilet uit pan,(warm houden) -scheutje witte wijn in braadvocht -even inkoken -klaar!!!!
SERVEREN MET:
-aardappeltjes, kroketjes, zelfs een stuk lekker brood en een slaatje, weinig werk, veel effect! -waarom het kippefiletje niet in alu-folie en hop de BBQ op!kan ook!!
MAROKAANS ETENTJE (tijdje geleden bij ons thuis) EN EEN PAAR FAVORIETE RECEPTJES
slaatje van Gegrilde Paprika met feta en kappertjes (zie foto)
-1 pot gegrilde paprika's (te koop in supermarkt (vind je bij de groenteconserven!) -1 stuk feta -2 eetlepel zoute kappertjes (indien je deze niet vind die op azijn, flink spoelen, en dan 5min in melke leggen, en terug spoelen!) -2 eetlepels olijfolie -sap halve citroen -grof zout -flink zwarte peper
-paprika's flink droogdeppen op keukenpapier -mooi schikken op 'witte) schaal -feta erover brokkelen -kappertjes erover verdelen -kruiden -olijfolie en citroensap mengen -erover gieten -klaar! -smakelijk
slaatje van watermeloen met feta en verse munt! (zie foto) idem als vorige bereiding alleen wijzigen de ingredienten=erg verfrissend bij warm weer! gebruik alleen verse munt!!!!
Bastilla met kip en amandelen (lijkt lang recept maar is heel makkelijk!
Benodigdheden:
-6 vellen brickdeeg -1 braadkip in stukken -1 spaanse uifijngesneden -400 g gepelde amandelen -3 el suiker -3 eieren; olijfolie -1 bosje bladpeterselie gehakt -1 tl kaneelpoeder -1/2 tl zwarte peper -1/2 tl gemberpoeder -mespunt safraanpoeder -zout -bloemsuiker en kaneelpoeder om af te werken
Bereiding
-Bak de amandelen op een zacht vuur in wat olijfolie goudbruin -Laat ze uitlekken op keukenpapier -Hak ze grof -Verhit de olie in een stoofpan -Braad de stukken kip rondom aan -Doe er de ui, gember, de kaneel, peper en zout bij -Blus met 1/2 glas water. Dek af en laat 45 min. stoven -laat wat afkoelen en ontbeen de kip Laat het stoofvocht tot de helft inkoken -Doe er de suiker en de losgeklopte eieren bij. Neem de pan van het vuur en roer goed zodat de eieren niet stollen -Bestrijk de vellen brickdeeg aan beide kanten aan met olijfolie -Leg 2 vellen naast elkaar op een ingevette bakplaat. -Verdeel er de helft van de kip, de saus en de amandelen over -Dek af met nog 2 vellen brickdeeg -Verdeel daarover de rest van de kip, de saus en de amandelen -Dek af met de resterende vellen brickdeeg -Zet 30 tot 45 min. in de oven op 200°C -Werk af met gezeefde bloemsuiker en kaneelpoeder -Dien direct op! -Kan je maken in één grote vorm, maar ik doe het altijd in individuele!
-250gr ricotta -350 gr bladerdeeg (grote lap of kleine vierkantjes!) -100 bloemsuiker -1 eidooier en 1 ei -100 geconfijte vruchtjes (alternatief vr gekonfijt fruit? sinaasappelrasp, en partjes sinaasappel (eventueel scheutje appelsienlikeur-voeg dan wel 2 eetlepels gemalen amandelen toe)
Bereiding:
-alles mengen, kan gewoon met garde -bladerdeeg openleggen -schepje ricottamengsel in midden -zijkanten naar binnenplooien -beetke randen dichtdoen met vork -besmeren me losgeklopt ei -oven 180 gr-15 minuutjes
-appel in heel dunne schijfjes (met mandoline) -mengsel van olies en citroen en tym maken -schijfjes er even inleggen, (10min) -ovenschaaltjes (individueel is leuk) appeltjes erover verdelen -geitenkaas in schijfjes erop -beetje van oliemengsel -amandelen -in voorverwarmde oven (200gr) tot lichtbruin (10 min ongeveer)