Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
21-06-2007
paspoort
20/06Belgische paspoorten zo lek als een zeef
De zogenaamde "biometrische paspoorten" die sinds 2004 in België worden uitgereikt, voldoen niet. De persoonlijke gegevens op de elektronische chip zijn op geen enkele manier beveiligd en kunnen met een simpel en goedkoop apparaatje van op afstand "gestolen" worden.
Een en ander blijkt uit een onderzoek verricht aan de universiteit van Louvain-la-Neuve. De onderzoekers onder leiding van professor Jean-Jacques Quisquater pleiten ervoor om de paspoorten onmiddellijk uit omloop te halen.
In de periode tussen eind 2004 en juli 2006 werden in België biometrische paspoorten van de "eerste generatie" uitgereikt. De paspoorten zijn geldig tot 2011. De UCL Crypto Group onderzocht de veiligheid van die paspoorten en stelde vast dat de private gegevens op de chip op geen enkele manier beschermd zijn. De "tweede generatie"-paspoorten, die sinds juli 2006 worden uitgereikt, zijn wel beveiligd, maar ook die beveiliging is volgens onderzoekers verre van toereikend.
"We hebben aangetoond dat het mogelijk is om de inhoud van een paspoort van de eerste generatie in luttele seconden van op afstand te lezen, zonder dat de houder zich ervan bewust is", schrijven de onderzoekers. "Iedereen die zichzelf de moeite doet om een relatief goedkoop en makkelijk te verkrijgen elektronische lezer aan te schaffen, kan de inhoud van de paspoorten stelen, zelfs van op afstand."
De stier- of brulkikker (in het engels Bullfrog) leeft bij de wateren van het oosten van Noord-Amerika. Met zijn lengte van ruim 20 cm en een gewicht dat kan oplopen tot een halve kilo is de stierkikker daar de grootste kikker. Hij behoort tot de staartloze amfibiën.
De kleuren verschillen nogal, soms zijn ze bruin en een andere keer groen met zwarte en gele vlekken. Als hij kwaakt blaast hij zich op en is hij bijna even breed als lang.
Hij heeft een opvallende roep die over een grote afstand (rond de 2 km.) te horen is. Deze roep klinkt diep grommend als een stier, en wordt versterkt door kwaakblazen, die aan de buitenkant te zien zijn en een doorsnede hebben van meerdere centimeters.
Overdag is de stierkikker vaak te vinden aan de oevers van poelen en sloten. 's Nachts gaat hij op zoek naar insecten, vissen, kleinere kikkertjes, maar ook jonge vogels vogeltjes en slangen.
Hoewel het verboden is gebeurd het nog steeds dat kikkervisjes van de stierkikker worden verkocht. Het gevolg is vaak dat ze dan vanwege de geluidsoverlast in de natuur terrecht komen en een grote bedreiging vormen voor de inheemse fauna.
Het vrouwtje legt in de paartijd ongeveer 20.000 (!) eitjes, die aan de wateroppervlakte drijven en zich vastzetten aan planten. Al na 5 dagen komen de jonge kikkervisjes uit. Daarna duurt het nog wel tot vijf jaar voor de kikkervisjes volwassen zijn, dat wil zeggen voor ze veranderd zijn in een kikker.
Stierkikkers kunnen zeer ver springen. In één sprong kunnen ze een afstand overbruggen die overeenkomt met tienmaal hun lichaamslengte.
04/06Verhofstadt verdient 60% meer dan premier Nederland
De Belgische premier verdient met 200.000 euro bijna zestig procent (58,5 procent) meer dan zijn Nederlandse collega, hoewel hun functies even zwaar gewogen worden. Dat blijkt maandag uit een onderzoek van adviesbureau Hay Group.
Hay Group analyseerde voor de derde keer de lonen van topambtenaren, ministers en ministers-presidenten in verschillende Europese landen. De Belgische eerste minister verdiende in 2005 nog bijna 20 procent van een gelijkwaardige functie uit de privésector, maar tuimelt vandaag naar minder dan 15 procent. Toch is de job van eerste minister in België niet slecht betaald in vergelijking met andere Europese landen.
De best betaalde ministers-presidenten van Europa zijn die van de grotere landen, respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Tussen de kleinere landen is er een grote variatie. Zo zijn de lonen van de Belgische en Griekse premier duidelijk hoger dan die van de Nederlandse en Finse. In Oost-Europa liggen ze dan weer een stuk onder het gemiddelde
CD&V/N-VA wist in Arendonk net niet de helft van de kiezers te overtuigen. Het kartel gaat 8,33% vooruit en komt uit op 48,8%. Tweede partij is Vlaams Belang, dat bijna 2% vooruit gaat 17,9% van de stemmen behaalt. De strijd om de derde plaats is nipt gewonnen door Open VLD (
Wouter Deprez uit Geluwe brengt niet alleen humor van de bovenste plank, hij bleek dit jaar ook de slimste mens ter wereld. En dat verdient voor onze redactie een nominatie. Sms STEM 1 naar 3126 of bel naar 0900 02 971
Een uitslaande brand heeft in de nacht van zaterdag op zondag het appartement van stand up-comedian Wouter Deprez en zijn vriendin in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg bijna helemaal in de as gelegd. Deprez, ook bekend van De Rechtvaardige Rechters en De Slimste Mens ter Wereld , was op dat ogenblik niet thuis.
Ook de andere bewoners van het gebouw kwamen er zonder kleerscheuren vanaf.
Het vuur ontstond volgens een gerechtsdeskundige in een elektriciteitsleiding onder de vloer. De tweede verdieping, de zolder en een deel van het dak raakten zwaar beschadigd, de rest van het huis leed waterschade. Wouter Deprez wilde gisteren geen verdere commentaar kwijt.
Pinksterbloem(Cardamine pratentis) (bestudeerd op 11 april 2005; zie verslag)
Dit is een soort veldkers; pratensis betekent 'in het veld voorkomend'. Langs het water, langs de oevers van slootjes en ook in nabij gelegen velden dichtbij elkaar vind je in het vroege voorjaar vele Pinksterbloemen. Het is een vrij klein plantje. Het laat zijn zaad gewoon vallen. Met kleine lila of witte bloemetjes, wat er een beetje trosvormig uit ziet (het lijkt wel een super uitgedunde en uitgerekte hyacint). Ze staan vaak aan de waterkant, met een klein groepje bij elkaar. Dit is de waardplant van het Oranjetipje, een vlinder die op elke vleugel een oranje tipje heeft.
'Pinksterbloem' doet veronderstellen, dat de bloei gelijk valt met Pinksteren, maar meestal is de plant dan al vrijwel uitgebloeid. Het is wel één van de eerste (wilde) planten, die zich bloeiend in het voorjaar aandient. De pinksterbloem bloeit vanaf begin april tot in juni.
Pinksterbloemen komen op het hele noordelijk halfrond voor, zowel in laagland als in de bergen. Ze gedijen op drassige grond. Deze plant kan 10 tot 50 centimeter hoog worden en steekt met zijn bloemen net boven de gemiddelde hoogte van het grasland uit.
Een pinksterbloem groeit uit een wortelstok en is overblijvend. Vanuit een wortelrozet van langgesteelde, veervormig gedeelde bladeren schiet een aantal holle, onvertakte stengels op. Elke stengel draagt een tros lila of witte bloempjes, maar ook paarswit, purper of violet komt voor. De stervormige bloem van de pinksterbloem bestaat uit vier kroon- en kelkbladen. In het midden staan zes meeldraden, die de stijl met twee stempels omgeven. De bladvorm is veervormig oneven, ze staan verspreid langs de stengel of in rozetvorm. De vrucht is een openspringende hauw. Bron: www.neerlandstuin.nl
In de bloem van deze pinksterbloem komt etherische olie voor die gebruikt werd tegen krampen. De bladeren zouden goed zijn tegen diabetes. De bladeren (rijk aan mineralen en vitaminen, ook vit C), smaken naar waterkers. Heel goed te gebruiken in soep, salade, en wekken ook nog eens de eetlust op, verzachten indigestie en hebben slijmoplossende eigenschappen (tegen vastzittende hoest!). Bron: Kruiden, uitgeverij Bosch en Keuning.
De reden dat de pinksterbloem aan het verdwijnen is, heeft vooral te maken met milieuomstandigheden: de nodige biotoop - een vochtig veenachtige of leemachtige ondergrond, die niet wordt verstoord door (over)bemesting - wordt steeds schaarser.
Tussen Pasen en Pinksteren zitten vijftig dagen. Een gegeven uit het Oude Testament, dat de kerk heeft overgenomen van Israël. In zeven weken wordt de tijd tussen Pasen en Pinksteren overbrugd.
Kleur
Met Pinksteren hangen de rode kleden af. Rood is de kleur van het vuur en bloed, van de Heilige Geest die de leerlingen van de Here Jezus in beweging brengt, in vuur en vlam zet. Rood is ook de kleur van de kerk, van belijders en martelaren. Zij hebben het Woord niet alleen gehoord, maar het ook doorverteld. Soms waren zij getuigen en martelaren tegelijk (in het Grieks is daarvoor een woord ). Maar hiermee wordt ook de vurigheid van het geloof aangegeven. Een week later wordt Trinitatis gevierd (een feest ter ere van de Heilige Drievuldigheid, dat in het Westen pas sedert 1334 als zodanig wordt gevierd op de eerste zondag na Pinksteren). Bij Trinitatis hoort de witte kleur. Het is Gods werk, in Christus Jezus! Wanneer echter wordt doorgeborduurdop het pinksterfeest, blijft de rode kleur nog een week hangen.
Achtergrond
De neerdalende duif valt op boven de aarde die omgeven is door vlammen. In Joh. 1:32 staat: En Johannes getuigde en zie: Ik heb aanschouwd dat de Geest neerdaalde als een duif uit de hemel Met Pinksteren wordt de Geest gegeven, de Trooster, door Jezus beloofd. Het vuur omsluit de aarde. Dit maakt duidelijk wat er inde Handelingen staat (2:3,4): en er vertoonden zich aan hen tongen als van vuur, die zich verdeelden, en het zette zich op een ieder van hen Iedereen krijgt met deze Geest te maken, gaat in andere tongen spreken, zoals de Geest het geeft uit te spreken. De aarde wordt in vuur en vlam gezet voor deze Heer, die vrede geeft. Echte vrede. Ook hier denken we aan de duif van Noach. Aan de vrede van God. Hij is de betrouwbare!
Pasen en Pinksteren kunnen echt niet op één dag vallen
Het is morgen en overmorgen Pinksteren. Gaan we op een mooie pinksterdag samen in de zon? Of wordt het die andere Nederlandstalige jaren zestig-hit, Zachtjes tikt de regen op het zolderraam? De gemiddelde bezoeker van Pinkpop zal het niet meer weten, maar we vieren de terugkeer van de Heilige Geest na de dood van Jezus. Maar waarom heet dat dan Pinksteren?
Pinksteren komt van het Oud-Griekse woord pentekostè. Dat betekent simpelweg 'vijftigste'. Het is, als we vanaf Eerste Paasdag doortellen, de Vijftigste Paasdag. Nee, ik heb het niet nageteld. Voelt iemand zich misschien geroepen? Ik houd je niet tegen.
Een bekende uitdrukking is 'als Pasen en Pinksteren op één dag vallen'. Dat betekent: 'nooit ofte nimmer'. En inderdaad is het per definitie onmogelijk dat die twee feesten op dezelfde dag zijn..
Kort Met Pinksteren viert de Kerk de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen, zeven weken na Pasen. Deze gebeurtenis markeert de geboorte van de Kerk.
Vijftigste dag De naam Pinksteren komt van het Griekse pèntèkostè, dat vijftigste betekent. Het is de laatste dag van de vijftigdaagse Paastijd, die aanvangt op Paaszondag. De Kerk viert met Pinksteren de voltooiing van Pasen door de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen.
'La Pentecôte' van Jean II Restout, 1732 (foto: Webgallery of Art, wga.hu)
Heilige Geest De Heilige Geest is God zelf in Zijn werkzame kracht en kan ook worden gezien als de goddelijke liefdesband tussen God de Vader en Jezus Christus,