Houten achthoekige graanmolen, opgericht in 1809 met onderdelen van een omgewaaide staakmolen, die in de Madritten stond sinds 1435. In 1859 werd in de stenen kelder een olieslagmolen ingericht met een rosoliemolne uit de Blauwhoef op de Wampenberg. Beschermd monument sinds 1943. In 1980 werd de molen aangekocht door het Gemeentebestuur van Arendonk. Onder auspiciën van de Vlaamse Gemeenschap en dank zij de bijdrage van Dhr. J.A. van engelen werden in 1987-1988 restauratiewerken uitgevoerd door de heren H&A Caers p.v.b.a onder toezicht van architect Dhr. P. Gevers. De Arendonkse Heemkundige Kring "Als Ice Can" v.z.w. beheert deze "levende Toremansmolen". ( Klik op de kleine foto's om te vergroten)
Website leert ouders hoe kinderen veilig internet kunnen gebruiken
De Gezinsbond en Child Focus hebben samen een website ontwikkeld rond veilig internet voor kinderen. Op de website staat alle mogelijke technische informatie, maar ook opvoedingsadvies en weetjes voor ouders.
Uitbuiting en misbruik De nieuwe media en communicatietechnologieën bieden tal van mogelijkheden en zeker kinderen en jongeren brengen heel veel tijd door voor het computerscherm om te chatten, te gamen, informatie op te zoeken voor een huistaak en dies meer. "Internet maakt het leven soms eenvoudiger. De wereld is een dorp geworden. Die wereld moet een veilige wereld worden voor kinderen, want het internet biedt ook veel kansen voor uitbuiting en misbruik", zegt Kristine Kloeck, algemeen directeur van Child Focus.
Kansen voor kinderen en jongeren Beide organisaties lanceren daarom de nieuwe website om ouders te informeren over het internet. "Mits enige ouderlijke begeleiding biedt het internet ook een waaier aan mogelijkheden en kansen voor kinderen en jongeren. Het wereldwijde web is voor hen immers een belangrijk middel om te communiceren, voor zelfontplooiing en om te ontspannen", aldus Nel Broothaerts van Child Focus.
Dialoog tussen ouders en kinderen Volgens beide organisaties praten ouders te weinig met hun kinderen over het internet. Vaak omdat ze niet voldoende vertrouwd zijn met het onderwerp. "Het is belangrijk dat ouders en kinderen in dialoog gaan over het gebruik van internet en de gevaren ervan. Het moet een onderdeel van de opvoeding zijn", aldus Broothaerts.
Voor ouders is er dus nood aan correcte en doelgerichte informatie. Op de site 'Onze kinderen veilig online', hier te raadplegen, worden uitleg en opvoedingstips gegeven over zaken als mailen, chatten, surfen en weblogs.
Zo vroeg ‘Tien om te Zien’-samensteller Jos Van Oosterwijck of Fixkes in juli hun hit, en in augustus hun tweede single in Blankenberge wilden komen voorstellen. De groepsleden overwogen de aanvraag, en beslisten er niet op in te gaan.
“Ik ben hier voor mijn plezier aan begonnen en wil dat ook zo houden,” zegt Valkenborgh. “Bij ‘Tien om te zien’ heb ik, met alle respect, geen goed gevoel. We horen er niet thuis: ik zie mezelf er niet op het podium staan of in de backstage zitten. Wanneer je als zestienjarige een gitaar vastpakt, hoop je ooit op Werchter of Pukkelpop te spelen, niet op ‘Tien om te zien’.”
Ook de andere leden van Fixkes denken er zo over, zegt Valkenborgh. Hij benadrukt dat bij niemand deze beslissing is ingegeven door misprijzen voor een bepaald publiek of andere artiesten.
Van Oosterwijck is ontgoocheld. “Fixkes ziet zich niet staan tussen artiesten als Natalia, Clouseau en Stan Van Samang,” zucht hij. “Mijn lijflied is ‘Cha cha cha’ van Raymond van het Groenewoud, voor dat eerste zinnetje: In de muziek bestaan er veel racisten. Voor mij is dit zo’n vorm van racisme, 'je beter voelen dan de anderen'. Dan heb ik liever dat ze zeggen dat ze niet kunnen, omdat ze aan de kust zeeziek worden. Ik begrijp het niet: willen deze jongens anders zijn, gewaagder?”
Het hele verhaal doet denken aan een rel die in 1994 ontstond tussen Jos Van Oosterwijck en Noordkaaps Stijn Meuris, die weigerde ‘Druk in Leuven’ te brengen in ‘Tien om te Zien’. De ruzie liep uit in beweringen vanwege Meuris dat Van Oosterwijck de groep nadien ook van de Marktrock-affiche had laten schrappen. Twee jaar geleden weigerde Meuris opnieuw in ‘Tien Om Te Zien’ op te treden.
Betekent deze weigering van Fixkes een VTM-banvloek vanwege de muziekverantwoordelijke van die zender? “Helemaal niet, maar in welke omgeving voelen ze zich dan wel thuis?”, vraagt Van Oosterwijck. “Ze moeten zelf bepalen welke plaats ze willen innemen. Maar ‘Kvraagetaan’? ‘t Is af, zo simpel is dat.”