Donna Paola Ruffo di Calabria wordt op 11 september 1937 geboren in het Italiaanse Forte dei Marmi in een prinselijke familie. Ze leert prins Albert in haar eigen land kennen tijdens een feest en treedt met hem te Brussel in het huwelijk op 2 juli 1959. Ze krijgt drie kinderen : prins Filip (15 april 1960), prinses Astrid (5 juni 1962) en prins Laurent (19 oktober 1963) en heeft inmiddels ook vier kleinkinderen. Bij de troonsbestijging van koning Albert II op 9 augustus 1993 wordt Paola de zesde koningin der Belgen. Net zoals haar vijf voorgangsters is ze in het buitenland geboren. De agenda van de koningin is vooral sociaal geladen en gericht op kinderen; zij bezoekt regelmatig ziekenhuizen en richt de "stichting Prinses Paola" op voor kinderen en jeugd met moeilijke leefomstandigheden. De koningin trekt zich ook het lot aan van de "vermoorde en vermiste kinderen" en heeft alle getroffen ouders persoonlijk ontmoet.
De Vlaamse gitarist, producer en televisiepersoonlijkheid Jean Blaute is op zoek naar tekst voor een lied dat hij gecomponeerd heeft voor de Week van de Friet.
Vlam organiseert elk jaar de Week van de Friet, in samenwerking met de Vlaamse frituristen en aardappelschilbedrijven. Dit jaar componeerde Jean Blaute speciaal voor de gelegenheid een frietlied, waarvan de tekst nog ontbreekt. Blaute zet daarom iedereen aan om tekst in te sturen.
De winnaar krijgt een opnamesessie in de befaamde Studio Galaxy, waar de officiële Hit van de Friet door Jean Blaute zal worden geproduced. Meer informatie is terug te vinden op www.weekvandefriet.be.
Neemt u deel aan de actie? Laad uw lied op de Week van de Friet-site en stuur uw frietlied in kopie ook naar ons. Het e-mailadres van Gazet van Antwerpen is reacties@gva.be. Vergeet uw naam en contactgegevens niet.
Beluister Beluister alvast de instrumentale versie van het Frietlied:
02/09Daisy Van Cauwenbergh wint verkiezing Mrs. Globe
De 38-jarige Daisy Van Cauwenbergh heeft zaterdag in California in de Verenigde Staten de verkiezing van Mrs. Globe gewonnen, een schoonheidswedstrijd voor gehuwde vrouwen.
Dat laat de ex-Miss België zelf weten. Het was tevens de eerste keer dat een Mrs. Belgium deelnam aan de wedstrijd. Mrs. Mexico strandde op de tweede plaats, Mrs. Finland moest genoegen nemen met de derde plaats. De top-5 werd aangevuld met respectievelijk Mrs. Iran en Mrs. Kroatië.
Het doel van de verkiezing van Mrs. Globe is geld geld inzamelen voor Women In Need (WIN). De organisatie helpt mishandelde vrouwen hun zelfbeeld weer op te bouwen. Als winnares van Mrs. Globe zal Van Cauwenbergh een jaar lang het boegbeeld zijn van WIN.
Een dag eerder mocht de ex-VTM-omroepster ook al de "Contestant of the Year"-award in ontvangst nemen, die door de kandidaten zelf werd uitgereikt aan de deelneemster waarvan zij vinden dat ze de beste Mrs. Globe zou zijn. "Een award waar ik bijzonder trots op ben. Per slot van rekening hebben al deze vrouwen mij een hele week lang van nabij leren kennen", aldus de kersverse Mrs. Globe
04/09Dubbele adderbeet wordt 13-jarige bijna fataal
De dertienjarige Diede Van Dun zal in de toekomst wel tweemaal nadenken voor hij een slang probeert te vangen. Een dubbele adderbeet heeft hem vijf dagen ziekenhuis opgeleverd.
Vrijdag 24 augustus maakte Diede uit Rijkevorsel met zijn ouders en zijn grootmoeder een ontspannende wandeling in het Groot Schietveld, het militaire domein dat zich over meer dan 1.000 hectare uitstrekt over het grondgebied van Brecht, Wuustwezel en Brasschaat. Daar liep het mis.
Diede is gek op insecten, spinnen en andere beesten, en is er absoluut niet bang van, vertelt zijn grootmoeder Annie Eelen. Hij was naar gentiaantjes aan het kijken, toen hij een slang zag die lag te zonnen. Hij heeft die met twee handen proberen te pakken om thuis in een terrarium te steken. Maar meteen beet de adder hem in zijn twee wijsvingers. In de auto naar huis werden zijn handen al blauw en stijf, nadien kregen ze een lijkkleur. We hebben direct het Antigifcentrum gebeld, en die stuurden ons meteen naar het ziekenhuis. In Sint-Jozef in Zoersel belden ze zelf ook naar het Antigifcentrum, want adderbeten zijn niet alledaags. Ondertussen waren Diede zijn armen al tot onder de oksels opgezwollen, inclusief zijn lymfeklieren. Hij moest vijf dagen in het ziekenhuis blijven, met elke vier uur een dosis antibiotica. Zonder snelle behandeling had het volgens de dokters fataal kunnen aflopen. Stel dat hij alleen was geweest, of dat hij al fietsend het gif in zijn lichaam had rondgepompt, je mag er niet aan denken.
Dier werd verrast
Professor Paul Stryckers, directeur bij het Centrum voor Natuur- en Milieu Educatie: Die jongen is op de enige plek in Vlaanderen gaan wandelen waar nog een serieuze populatie aan adders voorkomt. Ze vinden daar hun gedroomde biotoop: een open, vochtig en rustig heideterrein. Normaal zijn adders bang voor mensen en zou die jongen de adder nooit gezien hebben, laat staan kunnen pakken. Maar op een vrij koude maar zonnige dag probeert een adder op te warmen, maar is hij niet echt snel. Het dier was verrast en heeft in paniek gebeten.
GEEL/ARENDONK - Wat 'de Gordel' is voor de Brusselse randgemeenten, is 'de Schakel' voor onze regio. Op de grootste fietshappening van de Kempen worden zondag meer dan tienduizend fietstoeristen verwacht.
In zowat alle Kempense gemeenten kun je zondag een speciaal uitgezette fietsroute oppikken. Het parcours van De Schakel loodst je langs de grote en kleine toeristische trekpleisters van onze streek. 'De nadruk ligt niet op kilometers vreten', zegt Frans Vanlommel van Toerisme Geel. 'Fietsen is even belangrijk als afstappen, bijvoorbeeld om onderweg een kerk te bezichtigen of een streekproduct te proeven.'
Als Frank Deboosere en Jill Peeters zondagmorgen stralend weer aankondigen voor de Kempen, verwachten de organisatoren minstens 12.000 deelnemers. Na negentien jaar is De Schakel uitgegroeid tot dé topdag voor de Kempense fietstoeristen. 'Je kunt ons gerust vergelijken met de Gordel in de Brusselse rand', zegt Frans. 'Het enige verschil is dat de Gordelaars zich tevreden moeten stellen met een medaille. Bij ons krijgen de deelnemers voor 2,50 euro véél meer: onder andere een fietswimpel, een appel, een streekbier van Corsendonck, een sportdrank, een ijsje en een geschenk.'
Een van de trouwste Schakelaars is Antoine Verheyen (68) uit Arendonk. Al tien jaar staat de laatste zondag van augustus met stip aangekruist in zijn agenda. 'De Schakel is een prachtig initiatief. Je hoeft alleen te trappen. Al de rest is voor jou geregeld: de routes zijn uitgestippeld, onderweg is er eten, drinken en animatie.'
Lekker vlak
Dat er in elk dorp op het parcours veel volk zal samentroepen, vindt Antoine een heuglijk vooruitzicht. 'Als ik op restaurant ga, zal ik ook nooit met mijn gezicht naar de muur gaan zitten. Ik ben graag onder de mensen.'
Wat hem ook na aan het hart ligt, is zijn eigen streek. 'Nergens kun je zo mooi fietsen als in de Kempen. Zeker voor iemand als ik is dat mooi meegenomen, want klimmen is niets voor mij. De wegen zijn hier overal lekker vlak en je rijdt voortdurend door de bossen.'