In een natuurgebied in Zwijndrecht is een motorrijder levensgevaarlijk gewond geraakt door een staaldraad die over een aardeweg gespannen was. Hij rukte de helm van de motorcrosser af, en sneed daarna in zijn keel.
De Post wil met een speciaal ontworpen postzegel hulde brengen aan Eddy Merckx, "de beste wielrenner aller tijden" en "de grootste Belgische sportman ooit". Aanleiding voor het initiatief is de 65e verjaardag van Merckx op 17 juni dit jaar.
"Wij zijn met zijn allen trots op Eddy Merckx", geeft topman van de Post Johnny Thijs uitleg bij het initiatief. "Met deze postzegel voor zijn 65e verjaardag willen we hulde brengen aan de grootste Belgische sportman uit de geschiedenis."
Belga
De postzegel werd vandaag voorgesteld in de postzegeldrukkerij van Mechelen. Er waren heel wat vrienden van Merckx aanwezig, onder meer Paul Van Himst en enkele ex-ploegmaats. Ook premier Yves Leterme en minister van Overheidsbedrijven Inge Vervotte waren van de partij.
Illustrator Karl Meersman verzorgde het ontwerp van de postzegel. De zegel beeldt een vierende Eddy Merckx af in gele trui én de Eddy Merckx van nu. Op de achtergrond prijkt de Arc de Triomphe.
"Het verleden en het heden worden samen afgebeeld, ik vind het een heel mooi ontwerp", zegt Merckx. "En voor mij is dit een zeer grote eer."
Merckx weet ook al wat hij zelf met de postzegel zal doen. "Ik krijg nog heel veel brieven van supporters, onder meer voor een handtekening", vertelt hij. "Als ik dan met zo'n postzegel kan terugsturen, dat zal de mensen veel plezier doen, denk ik."
De Merckx-zegel is onderdeel van een reeks postzegels over topsport en is vanaf 14 juni te verkrijgen in de meeste postkantoren.
Zo ontdek je door dit velletje van Eddy Merckx (1969)
09) Wist u dat Eddy Merckx vijf keer de Tour de France heeft gewonnen ? In 1969,1970, 1971, 1972 en 1974. In 1973 eert Guinée Equatoriale hem met deze zegel!
Eddy Merckx krijgt eigen postzegel voor 65e verjaardag
De beste wielrenner ooit, Eddy Merckx, blaast op 17 juni 65 kaarsjes uit. De Post wilde die verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Donderdag werd in Mechelen dan ook een nieuwe postzegel onthuld met daarop de beeltenis van de vijfvoudige winnaar van de Ronde van Frankrijk.
Op de zegel is een juichende Merckx, in gele trui, te zien. Op de achtergrond prijkt de Arc de Triomphe.
Johnny Thijs, CEO van De Post, is een fier man. "Er wordt wel eens gesproken van een 'Merckxiaanse prestatie', maar dat kan niet. Een sportman als Merckx is er niet meer en zal er ook niet meer komen. Met deze zegel willen we hulde brengen. Het is iets kleins, maar we zijn er als post van overtuigd dat het een grote waarde heeft."
Yves Leterme was ondanks de politieke crisis aanwezig in Mechelen. "Als kleine jongen dacht ik dat zegels waren voorbehouden voor koningen. Soms zijn er mensen die omwille van hun prestaties koning worden. De vraag was niet of Merckx een zegel zou krijgen, maar wel wanneer", klonk het lovend.
De postzegel is vanaf 14 juni verkrijgbaar, op blaadjes van vijf stuks.
De aarde heeft even gehoest. We hebben het allemaal voor mekaar. Heren we hebben de technologie. We hebben voortaan de macht. We kunnen alles aan. We waren reeds op de maan. We zenden inmiddels ruimtetuigen op pad. We denken zelfs aan een leven in de ruimte. We spelen hier even met atoombommetjes om een beetje indruk te maken. Een paar levens minder of meer, wat zou het uitmaken. En ineens heeft de aarde gehoest. Buiten ieders wil, maar dan valt plots bijna alles stil. Mischien wil de aarde aan ieder vragen om elk wezen zijn leven te behagen.
Een schuchter vulkaantje uit IJsland Zette zn verlegenheid aan de kant Met een diepe zucht Blies hij as in de lucht Nu staat hij gloeiend van trots in de krant
Turnhoutse Binken eten worstenbroden en appelbollen
Turnhoutse Binken eten worstenbroden en appelbollen
De kans is groot dat je vandaag appelbollen en worstenbroden eet, want het is vandaag Verloren Maandag. De Turnhoutenaars maken van die Vlaamse traditie een heus volksfeest op zondag 17 januari.
Al voor de negende keer verzamelen lekkerbekken zich op een zondag midden januari op de Grote Markt in Turnhout. Het evenement Verlooren Mondagh steekt sinds vorig jaar in een nieuw kleedje, dat erg veel succes kende. Aan de nieuwe formule is dus niet veel veranderd.
Hoofdingrediënten zijn natuurlijk worstenbroden en appelbollen. Dankzij het stadsbestuur en de Turnhoutse bakkersbond kan je je tussen 11u en 18u te goed doen aan ovenvers lekkers in een verwarmde tent. Daarvoor koop je een eetbonnetje dat 1,5 euro kost.
Vlamingen zingen ik hou van u op Times Square in New York
83 studenten en docenten van de Hogeschool West- Vlaanderen die in de VS gestrand zijn en zich verveelden, droegen er maandagavond de Vlaamse cultuur uit.
Zij lanceerden via Facebook en Twitter een oproep aan andere gestrande Vlamingen om zich om 19 uur te verzamelen op Times Square, hartje New York. Doel: even de ellende en het oponthoud vergeten die de stofwolk met zich meebrengt.
Een hondertal landgenoten gaf gehoor aan de oproep en samen met de studenten brachten zij uit volle borst Vlaamse liederen ten gehore. Ook Ik hou van u van Stijn Meuris mocht niet in het repertoire ontbreken.
De Flietspaal is een babbelbox die door de stad trekt op zoek naar fietsers en hun verhaal. Hij moet de mensen warm maken voor de Fietsdag voor werknemers op 4 mei.
Van de mensen die in Antwerpen komen werken, woont 37 procent binnen een straal van 9 kilometervan de werkplek. Toch komt slechts 10 procent van deze pendelaars met de fiets. De Fietsdag voor werknemers moet mensen aanzetten om meer met de fiets naar het werk te gaan.
In aanloop van deze dag trekt de Flietspaal door de stad en langs bedrijven. Fietsers kunnen hun fietservaringen delen. Wie langs de Flietspaal komt, kan best even stoppen, want er valt ook een fiets te winnen. De Flietspaal staat donderdag tussen 12 en 13u aan het onthaal van Gazet van Antwerpen aan de Katwilgweg op Linkeroever.
Eyjafjallajokull is momenteel zonder twijfel de bekendste vulkaan op aarde. De naam van de IJslandse vulkaan is nauwelijks uit te spreken, maar GvA.be vraagt zich af hoe snel u Eyjafjallajokull kan typen.
GvA.be ontwierp een spel om de snelheid van haar lezers te testen. Surf naar www.gva.be/vulkaan, typ zo snel als u kan de naam van de IJslandse vulkaan en verover een plaats in onze 'Wolk of fame'.
Onze redacteur wist het klusje alvast in 2 seconden en 874 milliseconden te klaren, en u?
Het Europese luchtverkeer verliep voor de vijfde dag op rij verstoord als gevolg van de aswolk uit IJsland. Europa kondigde echter een geleidelijke en gecontroleerde herneming van de luchtvaartactiviteiten aan vanaf dinsdag 8 uur. Hieronder een overzicht van de situatie maandagavond in de verschillende Europese en niet-Europese landen.
Het Duitse luchtruim blijft gesloten tot dinsdag 12 uur GMT. Lufthansa herneemt wel gedeeltelijk de activiteiten met vluchten "op zicht" dankzij een speciale procedure.
In Oostenrijk werd het luchtruim maandag om 3 uur GMT opengesteld.
Bulgarije opende het luchtruim maandagnamiddag volledig.
In Denemarken zijn de luchthavens gesloten tot dinsdag 12 uur GMT. Het luchtruim boven de 11.000 meter blijft open.
In Egypte werden tientallen vluchten maandag geschrapt.
In Spanje waren alle luchthavens maandagochtend open.
In Finland zijn alle luchthavens, na tijdelijk open te zijn geweest, opnieuw gesloten tot dinsdag 15 uur GMT.
In Frankrijk heeft de regering "luchtcorridors" aangekondigd tussen Parijs en de luchthavens in het zuiden van het land en dat vanaf dinsdag 6 uur GMT.
Het Britse luchtruim zal, als de weersomstandigheden dat toelaten, vanaf dinsdag 6 uur GMT geleidelijk aan opnieuw worden opengesteld, te beginnen met Schotland.
In Hongarije ging het luchtruim maandag om 10 uur GMT opnieuw open.
Het Ierse luchtruim bleef gesloten tot maandag 12 uur GMT.
In Italië is het luchtruim gesloten in het noorden van het land en dat tot dinsdag 6 uur GMT.
Noorwegen opende het luchtruim zondagavond bijna volledig en de voornaamste luchthavens hebben de activiteiten hernomen.
In Nederland komt het vliegverkeer met mondjesmaat op gang.
In Polen zijn drie luchthavens in het centrum en het zuidoosten van het land opnieuw dichtgegaan.
In Tsjechië is het luchtruim sinds maandag 10 uur GMT voor 48 uur opnieuw open.
In Roemenië ging het luchtuim maandag om 18 uur GMT volledig open.
Ook het Russische luchtruim is open.
In Zweden is het luchtruim boven meer dan de helft van het grondgebied opnieuw open.
Zwitserland laat het overvliegen van het grondgebied boven de 6.400 meter toe, maar opstijgen en landen is tot dinsdag 6 uur GMT verboden.
In Turkije werden de laatste beperkingen met betrekking tot het luchtverkeer maandag opgeheven.
In Oekraïne zijn de meeste luchthavens sinds zondag weer open.
De IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull (Eilandbergengletsjer) blijft actief. Na een nieuwe uitbarsting maandagavond is er weer een aswolk onderweg naar Europa. Het meteorologische instituut in de IJslandse hoofdstad Reykjavik spreekt die berichten echter tegen.
Geologen gingen er maandag nog vanuit dat de vulkaan vooral lava zou uitstoten en veel minder as dan de voorbije dagen. Toch begon Eyjafjallöjkull maandag omstreeks 22 uur as te spuwen.
Weerman Frank Deboosere waarschuwt er voor dat er een nieuwe aswolk zal opstijgen in de komende twee dagen. Hoewel er langzaam weer vliegtuigen vertrekken en landen, benadrukt Deboosere dat de problemen voor het vliegverkeer nog niet van de baan zijn.
Volgens het Adviescentrum voor Vulkanische As (VAAC) in Toulouse zal de nieuwe aswolk over het noorden van Europa trekken. "Gezien de huidige meteorologische toestand zullen de assen over het zuiden van de Noordzee, de Britse eilanden, Denemarken en Scandinavië trekken. Mogelijk wordt het uiterste noorden van Frankrijk ook getroffen", vertelt Didier Rosenblatt van het VAAC.
Maar volgens het meteorologische instituut in Reykjavik zal de aswolk het Europese continent niet meer bereiken. Zij zeggen dat de wolk niet meer tot op de juiste hoogte geraakt om dat te kunnen doen.
We krijgen maandag een nieuwe aswolk over ons heen"
"We krijgen maandag een nieuwe aswolk over ons heen"
De weersomstandigheden zijn van die aard dat we in de loop van maandagavond en dinsdag wellicht een nieuwe aswolk over ons heen krijgen. Dat meldt het KMI.
De vulkaan Eyjafjallajokull die op IJsland stof de atmosfeer inspuwt, is nog altijd actief. De wolk, die volgens het KMI duidelijk zichtbaar was op foto's van satellietbeelden van Eumetsat, verplaatst zich in een oostelijke tot zuidoostelijke stroming naar Groot-Brittannië, Scandinavië en het Europese continent.
Ook hier
Ze "zal waarschijnlijk ook onze streken bereiken in de loop van maandagavond en dinsdag". Zondagavond had het Meteorologisch Instituut nochtans laten weten dat er geen nieuwe aswolken te verwachten waren en dat er van het stof boven het Noorden van Frankrijk nog maar weinig of niks meer te zien was.
De vulkaanemissies zouden volgens die eerdere voorspelling waarschijnlijk ten noorden van België blijven. Hoe groot de hinder zal zijn als de aswolk ook nu toch boven België waait, valt af te wachten.
Leeg vliegen
Het vliegverbod dat omwille van de aswolk is ingesteld, gaat zijn vijfde dag in. Luchtvaartmaatschappijen en touroperators proberen in de mate van het mogelijke hun lege vliegtuigen op de plaats te krijgen waar ze moeten zijn voor onderhoud.
Zo heeft Jetair vanop Zaventem en Charleroi een aantal toestellen zonder passagiers laten vertrekken. Brussels Airlines heeft de toestemming om lege toestellen te laten landen op Zaventem, maar wacht nog op de toestemming om over Frankrijk en Duitsland te mogen vliegen.
De IJslandse vulkaanwolk blijft ook zondag het Europese luchtverkeer in zijn greep houden. In ons land mag er al zeker niet gevlogen worden tot zondagavond (20u). Het vliegverbod werd ook in de buurlanden verlengd. Enkele luchtvaartmaatschappijen worden intussen ongeduldig. Zij beweren dat vliegen momenteel helemaal niet gevaarlijk is.
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe verlengde het vliegverbod boven ons land zondagvoormiddag opnieuw. Het vorige verbod was van kracht tot zondagnamiddag 14u. Op Radio 1 vertelde de CD&V-er dat hij het verbod makkelijk had kunnen verlengen tot vannacht 2u, maar hij wil afwachten wat enkele buitenlandse luchtvaartmaatschappijen van plan zijn.
KLM
Het Nederlandse KLM voerde zo zaterdag een testvlucht uit en ging tot op dertien kilometer hoogte. "Een prachtige vlucht. Ik heb het nog nooit zo helder gezien. Er was echt geen vuiltje aan de lucht", aldus operationeel directeur Ype de Haan.
Na de testvlucht boven Nederland en de Noordzee werd het toestel, een Boeing 737, uitgebreid onderzocht. Van vulkaanas was nergens wat terug te vinden. "Het vliegtuig was net zo schoon als een auto waarmee je een stuk hebt gereden. Niks aan de hand dus", aldus De Haan nog.
Tevergeefs protest
De topman van KLM vindt dat het nu genoeg is geweest. Hij wil dat zijn toestellen opnieuw kunnen vliegen. "Vanmorgen zijn in Duitsland enkele proefvluchten uitgevoerd tussen München en Frankfurt. Er scheelt echt niks."
Vrijdag vindt u weer de gratis bijlage 'Het weekend begint op vrijdag' in uw krant. Daarin komt u meer te weten over het concert van Rihanna in het Antwerpse Sportpaleis.
Superster Rihanna heeft meer dan 22 miljoen verkochte albums en een reeks hits die alleen door Beyoncé wordt geëvenaard. Vijf jaar geleden verliet ze Barbados om de wereld te veroveren, vrijdag staat ze in het Antwerpse Sportpaleis.
Naast Rihanna komt ook een Vlaamse zangeres aan bod. Liliane Saint-Pierre staat weer solo in de Vlaamse schouwburgen en treedt zaterdag op in Merksem Zingt. "Ik volg mijn buikgevoel", vertelt ze in Gazet van Antwerpen.
Schouppe verlengt sluiting Belgisch luchtruim opnieuw
Schouppe verlengt sluiting Belgisch luchtruim opnieuw
Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) heeft besloten om het Belgische luchtruim nog tot zeker zondagmorgen (8u) gesloten te houden. Hij houdt er wel rekening mee dat het vliegverbod wellicht nog verlengd zal worden. Brussels Airlines schrapte eerder al alle vluchten tot maandag 12 uur.
Volgens Brussels Airlines zal het vliegverbod niet eerder opgeheven worden. De luchtvaartmaatschappij vreest dat de aswolk nog dagen boven ons land blijft hangen en kiest daarom voor zekerheid.
Evaluatie
Het vorige vliegverbod duurde maar tot 20 uur zaterdagavond. De bevoegde instanties en staatssecretaris Schouppe blijven de situatie echter op de voet volgen.