Rubens in het Museum van Brussel: een Genie aan het werk
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezitten niet alleen een unieke verzameling werken waarvoor Peter Paul Rubens (1577-1640) of zijn atelier zelf tekenden (een 50-tal in totaal), zij bezitten daarnaast ook een aantal composities die de Antwerpse grootmeester realiseerde in samenwerking met bekende collegas, zoals Jan Bruegel de Oude, Antoon van Dyck en Cornelis de Vos.
Deze verzameling van olieverfschetsen, kleinere schilderijen en altaarstukken heeft een bijzonder karakter, omdat ze uit Rubens vruchtbaarste periode stamt, de periode waarin zijn creatieve genie en zijn ondernemingsgeest het rijpst tot uiting kwamen (1614-1640).
Op het toppunt van zijn roem vestigde Rubens een belangrijk atelier aan de Wapper in Antwerpen. Hij oefende er een tweevoudige artistieke activiteit uit: ontwerper voor eigen rekening en ondernemer voor meerdere grote bestellingen. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten hebben een groot onderzoeksproject opgezet dat meer klaarheid moet brengen over de kunsttheorieën die Rubens als humanistische schilder begeleidden in zijn manier van werken. Deze tentoonstelling situeert de Rubens-schilderijen in de context van hun creatief ontstaansproces: je ziet hoe Rubens en zijn medewerkers de meesterwerken die we nu kennen, ontwierpen.
Om dat creatieve proces stap voor stap duidelijk te maken, vulde het Museum de werken uit de eigen collectie aan met een 70-tal andere schilderijen en tekeningen, voor het merendeel van de hand van de meester zelf en voor de gelegenheid overgekomen uit het Louvre (Parijs), Prado (Madrid) en het Metropolitan Museum (New York). Deze expo levert een boeiende kijk in de 'keuken' van een majestueus schilder.
|