Het Kasteel de Renesse in Oostmalle, eigendom van de gemeente Malle, wordt mondjesmaat verder gerestaureerd. Ditmaal komen de gevels en het dak van de rechtervleugel aan de beurt. Ook de brug over de kasteelvijver wordt hersteld.
Nadat de voorbije jaren de zwammen zijn bestreden, enkele dakpartijen aangepakt én de midden- en linkervleugel gerestaureerd, komt nu de 20ste-eeuwse rechtervleugel aan bod. Dat is het gedeelte waarin zich onder meer de Ridderzaal, de keuken en de Sint-Joristoren bevinden.
Het gaat om een minimale restauratie, waarbij de herbestemming van de zolders en een aantal ingrepen ter verbetering van de toegankelijkheid en de gedeeltelijke heraanleg van de binnenkoer naar later worden verschoven, zei schepen van Ruimtelijke Ordening Thierry van der Straten Waillet (CD&V) op de gemeenteraad.
Aanvankelijk werd geopteerd voor een maximale ingreep, maar omdat Toerisme Vlaanderen niet met subsidies over de brug komt, heeft het gemeentebestuur van Malle voor de minimale variant gekozen.
Toerisme Vlaanderen
Subsidies voor toegankelijkheid worden alleen gegeven als het om een duidelijk toeristisch doel gaat. De geplande werkzaamheden gaan veeleer de socio-culturele richting uit, luidt de verantwoording.
Door deze terughoudendheid van Toerisme Vlaanderen mist Malle een kleine 400.000 euro aan subsidies. Daarom kiezen we er nu voor om alleen de gevels en het dak van de rechtervleugel te renoveren. Daarnaast gaan we ook de brug over de vijver vernieuwen. Die aanpak kost ons een pak minder, aldus nog Van der Straten.
De kostprijs van deze minimale ingrepen komt neer op zon 875.000 euro voor de rechtervleugel en 110.000 euro voor de brug. In totaal een klein miljoen euro dus.
Omdat de overheidstoelagen voor de geplande ingrepen ruim 851.000 euro bedragen, moet de gemeente Malle zelf nog geen 134.000 euro betalen.
Koetshuis krijgt boomgaard
De vzw Domein de Renesse zoekt nog altijd naar een uitbater voor taverne Het Koetshuis. Het boscafé is al geruime tijd gesloten wegens bankroet van de vorige uitbater.
Het gebouw zelf en de omgeving gaan we verfraaien. Zo komt er een boomgaard achter het complex, waar ook de Heemkundige Kring van Malle zijn thuishaven heeft, zegt cultuurschepen Jan Van Roey (DBM).
Molenramp weer waterdicht
Ook de romp van de Scherpenbergmolen in Westmalle wordt grondig onder handen genomen. Tot de onderhoudswerkzaamheden behoren het ontmossen en het waterdicht maken van de muren.
Daarnaast krijgen de houtpartijen een vers likje verf. De kosten voor dit karwei worden op een kleine 36.000 euro geraamd. Malle ontvangt hiervoor geen subsidies.