Dat blijkt uit de eerste voorlopige resultaten van de nationale vlindertelling die afgelopen weekend werd gehouden. Dat maakte organisator Natuurpunt maandagavond bekend.

In de Vlaamse tuin werden gemiddeld negentien vlinders geteld die zes verschillende soorten vertegenwoordigen. De meeste soorten waren talrijker of even talrijk aanwezig als de voorbije jaren. De enige uitzondering was de distelvlinder, die in 2009 een invasie kende maar dit jaar slechts in zeventien procent van de tuinen aanwezig was.

Opvallend is de talrijke aanwezigheid van de nachtvlinder gamma-uiltje. Het getelde aantal exemplaren is mogelijk nog een onderschatting omdat veel mensen deze nachtvlinder nog niet herkennen, aldus een persbericht.

 



De trekvlinder atalanta kent ook een goed jaar en werd in drie op de vier tuinen gezien. Dat is meer dan de dagpauwoog die zijn ingezette herstel voorzichtig blijft voortzetten.

De kleine vos is de meest getelde vlinder in Nederland, maar niet in de zuidelijke provincies. Ook in Vlaanderen blijft dit een schaarse soort die slechts in een op de vijf tuinen aanwezig is. De citroenvlinder wordt nog bijna uitsluitend gezien in de provincies Antwerpen en Limburg.
 de kleine vos