Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
1973 De bevolking van Bellegem spreekt van een “Groot Bellegem” 9317 inwoners met als nieuwe naam “Sint-Robeko” Nu is het wel zo dat buiten Kooigem die zich reeds maanden terug voor een samengaan met Bellegem uitsprak. Sint-Denijs en Rollegem via de pers lieten doorschemeren een huwelijk met Bellegem niet aan stevige kant te vinden. Om te trouwen zegt men is niet alleen goede wil en liefde nodig maar ook een beetje geld. Is deze opvatting niet te heidens? Liefde vermag toch veel! Wat meer is: onbekend is onbemind en kennismaking komt voor het huwelijk. Wordt het niet stilaan tijd dat de beleidsmensen van de nieuwe entiteit “Sint-Robeko” met elkaar gaan kennismaken en rond de tafel zitten om zich uit te spreken over het voorstel. Kan het of kan het niet? Ook de bevolking, de kiezer, wenst daarover ingelicht te worden.
Nog in 1973 De eerste fase van de werken aan den expresweg is voorzien voor volgend jaar . Het deel van Moeskroen industriezone tot de Kwadebrug met verbinding naar de Moeskroenstraat zal ’n ernstige verbetering betekenen omdat het grote vervoer dan de kom van de gemeente
De verkoop van grond in 1974 aan den dienst A17 kreeg eveneens zijn goedkeuring. Het ging over een driehoekig perceel gelegen dicht bij de Waterval, dicht bij de Bellegemstraat aan het schuilhuisje. De baan zal daar verbreed worden en wordt ook meegerekend met de werken van de autoweg. Dit perceel een overschot van de vroegere grond voor het aanleggen van de laatst vernoemde straat, aanbod 10.000 fr.
Wanneer er gesproken wordt over de A17 betekent dit de autosnelweg Zeebrugge –Brugge –Kortrijk -Doornik. Sedert jaren spreekt men erover en eindelijk kent men nu het grondig tracé voor Rollegem. Het heft lang geduurd daar het laatste jaar wijzigingen werden aangebracht door het verleggen van de Bellegemstraat en bijkomende brug voor de Kortrijkstraat. (Van horen zeggen aan den toog zou het de dicht geweest zijn aan de woning van Vandenberghe, maar dat moeten we nog even nagaan) De A17 doorkruist het grondgebied aan de oude buurtspoorweg lijn Kortrijk Moeskroen ter hoogte van het huis , bewoond door de H. D’Hondt om dan de bestaande Bellegemstraat te dwarsen tussen de hofstede bewoond door de Heer Christiaens en de H. Vandeghinste. Er gaan te Rollegem 6 woningen moeten onteigend worden , met name D’Hondt, Naert en dat van dat van Juf. Claeys. Er zal nog veel water naar de zee vloeien voor we er nog over horen.
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en of openbaar gemaakt worden hetzij digitaal, door drukken, fotokopie, microfilm, CD, of DVD of op welke wijze ook zonder vooraf schriftelijk toestemming te hebben van de uitgever, lees ik in mijn gazette. En wat zie ik staan niets anders dan woorden samen gesteld uit letters van het alfabet. Toen dat ik naar school ging zei de meester in het eerste studiejaar dat al de woorden welke gesproken of geschreven of gezongen, alles voortkwam van die 26 letters en nu zegt men dat u dat eerst moet vragen aan den uitgever als u dat wil gebruiken. Ik snap het niet meer maar allee als dat in de gazette staat of in televisie gezegd is, of aan den toog het zal zeker wel waar zijn nietwaar. Zelfs met portretten of afbeeldingen is het zo u moet tegenwoordig oppassen wat dat gezegd of doet. Trouwens u kijkt in om het even waar als u iets wilt bijleren, moet u het vinden in boeken of tijdschriften dus? Ik las eens ergens in een boekje dat “gazeta “ een muntstuk was in het Italiaans, en dat dit de prijs was van een dagblad in Italië. En dat het van daar komt dat we in ons dialect zeggen: “Gazette” Moest het zijn dat u dat niet gelooft ik heb het van horen schrijven of zeggen of van de samenstelling van uit die 26 letters uit het alfabet nietwaar! Gazeta zou volgens Wikipedia; een muntstuk, het verving de Venitiaanse lire tegen een tarief van 1 Gazeta= 2 soldi.
Wist u dat er te Rollegem een piste lag voor ponysport? De Ponystal Marcel brengt nieuwe sport te Rollegem. In 1971 Onzen burgemeester heeft sinds een paar jaar meer een meer belangstelling voor ponysport, en dit jaar wellicht doorbraak gezien er te Rollegem onder impuls van de ponystal een ponynamiddag op het programma staat.
Marcel afkomstig uit Kooigem, als oudste zoon van bakker Firmin, en studeerde voor bakker, reed met de broodkar getrokken door een pony, zou toch den stiel niet verder doen maar de liefde voor de pony die was wel gebleven. Hij huwde in 1956 met Erna en vestigde zich hier te Rollegem. Het was in 1968 dat hij het plan opvatte een pony te kopen om de weilanden achter zijn huis kort te houden. Zijn eerste pony “Igor” uit een stal in Otegem, het was rond deze tijd dat de ponysport in volle bloei kwam te staan. En vrouwe Erna welke van jongsaf een echte dierenvriend, volgde ze geregeld samen wedstrijden. Dat de microbe er na een korte tijd in zat, kon niemand verbazen, met als resultaat dat “Igor” al gouw op de piste zat. Maar dat was buiten “Igor” gerekend, hij hield meer van het ruste weiland en voelde niets om opgejaagd te worden. De beide liefhebbers gaven het niet op en met een nieuwe aankoop met name “Polly “ hadden ze meer bijval. Want hun jockey Filip zorgde er voor dat “Polly” in 1969 driemaal eerste werd en 17-maal als tweede de eindstreep behaalde. Ze behaalden veel succes, daardoor werd uitgekeken naar nieuw bloed. Ze konden ze toevallig beslag leggen op “Hector”, een Engelse vluchter voor reeksen van 1.20m tot 1.25 m. Het Hanske of Eric op de rug bezorgde “Hector” de stal Marcel acht koersen zeven eerste prijzen. “ Hector” verliet de stal om “Brendy” in de plaats te komen en na een korte aanpassing periode met Jockey Eric wist hij in iedere koers zijn paardje in de eerste drie te brengen. Intussen hebben ze zich uitgebreid met “Casimir” welke getraind wordt voor vluchten. En nu waren ze bezig zich voor te bereiden voor de eerste lokale ponynamiddag op de terreinen van Cockelaere om niets aan het toeval over te laten.
Wist u dat de Muynckendoornstraat in 1956 in macadam werd gegoten, en de Kerkstraat in 1958 het eerste deel van de straat en de Groenestraat nu de Oude Aalbeeksestraat. Den asfalt kwam er in 1960. Het was pas in 1965 dat het overige gedeelte van de Kerkstraat tot de Schreiboomstraat dat er macadam kwam. Wist u dan we dan op de gemeente 26km 696 m nieuwe of vernieuwd wegen hadden. Het was ook hij die gezorgd had voor een nieuwe pastorij en een nieuwe begraafplaats.
Was er voor den oorlog 1940/1945 niet veel gedaan te Rollegem, men mag zeggen dat er dezen man veel veranderde en dit met zeer beperkte middelen.
In de gemeente verkiezingen in 1971 waren er 1795 stemmen uitgebracht, voor twee lijsten. Lijst 1 had 117 kopstemmen, 1342 voorkeurstemmen en 103 op bonte voorkeurstemmen. Lijst 2 had 79 Kopstemmen, 174 voorkeurstemmen en 73 bonte stembrieven. Vandenberghe behaalde 712 voorkeurstemmen. Vandenberghe nieuwe burgemeester op 23 mei 1971. Men vroeg hem; Schrikt van het denkbeeld Groot-Kortrijk U niet af? Neen was toen zijn antwoord, ik geloof niet dat Groot-Kortrijk voor spoedig realisatie vatbaar is. Wat thans actueel wordt is de federatie van gemeenten. Wij zijn overtuigd dat een zelfstandig Rollegem in de federatie van gemeenten ook aan zijn trekken zal komen.
1972 De parking rond de kerk krijgt een ander uitzicht en zal toelaten de wagens te plaatsen zodat de straten volledig vrij zullen zijn voor het verkeer. Ook worden wegeniswerken geplant op de wijk Tombroekstraat en weimeersbeek . Geheel het terrein van de bouwmaatschappij waar ongeveer 250 huizen zullen gebouwd worden in de nabije toekomst is van groot belang. Er zal moeten rekening gehouden worden met de wegenis en rioleringsaanleg en wellicht zal er een klein zuiveringsstation moeten aangelegd worden, in de nabijheid van de samenkomende beken: dit is gepland voor 1973 aan het einde de Beekstraat.
Voor de werken rond de kerk, twee woningen moet nog gesloopt worden namelijk “het hof van commerce” een café en de aanpalende woning ze worden aangekocht voor de prijs van 860.000 fr. Bij hoogdringendheid werd het eerste deel van de werken in de Tombroekstraat uitgevoerd, Te weten vanaf het kruispunt van de Kwadebrug tot aan het huis bewoond M. Corbonné, waar de B.P.A. tramstatie begint. De werken van de plaats zijn in handen van het Vlaamse gewest, voor de opening bracht men hulde aan den directeur-generaal van den dienst Bruggen en wegen voor de medewerking bij het uitvoeren van de vernieuwing rond de kerk.
Want op dat moment waren ook de werken klaar in de Tombroekstraat, en de trotse burgemeester, knipte niet het lint van de Tombroekstraat door maar wel de kant van de vernieuwing van den dorpskom, hoe gecoöpteerde senatoren toch kunnen werken. Het was zowat een achttal maanden dat de dorpskom overhoop had gelegen, en nu kon men eindelijk het vernieuwde centrum openen. Zoals je kon zien had het vernieuwde niets meer in vergelijk met vroeger. Rond de kerk verdween het kerkhof, daar is nu een ruime parking aangelegd te midden van een groene zone. Wat de geklasseerde kerk werkelijk tot zijn recht komt. “’t Hof van Commerce” (volgens sommigen het oudste café van Rollegem) met de grond gelijk gemaakt voor een ruime en bredere toegangsweg, die bij plechtigheden heel wat verkeersproblemen oplossen zal.
Niet alleen de ruimte rond de kerk, maar ook de omringende straten als Aalbeke-, Kerk- en Tombroekstraat werden in een nieuw kleedje gestopt.
1969 De Rollegemse gemeenschap telt op vandaag nagenoeg 2.600 aldus min gazette op 14 april. Men stelde vast dat er op de landelijke gemeente op den uithoek van de provincie een gevoelige verbetering was op wegengebied en op woningbouw. Het was in 1947 dat den burgemeester Declercq na vele jaren in de gemeenteraad te zitten den sjerp aangeboden kreeg in zijn geboortedorp. De gemeentewegen waren pover gesteld ook de verlichting dat alles door het ouderwets beleid van de vorige beleidsmensen. Door de grote inspanning van dit nieuw beleid konden de openbare werken met grote snelheid worden uitgevoerd. Kortrijkstraat, Kerkstraat, Groendreef, de Lampestraat, Tombroekstraat enz. Ook op het dorpsplein was er sedert jaren een parkeerplaats meer dan nodig Misschien komt er hiervoor ook een oplossing.
Men wilde te Rollegem een 75 tal huizen bouwen. Ze kochten de nodige gronden in de Oude Aalbekestraat , en dank zij “Eigen Haard die voor alles zorgde rezen er 76 nieuwe woningen op wat door de bevolking zeer goed werd onthaald. Nauwelijks zijn nu de laatste 14 klaar of men spreekt al opnieuw van er 24 te bouwen. Dit keer op een stuk grond toebehorende aan den openbaren onderstand op de hoek van de Kerkstraat en de Schreiboomstraat. Er zal ook gelegenheid zijn om straks te bouwen in de Groendreef. Daar komt een weg door een stuk grond van 5 ha wat mogelijkheid bied om een 20tal woningen te bouwen. Hier wordt gebouwd zonder bouwmaatschappij en zal het dus aan privaat initiatief gelegen zijn. M%et deze laatste 24 nieuwe woningen zou het aantal dus op 100 komen te staan. Volgens min gazetten zou men pas te Rollegem begonnen zijn met wegen werken in 1952, voor den oorlog was dat aldus min gazetten niet van doen goede wegen.
Wist u dat de patronage zaal gebouwd zijn in het jaar 1905/1906 en dat alle deuren door de vader van oud burgemeester Polydoor Declercq werden gemaakyt voor de prijs van 1.041 fr. In dien tijd.
Wist u dat hij voor den eerste keer opkwam in 1932 als opvolger van Gustaaf Deconick ook iemand van op “de Knok” dat hij in 1935 in de raad kwam door het overlijden van Jules Cossement, onder burgemeester Eugene Everaert. In 1946 was er niemand bereid burgemeester te worden. Het was pas nadat de meerderheid bij de arrondissementscommissaris werd geroepen dat hij werd voorgedragen en op 3 mei 1947. De inhaling had plaats op 29 juni 1947 bij zeer mooi weder en zeg nu nog ne keer dat ’t weer niet goed is.
1972 Gezien het zangkoor van Rollegem goed presteert en er steeds meer gevraagd wordt om op te treden na, drie stichting in uniform is stond er in min gazette dat men een kort gesprek zou hebben met de zangleider Frans. De eerste vraag luide: wanneer is het zangkoor gesticht? Het eerste officieel optreden was op 1 november 1969 en dit ging samen met de aanstelling van de nieuwe koster Clotair Leman.
Hoe kwam je op het idee een zangkoor te stichten, stelde de reporter. Dit kwam niet van mij alleen was het antwoord ook de heer Michel Hoornaert, Albert Buyck en Clotair Leman en pastoor Stemgee waren vragende partij.
Wat met het oefenen? We zijn begonnen terwijl de vrouwen de turnlessen volgden, ingericht door de KAV in het klooster en tellen nu 12 mannen, 13 vrouwen 16 meisjes en 7 jongens.
U bent reeds buiten de gemeente opgetreden? Ja ondermeer de eerste maal te Westouter, Deftinge bij Geeraardsbergen, Harelbeke, Bellegem en Kortrijk.
Welke waren volgens u bijzonderste manifestaties? In 1970 ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van onderpastoor Desimpel, bij het huwelijk van de dochter van senator burgemeester Vandenberghe die tevens onze sympathieke voorzitter is. De 100ste verjaring van de stichting van het klooster van de zusters van St Theresia te Rollegem. Het hoogte punt kwam natuurlijk in 1971 bij de aanstelling van senator burgemeester Vandenberghe die ons speciaal steunt evenals onze herder die de gelegenheidsmis schreef voor die plechtigheid. Het Lied “Hulde aan de burgemeester” werd door E.H. Stemgée gecomponeerd en kende veel succes.
Men beweerd dat uw optreden bij het huwelijk van de dochter Declercq in Kortrijk een der puikste prestaties werd? Ja iedereen vond zulks uitstekend, maar we maken grote vorderingen.
En welke zijn de vooruitzichten? Ik geloof dat niemand van ons met de stichting had durven denken dat we na drie jaar reeds zo bekend gingen zijn. Wij hopen door goede samenwerking en met de steun van de bevolking de h. Missen nog beter te kunnen opluisteren. Indien u het me toelaat zou ik gaarne aldus Frans in naam van het bestuur en als zangleider alle personen bedanken voor hun spontane medewerking ter gelegenheid van den tombola waarvan de opbrengst moet dienen voor de buitengewone onkosten. Wij danken de Heer Frans leplae voor dit onderhoud en wensen hem en het gehele koor veel succes toe voor de toekomst aldus min gazette.
1973- er zijn Grote gemeenten met een groot verleden en deze willen hun zelfstandigheid behouden, Kuurne, Wevelgem en Harelbeke. Er zijn vier attractiepolen: Kortrijk, Menen, Avelgem en Waregem. En we hebben twee gemeenten met taalgrensfaciliteiten Helkijn en Spiere en wat daarmee?Op de bespreken kwamen de burgemeesters van Marke en Kuurne tussen welke voor hun zelfstandigheid pleiten gezien hun bestuurskracht niet meer diende betwist. De moderator De heer Dequae zei tot slot dat de parlementariërs van het arrondissement niet bij machtig waren om wat de wetgever zou beslissen te verhinderen.
1974- Bellegem, Rollegem en Kooigem samen. De Bellegemseraad was eenparig akkoord inzake fusie zijn advies gericht van 21 december 1973 aan de deputatie van de provincie te handhaven, nl het samenvoegen van de gemeenten Rollegem, Bellegem en Kooigem. Een samengaan van deze drie landelijke gemeenten leid tot één ontvoogde gemeente met heel wat meer mogelijkheden en met beperktere inmenging van de overheid inzake uitgaven en uitvoering der werken. Bij een fusie van geringde omvang blijven bestuur en de diensten dicht bij de bevolking.
De best gekende en meest verspreid tot zelfs in onze eeuw zijn bidprentjes met volle aflaat.
De eerste foto versscheen in 1839 in Frankrijk. Na 1850 kwam er een doorbraak van. Het eerste bidprentjes met foto dateert van 1860.
Litho of steendruk uitgevonden in 1795 en in België toegepast vanaf 1817. Het mooiste lithoportret is ongetwijfeld dat van koningin Louise -Marie die op 38 jarige leeftijd overleed te Oostende. Het stelt haar voor op haar sterfbed omringd door de dichtste familieleden.
Grafische voorstellingen van stervenden of opgebaarden wordt voorbehouden voor pausen, vorsten prelaten of geestelijke.
Vernieuwing kwam rond 1940, met de kunst van Jos Speybrouck een Kortrijkse kunstschilder. Zijn kunst is zeer persoonlijk, enigszins art nouveau stijl maar verfrissend en nieuw. De bidprentjes hebben in Vlaanderen veel rouwdiensten gesierd tussen 1930 en 1960.
Slechts na 1950 en dank aan de nieuwe druktechnieken werd de grote vernieuwing ingezet; Talloze smaakvolle en aangepaste ontwerpen bepalen tot op heden de prentzijde van de bidprentjes.
Het overlijden van kinderen heeft de gemeenschap steeds diep getroffen, ook voor hen werden speciale bidprentjes ontworpen.
Het eerste dateert uit 1880. Het thema was steeds een engelbewaarder die met het kind in de armen ten hemel steeg.
Het was rond de eeuwwisseling dat het prentje een blauwe rand mee kreeg. Zeer mooi zijn de reeks kinderprentjes ontworpen door de Kortrijkse kunstschilder Antoon Devaere en uitgegeven door de firma Lannoo Tielt.
Ze kenden in Vlaanderen in de periode 1940/1960 een buitengewoon succes.
Intussen , voor het geven van dergelijke santjes waren ze te Rollegem late aan de gang Aldus Pastoor Slosse.
Bij het overlijden van Eerwaarde heer Ivo Martitinus Duboccage, geboren te Rollegem in 1808, en overleden te Rollegem den
9 mei 1839 wierd het eerste doodsanctje gedrukt te Rollegem.
De weduwe Ghequiere –Herbau was het tweede; Pastor Mullier, het derde en Cathrien Ghequiere, dochter van Ghequiere-Herbau Het vierde. Cathrien louage wierd op hare hofstede binst de hoogmis vermoord den 1 januari 1846.
Met deze gegevens weten we dat de doodsprentjes zeldzaam zullen zijn.
1974 De Bellegemstraat welke in 1961 werd aangelegd is zwaar beschadigd . Het kan ook moeilijk anders aangezien het zware verkeer dat er over moest komen door de werken welke bezig waren aan de weg Kortrijk –Doornik. Nu zijn alle formaliteiten in orde en plots met het oog op de A71 komt men voor de pinnen dat deze de Bellegemstraat gaat dwarsen. Vroeger bij het aanleggen van de Bellegemstraat werd steeds gezegd dat zo het tracé van de autoweg daar voorbij zou lopen de Bellegemstraat diende rechtgetrokken te worden voor de inrit naar de brug over de autoweg. Sommigen betwisten de noodzaak om nu een nieuwe Bellegemstraat aan te leggen.
1 de Bellegemstraat recht trekken impliceert in die straat een brug over de A71. Daarvoor zou de onteigening nodig zijn van twee huizen en van een hoeve ter hoogte van de Kortrijkstraat.
2 Een brug in de Bellegemstraat zou het totale afsnijden van de Kortrijkstraat welke de kortste en de beste weg is naar Kortrijk.
3Wanneer een brug wordt gelegd over de Autoweg in de Kortrijkstraat moet er een nieuwe Bellegemstraat komen.
Men stelde drie projecten voor, de gemeente koos voor een nieuwe Bellegemstraat met als reden, dat daardoor geen huizen moeten verdwijnen en de Kortrijkstraat de beste verbinding blijft met Kortrijk.
De Bellegemstraat krijgt het volgende tracé; vanaf de oude buurtspoorweg, nog een paar honderd meter verder lopen over het oude tracé om dan verder door de gronden van de gebroeders Beaucaerne te trekken en zo terecht te komen op de grond van Landbauwer Christiaens. Tussen de Kannestraat en de Kortrijkstraat loopt de weg langs de hoeve van René Beaucaerne en komt achter de woningen van de H. Herpoel en de H. Bauwens. Vandaar zal de straat naar de Aalbeeksestraat lopen en verder grotendeels op de oude Bellegemstraat achter het zogenoemde Kasteel van de Kortijkstraat. Voor de aanleg van de nieuwe weg worden een aantal mensen onteigend. De grootste slachtoffers zijn de gebroeders André en Michel Broeckaert samen met de landbouwers Beaucaerne, Christiaens en Vandeghinste. Er zijn ook een aantal kleinere van tuinen en kleine stukken grond. Ze zijn reeds druk bezig met de onteigeningen om akkoorden te bereiken met eigenaars en pachters. Op deze ogenblik weet men nog niet wanneer de werken zullen beginnen. Alles laat voorzien dat het nog niet voor dit jaar zal zijn.