Het schijnt dat de oude groote hofstede een overblijfsel dier heerlijkheid is of dezelve vervangt
Burgemeesters 1799
of Maire de Rolleghem
In 1769 werd te Moorsele Constantin France Vandermeersch geboren, hij trad in het huwelijk met Marie Theese Everaert en woonde op de plaatse. Hij bleef burgemeester en wierd lid van den Provincieraad, en stierf in 1849.
Van 1849 tot 1866
De zoon Constantin Vandermeersch
Van 1866 tot 1870
Joseph Warrot hij gaf onmiddelijk ontslag en August Herbau was dienst doende burgemeester.
“Au Barbier ” (Barbier )’ HOF VAN COMMERCE” Verdwenen in 1981 in de plaats kwam een frietkraampje nu een bank
Barbier van het Latijn barba = baard. Baardscheerder en kapper, ze trokken in vervlogen tijden ook tanden en verrichten geneeskundige handelingen, zoals aderlating.
De barbier was ook gekend voor het verspreiden van nieuws. De figuur van barbier werd vereeuwigd in de gestalte van Figaro (Encarta 2006)
1953 Kerkstraat nr. 4 herbergierster Barbe Yvonne geboren te Rollegem op 22/12/1911 “Het hof van Commerce”
We vinden haar terug in 1968 nog wonende in de Kerkstraat nr. 4
Aan de westkant bevindt zich “De Ruste”, dit café was de eerste voor de nieuwe aanleg van kerkhof welke werd afgebroken.
Daarna werd het de Tombroekstraat. In het jaar 1952 was nr. 2 (nu Rollegemplaats) De uitbater Malfait Georges, was eigenaar van een Amerikaans biljart (Het merk was van Gismo)
voor de prijs van 1 fr. Kon men spelen met 5 ballen. Je kon het spel voor tijdverdrijf spelen maar ook met meerdere personen, welke hun punten samen tellen en de verliezer het gelag betaalt,
gewoonlijk een glas bier. Er waren geen geldelijke of natura voordelen aan het spel verbonden. Het was een spel welke door jong en oud kon gespeeld worden,
maar al in die periode aan het verval geraakte.
Bij weinig cliënteel in het café, kon je zeer gemakkelijk met de uitbaatster teerlingspel spelen, een geliefkoosde bezigheid, welke bij verlies een rondje inhield.
De uitbaatster Desmet Rachel van geboorte van Deerlijk den 1/8/1902. (Dochter van Elza Malfait) In 1951
Met het verdwijnen van de begraafplaats rond de kerk verdween ook “De Ruste”
Rollegemplaats van de Aalbeeksestraat tot de Tombroekstraat.
De naam plaats komt al voor in1762 en wordt nu nog in de wandeling gebruikt. Sedert 1981 is het Rollegemplaats.
hier stonden 23 huizen rond het kerkhof met volgende cafés
Op 26/11/ 1965 werd besloten een nieuwe begraafplaats in gebruik te nemen.
“In den engel”
Een “engel” is een soort geest, een creatie, van God, om enkel te dienen voor God
In de Bijbel vinden we: “ dat aan ieder mens een bewaarengel is toevertrouwd” Matteüs 18:10 en in de handelingen der apostelen 12:15. Ze zij dus zeer oud. Men ontmoet ze meestal in moeilijke tijden. Denkt hier bij aan de uitdrukking “Gij zijd van God gezonden, mijn reddende Engel” Ze worden genoemd bewaarengelen, of engelbewaarder of nog beter beschermengelen.
Al vroeg werden ze opgenomen in de christelijke gebruiken bij de eucharistieviering, in ere diensten. Denken we aan de Sanctus, (Heilig) dankzegging.
Er bestaat zelfs een hemelse hiërarchie. De dichtste bij God zijn de Serafijnen, daarna de Cherubijnen vervolgens de aartsengelen en dan de engelen. Bij de Aartsengelen waren er twaalf, zoals de twaalf apostelen of de twaalf ridders van de ronden tafel. De uitgang van de namen is gelijk aan –el in het Hebreeuws betekend dit “als God, van God, vertegenwoordiger van God” . We kennen er allen wel een paar Michaël, Gabriel, Uriël en Rafaël.
De uitvaartplechtigheid van gedoopte kinderen beneden de zeven jaar, noemt een “Engelenmis” Zo werd dan gewoonlijk een devotiefkaars of geschenk als belofte aan de eredienst geschonken, meestal uit dank. Denk aan bijvoorbeeld de arm of benen in bepaalde kerken.
Het lag dan ook al vlug voor de hand om een uitsteekberd te maken voor een café vooral gelegen aan de kerk.
De locatie van het café, welke verdween tussen de jaren 1920, 1930 stond aan de andere zijde van de huidige bank, Je houd in je gedachten een stuk weg naar de ingang van de kerk en dan het café “den Engel” aan de rechter zijde
Laten we even voor alle duidelijkheid, de Rollegemkerkstraat was in de 19 de eeuw samengesteld uit twee verschillende straten. Het gedeelte tussen de Rollegemplaats en het begin van de Oude Aalbeeksestraat behoorde tot de Marksestraat. De benaming Kerkstraat komt pas voor vanaf 1930
Het volgende huis daar woonde een kapper (coiffeur) Jean Millecamps of beter gekend onder de naam Madeleine “Poorters” van waar die naam konden we niet achter halen, maar de echte naam was Millecamps (onder andere Gabrielle)vervolgens, was het “Mere Kijk” die daar woonde moeder van “Marie Stomme puit” ’t was een “menten” winkel (snoepwinkel).Ook “lulle” haar zoon was wielrenner maar kon niet mee de andere reden te zere. We zien nog een stukje van het uitsteekboord Van de foto genomen bij het verbouwen van de kerk in 1900. Het was in die periode het duiven lokaal uitgebaad door de familie Leplae, ze hadden veel kinderen, wat inderdaad voor die tijd geen uitzondering was. Ze hebben Rollegem verlaten om naar schijnt naar de Walen te gaan boeren. Na hen werd het café bewoond door Alois Herpoel en vrouw Sophie. Ze had drie dochters, te weten: Simone, Zoë en Maria. Bij hem woonde een wezenkind. Rachel, was amper elf jaar oud toen ze als wees achterbleef, ze was geboren in 1904,. Ze droeg de familienaam Herpoel. Rachel kwam in kennis met Ivo beter gekend onder de naam Julien Vanneste, welke afkomstig was van de Marionetten. Bij hun huwelijk gingen ze wonen in de winkel in de Kortrijkstraat. (beter bekend onder de naam “schapers” naar het schijnt zou er te Oudenaarde een hoeve geweest zijn met de naam schaperhoeve. )
Hoewel het sportcomplex al in september geopend werd, was het pas op vrijdag 17 december de opening van het cafetaria. Het was schepen Sansens die in zijn toespraak het belang van een cafetaria benadrukte voor het sociale contact tussen de sportlui enerzijds en kijklustige en vrienden anderzijds. Het geheel beslaat 5ha. En werd op 40 miljoen Bfr. geraamd Het is bestemd voor de
deelgemeenten Aalbeke, Bellegem, Kooigem en Rollegem.
Met als uitbaters De Familie Jozef en Ingrid Debels-Baert. De officiële opening was gepland op vrijdag 17 december 1982. Ieder weekend croque monsieur, Brusselse wafels, verse groenten soep en
belegde broodjes. Vanaf 1januari 1983 zal het open zijn in de voormiddag van 10,30 tot 13 uur en in de namiddag vanaf 17 uur. De sporthal “De Weimeersen” had een uitbater.
De familie Jaen-Marc Galloo en Sofie Debels zijn de nieuwe uitbaters.
Ze nemen de fakkel over van Jozef en Ingrid Baert, zij stonden 18 jaar achter den toog. Sofie is al sinds haar kinderjaren met het sportcentrum vertrouwd.
Jaen- Marc een zeer goede sportman hij houdt van volleybal, minivoetbal? Basketbal en is tevens bestuurslid van minivoetbalploeg Monserez.
Het is volgens hem belangrijk dat de uitbater in de cafetaria vriendelijk is.
De “Weimeersen”: Prairie du Petit lait. « Wei » wil zeggen: Hui, dit is een zoete vloeistof die na de kaasbereiding van de melk overblijft. “Wei” kan eveneens betekenen weiland of grasland.
Meersen (Meersch ) of grasweiden welke i de winter meestal onderwater staan.
St. Elooi, Elgius of Eloi , weten we dat hij geboren werd nabij Limoges in 590 en gestorven rond het jaar 666 in Noyon. Dat hij patroon heilige is van alle metaalbewerkers,
omdat hij zelf goudsmid was, bij de koning, waar hij trouwens de muntmeester was. Dat hij het hof verliet bij de dood van de koning en priester werd en in 641 bisschop van Noyon - Doornik.
Volgens de legende, sneed hij van een onwillig paard de voet af en zette hem er aan zonder dat er bloed vloeide. Daardoor is hij ook de patroon van de hoefsmeden en veeartsen.
Zelfs allen die met de hamer werken kozen hem tot schutpatroon.
Rollegemkerkstraat nummer “ St. Eloi” Huis Castelein, waar vroeger de meubelwinkel was en daarna de bakkerij, nu gesloten huis of was het waar de wagenmakerij was, dat betwijfeld men.
De“ ’t Akkerwind” nee, het is geen naam van een café, maar een naam van het huis in de Rollegemkerkstraat. Welke zijn naam dankt aan de plant welke groeit op de zure gronden veroorzaakt door de zwijnen die er werden vet gemest.
Het was een tweewoonst met stuk grond toe behorende in de vijftigerjaren aan Albert Vandevenne, en Bertha Thienpont, Kerkstraat 23 beenhouwer met slachterij.( moeder van beenhouwer Eugène) gehuwd met Dutoit Leona. Wie er voor de eigenaar was, is ons niet bekend.
Omer Depraetere was pachter van het huis. Hij ging rond om konijnenvellen, en hielp mee om het huisvuil op te halen. Hij betaalden 600fr. Pacht, maar sinds enkele maanden was het maar 500fr. niet meer. Bertha had gezien dat den eenarm (mere praeters) zijn kot niet gebruikte. Ze stelde voor, het ter haren beschikking te stellen ten einde er een aantal varkens te kweken. Het verhaal welke nu leid tot een prachtige locatie voor vakantiegangers( bed en breakfast) begon met 9 varkens, welke werden vetgemest. Dat hier op de parochie van geen leien dakje liep hoef ik er niet bij te vertellen, maar goed het stond er en het zou er blijven staan tot na heel wat klachten van stank en alles wat er bij hoorde.
De toenmalige pachter was er mee akkoord. Ze had er voor met niemand over gesproken dus geen aanvraag gedaan. Zonder aanvraag tot toelating! Zij zegt; indien er voorwaarden aan zijn, dan zijn die voorwaarden voor iedereen. Haar man Albert trekt er zich niets van aan, ’t zijn haar zwijnen, ’t Is haar bezigheid, ze moet er haar plan mee trekken. De vergunning zal er wel gekomen zijn maar wanneer en hoe. Wettelijk was er ergens een wet van 1888: Onder de rubriek varkensstallen. Welke ook het aantal ondergebrachte zwijnen mogen zijn die buiten de plattelanderei gedeelte van de gemeente gelegen zijn. Meer was er niet over gegeven.
In ieder geval, vele varkens zijn er vetgemest geweest voor de verkoop in de beenhouwerij. Maar ook veel uitwerpselen die over het stuk land, meegeholpen hebben om het verzuren van de grond. Hygiëne was in dien tijd nog niet aan de dagorde. Een voorbeeld willen we hier aanhalen om een gedacht te hebben dat zeker niet te vergelijken was met nu. Den hof was af gesloten met een betonmuur, het slachtafval werd ingekuild in de grond. De ontvleesde benen werden opgehaald door vodden - en beenderkoopman.
Toen uiteindelijk de varkensstal, door herhaalde maal te zijn aangeklaagd werd de ruimte gebruikt voor kolen bedrijf, voordien was de kolenhandel op de woonplaats van haar broeder Florent Barbe gelegen in de Markestraat 21/ 23 (1957) Ze hadden een vrachtwagen voor de uitvoer van de kolen welke tevens gebruikt werd voor afhalen van huisvuil.
Toen de ouders de zaak van de hand deden, had de zoon had het gaarne gekocht, om er garage op te bouwen, er was veel nood in de straat, maar het mocht allemaal niet baten, moeder zag het liever anders zo kwam het café “Elckerlijck” tot stand. Yvonne Barbe bouwde er een nieuwe woning .
“Het hof van Commerce” waar “Vonne” woonde, werd onbewoonbaar verklaard in 1972 alsook de huisnummers 4 en 6 in de kerksraat. Voor een bedrag van 860.000 Belgische franken. Dit is de vergoeding schuldig aan de huurder die de brouwerij Bavik was. De beide woningen werden gesloopt voor de verbreding van de Kerkstraat.
Café – restaurant -Gîtes “Hotel bed and breakfast den Elckerlijck”
Het café gebouwd 1970. Het restaurant in 1986, gehouden met Denutte Guido (1953), de echtgenoot van Andrea ze hebben een zoon Joost (1988).
In het jaar 2000 werd het gebouw omgebouwd tot prachtige huisjes die er toe leiden om” bed en breakfast “open te stellen
Ze verwelkomen je gaarne in hun gastverblijf “Elckerlijck Inn” hun “Hotel – café - restaurant” met ruime Gîtes. Een ideale manier om op rust te komen in een landelijke Vlaamse omgeving.
Je kunt er genieten van een frisse pint of aangenaam wijntje, een heerlijke dagschotel ja zelfs van een gastronomisch menu. Eerlijk, eenvoudig en degelijk.
Het Restaurant “Elckerlijck” heeft een verzorgde Belgische keuken met dagvers voedsel en seizoengebonden gerechten. In gezellige huiselijke sfeer kan een snelle hap, een business lunch of een
uitgebreid menu.
“Elckerlijck” betekent “voor elk gelijk” in het Oudnederlands. In dit familiale volkscafé, met uitgebreid terras, ontmoet je zowel oud als jong. Allen voelen er zich thuis bij een pint, streekbier of een
smaakvolle wijn.
Gîtes, landelijkheid privacy en comfort. Een verblijf in de gites staat garant voor Privacy en comfort.
De ruime studio’s met living (woonkamer) met tv., Badkamer en slaapkamer zijn volkomen nieuw. Naast “bed en breakfast” kun u verder gebruik maken van het restaurant –café .
Ze zijn te bereiken via Internet “elckerlyck. inn. Hotel@ skynet; be of www.elckerlyck-inn. be.
Een ster in de gastronomie: gloeiend, gasvormig licht uitstralend object.
Ster van Bethlehem, plantensoort.
Avondster een heldere planeet Venus.
“De Sterre” Du Flou, woordenboek der toponymie deel 15, f ° 434: herberg de” Sterre” in Rolleghem Fantasienaam.
Was gelegen in de Rollegemkerkstraat, naast wat Hotel “den Elckerlijck”
1958 herberg”De Sterre” Kerkstraat “De Sterre” nu gesloten huis.
Jules Nottebaere, welke in de Sterre woonde, hij was de man die doodsberichten kwam melden van deure tot deure “ ik kom u melden dat de heer of madam overleden is de begrafenis gaat door,
U word hiermee uitgenodigd. Ook den champetter deelde mede op de roepsteen. Het was ook het lokaal van den duivenbond.
Volgens kenners waren daar ook schone meiskes te vinden zo een zestigtal jaren terug, ook werd dit café bewoond door de Familie Houtekier, en nog later door Manhaege, welke ook nog het lokaal geweest van de socialisten.
van Rollegemplaats naar de Schreiboomstraat. Of de strontstraat. Aan de noordkant heeft de straat een zij vertakking die naar de Aalbeeksestraat loopt op het nr. 24
Huis Vandevenne vroeger:
“Hotel Basse” ( Lage Stem )
Bas = muziek instrument een afkorting van contrabas.
Bas = zangstem, laagste mannenstem, klankvol, diep en statig.
“Hotel Basse” nu beenhouwerij Vandevenne. In de Rollegemkerkstraat, soms ook het “klein kerkstraatje” staat de beenhouwerij van Bart Vandevenne. Hier stond: “Au Marechal Ferrant”of
den hoefsmid Het zou aldus kenners hier geweest zijn dat “slunse” Debunne, député voor den oorlog van 14/18 kiesmetingen organiseren.
Het zou ook de plek geweest zijn waar den toenmalige garde Champetter er kon beschikken over een amigo
Deze café stond tegenover de smis van de Remmerie in de Kerkstraat, men zegt dat het niet lang meer bestaan heeft nadat de nieuwe smidse er was.
Wonderbare genezing door voorspraak van de H. Arnoldus.
Deze Ciska was afkomstig van op deze plek waar de smidse stond. Aan de overzijde was de wagenmakerij. Het waar gebeurde verhaal van Ciska d’Hulst. Vrij gegeven ten 17 februari 1858
In het jaar des Heren 1816, werd Francisca d’Hulst, van een schrikkelijke wonde aan haar arm en een soortgelijke wonde aan haar voet op een wonderbare wijze genezen.
Het verhaal van de vernoemde Siska Smedjes, dat het vertelt als volgt:
Ik had verscheidene breuken aan mijn rechter arm( een hoepel voor een wagen wiel was haar terecht gekomen) Vier geneesheren, Libbrecht van Aalbeke, Crombeke van Moeskroen, VanDorpe van Kortrijk
en Marant van Bellegem, hadden er veel aan gemeesterd. De zwelling en de brand werden als maar groter. Libbrecht en Van Dorpe , zeiden dat hij moet worden verwijderd, of dat ze ging sterven.
Haar biechtvader, Tillieu, onderpastoor, rade haar aan om naar Tiegem te gaan dienen. Ik deed het om te gehoorzamen. Ook gedurende het verblijf daar van vier dagen. Ik keerde terug naar Rollegem,
zeer bedroeft en geheel te neergeslagen. De biechtvader wekte mij op om een groot vertrouwen te stellen in St-Arnoldus, en we begonnen een devotie van zes weken.
Op het einde van de zesde week, voelde ik mij gejaagd en gedwongen naar Tiegem. Aan de fontein van St-Arnoldus gekomen, in tegenwoordigheid van wel twintig personen, mijn arm ging wassen.
Nauwelijks vloeide het water op mijn arm of ik zag dat al het rotte vlees en de vuile wonden van zelfs verdwenen. Ik hoorde een grote schreeuw en ik viel in onmacht.
Terug tot mij zelf gekomen, aanschouwde ik mijn arm; hij was totaal genezen. Nochtans verscheidene beenderen waren uit hun plaats verschoven, zodanig dat mijn hand krom stond,
ik kon mijn kruisteken niet maken. Ik kwam aldus naar huis. Men zond mij opnieuw naar Tiegem, alwaar ik in het bijzijn van de onderpastoor, de koster en een misdienaar, voorafgegaan van een gebed
gebeden, werd aangeraakt aan mijn bovenarm door de relikwie van St-Arnoldus. Op het zelfde ogenblik gevoelde ik mijn voorarm zich uitstrekken, en al mijn verstuikte beenderen zich op hun plaats stellen.
Sinds dien heb ik noch pijn noch ongemakken gehad aan deze arm, en kon hem gebruiken zoals vroeger. Gedurende de plechtig noveen die uit dankbaarheid gevierd werd, ben ik alle dagen van
Rollegem naar Tiegem door regen en water gegaan. De laatste dag is Menheer Tilieu mee gekomen en heeft de solemnele mis gezongen.
Ook hier heeft nog gewoond August Caus en Clement Caus. Ze hebben hier een kind verloren welke niet oud was. Een van de dragers, voor de begrafenis in de kerk wist nog te vertellen
dat hij daarvoor in dien tijd 5 fr. kreeg.(Noël Houtekier)
Wolfcarius zoon van “Roste Lisa” of Jozef getrouwd met Maria Meyers broer van Jozef, werkte bij Lorge in slunzekot
Remi Vinckier, hield hier winkel en café, Munkendoornstraat nr. 32 Hij en zijn vrouw dronken veel en zijn op latere leeftijd nog gescheiden zij heeft lang gewoond in het huis recht tegenover de winkel.
Hector Caus en Clement Martha, men noemde het ook het huis Caus, hij was ter gelijk ook bekend als leurder.
Herberg “De Rollegem Knok”op het gehucht Rollegem Knok, Knokstraat.
Op de wijk de knok zouden vroeger nog zeven herbergen gestaan hebben.
Een van de bekendste café op de knok was “In de Hert” het was de stand plaats van Henri Delanglez welke een vervoerdienst had van Rollegem naar Kortrijk.
Munkendoornstraat: van de president Kennedylaan tot de Kwadebrugstraat. (Vroeger Buckendoornstraat)
“ De Halve Maen ““ Burgerwelzijn “”De vijfwegen” “De Flieflouter”
“De Halve Maen” Du Flou, woordenboek der toponymie deel 5, p. 319
Herberg te Rollegem een fantasienaam, op de Rollegem-Knok zie de Brabander.
Het nr. 154 café “de Vijfwegen” waar ongeveer op deze plaats in 1850 de herberg “De Halve Maan” was.
Het gezin Vandevenne, de ouders van Noë verlieten Bellegem om op de Rollegem-Knok te gaan wonen, in het café “Burgerwelzijn”Dat gebeurde rond de jaren 1910/1920.
Ze verhuisden dan toch weer naar de plaats van herkomst de Segersweg in de onmiddellijke omgeving. Noë werd door den bezetter al op twaalfjarige leeftijd opgeëist,
voor gedurende enkele maanden om kasseide- banen in orde te brengen. Kassiesteen grote kei waar straten en paardenstallen beleid werden (West-Vlaams. dialect )
Noë huwde op 11 april 1931 met Yvonne Vandevelde afkomstig van de Marionetten.
Later werd het “De fliefouter” met de klemtoon op “Flie”( West-Vlaams dialect voor vlinder)verdwenen café na een gruwelijke brand.
“Den Smokkelpot” herberg en wijk zo genoemd du Flou, woordenboek der toponymie : deel 14 p 968. Aanwinsten VI 1930 : een erve behuyst wesende een herberg genaemt den Smockelpot.
“Den Smckelpot” herberg op het einde der Rolleghemsestraat zie Slosse deel III 1168.
AanwinstenVI 6979 : Atlas géneral et parcellaire du troisième canton de Courtrai qui comprend les communes suivantens: Bellegem, Coyghem, Dottignies, Espière, Helcken, Rolleghem et St Genois.
Aanduiding van de herberg den smockel pot op kaart.
MSAK 6419: Commine de Courtrais: procès verbal de délimitation (1821)
Article 5: Limite avec la commune de Rolleghem près le cabaret nommé smockelpot.
SBK fons G.G. cod 222 “Trerrier du Coster” De Saint-Martin de Courtrai.
Titre: Beschrijving behelsende de consistentie van de groote ende ghelengenheijde Vande Costerthiende ghelegjen in de prochie Cortryckbuyten recht voor de hermitage van Sinte Anne
Capelle, beginnende des thiende van de straete geleghen van den oosten de mote aen Joseph de Penthevilles, tot aende herberghe bij den Callewaert-bosch genaemt den Smockelpot,..
Terrier , date et Signé ; Cornels steur 1772.
OSAK 1204 : Landboek van Cortryk-buyten (1762) de herberghe geseyd den smockelpot.
Smokkelen= “Misten, motregen”Bij Bo smokklen afl. van smoken= dampen, roken
Engels: To smoke. De zelfde wortem bevat smuiken, met de zelfde betekenis.
Ook smoren betekend trouwens zowel “mist” als “roken”
Debrabender (Leiegouw ,1972 ii, 186)
Ligging : op het kruispunt St Anna, Lantestraat ,Smokkelpotstraat en Markestraat, gaat u een 50tal meter de Smokkelpotstraat in;( vroeger grondgebied Rollegem) Recht tegenover het nr. 94
(ex villaDepoortere) is de plaats waar tot in de 1ste helft van vorige eeuw het café gelegen was, een soort koeiplekske. (Ik heb er geen foto van maar er bestaat een schilderij van een kunstenaar,
welke niet mocht gefotografeerd worden omwillen van prijs vermindering van het schilderij aldus de kunstenaar).
“ De Smokkelpot” was eerst bewoond door Octave Velghe met vrouw en dochter Mariëtte en nog een hele bende zonen, aldus de informatie bron Erna Spriet, (oud 80 jr.)echtgenoot van
Andre Nottebaert) welke woonde op St Anna. Ze is er de oudste bewoonster, geboren en getogen.
Dochter Mariëtte werd (per ongeluk) zwanger rond den ouderdom van 13à 14 jaar. Een zekere Decantere, 18 jaar jongen uit gebuurte boven op den St Annaberg,
bleek de vermoedelijke vader te zijn… Gezien het “overspel” meteen minderjarige werd de vermoedelijke vader opgepakt en tot zijn21 jaar in een instelling gestoken.
Pittig detail, moeder Velghe en dochter Mariëtte waren allebei in de zelfde periode zwanger. Na de bevalling van Mariëtte werd haar kind gewoon opgenomen en opgevoed samen met
de rest van de kinderen van het gezin Octave Velghe.
Later werd “ De Smokkelpot” door André Deconinck ( oom van de alom bekende Huidige boer Leon Deconinck uitgebaat.
Het opschrift met de naam “ De Smokkelpot” stond in grote letters op de gevel van het café. Sedert is alles afgebroken en verdwenen.
De Moeskroenstraat: van de Tombroekstraat naar de Lampestraat. Vroeger de Leenstraet.
“Den Anker “ op de Zevencote
Café “Den Anker” zou gelegen geweest zijn aan de zevekoten de NRS. 7, 25 en 29 zijn er nog een bewijs van. Op de plaats waar nu het huis van Lucien Bulcaen staat.
Daar zou: “Lote” Leon Tremmerie gewoond hebben de vader van de burgemeester van Moeschroen.
Daarna zijn ze verhuisd naar “Den Steenoven” zijn bijnaam was de “Bulte” hij was wever van beroep en werkte bij de vader van Vanneste Arseen.
Gelegen in een agrarisch gebied, waar je kunt genieten van de rust en de prachtige uitzichten van de gemeente. Was vroeger een gesloten woning maar door brand vernield, herrees hier een prachtig
Nieuw idee om van de natuur te genieten, een bistro. De levens duur is een van jongste van op de gemeente. Ideaal voor een stijlvolle receptie, communiefeest of een familiefeest in beperkte kring.
Voor wie van de natuur houd is een wandeling of fietstocht de uitgelezen uitval basis. “ De pomp geeft gratis een kaart waarop routes uitgestippeld staan. Zelfs paard en ruiter kunnen er vertoeven.