Ik zal dus rammenas zaaien als nateelt om de bijna monopolie van de bladgewassen te doorbreken.
Natuurlijk wil ik dan meer weten over deze groente waarvan ik alleen de naam kende.
Dus heb ik opzoekingen gedaan op het net. Ziehier een samenvatting.
Rammenas
De rammenas (Raphanus sativus subsp. niger) is een plant uit de kruisbloemfamilie (Cruciferae oftewel Brassicaceae). De naam wordt ook wel als ramenas gespeld. De plant komt oorspronkelijk uit het oostelijke deel van het Middellandse Zeegebied.
Eén van de voorouders is waarschijnlijk de Raphanus maritimus. Het is een zeer oud gewas en werd al 4000 v.Chr. door de Oude Egyptenaren geteeld. De rammenas is al afgebeeld op veel Egyptische wandschilderingen en graven. Er zijn door de jaren heen veel verschillende vormen en kleuren geselecteerd. http://nl.wikipedia.org/wiki/Rammenas
De rammenas noemt men ook wel zwarte radijs. -Deze ronde of langwerpige wortel smaakt scherper dan radijsjes.
-Rettich en daikon zijn de witte variant van dezelfde kruisbloemfamilie. Ze smaken zachter.
Tijdens het schillen, raspen en klaarmaken vervluchtigen namelijk veel van de scherpe oliën.
Daardoor wordt de smaak uiteindelijk toch milder dan verwacht.
-Je kan rammenas rauw gebruiken zoals radijs.
-Rauwkost van rammenas eet men geraspt in kleine hoeveelheden als bijgerecht bij een warme maaltijd of in schijfjes op de boterham.
-Je kan rammenas echter ook meekoken in een stoofpotje. Je kan ze ook apart stoven in boter of olijfolie, samen met een teentje knoflook.
De smaak doet dan wat denken aan raapjes.
-Rammenas wordt ook medicinaal gebruikt, onder andere als hoeststillend middel.
Hiervoor onthoofd men de rammenas en boort men een gaatje dwars door.
Hol de rammenas wat uit en schep er een lepel honing op.
Plaats op een kopje of glas en laat uitlekken gedurende een nacht. 's Morgens kan je de hoestsiroop opdrinken.
-Bewaar deze groente, goed schoongeborsteld, in een gesloten zakje in de koelkast. Anders droogt ze gauw uit.
http://www.dewassendemaan.be/groentewijzer/rammenas/rammenas.htm
Culinair: Er zijn heel wat recepten te vinden met rammenas in een grotere of kleinere rol.
Op o.a. smulweb http://www.smulweb.nl/recepten/&query=rammenas vind je 88 recepten met rammenas
Voorbeeld van een uitzonderlijk recept
rammenassoep met rammenaschips
Waarde van de rammenas
versterkt en zuivert gal, lever en luchtwegen -Je zou het zo kunnen stellen: rammenas is de haver van het menselijk werkpaard.
-De Egyptenaren kregen er kracht door om hun piramiden te bouwen.
, want rammenas is aansterkend vanwege de vitamines, mineralen en etherische oliën,
is uitstekend voor de gal, lever en darmen en geneest aandoeningen van de luchtwegen.
Ze maakt voedsel pittiger en past bij Koninklijke maaltijden.
Je kan rammenas goed bewaren en in veel recepten gebruiken.
http://www.groen.net/Article.aspx?id=3237
Wat ziekten en plagen betreft:
Rammenas kan aangetast worden door de koolvlieg (Delia radicum syn. Chortophila brassicae). De maden vreten gangen in de wortel .
Een probaat middel is het gebruik van tuingaas.
Ook de schimmelziekte zwart of schurft (Streptomyces scabies) kan de wortel aantasten.
in de combinatiecultuur: goede buren van rammenas zijn: kropsla, tomatende , bonen, spinazie, snijbieten, koolrabie, koolsoorten, worteltjes, erwten, Oost-Indische kers, tuinkers.
Soorten
Zomerrammenas
Rettich is de Duitse benaming voor de witte zomerrammenas. Deze witte wortel werd jaren geleden in Duitsland herontdekt en kreeg de naam rettich, die hier werd overgenomen. De lengte van de wortels is 20-30 cm. Er worden ook rode, roze en bruine rettichwortels gekweekt. Onder de schil zijn de wortels altijd wit. Wordt gezaaid van april tot juli.
Daikon is een Japanse selectie van de zomerrammenas. De plant groeit zowel bovengronds als ondergronds veel sterker uit dan de gewone rettich. De rechte, witte wortels hebben een lengte van 30-50 cm. Heeft in ons klimaat een sterke schietgevoeligheid. Door gebruik te maken van rassen die ongevoelig zijn voor schieters kan toch al vroeg in het seizoen worden geteeld.
Winterrammenas Dit is de zwarte, ofwel lange ofwel ronde winterrammenas.
Ze zijn uitstekend geschikt om te bewaren.
Heeft een korte uitzaaiperiode tussen eind juni en begin augustus om te oogsten voor de winter als bewaargroente.
Teeltaanwijzingen -Rammenas houdt van een lichtere, humeuze, vochthoudende bodem. De penwortel moet vrij door de grond kunnen dringen om mooi recht en gaaf groeien. -Diep bewerkte grond is dan nodig.
-Een zonnige standplaats is gewenst. Zo bekomt u korter loof en mooiere wortels.
-Voor de vruchtafwisseling worden ze best opgenomen in het perceel van de koolgewassen en niet in het perceel van de wortelgewassen.
-Rammenas heeft over het algemeen voldoende met de bemesting gegeven aan de voorteelt.
Let op met stikstof in verband met overdadige loofgroei. -Er wordt steeds ter plaatse gezaaid. rammenas zaait men iets dieper dan radijs.
-Rammenas wordt veel wijder gezaaid dan radijs.
-Water geven in droge periodes is noodzakelijk.
Warmte en droogte veroorzaken voosheid en taaiheid. Ook wordt de aardvlo er wat mee afgeschrikt
-Omwille van problemen met koolvlieg wordt rammenas wordt best onder gaas geteeld.
De kans dat uw zomerrammenas niet aangetast worden door koolvlieg is onbestaande.
-Zomerrammenas moet u tijdig oogsten om voosheid te vermijden.
Draai het loof af als u ze nog een tijdje in de koelkast wil bewaren, de verdamping is dan minder.
-Winterrammenas kan lang bewaard worden in een bak met vochtig zand.
-Voosheid betekent dat de wortels sponzig zijn van binnen.
Door een te snelle groei in de zomer of door droogte wordt er te veel vocht aan de knol onttrokken
Enkele vormen en kleuren
Voor meer vormen en kleuren zie Google afbeeldingen.
Ben je velt- lid en in het bezit van het velt- handboek Ecologisch tuinieren.
Dan vind je daar uitleg over vooral de plant en de haar teeltwijze. Zo beschik je reeds over heel wat gegevens waardoor je de teelt ook eens aandurft.
Eerder onbegrijpelijk!
Ik begrijp, eerlijk gezegd, niet dat ik deze groente over het hoofd zag. Ik ben immers dit jaar 33 jaar bezig met ecologisch tuinieren.
22-02-2013 om 00:00
geschreven door tuinblog d
|