Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Image Hosted by ImageShack.us
Foto
http://www.linkpiramide.nl
Inhoud blog
  • Wegens afwezigheid
  • Schelvis gebakken, met knoflook
  • Sint-jakobsnoten met groenten en blanke botersaus
  • Kalfsgebraad in citroenmarinade
  • Risotto met saffraan
  • Tongreepjes met kruidenmayonaise
  • Scampibeignets
  • Lamsschoudergebraad met aubergines en appelen
  • Normandische tongrolletjes
  • Tweede rib met pepers
  • Rundergebraad in bladerdeeg
  • Varkensgebraad met spek en uien
  • Mosselgratin met spinazie
  • Schnitzels met stukjes groenten
  • Gestoomde wijting met schorseneren en peterseliecoulis
  • Zalmpannetje met curry en prei
  • Kip met mangochutney
  • Inktvis met kappertjes en groene asperges
  • Pittige duifjes
  • IJs met compote van rode vruchten.
  • Varkensgebraad met abrikozen
  • Zalm met sesamzaadjes
  • Zuiderse zesrib
  • Crumble met fruit.
  • Aardappel omelet
  • Chocolade taart
  • Engels lamsmedaillon van de chef
  • Wortelcake
  • Rozijnentoastjes
  • Pannenkoekjes met bieslook
  • Notenkoekjes
  • Madeirakoek
  • Maleise soep
  • Lekkerbekkenbeignets
  • Kip met broccoli en spekjes va n Sofie
  • Hutsepot
  • Gebraden varkensvlees in cocotte
  • Crème au chocolat
  • Champignonsoep met bieslook
  • Brownies met dadels, vijgen en krenten
  • Bloemkoolschotel
  • Gehakt met krakend jasje
  • Asperges, gouden tips
  • Eenpanspotje van courgettes en tomaten
  • Geroosterde chateaubriand
  • Gegratineerde tongfilets
  • Gegrilde varkens spare-rib
  • Citroenhartjes
  • Advocaat
  • Zeewolf met Hollandaise saus
  • Zoete clafoutis met pruimen
  • Appelgebak
  • Bessen- aardbeientaartje
  • Basboussa of ook vanille-griesmeelcake genoemd
  • Lentesalade met sint-jakobsvruchten
  • Konijn met worteltjes
  • Parelhoen op een bedje van witloof met oosterse saus
  • Visspiesjes
  • Nems met gekonfijte eend
  • Kalfsgebraad met mostard
  • Amarettohart
  • Vruchten yoghurt
  • Pita met gegrilde halloumi
  • Zoetzuur
  • Marshmallow
  • Asperges met ei en tuinkruidendressing
  • Ravioli met spinazie en ricotta
  • Hollandaise met sinaasappel
  • Klassieke all-American burger
  • Risottokoek (met sla en gember)
  • Ovenschoteltje met spruitjes
  • Warme winterdrank
  • Peren met kaas.
  • Pesto-zalmburger
  • Warme boontjessalade met ei
  • Waterzooi van kip
  • Mijn stoofschotel van pastinaak gaat er altijd in
  • Pasta basta!
  • Oesters met tomaat en bacon
  • Notensoep
  • Gentse waterzooi (maaltijdsoep)
  • Kip Marengo.
  • Fruity Fool
  • Aspergeweetjes
  • Krabcake met komkommer
  • Kreeftenragoût
  • Kruidenhoning zelf maken?
  • Meiraapjes met kervelrisotto
  • Macaroni-timbaal
  • Kip in zoetzure saus
  • Knolseldersoep
  • Dumplings met kaneel
  • Vanille-griesmeelcake. (Basboussa)
  • Cocotte-ei
  • Bouillabaisse
  • Rundergebraad met paddestoelen.
  • Chesapeake Bay oesters
  • Caraïbische gravlax
  • Brioches
  • Clam chuwder
  • Bietjesstamppot
  • Gambaspies met hete tomaatsaus
  • Asperges, gouden tips
  • 3 X asperges
  • Supersnel met kaas
  • Kreeftensaus
  • Kaneel
  • Visspiesjes met ananas
  • Kabeljauw
  • Kalfspiccata
  • Baconrolletjes met mozzarella en verse basilicum
  • Curry van peulvruchten en lentegroen.
  • Aperges
  • Tortilla met tijm en courgette
  • Blini's met zalm
  • Appeltaart op Bretoense wijze
  • Appeltaartjes met kaas (Brugse)
  • Steaks op z'n Amerikaans
  • Chimay kaaskroketten
  • Gestoofde (hand) peertjes met wijn en slagroom
  • Appel-cranberry pie
  • Abrikozen in kardemomsiroop
  • Heerlijke kipsalade
  • Gebakken kabeljauw met pastinaakmousseline en gebruinde boter
  • Aardappeltjes in zoutkorst
  • Gerookte kipburger
  • Wortelvelouté
  • Yoghurtshake
  • Zelf tomaten drogen.
  • Zalm met noedels
  • Zachte kaas-hamtoast
  • Zalm met prei
  • Aardappelomelet met paprika
  • Lichte tiramisu
  • Bietenburger
  • Geroosterde gamba's
  • Gevulde abrikoosjes
  • Millefeuille met yoghurt en mango
  • Hoe maak je mangosaus
  • Fish & chips
  • Gestoofd kalfsvlees met groenten
  • Tongfilets met limoensaus.
  • Thaise salade van rundvlees en mango.
  • Kalmthoutse slasoep
  • Kaascake met aardbeien
  • Mirabellen met limoenyoghurt
  • Gevogelte in een aardappel nest je
  • Boterappels uit de oven
  • Kaasterrine met mandarijntjes
  • Hoe maak je gyroskruiden
  • Cacao-ijstaart met noten
  • Kabeljauw met oregano
  • Gemarineerde vis met aardappelen
  • Kalkoenburger in bacon
  • Kippen levertjespaté met wijngelei
  • Romige aardappelsoep
  • Hartwafeltjes
  • Mousse van gerookte forel
  • Salade van selder en appel
  • Koffie of espresso wat is het verschil.
  • Limburgs stoofvlees
  • Lamskoteletjes in een kruidenjasje
  • Eierkoek
  • Gefrituurde wijtingbeignets
  • Gelakte eend met hartige flensjes
  • Garnalencocktail
  • Kokostaart met rum
  • Eiertaart met kaneel
  • Italiaanse spiesjes
  • Caraïbische varkensburgers
  • Aardappelchips
  • Hertenribstuk met honing en citroentijm
  • Pangasiusfilet uit de oven met kaas, ui en knoflook
  • Lamsbout met sjalot en tijm
  • Kippenbouten met kruidensaus
  • Kruidige rijstballetjes
  • Krenten- & notenbrood
  • Kipfilet met chiliboter
  • Kaneelpudding
  • Kalfslapjes met tuinbonen
  • Groenterolletjes
  • Jonge worteltjes onder een kaaskorstje
  • Knapperig kippetje
  • Flensjes met kaneelsuiker.
  • Bladerdeegjes met kaas en peren
  • Exotisch stoofpotje
  • Aardappel-spekpannetje
  • Fruitkoek
  • Berlijnse bollen
  • Kreeft in bladerdeeg
  • Pasta met boontjes en kaas
  • Flan van tong met roze peperbessen.
  • Grijze garnaaltjes met kaasmousse
  • Exotische taartjes
  • Confituur van aardbeien 1
  • Coq-au-vin (haantje in wijnsaus)
  • Gepaneerde kip
  • Kaastaart met noten
  • Kokostaart met rum
    Foto
    Zoeken in blog

    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Een interessant adres?
    Foto
    Mijn favorieten
  • SeniorenNet.be
  • gedachten
  • omaatje
  • gerardstuin
  • buxus
  • kantklossen
  • claudette61
  • klas5a
  • Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    martjuh
    blog.seniorennet.be/martjuh
    Foto
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    londen
    blog.seniorennet.be/londen
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    rilatine
    blog.seniorennet.be/rilatin
    Foto
    Foto
    Blog als favoriet !
    Foto
    Mijn favorieten
  • Amorfati
  • Lana
  • wilde kruiden
  • christiane64
  • johny en christiane
  • madammeke
  • radio_opsinjoor
  • leuven
  • pepe1
    Mijn favorieten
  • amaryllis
  • 100jaar
  • Keuken
    recepten, tips, kruiden, fruit en artikels.

    12-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zitten er ook vezels in gedroogd fruit?

    Ja, meer zelfs dan in vers fruit!
    Zowel het vezel- als het suikergehalte neemt toe in verhouding tot het totale gewicht van de vrucht.
    Voor vers fruit mag u gemiddeld 10% suikers en 2% vezels rekenen, voor gedroogde vruchten wordt dat 60% suikers (jawel!) en 12% vezels.
    't Is maar dat u weet wat u eet, vooral als u op dieet bent!

    12-01-2006 om 20:26 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Torentjes met boleten, oesterzwammen en cantharellen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    150 g boleten- 150 g oesterzwammen- 150 g cantharellen- 4 uien- 50 g bo­ter- 50 g gemalen parmezaan- 4 eieren- 15 cl melk- 10 cl room- peper en zout

     

    Verwarm de oven voor op 1800 C. Wrijf de paddestoelen droog schoon, snipper ze fijn. Pel en hak de uien. Bak ze, samen met de paddestoelen, kort op een hevig vuur in 40 g boter. Vet met de rest van de boter vier soufflékommetjes in. Strooi op de bo­dem wat parmezaan. Klop de eieren los met de room en de melk, de peper en het zout. Vermeng met de paddestoelen. Verdeel het mengsel over de vormpjes. Zet ze tot op halve hoogte in een warmwaterbad tegen de kooR'aan. Dek ze af met aluminiumfolie. ­Zet ze 10 minuten in het midden van de oven. Neem het aluminiumfolie weg en laat ze nog 10 minuten verder garen. Laat ze

    5 tot 10 minuten afkoelen. Ontvorm de torentjes meteen op een bord.

     

     

     

    12-01-2006 om 20:23 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    11-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke bakvorm voor tatintaart?

    Voor tatintaarten bestaan er geen specifieke bakvormen. Het beste neemt u een klassieke, plaatstalen bakvorm van minimum 4,5 cm hoog. Daarin kunt u, in de oven, de suikerstroop maken, waarop u dan de appelschijfjes schikt. Een nadeel  na verloop van tijd zal door het zuur van de appels de bodem van de bakvorm wit worden. Al doet dit niets af aan de kwaliteit van de vorm. Een vertin­de bakvorm is echter af te raden ook die verkleurt en is dan niet meer bruikbaar voor andere bakbereidingen.

    11-01-2006 om 19:59 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TongfiIet met cantharellen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    8 tongfilets- 500 g cantharellen-
     1 sjalot- 100 g boter - 10 cl droge witte wijn-10cl room- peterselie- Peper en zout

     

    Wrijf de paddestoelen droog schoon. Hou vier mooie exemplaren apart om af te werken. Hak de rest fijn. Pel en hak ook de sjalot. Fruit de sjalotsnippers glazig in 1 eetlepel boter. Doe er de paddestoelen bij. Laat 5 minuten zacht bakken, roer af en toe om.

    Kruid met peper en zout. 

    Schenk er de wijn bij en laat op een hevig vuur tot ongeveer de helft inkoken.

    Voeg er de room aan toe.

    Laat weer tot ongeveer de helft inkoken.

    Hou de saus warm op een zacht vuur.

    Bak de gekruide visfilet 3 minuten aan elke kant in de rest van de boter.

    Schik ze op voorverwarmde borden en nappeer ze met de hete saus.

    Bak de hele cantharellen een paar minuten in de vispan.

    Leg ze bij de vis.

    Werk af met gehakte peterselie.

    Serveer meteen.

     

     

    11-01-2006 om 19:57 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto met pompoen en gekarameliseerde ui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:
    Stoof 1 fijngesnipperde ui en 2 geplette knoflookteentjes aan in 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel boter.

    Doe er 300 g pompoen in blokjes bij. Laat 5 minuten stoven.

       Doe er 300 g risottorijst bij en schep goed om. Schenk er zoveel warme    
       kippenbouillon bij dat alles net onder staat en laat onder deksel op een zacht                vuur  koken.

    Roer af en toe om. Heeft de rijst alle vloeistof opgenomen, maar is ze nog niet helemaal gaar, schenk dan eventueel nog wat bouillon bij. Werk af met een nootje boter, gekarameliseerde uien en eventueel wat versgeraspte parmezaan.

     

    11-01-2006 om 19:50 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwarte-Woudtaart
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de chocoladebiscuit:

    4 eieren- 140 g suiker- 1 zakje vanillesuiker- 120 g zelfrijzende bloem- 1 eetlepel cacaopoeder- vetstof

    Voor de afwerking:

    1 pot krieken op sap- 20 g maiszetmeel- 1 à 2 eetlepels suiker- 2 eetlepels kirsch

    - 1 eetlepel suikerwater- 3 dl gesuikerde slagroom- 150 g chocoladeschilfers

     

    1. Klop de eieren schuimig met de suiker en vanillesuiker. Zeef er de bloem en het cacaopoeder bij en meng voorzichtig.

    2. Doe het beslag in een beboterde bakvorm. Bak ongeveer 45 minuten in een op 200°. C voorverwarmde oven. Laat afkoelen. Ontvorm.

    3. Laat de helft van de krieken uitlekken. Verwarm de rest met het sap en de suiker. . Bindt met maiszetmeel. Laat afkoelen.

    4.Snij  de biscuit horizontaal in drie. Vermeng de kirsch met het suikerwater. Besprenkel er de plakken biscuit mee.

    5. Bestrijk de onderste plak met de slagroom. Dek af met de tweede plak. Schep er de kriekenpuree op. Dek af met de derde plak.

    6. Bestrijk de bovenkant en zijkanten met slagroom en strooi er chocoladekrullen op. Werk af met slagroomroosjes en krieken. Zet de taart minstens een nacht koel weg alvorens aan te snijden.

     

    11-01-2006 om 19:43 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    10-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi met groentemix
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor 4 personen:

    24 scampi (of 16 gamba's)- 2 teentjes knoflook- 1 rood chilipepertje- 4 eetlepels olijfolie- 1/2 onbehandelde citroen

    Voor de groentesalade
    250 g wortelen- 200 g peultjes- 250 g courgette- 1 blik cannellini-bonen- 1 handvol sla- zout

    Voor de dressing:
    1 dl olijfolie- 1 eidooier- 2 theelepels mosterd- 2 theelepels citroen­sap- 1 eetlepel sinaasappelsap- 4 eetlepels gehakte tuinkruiden (kervel, dragon, pimper­nel, munt, peterselie)- peper uit de molen

     

     

    1. Pel de garnalen en verwijder het darmkanaal. Pel en snipper de knof­look. Halveer net pepertje en /erwij­der de zaadjes. Doe alles met de olijf­olie in, een kom en zet 2 uur koel weg.

    2. Maak de groenten schoon. Snij de wortelen in plakjes, de peultjes in stukken, de courgette in blokjes. Laat de bonen uitlekken. Scheur de sla.

    3. BLancheer de wortelen 2 minuten in gezouten water. Voeg de peultjes toe. Blancheer nog 2 minuten. Laat de groenten schrikken onder koud water.

    4. Roer de eierdooier los met de mos­terd. Roer er de olijfolie door. Voeg het citroensap en het sinaasappelsap toe. Roer er de tuinkruiden door. Breng op smaak met peper en zout.

    5. Vermeng de wortelen, de peultjes, de courgette en de bonen met een paar eetlepels van de mayonaise. Schep de groentemix op de sla.

    6. Verwarm de marinade van de gar­nalen in een pan. Bak de garnalen 2 tot 3 minuten. Besprenkel ze vervol­gens met citroensap en kruid ze met peper en zout. Schep ze over de sala­de.

    Serveer met brood.

    10-01-2006 om 20:05 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstkoek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor de koek:
    1/2 l melk- 1 pakje vanillesuiker- 1 kop dessertrijst- 3/4 zakje vanillepuddingpoeder + 2 eetlepels melk- 150 g boter- 150 g fijne suiker- 3 eieren- 16 Rachel-koekjes

    En verder: . een bakplaat met hoge rand. vetstof voor de bakplaat .

    1. Breng de melk aan de kook met de vanillesuiker. Roer er de rijst door. Laat op een zacht vuur sudderen tegen de kook aan, tot de rijst al de melk opgeslorpt heeft.

    2.- Roer het puddingpoeder los in de koude melk. Schenk bij de rijst en laat al roerend nog even op het vuur staan, tot de rijstcrème bindt.

    3. Splits de. eieren. Roer de eierdooiers los. Klop de eiwitten stijf. Verdeel de boter in stukjes. Doe de boter en de eierdooiers bij de rijst. Roer om. Spatel er de eiwitsneeuw luchtig onder.

    4. Verkruimel de koekjes.

    Beboter de bakplaat. Verdeel er de koekkruimels over. Schep er de rijstmassa op en strijk glad met een spatel. Bak ongeveer 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde .oven.

     

    10-01-2006 om 20:01 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Quiche met paddestoelen en parmezaan
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 bakklare plak bladerdeeg

    500 g paddestoelen (hanekammen, portobello champignons...)- 1 eetlepel olijfolie- sap van 1/2 citroen- 1 teentje knoflook- 1 eetlepel gehakte bieslook- 2 eieren- 20 cl room- 100 g gemalen gruyère- 60 g gemalen parmezaan- peper en zout

     

    Verwarm de oven voor op 180° C. Leg het deeg in een ingevette bakvorm. Pel en hak de knoflook. Wrijf de paddestoelen droog schoon, snipper ze fijn. Besprenkel ze meteen met citroensap zodat ze niet verkleuren. Bak ze, met de olijfolie en de knoflook, kort op een hevig vuur. Splits de eieren. Klop de dooiers los met de room. Doe er de gruyère, de bieslook, de peper en het zout bij. Klop de eiwitten stijf met een snuifje zout. Spatel de eiwitsneeuw luchtig onder het dooiermengsel. Schep de helft van de paddestoelen op de taartbodem. Schenk er het eimengsel op. Dek af met de rest van de paddestoelen. Bestrooi met de parmezaan. Zet 35 minuten in het midden van de oven.

    Lekker warm of lauw.

     

    10-01-2006 om 19:57 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    09-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dille
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit kruid ontbreekt zelden in onze kruidentuin. Terecht, want het smaakt niet alleen lekker in de meest uiteenlopende gerechten, het is nog gezond ook. Zo worden vette spijzen gemakkelijker verteerbaar. Dille is ook het babykruid bij uitstek: onrustige kinderen kalmeren, koliekjes ebben weg en de hik verdwijnt even snel als hij gekomen is. Vooral dillezaad heeft een licht kalmerende werking. Gezien de onschuldige aard van deze remedie werd in vervlogen tijden al vaak dillewater gebruikt om onrustige baby's te kalmeren. Het is eveneens een bestanddeel van verschillende middeltjes voor kinderen die geplaagd worden door kolieken en winderigheid (windolie). Door je spijsvertering te stimuleren heeft het kruid ook onrechtstreeks een kalmerende invloed. Zit je verveeld met een hardnekkige hik? Ook dan biedt dille soelaas. Maak een dillethee door drie gram dillezaad te weken in een kopje kokend water. Volgens Dodoens kan zelfs ‘het saedt den hick doen ophouden alleen door sijnen reuck. Maar dille heeft nog meer in petto. Het werkt ontsmettend. Zo doet een oogbad met dillewater wonderen. Aangezien dit kruid ook slijmoplossend werkt, is het soms een bestanddeel van hoestsiroop. Dille voorkomt ook een slechte adem door een slechte vertering. Het stimuleert bovendien de melkklieren en is dus goed voor zogende moeders.

     

    TIPS

    Haal de zee in huis: laat je huis heerlijk geuren naar de duinen en de zee door een koffielepel dille-extract te verdampen.

    Bladluizen: wie zijn tuinbonen bladluisvrij wil houden, doet er goed aan dille tussen de planten uit te zaaien. Dille trekt immers zweefvliegen aan. De larven van deze zweefvliegen zullen zich tegoeddoen aan de bladluizen op de tuinbonen.

    09-01-2006 om 19:52 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bonenkruid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

        De naam doet het al vermoeden: dit kruid heeft een speciale band met bonen en peulvruchten in het algemeen. Niet alleen stimuleert bonenkruid de groei van peulvruchten in de tuin, ook in de kookpot kunnen ze het best met elkaar vinden. Bonenkruid komt trouwens de smaak van heel wat spijzen ten goede. Bovendien blijf je dankzij de positieve werking op maag en darmen achteraf gespaard van een pafferig en winderig gevoel.

    Al heeft bonenkruid in de kookpotten vast al veel meer bewezen dan in het medicijnkastje, toch willen we je ook de gezondheidsaspecten van het kruid niet onthouden. Vooral maag en darmen ondervinden baat bij het gebruik van de bovengrondse delen van bonenkruid. Wie last heeft van maagpijn of chronische diarree doet er goed aan na elke maaltijd een kop bonenkruidthee te drinken. Dit aftreksel maak je door 50 gram bonenkruid gedurende 5 à 10 minuten te laten trekken in een liter kokend water. In de keuken wordt het niet alleen gebruikt voor zijn doortastende smaak, maar ook omdat het moeilijk verteerbare spijzen zoals bonen vlot door de maag loodst.

    Bonenkruid werkt ook slijmoplossend, algemeen stimulerend en licht ontsmettend. Wonden verzorg je door 25 à 30 gram van het kruid te koken en het met behulp van een kompres op de gekwetste huid aan te brengen.

     

    TIPS

    Lekkere honing: Wanneer het bonenkruid in bloei staat, weten de bijtjes het ongetwijfeld te vinden. Tot grote vreugde van de imker, want het kruid bezorgt de honing een heerlijke smaak. Het sap van een vers gekneusd blad vermindert bovendien pijn van bijen- en wespensteken.

    Geluk: Volgens oude boeken is bonenkruid het kruid van het geluk en de liefde. Wie zich dus vol levenslust en energie wil voelen, eet bonenkruid.

     

    09-01-2006 om 19:49 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krieken- kaasgebak
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een pronkstuk dat overheerlijk wordt met plukverse zure kersen, zeg dus maar noordkrieken. Ze moeten wel héél goed rijp zijn!

     

    Voor een grote taart van 12 porties: Vermeng 75 g marsepein met 7 eier­dooiers tot een gladde pasta. Doe er 30 g fijne suiker en 4 eetlepels koud water bij. Meng er 125 g vloeiende bloem, 2 theelepels bakpoeder en 75 g geroosterde amandelschilfers door. Klop 7 eiwitten stijf met wat zout. Strooi 50 fijne suiker bij de eiwitsneeuwen klop tot de massa dik glanzend is. Spatel ze luchtig door het be­slag. Verdeel vinger­dik over 5 vellen bak­papier met een dia­meter van 20 cm. Bak - een na een - 15 minu­ten in het midden van de oven op 180°C. Laat afkoelen. Maak een hel­dere gelei met 1 zakje gelei poeder, 2 dl kriekensap en 40 g suiker. Ver­meng met 500 g krieken en laat wat afkoelen. Klop 2,5 dl room stijf met 50g fijne suiker, vermeng met 250 g volle verse kaas. Stapel de plakken biscuit in een springvorm. Schep op de eerste de helft van de krieken, leg er een tweede plak op, bestrijk deze met de helft van het kaasmengsel. Werk zo verder tot alles opgebruikt is. Eindig met toefjes kaas en zet een paar uur in de koelkast om op te stij­ven. Versier met verse krieken en ge­roosterde amandelschilfers.

     

    Tip:Heldere taartgelei vindt u in het warenhuis, in pakjes met 5 zakjes van 12 g. De gebruiksaanwijzing staat op de verpakking.

     

    09-01-2006 om 16:47 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaastaart met bessen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    8 PERSONEN

    150 g gezeefde bloem- 90 g ijskoude boter in vlokjes- 60 g amandel­poeder- 60 g fijne suiker- 1 ei

    Voor de vulling: . 250 g mascarpone- 3 eetlepels room- 2 eetlepels citroensap- 400 g gemengde rode bessen (aardbeien, frambozen, aalbessen...)- bloemsuiker

     

    1. Maak van de bloem en de boter een kruimelig mengsel. Doe er het amandelpoeder, de suikeren het ei bij. Bewerk eerst met een vork, dan met de handen tot een elastisch deeg.

    2. Druk het deeg op bakpapier uit tot een plak van ongeveer

    23 cm diameter. Zet het 39 minuten in koelkast. Prik het deeg in met een vork. Bak het 15 tot 18 minuten op 1800 C. Laat afkoelen op het  bakpapier.

    3. Vermeng de mascarpone met de room, het citroensap en 1 eetlepel bloemsuiker. Klop het mengsel luchtig op. Strijk het uit op de afge­koelde taartbodem. Schik er de bessen op. Werk af met bloemsuiker.

     

    09-01-2006 om 16:45 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flensjes met asperges en gekookte ham
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    1 kg asperges- 8 plakken gekookte ham- 20 g boter - 500 g ricotta- 80 g gemalen parmezaan- de geraspte schil van 1 (onbe­spoten!) citroen- verse gladde peterselie- vers basilicum- suiker- peper en zout .
    Voor de flensjes: . 200 g bloem- 350 ml melk- 3 eieren. zout.

    Voor de saus: . 40 g boter- 40 g bloem- 1 dl melk- 1 eetlepel citroensap- peper en zout

     

    Kook de asperges beetgaar in gezouten water. Giet ze af en bewaar het kookvocht. Maak een glad beslag van de bloem, de eieren, de melk en een snuifje zout. Bak er in een grote koekenpan, in boter, 8 flensjes van. Meng de ricotta met de parmezaan, de geraspte citroenschil, 1 eetlepel gehakte peterselie en basilicum. Laat de boter voor de saus smelten in een pannetje. Doe er de bloem bij en roer goed glad. Leng aan met 1/2 liter kookvocht van de asperges en de melk. Laat op een zacht vuur indikken terwijl u blijft roeren. Breng de saus op smaak met citroensap, peper en zout. Schenk de helft van de saus in een ovenschotel. Bestrijk de flensjes met een dun laagje van het kaasmengsel. Leg er een plak ham op. Verdeel de asperges over de flensjes en rol op. Schik de rolletjes in de ovenschotel. Giet er de rest van de saus over. Gratineer 10 minuten in de oven op 250° C.

     

    09-01-2006 om 16:34 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bessengelei
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    6 PERSONEN

    300 g gemengde bessen (aardbeien, aalbessen, blauwe bessen...) - 1 zakje gelatinepoeder- 2 dl grenadine (of andere fruit- of muntsiroop)

     

    1. Los het gelatine poeder op in 1 dl warm water. Voeg er 2 dl mineraalwater en de grenadine aan toe. Roer goed glad.

    2. Verdeel de bessen over champagneglazen of andere mooie, hoge glazen. Schenk er de gelei over. Zet in de koelkast om op te stijven.

     

    09-01-2006 om 16:28 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    08-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot je van kip met olijven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    . 1 flinke braadkip- 8 plakken pancetta (of bacon)- 8 kleine sjalotjes- 1 venkel- 2 teentjes knoflook- 1 blik Italiaanse kerstomaatjes (400 g)- 2 eetlepels olijfolie- 1 dl vermouth-{of droge witte wijn)- 50 g zwarte olijven-1 blaadje laurier- venkelgroen of peterselie- peper uit de molen en zout             .

     

    1. Maak de groenten schoon. Laat de sjalotjes heel. Snij de venkel in plakken.,Stoof' ze aan in de hete olie.

    2. Doe er de gepelde en geplette knoflook en de vermouth bij. Laat inkoken tot ongeveer de helft van de vloeistof verdampt is. .

    3. Voeg het sap van de kerstomaatjes toe. Kruid met peper en zout. Leg de kip op de groenten en bedek ze met plakjes pancetta (of bacon). Dek af zet 30 minuten in een op 200° C voorverwarmde oven.

    4. Voeg de kerstomaatjes en de olijven toe. laat nog 15 minuten onafgedekt in de oven, zodat de pancetta (of de bacon) kan bijkleuren. Werk af met gehakt

    venkelgroen of peterselie.

    Lekker met ciabatta of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpotje van langoustines en bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12 langoustines- 200 g gemengde bospaddestoelen- 50 cl rode wijn- 2 sjalotten- 200 g mosselgroenten- 1 kruidentuiltje- 2 eetlepels arachideolie- 1 eetlepel gehakte peterselie

    - peper en zout

     

    Pel de langoustines. Plet de schalen grof. Pel en snipper de sjalotten fijn. Bak de geplette schalen 5 tot 6 minuten op een hevig vuur, in 1 eetlepel olie. Doe er de sjalotjes bij. Laat 10 minuten stoven. Schenk er de wijn bij, voeg er de groenten en het kruidentuiltje aan toe. Kruid met peper en zout. laat 15 minuten inkoken op een zacht vuur. Zeef en druk goed uit. Kook de langoustines een paar minuten in de wijnsaus. Wrijf de paddestoelen droog schoon,.snij ze in plakjes. Bak ze kort op een hevig vuur, in de rest van de olie. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Doe ze bij de langoustines en verwarm nog

    1 minuut. Werk af met gehakte peterselie en serveer.

    Lekker met stokbrood' of rijst.

     

    08-01-2006 om 17:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    07-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pizza met wilde champignons en ricotta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    300 g tarwebloem- 1 eetlepel verse gist- 1 eetlepel olijfolie- 300 g wilde champignons- 150 g ricotta- 2 teentjes knoflook, gehalveerd- 30 g boter-  peper en zout

     

    Los de gist op in 25 cl lauw water. Laat het gistpapje 10 minuten staan. Zeef de bloem met een snuifje zout, maak in het midden een kuiltje. Schenk er het gistpapje bij. Kneed tot een stevig, elastisch deeg. Blijf minstens 10 minuten goed doorkneden. Leg de deegbal in een ingevette schotel. Laat hem 1 à 2 uur rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200° C. Bak de knoflook goudbruin in de boter. Schep de teentjes uit de pan. Wrijf de champignons droog schoon. Bak ze kort op een hevig vuur, in de hete boter. Kruid ze met peper en zout. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Beleg- het met de paddestoelen en de verkruimelde ricotta. Verlaag de oventemperatuur tot

    180° C. Bak de pizza 10 tot 15 minuten in het midden van de- oven.

     

    07-01-2006 om 16:17 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pikante varkensragout met pasta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    500 g varkensfilet- 1 ui- 1 groene paprika- 2 teentjes knoflook- 1 rood chili
    pepert je- 500 g gezeefde tomatenpuree- 1 blik (450 g) cannellini-bonen- 1 l kippenbouillon- 1 eetlepel olijfolie- 250 g kleine pasta (penne)- 2 theelepels komijnzaadjes- 4 eetlepels gehakte peterselie- peper uit de molen en zout

     

      1. Snij het vlees in stukjes. Snipper de gepelde ui en de knoflook fijn. Verwijder zaadjes en zaad lijsten uit de paprika en het pepertje, snij het vruchtvlees in stukjes.

      2. Braad het vlees rondom aan in de hete olie. Kruid met peper en zout. Doe er de groenten, de knoflook en het pepertje bij. Laat 5 minuten stoven. Doe er de komijnzaadjes, de kippenbouillon en de tomatenpuree bij. Breng aan de kook.

      3. Voeg de uitgelekte cannellini- bonen, de pasta en de helft van de peterselie toe. Temper het vuur. Laat 15 tot 20 minuten sudderen tegen de kook aan, in de open pan. Doe er eventueel wat water bij als de saus te snel indikt.

    4. Kruid naar smaak bij. Werk af met de rest van de gehakte peterselie.

    Serveer goed heet.

     

    07-01-2006 om 16:14 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    » Reageer (0)
    06-01-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soep van bospaddestoelen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    250g bospaddestoelen, 50 g fijne vermicelli (engelenhaar), 2 eierdooiers, 1 eetlepel gehakte bieslook, nootmuskaat, peper en zout.

     

    Wrijf de paddestoelen droog schoon. Snij de steeltjes van de hoedjes, halveer de hoedjes. Breng 1,5.l water aan de kook. Kruid met peper,zout en nootmuskaat. Doe er de paddestoelen bij."

    Laat 3 à 4 minuten koken. Voeg er de vermicelli aan toe. Dek af en laat 3 minuten sudderen tegen de kook aan. Klop de eierdooiers los. Zet de pan van het vuur, schenk de dooiers bij de soep en roer goed om. Werk af met gehakte bieslook. , Serveer goed heet.

     

    Tip. Snij enkele sneetjes bruin brood (zonder korst) in fijne reepjes. Bak ze knapperig in wat boter in een pan en serveer ze apart bij de soep.

    06-01-2006 om 17:46 geschreven door Virginia

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    » Reageer (0)




    Foto

    Foto

    Even een bezoekje brengen aan
  • christiane64
  • Virginia65

  • Gastenboek
  • Wens je een fijn Weekend vriendin
  • Fijne nieuwe week gewenst
  • Veel beterschap gewenst
  • Wens je een fijne namiddag lieve vrienden xxxx
  • Fijne vrijdag !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    toontje47
    blog.seniorennet.be/toontje
    Image Hosted by ImageShack.us

    Image Hosted by ImageShack.us


    Foto

    Foto



    Foto


    Foto


    Foto

    Foto

    Foto






     






    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    springstal
    blog.seniorennet.be/springs

    Archief per jaar
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    jean1951
    blog.seniorennet.be/jean195
    Mijn favorieten
  • gelukkig
  • pierre1951
  • deprehistorie
  • jan_keij
  • retrocameras
  • waasland_gemeenten

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    imarc
    blog.seniorennet.be/imarc
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    lady488
    blog.seniorennet.be/lady488
       


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!