MEER DAN EEN STAMBOOM
Zowat negentig project van alle archiefbezoekers komt over de drempel met een stamboom in de hand, een schema van alle opgespoorde voorouders, liefst met data van geboorte, huwelijk en overlijden. Een lovenswaardige vrijetijdsbesteding uiteraard, maar jammer genoeg slechts een flauwe afglans van wat die "stamboom" kan worden.
Wijlen Willy Hamerlynck wees samen met zijn 'De Eik'-kompanen nochtans al jaren geleden de weg. Wie door de dertig jaargangen van dat tijdschrift bladert, ziet de telefoonboektabellen al snel veranderen in brede levensbeschrijvingen, ettelijke pagina's per persoon. Deze evolutie weerspiegelt getrouw de vooruitgang van ons stadsarchief in het toegankelijk maken van de bronnen.
Tot halfweg de jaren negentig moesten de genealogen zich in Eeklo tevredenstellen met twee bronnenreeksen: de registers van geboorten, huwelijken en overlijdens, en de bekende staten van goed, in de jaren zeventig al geklapperd door Wilfried Steeghers. Na bijna twintig jaar doorgedreven inventariseringswerk kan het archiefteam een waaier van andere bronnen voorleggen, telkens met personenregister:
1. stadsrekeningen uit het Ancien Regime (1566-1651);
2. bewijsstukken bij deze rekeningen (1618-1650 & 1746-1796)
3. resoluties van de Eeklose schepenbank
4. de landboeken van 1638, 1708 en 1796;
5. belastinglijsten en bewoningstabellen 1622-1796;
6. de openbare verkopingen 1560-1700;
7. de in- en uittredingen 1818-1900;
8. 19de-eeuwse parochieregisters
En er komt nog meer. Niet alleen werden deze reeksen aangevuld, er wordt ook intensief gewerkt aan de juridische adviezen, een atlas van het kerkhof, namenlijsten uit de 15de- en 16de-eeuwse bronnen, enz. Ook belangrijk: alle klappers en registers zijn vanzelfsprekend ook digitaal ter beschikking. Op deze manier kan de genealoog snel en doelgericht een gedetailleerd en levendig biografietje van elke voorouder bijeenharken. Natuurlijk is het verwerken van de bronnen zelf een ander paar mouwen, o.a. door de soms verschrikkelijke handschriften. Maar de bezoekers weten dat daarvoor in het Eeklose stadsarchief altijd wel een helpende hand te vinden is …
(Freddy Pille)
|