-1 kleine courgette -1 ui gesnipperd -1 teentje knoflook fijngesneden -3 aardappeltjes in kleine blokjes gesneden -1/2 bakje chamignons in stukjes gesneden -1 blik tomatenblokjes -1/2 theelepel gedroogde oregano -handvol verse kruiden (indien je ze hebt, bv.thym, rozemarijn, basilicum, peterselie -zout en peper -olijfolie -4 eieren Bereiding:
-olijfolie verwarmen in pan -alle groenteblokes erin -kruiden -tomaten blokjes erbij -goed doorroeren -20 min stoven zonder deksel tot vocht is ingedikt -dan vier holletjes maken in pan, in elke holletje een eitje breken -deksel op pan en 10 minuutjes wachten tot eiwit gestold is -serveren met lekker krokant brood!
Indien je dit gerechtje op voorhand wil maken, kan je het groentemengsel verdelen over één ovenvaste schaal, of individuele schaaltjes en dan eitje erin breken net voor je het in een voorverwarmde oven van 18O graden zet voor 12 minuten.
-1 grote dubbele kipfilet -4 wortelen -2 stokken prei -25Oml room -1/2 kippebouillonblokje -currypoeder en peper en zout -boter of olie
Bereiding:
-wortelen en prei in staafjes snijden -kip in niet te kleine blokjes -olie in pan , kip en groentjes aanstoven -kruiden met curry (1/2 koffielepel of meer naar smaak) -room en 1/2 glaasje water en boullionblokje toevoegen -10 a 15 minuten laten pruttelen.
-1 braadkip (borstbeen verwijderd, zie uitleg bij bereiding) -1 citroen -3 tenen knoflook -2 takjes rozemarijn of thym, kan ook met gedroogde kruiden, is wel minder geurig!) -grof zeezout -zwarte peper -olijfolie -flinke plastiek-(diepvries)zak.
Bereiding:
-Kip op plank leggen met rugzijde naar je toe -met mes of keukenschaar (vind ik het handigste) langs borstbeen snijden , langs beide kanten, nu kan je borstbeen verwijderen) dan kip omdraaien en even met je handen platdrukken. -alle ingredienten voor marinade in plastiek zak doen, citroen in acht stukken snijden) -flink dooreen kneden -dan kip erin en effe flink inmasseren) -kip in schaal en enkele uren in koelkast zetten -oven op 180gr verwarmen -kip uit zak in ovenschaal doen met alle marinade en 40 minuten bakken
-pasta (spaghetti, linguini....) -lekkere tomaten (4stuks) -kappertjes (liefst gezouten (weken in lauw water tot meeste zout verwijderd) indien op azijn, ook afspoelen met lauw water) -4 ansjovisfiletjes in kleine stukjes gesneden -1 ui gesnipperd -1 teentje look -zout, peper , beetke provencaalse kruiden (facultatief) -olijfolie
Bereiding:
-tomaat ontvellen en ontpitten, in kleine blokjes snijden -olie beetke verwarmen in pan, ansjovisjes bakken tot ze gesmolten zijn -ui en knoflook toevoegen -tomaatblokjes en kappertjes toevoegen -kruiden peper en zout en eventueel provencaalse kruiden -verwarmen tot lauw warm -saus mengen met gekookte pasta en bestrooien met verse parmezaan.
-boter, suiker en bloem in diep kom doen, en met vingers alle wrijven tot het eruit ziet als grof paneermeel -bosbessen in ovenschaal -crumble erover verdelen -oven (180graden) gedurende 30a40 minuutjes -5 min afkoelen alvorens te serveren met een bolletje vanilleijs!
tip!!!!
-de crumble kan gemaakt worden met veel soorten fruit, frambozen, bramen, abrikozen,appels, peren, druiven,........... -je kan het crumbelmengsel ook bovenaan nog wat verrijken emt geschaafde amandelen.
-geitenkaas losroeren met room tot schepklare massa -lepeltje in kleine aperitiefglaasje doen -appeltje in kleine bolkjes gesneden erover verdelen -afwerken met plukje verse kervel
-champignons van voetjes ontdoen -in cutter doen samen met kruidenboter+ kruiden, beetke tot bijna smeuiige massa- -olijfolie toevoegen tot substantie van smeerbare boter -champignonhoedjes ermee vullen -dan gevulde paddestoeltjes in gemalen kaas (die op bordje uitgespreid wordt)dopen en in ovenschaaltje zetten -grill op 2OOgraden-12 minuutjes gratineren tot goudbruin en bubbelend.
-geef er lekker brood bij als lunch -kan ook als voorgerechtje, zelfs als hapje!
-twee soorten melk met snufje zout aan de kook brengen -rijst toevoegen, roeren -afgedekt 3O a 35min sudderen (af en toe roeren natuurlijk!) -dan suiker toevoegen -klaar!!!
erg lekker samen met carpaccio van ananas! (zie receptje op deze blog!
-ananas van schil ontdoen en in vieren snijden -kern verwijderen -dan in zo dun mogelijke plakjes snijden -rietsuiker in vijzel stampen met verse munt(liefst halfuurtje laten staan voor opdienen zodat smaken kunnen doordringen) -ananas bestrooien met gearomatiseerde suiker!
-lekker met risjtpudding met kokos -lekker met mascarpone gemengd met beetke rietsuiker en verse munt!
-eerst de eidooiers, melk en de vanillesuiker toevoegen, -dan de griessuiker in tweemaal, (tussenin roeren) -laatste de alcohol -goed roeren -in zeer zuivere potten schenken -2 maanden laten rusten, -smakelijk!!!!
-500 gr gehakt -1grote ui gesnipperd -1/2koffielepel paprikapoeder -zout-peper -verse appelmoes van 5 flinke appels (+suiker en kaneel) -aardappelpuree voor 4 personen
bereiding:
-gehakt en ui flink aanbraden en kruiden met peper en zout en paprikapoeder -appelmoes in vrij diepe ovenvaste schaal doen -gehaktmengsel erover verdelen -puree daarboven op verdelen -bestrooien met paneermeel en klontjes boter -oven van 180 graden, (indine op voorhand gemaakt 30min om te verwarmen) -gratineren
-aubergine in lange plakken snijden (de buitenste plakken, in kleine blokjes snijden) -plakken op bakplaat in oven 180gr -15 min. -ui en knoflook in wat olijfolie aanfruiten in pan -dan tomaat en pasta en ansjovis erbij -kappertjes erbij en verse gesnipperde basilicum -vuur laag , 5 min sudderen, dan even laten afkoelen -ovenschaal=plakken aubergine beleggen met dessertlepel van mengsel en kleine blokjes mozarella erover verdelen-oprollen (zo tot alle plakken op zijn) -dan bestrooien met paneermeel , gemengd met parmezaan -oven 180gr 30 min bakken! smakelijk!!!
BOMMA'S ROOMSAUS (voor bij gebraden gevogelte( kip, vooral kalkoen!)(ook gevulde)
FAMILIEGEHEIM!!!!!(steevast op het menu met kerstdag!)
Bereiding:
-1 heel ei mixen en geleidelijk neutrale olie toevoegen tot dikke mayonaise verkregen wordt. -Dan aanlengen met vruchtennat van bijvoorbeeld perzik uit blik -dan room toevoegen tot sausdikte -tenslotte 2 zakjes vanillesuiker vermengen
-het fruit kan je prima opdienen met bijvoorbeeld:
-1 pak stoofprei -zout en witte peper-kruidnoot (groenteboullionneke ter vervanging is ook lekker) -6 eieren (hardgekookt) -1/2 liter melk -maizena roux (of bloem en boter indien je zek-lf wilt doen) -gemalen kaas (emmenthaler, gruyere, of parmezaan...)
Bereiding:
-prie wassen, in stukken snijden van 5cm -aanstoven in weinig water en kruiden met zout en peper -laten uitlekken, vocht opvangen -melk, vocht van prei, zout, peper, blokje en nootmuskaat aan de kook brengen , -roux toevoegen -kaas toevoegen -eieren pellen -prei in ovenschaal verdelen, eieren erop, en dan kaassaus erover -gemalen kaas erover verdelen, -gratineren 10 min 200graden grillstand -indien op voorhand gemaakt, -25 min op 180gr verwarmen (dan grillstand en dan gratineren)
-1 grote dubbele kipfilet (in lengte in helft snijden en dan zijkant opensnijden zodat je envelopje krijgt) -3 zongedroogde tomaatjes op olie (in stukjes snijden) -verschillende verse kruiden (thym-salie-oregano)grof gehakt) -4plakjes verse parmezaankaas -zout en peper -beetke provencaalse kruiden -olijfolie -keukentouw
BEREIDING:
-olijfolie in pan doen -kipfiletje vullen , met eerst verse kruiden, dan tomaatje-dan kaas) -opbinden met touwtje -bakken op niet te hard vuur gedurende een 15 min) -dan kipfilet uit pan,(warm houden) -scheutje witte wijn in braadvocht -even inkoken -klaar!!!!
SERVEREN MET:
-aardappeltjes, kroketjes, zelfs een stuk lekker brood en een slaatje, weinig werk, veel effect! -waarom het kippefiletje niet in alu-folie en hop de BBQ op!kan ook!!
MAROKAANS ETENTJE (tijdje geleden bij ons thuis) EN EEN PAAR FAVORIETE RECEPTJES
slaatje van Gegrilde Paprika met feta en kappertjes (zie foto)
-1 pot gegrilde paprika's (te koop in supermarkt (vind je bij de groenteconserven!) -1 stuk feta -2 eetlepel zoute kappertjes (indien je deze niet vind die op azijn, flink spoelen, en dan 5min in melke leggen, en terug spoelen!) -2 eetlepels olijfolie -sap halve citroen -grof zout -flink zwarte peper
-paprika's flink droogdeppen op keukenpapier -mooi schikken op 'witte) schaal -feta erover brokkelen -kappertjes erover verdelen -kruiden -olijfolie en citroensap mengen -erover gieten -klaar! -smakelijk
slaatje van watermeloen met feta en verse munt! (zie foto) idem als vorige bereiding alleen wijzigen de ingredienten=erg verfrissend bij warm weer! gebruik alleen verse munt!!!!
Bastilla met kip en amandelen (lijkt lang recept maar is heel makkelijk!
Benodigdheden:
-6 vellen brickdeeg -1 braadkip in stukken -1 spaanse uifijngesneden -400 g gepelde amandelen -3 el suiker -3 eieren; olijfolie -1 bosje bladpeterselie gehakt -1 tl kaneelpoeder -1/2 tl zwarte peper -1/2 tl gemberpoeder -mespunt safraanpoeder -zout -bloemsuiker en kaneelpoeder om af te werken
Bereiding
-Bak de amandelen op een zacht vuur in wat olijfolie goudbruin -Laat ze uitlekken op keukenpapier -Hak ze grof -Verhit de olie in een stoofpan -Braad de stukken kip rondom aan -Doe er de ui, gember, de kaneel, peper en zout bij -Blus met 1/2 glas water. Dek af en laat 45 min. stoven -laat wat afkoelen en ontbeen de kip Laat het stoofvocht tot de helft inkoken -Doe er de suiker en de losgeklopte eieren bij. Neem de pan van het vuur en roer goed zodat de eieren niet stollen -Bestrijk de vellen brickdeeg aan beide kanten aan met olijfolie -Leg 2 vellen naast elkaar op een ingevette bakplaat. -Verdeel er de helft van de kip, de saus en de amandelen over -Dek af met nog 2 vellen brickdeeg -Verdeel daarover de rest van de kip, de saus en de amandelen -Dek af met de resterende vellen brickdeeg -Zet 30 tot 45 min. in de oven op 200°C -Werk af met gezeefde bloemsuiker en kaneelpoeder -Dien direct op! -Kan je maken in één grote vorm, maar ik doe het altijd in individuele!
-250gr ricotta -350 gr bladerdeeg (grote lap of kleine vierkantjes!) -100 bloemsuiker -1 eidooier en 1 ei -100 geconfijte vruchtjes (alternatief vr gekonfijt fruit? sinaasappelrasp, en partjes sinaasappel (eventueel scheutje appelsienlikeur-voeg dan wel 2 eetlepels gemalen amandelen toe)
Bereiding:
-alles mengen, kan gewoon met garde -bladerdeeg openleggen -schepje ricottamengsel in midden -zijkanten naar binnenplooien -beetke randen dichtdoen met vork -besmeren me losgeklopt ei -oven 180 gr-15 minuutjes