tomaatje gevuld met tonijnsla op een fris slabedje
wat heb ik nodig:
-een mooie vleestomaat p.p. -een blik of aluverpakking tonijn -zelfgemaakte mayonaise -een paar kappertjes -een fijnegesneden lenteuitje -kropsla
hoe maak ik het:
-was de tomaten en snij het kapje eraf, haal de tomaat uit, zonder de buitenkant te beschadigen -vermeng de tonijn met de zelfgemaakte tonijn en de kappertjes, kruid met peper en eventueel wat zout. Eeen beetje cayennepeper voor wie van pittig houdt mag altijd. -vul de tomaat met het mengsel -leg een mooi bedje van kropsla op een bord, daarop de tomaat en versier met de fijngesneden lente-ui
lekker met gebakken aardappeltjes, frietjes, of gewoon een stukje stokbrood
pesto van postelein en basilicum, heerlijk bij verse asperges
Op de foto zie je de asperges met de pesto, een kalfsfiletje, gegrild met een gestoomd aardappeltje met een blaadje basilicum ertussen.
wat heb ik nodig:
-een handvol verse postelein -een handvol verse basilicum -100 ml room -zout, peper, klein, beetje curry (amper een mespuntje), beetje cayennepeper -olijfolie en een mini stukje look -2 soeplepels fijngemalen parmezaan
hoe maak ik het:
-verwarm een beetje olijfolie met het stukje look en bak hierin kort de postelein, tot net geslonken -doe in cutter samen met de basilicum, kruiden en room, en kaas, cutter alles glad en klaar!
-TIP: ook bij vis is deze pesto heeeeeel lekker en zelfs met een zomers tomaatje en een beetje mozarella,
wat ik nodig: -spaghetti of linguine -een lekkere verse tomatensaus (zie recept op dit blog) -kappertjes op zout (gespoeld onder veel koud water) -zongedroogde tomaatjes -schijfjes koningsolijf -schilfers parmezaan -kipfilet in schijfjes van cm dik -broodkruim of paneermeel of matzemeel, met een beetje provencaalse kruiden en zout en peper -ei -bloem
hoe maak ik het: -wentel de kipstukjes eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en dan door paneer -zet een uurtje in de koelkast -kook de pasta -doe bij de verse saus, enkele kappertjes, en de tomaatjes -meng pasta en saus -bak terwijl de kip in een laagje olie krokant -doe pasta in bordje, kip erbovenop, garneren met de parmezaanschilfers en olijf en een flinke draai van de pepermolen.
beste bezoekertjes, wij wensen idereen mooie paasdagen, vol vrede, liefde en gezelligheid. Ik hoop spoedig weer enkele receptjes te posten maar zit al een week met een geblokkeerde rug, en dat geneest maar zeer langzaam, dus mijn grootste plezier het koken moet ik even aan man en dochter overlaten.
-3 eieren -200 gram zachte boter -200 gram rietsuiker -200 zelfrijzende bloem of gewone bloem en 1/2 tl bakpoeder -enkele druppels moccaextract (te koop in winkels waar ze bakproducten hebben)
garnering:
-chocoladekoffieboontjes
glazuur:
-100 gram bloemsuiker -10 gram zachte boter -moccaextract en beetje sterke koffie naar smaak
hoe maak ik het:
-meng boter en suiker tot smuiige massa -voeg eieren bij en mix -voeg bloem bij -voeg enkele druppels mocca toe -vet springvorm van 20cm in en stort daarin het deeg -bak op 170 graden gedurende 45minuten
glazuur:
-meng bloemsuiker en boter en mocca in een pannetje dat je boven op een pannetje met kokend water zet, roer mooi glad, voeg eventueel een beetke koffie toe tot dik vloeibare massa ontstaat, proef of resultaat is zoals jij wil -giet over ontvormde cake en versier met de chocoladekoffieboontjes -laat glazuur mooi opstijven
geef er een lekkere expresso bij voor de liefhebbers
-10 sneetjes brood zonder korst -1/2l melk -1/2 zakje puddingpoeder -75gram (rietsuiker) -10 gedroogde abrikoosjes in stukjes (je kan ook een handvol rozijntjes gebruiken) -1 ei -50 gram zelfrijzende bloem -1/2 zakje chocoladepastilles
Hoe maak ik het:
-doe een beetje melk in een kopje en los hier het puddingpoeder in op -kook de andere melk in de microgolf -doe brood in stukjes en giet de hete melk erover -laat 5 minuten staan -doe dan de andere ingredienten erbij en meng goed -vet een springvorm van 20 cm in en bebloem -stort deeg erin en bestrooi met nog een beetje suiker -bak in voorverwarmde oven op 170graden vàor 50 minuten -laat 10 minuten afkoelen in vorm -leg op mooie schaal en geniet
-1/2l melk -75 gr desserrijst -80gram suiker of 40gram tagatesse -beetje saffraandraadjes -hele vanillestok opengesneden -2 eieren -1 vel bladerdeeg
Hoe maak ik het:
-breng melk aan de kook voeg rijst, suiker, vanillestok en saffraan toe. -laat afgedekt ongeveer 45min zachtjes koken, vergeet niet af en toe te roeren
-verwarm oven voor op 180 graden (conventioneel) 150 a 160gr warme lucht -vul springvorm van 20 cm met vel bladerdeeg -laat rijstpap afkoelen tot lauw in koudwaterbad en meng met 2 hele eieren -doe de nog vrij vloeibare rijstpap in de vorm en bak 45minuten -laat afkoelen op rooster
-1 pak verse tagliatelli -1 zakje bearnaisesaus of als je hier niet van houdt, hollandaisesaus -1/2 doos spinazieblokjes met room van Iglo -500 verse zalmfilet zonder vel in bokjes van 3cm -zout+viskruiden -olie
hoe maak ik het:
-bestrooi de blokjes zalm met de viskuiden en meng, laat even hierin marineren -kook de pasta, verwarm de saus en de spinazie (apart) -voeg bij de saus een klein scheutje melk of sojaroom -verwarm de olie in een tefalpan en bak hierin de zalmblokjes , 2 minuten aan elke kant -meng pasta met saus en spinazie en leg er de zalmblokjes op.
4 aubergines 2 grote uien fijn gesneden potje kappertjes blikje ansjovis 2 hard gekookte eieren ( klein gehakt) dikke plak gorgonzola kaas blik tomatenblokjes zout peper gedroogde italiaanse kruiden
Bereiding:
Halveer de aubergines in de lengte en leg ze met het vruchtvlees naar beneden in een pan met water en breng deze aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Hierna afgieten en laten afkoelen. Schep na afkoeling het vruchtvlees voorzichtig uit de schil maar laat een cm randje zitten voor de stevigheid. Bewaar het vruchtvlees. Fruit de fijn gesneden uien in een pan met olie. Snij de ansjovisjes heel fijn en prak ze samen de kappertjes, voeg deze bij de uien in de panen laat ze even mee bakken, voeg ook het aubergine vlees toe. Daarna pan van vuur halen en even apart zetten. Neem een grote ovenschaal en vet deze in met olijolie of desgewenst boter. Maak een bodem van tomatenblokjes en bestrooi deze met de gedroogde kruiden en wat zout en peper naar smaak. Pak het uienmengsel uit de pan en roer daar de twee hard gekookte eieren ( in stukjes) door en brokkel de gorgonzala ook in kleinere stukjes en roer deze ook door het mengsel. Vul met dit mengsel de auberginehelften. Leg de aubergines op het tomatenbed in de ovenschaal. Besprenkel alles goed met olijfolie en zet de schaal in een oven van 200 graden. Laat het 30 minuten in de oven staan. Direkt daarna serveren. Heerlijk met stokbrood en een glas witte wijn.
Een makkelijke lentesla, met kropsla, verse princesseboontjes en komkommer in een mosterdvinaegrette, tomaatjes, een spekgeitekaasje even gebakken en afgewerkt met een beetje gedroogd spek.
-bak de skrei in een mengsel van boter en olie en kruid hem met peper en zout -meng de warme aardappelpuree met de ui en de grofgesneden sla -voeg bij de bakboter een beetje citroensap en een lepeltje mosterd.
-500 gr bloem -1 zakje bakpoeder -250gram zachte boter -250gram suiker -1 zakje vanillesuiker -150ml melk -4 eieren -blik of glas abrikozen in stukjes (325ml) -100 gram kletskoppen (zeer brosse koekjes)
-boter en witte suiker voor het invetten en bestrooien van tulbandvorm
hoe maak ik het:
-meng suikers en boter tot een romige massa -voeg één voor één de eitjes toe -meng bloem met bakpoeder -voeg afwisselend bloem en melk bij beslag -snij abrikozen in stukjes en voeg bij deeg -verbrokkel zeer grof de kletskoppen en voeg ook toe -meng onder beslag -beboter zeer grondig de tulband en bestrooi met witte suiker -vul met het beslag en bak 1u op 150 graden warme lucht of 170graden conventionele warmte
-kalfsgehakt -een grote ui in dunnen schijfjes -curry-en paprikapoeder, zout en olie
-kaas en ham en ananas
-banaan en hagelslag
hoe maak ik het:
-doe een beetje olie in een pannetje, verwarm lichtjes en doe daar de uien in , bestrooi met de kruiden nr smaak, laat 10 minuten op zacht vuurtje garen, doe direct op een groot bord om af te koelen -besmeer een boterham met gehakt, bestrooi eventueel met nog wat paprika indien je van gekruid houdt en bedek met de koude gestoofde uien -bak in de croquemachine en serveer met een beetje tomatenketchup
-ham, kaas en ananas....hoeft geen uitleg denk ik, alleen zorg dat je ananas flink droog is, dep hem af met keukenpapier en ook hier is een vleugje paprikapoeder lekker
-beleg een boterham met plakjes rijpe banaan, bestrooi met hagelslag, een prima croquedessertje