beste bezoekertjes, wij wensen idereen mooie paasdagen, vol vrede, liefde en gezelligheid. Ik hoop spoedig weer enkele receptjes te posten maar zit al een week met een geblokkeerde rug, en dat geneest maar zeer langzaam, dus mijn grootste plezier het koken moet ik even aan man en dochter overlaten.
-3 eieren -200 gram zachte boter -200 gram rietsuiker -200 zelfrijzende bloem of gewone bloem en 1/2 tl bakpoeder -enkele druppels moccaextract (te koop in winkels waar ze bakproducten hebben)
garnering:
-chocoladekoffieboontjes
glazuur:
-100 gram bloemsuiker -10 gram zachte boter -moccaextract en beetje sterke koffie naar smaak
hoe maak ik het:
-meng boter en suiker tot smuiige massa -voeg eieren bij en mix -voeg bloem bij -voeg enkele druppels mocca toe -vet springvorm van 20cm in en stort daarin het deeg -bak op 170 graden gedurende 45minuten
glazuur:
-meng bloemsuiker en boter en mocca in een pannetje dat je boven op een pannetje met kokend water zet, roer mooi glad, voeg eventueel een beetke koffie toe tot dik vloeibare massa ontstaat, proef of resultaat is zoals jij wil -giet over ontvormde cake en versier met de chocoladekoffieboontjes -laat glazuur mooi opstijven
geef er een lekkere expresso bij voor de liefhebbers
-10 sneetjes brood zonder korst -1/2l melk -1/2 zakje puddingpoeder -75gram (rietsuiker) -10 gedroogde abrikoosjes in stukjes (je kan ook een handvol rozijntjes gebruiken) -1 ei -50 gram zelfrijzende bloem -1/2 zakje chocoladepastilles
Hoe maak ik het:
-doe een beetje melk in een kopje en los hier het puddingpoeder in op -kook de andere melk in de microgolf -doe brood in stukjes en giet de hete melk erover -laat 5 minuten staan -doe dan de andere ingredienten erbij en meng goed -vet een springvorm van 20 cm in en bebloem -stort deeg erin en bestrooi met nog een beetje suiker -bak in voorverwarmde oven op 170graden vàor 50 minuten -laat 10 minuten afkoelen in vorm -leg op mooie schaal en geniet
-1/2l melk -75 gr desserrijst -80gram suiker of 40gram tagatesse -beetje saffraandraadjes -hele vanillestok opengesneden -2 eieren -1 vel bladerdeeg
Hoe maak ik het:
-breng melk aan de kook voeg rijst, suiker, vanillestok en saffraan toe. -laat afgedekt ongeveer 45min zachtjes koken, vergeet niet af en toe te roeren
-verwarm oven voor op 180 graden (conventioneel) 150 a 160gr warme lucht -vul springvorm van 20 cm met vel bladerdeeg -laat rijstpap afkoelen tot lauw in koudwaterbad en meng met 2 hele eieren -doe de nog vrij vloeibare rijstpap in de vorm en bak 45minuten -laat afkoelen op rooster
-1 pak verse tagliatelli -1 zakje bearnaisesaus of als je hier niet van houdt, hollandaisesaus -1/2 doos spinazieblokjes met room van Iglo -500 verse zalmfilet zonder vel in bokjes van 3cm -zout+viskruiden -olie
hoe maak ik het:
-bestrooi de blokjes zalm met de viskuiden en meng, laat even hierin marineren -kook de pasta, verwarm de saus en de spinazie (apart) -voeg bij de saus een klein scheutje melk of sojaroom -verwarm de olie in een tefalpan en bak hierin de zalmblokjes , 2 minuten aan elke kant -meng pasta met saus en spinazie en leg er de zalmblokjes op.
4 aubergines 2 grote uien fijn gesneden potje kappertjes blikje ansjovis 2 hard gekookte eieren ( klein gehakt) dikke plak gorgonzola kaas blik tomatenblokjes zout peper gedroogde italiaanse kruiden
Bereiding:
Halveer de aubergines in de lengte en leg ze met het vruchtvlees naar beneden in een pan met water en breng deze aan de kook en laat ze 5 minuten koken. Hierna afgieten en laten afkoelen. Schep na afkoeling het vruchtvlees voorzichtig uit de schil maar laat een cm randje zitten voor de stevigheid. Bewaar het vruchtvlees. Fruit de fijn gesneden uien in een pan met olie. Snij de ansjovisjes heel fijn en prak ze samen de kappertjes, voeg deze bij de uien in de panen laat ze even mee bakken, voeg ook het aubergine vlees toe. Daarna pan van vuur halen en even apart zetten. Neem een grote ovenschaal en vet deze in met olijolie of desgewenst boter. Maak een bodem van tomatenblokjes en bestrooi deze met de gedroogde kruiden en wat zout en peper naar smaak. Pak het uienmengsel uit de pan en roer daar de twee hard gekookte eieren ( in stukjes) door en brokkel de gorgonzala ook in kleinere stukjes en roer deze ook door het mengsel. Vul met dit mengsel de auberginehelften. Leg de aubergines op het tomatenbed in de ovenschaal. Besprenkel alles goed met olijfolie en zet de schaal in een oven van 200 graden. Laat het 30 minuten in de oven staan. Direkt daarna serveren. Heerlijk met stokbrood en een glas witte wijn.
Een makkelijke lentesla, met kropsla, verse princesseboontjes en komkommer in een mosterdvinaegrette, tomaatjes, een spekgeitekaasje even gebakken en afgewerkt met een beetje gedroogd spek.
-bak de skrei in een mengsel van boter en olie en kruid hem met peper en zout -meng de warme aardappelpuree met de ui en de grofgesneden sla -voeg bij de bakboter een beetje citroensap en een lepeltje mosterd.
-500 gr bloem -1 zakje bakpoeder -250gram zachte boter -250gram suiker -1 zakje vanillesuiker -150ml melk -4 eieren -blik of glas abrikozen in stukjes (325ml) -100 gram kletskoppen (zeer brosse koekjes)
-boter en witte suiker voor het invetten en bestrooien van tulbandvorm
hoe maak ik het:
-meng suikers en boter tot een romige massa -voeg één voor één de eitjes toe -meng bloem met bakpoeder -voeg afwisselend bloem en melk bij beslag -snij abrikozen in stukjes en voeg bij deeg -verbrokkel zeer grof de kletskoppen en voeg ook toe -meng onder beslag -beboter zeer grondig de tulband en bestrooi met witte suiker -vul met het beslag en bak 1u op 150 graden warme lucht of 170graden conventionele warmte
-kalfsgehakt -een grote ui in dunnen schijfjes -curry-en paprikapoeder, zout en olie
-kaas en ham en ananas
-banaan en hagelslag
hoe maak ik het:
-doe een beetje olie in een pannetje, verwarm lichtjes en doe daar de uien in , bestrooi met de kruiden nr smaak, laat 10 minuten op zacht vuurtje garen, doe direct op een groot bord om af te koelen -besmeer een boterham met gehakt, bestrooi eventueel met nog wat paprika indien je van gekruid houdt en bedek met de koude gestoofde uien -bak in de croquemachine en serveer met een beetje tomatenketchup
-ham, kaas en ananas....hoeft geen uitleg denk ik, alleen zorg dat je ananas flink droog is, dep hem af met keukenpapier en ook hier is een vleugje paprikapoeder lekker
-beleg een boterham met plakjes rijpe banaan, bestrooi met hagelslag, een prima croquedessertje
-4 plakken chocoladecake, kan gekochte zijn of zelf gemaakt -1 potje krieken op sap -beetke bloemsuiker -1/2 zakje chocoladepudding -400ml melk -beetje kersenconfituur -slagroom voor de liefhebbers, een beetje kersenlikeur
Hoe maak ik het:
-snij elke plak cake doormidden en bestrijk één helft met confituur, leg ander stukje erop zodat het een sandwich lijkt, leg in een mooi glas of een grote glazen schaal. -laat kriekjes even verwarmen met wat suiker -giet een beetje van het sap op de cake -giet de krieken af (sap kan je nog bewaren voor iets anders als je wil) en strooi krieken over de glaasjes -maak de chocoladepudding en meng eventueel met stukjes pure chocolade, giet over de krieken -laat afkoelen in koelkast -mix slagroom stijf en lepel op trifle -eventueel nog garneren met wat geraspte chocolade smakelijk
voor de rolletjes: -een pak verse lasagneblaadjes -400 gram gehakt -een paar halfgedroogde tomaatjes -een ei -250gr ricotta -paneermeel -vers gehalte platte peterselie -zout, peper, italiaanse kruiden -gemalen parmezaan en gemalen fontina (italiaanse kaas) (indien niet te vinden alleen parmezaan gebruiken voor de tomatensaus: -blik tomatenstukjes -3eetlepels rode wijnazijn -1 eetlepel suiker -beetje rozemarijn -beetje salie
-1/2 liter bechamelsaus
hoe maak ik het :
-zet de azijn met suiker op vuur en laat tot de helft inkoken, let op dit gaat snel! -voeg tomatenbokjes en kruiden toe -laat terug inkoken tot dikke saus
-vul alle ingredienten voor de rolletjes -leg op elk pastavel een flinke soeplepel vulling en rol stevig op
-schep de tomatensaus onderaan in een ovenvaste schaal en schik de rolletjes met de vouwkant onderaan op de saus -meng de bechamelsaus met de helft van de kazen en proef of de saus nog extra kruiding nodig heeft -giet over de rolletjes -bestrooi met de resterende kaas
-verwarm de oven voor op 180graden en laat 35min bakken.
geef er een lekker stukje stokbrood bij en een fris slaatje met een mosterddressing.
TIP:
- van dit gerecht kan je een superlekkere vegetarische versie maken, door de vulling te veranderen. -snij drie preiwitten in dunne plakjes en stoof deze kort aan in een beetje boter, kruid met peper en zout. -meng met de ricotta en een handvol parmezaan -vul hiermee de rolletjes -volg verder het recept zoals hierboven beschreven
-210 gr pure chocolade -180gr boter -210 gr bloemsuiker -6 eieren -90 gr bloem -1,5 kl gedroogde gist -120 gr gemalen amandelen -stukjes geconfijte gember (vindt je in een potje bij de oosterse producten in delhaize) (je kan de gember ook vervangen door de rasp van een sinaasappel of door helemaal niets.
hoe maak ik het:
-verwarm oven voor op 180 graden -beboter een cakevorm of leg er een antikleefvelletje in dat je op maat hebt geknipt, heel handig voor cake-of taartvormen die je veel gebruikt -smelt chocolade en boter au bain marie -meng met de eidooiers en de suiker -vermeng bloem, gist en amandelpoeder en meng door chocolademengsel -snij de gemberbolletjes in piepkleine stukjes en meng dr het beslag -klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door mengsel -doe beslag in vorm, verlaag oventemperatuur naar 150 graden en bak ongeveer 1u of tot een breinaald er droog uitkomt.
-2 gefileerde tongen (8filets) -500 gr mosselen -100 gr grijze garnalen -1 aluzakje mousselinesaus -1/2 sjalot -1/2 glas witte wijn -beetje visfondpoeder of 1/2 visboullionblokje -zout en peper -beetje room
Hoe maak ik het:
-stoom de visfilets 4minuten in stoomkoker, schakel uit en laat ze der gewoon inzitten -doe sjalotsnippers en wijn in pannetje en laat tot de helft inkoken -laat de mosselen op hoog vuur openkomen (4 a 5 min) bestrooi eventueel met wat viskruiden -zeef wijnmengsel en voeg de mousselinesaus toe -haal de meest mosselen uit hun schelp, hou een deel in de schelp apart vr de garnering -doe de mosselen en de garnaaltjes door de saus en zet van het vuur -leg 4 mooie visfilets op een bord, dresseer de saus erover, en garneer met de mosselen in de schelp -dien op met aardappelpuree
sla de slagroom stijf klop de eidooiers met de suiker klop de eiwitten stijf hak de noten meng alles onder mekaar en doe in een met koud water omgespoelde siliconenvorm bevries voor een nacht
zet 15min voor het opdienen de selifreddo uit de diepvries.
karamel:
smelt in een pan met dikke bodem op zacht vuur de suiker, niet roeren, tot amberkleurig, voeg de boter toe en laat smelten, voeg dan de karamel toe en laat nog even opkoken, doe in een kannetje en bewaar op een koele plek. Je zal teveel ervan hebben maar is heerlijk op elk ander dessert, wees gerust
seveertip:
leg een plak semifreddo op een mooi bord, doe er een streepje zoute karamel bij en garneer met een noten koekje
250 gr bloem 1 zakje bakpoeder 4 eieren 1,5 dl olijfolie 1 dl witte wijn ontpitte olijven gedroogde ham in blokjes 150 gr gemalen gruyère Peper
Hoe maak ik het:
Meng bloem en bakpoeder in een kom, voeg dan de eieren, olijfolie en wijn toe en in dit geval de olijven in stukjes, de gedroogde ham en de kaas.
Doe alles in een met koud water omgespoelde siliconen-cakevorm en bak 45min op 180graden. Laat afkoelen en snij in blokjes
tip: Je kan hier echt alles indoen wat je maar wil -een vegetatrische versie met alleen groentjes, bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, stukjes wortel( geblanceerd), bloemkool , broccolli enz... -je kan restjes kip opgebruiken -je kan er salami indoen -en een lepel mosterd door het beslag is ook erg lekker en pittig.