-2 gefileerde tongen (8filets) -500 gr mosselen -100 gr grijze garnalen -1 aluzakje mousselinesaus -1/2 sjalot -1/2 glas witte wijn -beetje visfondpoeder of 1/2 visboullionblokje -zout en peper -beetje room
Hoe maak ik het:
-stoom de visfilets 4minuten in stoomkoker, schakel uit en laat ze der gewoon inzitten -doe sjalotsnippers en wijn in pannetje en laat tot de helft inkoken -laat de mosselen op hoog vuur openkomen (4 a 5 min) bestrooi eventueel met wat viskruiden -zeef wijnmengsel en voeg de mousselinesaus toe -haal de meest mosselen uit hun schelp, hou een deel in de schelp apart vr de garnering -doe de mosselen en de garnaaltjes door de saus en zet van het vuur -leg 4 mooie visfilets op een bord, dresseer de saus erover, en garneer met de mosselen in de schelp -dien op met aardappelpuree
sla de slagroom stijf klop de eidooiers met de suiker klop de eiwitten stijf hak de noten meng alles onder mekaar en doe in een met koud water omgespoelde siliconenvorm bevries voor een nacht
zet 15min voor het opdienen de selifreddo uit de diepvries.
karamel:
smelt in een pan met dikke bodem op zacht vuur de suiker, niet roeren, tot amberkleurig, voeg de boter toe en laat smelten, voeg dan de karamel toe en laat nog even opkoken, doe in een kannetje en bewaar op een koele plek. Je zal teveel ervan hebben maar is heerlijk op elk ander dessert, wees gerust
seveertip:
leg een plak semifreddo op een mooi bord, doe er een streepje zoute karamel bij en garneer met een noten koekje
250 gr bloem 1 zakje bakpoeder 4 eieren 1,5 dl olijfolie 1 dl witte wijn ontpitte olijven gedroogde ham in blokjes 150 gr gemalen gruyère Peper
Hoe maak ik het:
Meng bloem en bakpoeder in een kom, voeg dan de eieren, olijfolie en wijn toe en in dit geval de olijven in stukjes, de gedroogde ham en de kaas.
Doe alles in een met koud water omgespoelde siliconen-cakevorm en bak 45min op 180graden. Laat afkoelen en snij in blokjes
tip: Je kan hier echt alles indoen wat je maar wil -een vegetatrische versie met alleen groentjes, bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes, stukjes wortel( geblanceerd), bloemkool , broccolli enz... -je kan restjes kip opgebruiken -je kan er salami indoen -en een lepel mosterd door het beslag is ook erg lekker en pittig.
millefeuille van rouget met gedroogde tomaat en pesto.
Dit is een receptje van La coccerelle (zie link op deze pagina)
Je hebt nodig voor 4 personen:
-12 rougetfiletjes (of andere kleine visfiletjes zoals roodbaarsjes, pladijs, tong.... -4 vellen brickdeeg (ronde liefst) -3 kleine tomaatjes -verse tomatensaus -verse pesto -zout-peper-look in heel dunne schijfjes-bloemsuiker -olijfolie
Hoe maak ik dit:
-snij de tomaatjes in plakjes en leg ze op een bakplaat op een non-stickvelletje -bestrooi met zout, peper, de look en een dun laagje bloemsuiker -besprenkel met olijfolie en zet in een voorverwarmde oven van 90graden gedurende 1,5u -vouw het brickvelletje dubbel en nog eens dubbel zodat je een driehoekje krijgt -beleg elk visje met een plakje tomaat en een beetje pesto -schik de visjes in de brick-envelop en laat de visjes er een beetje uitsteken zodat je mooi de kleurtjes ziet
smakelijk!
-zet maximum 10 minuten in een voorverwarmde oven van 210graden -dien op met een rucollapuree
-een zakje diepvrieserwtjes van 500gram -150 gram gerookte spekblokjes -1 grote ui -2 boullionblokjes -peper, olijfolie
Hoe maak ik het:
-doe de spekblokjes in een pan met een beetje olijfolie en laat ze even uitzweten,(niet kleuren), haal ze uit de pan en zet apart, -doe de gesnipperde ui in de pan samen met de erwtjes en stoof gedurende 5 minuten op zacht vuur, voeg 2 liter water toe en de boullionblokjes. -laat 10 minuten koken en mix tot een heel fijne soep (met soepmix of in blender voor een nog fijnere soep -voeg de spekblokjes toe en dien op.
neem een lekkere kip en laat die in 8 stukken verdelen,
neem een grote diepvrieszak en doe daarin:
een flinke scheut olijfolie, peper en zeezout, rozemarijn of provencaalse kruiden, 5 tenen look ongepeld, een citroen in vier partjes gesneden en uitgeknepen, een theelepel kippekruiden.
Knijp dit allemaal even goed door mekaar.
Doe er de stukken kip bij, masseer alles flink in en leg in de plastiekzak in een schaal en steek de ijskast in, kan makkelijk de avond ervoor, maar minstens een uur.
Neem de zak uit de koelkast, kieper alles in de ovenschaal, schil nog 2 uien, doe ze in groffe partjes en was een 6tal nicola-aardappeltjes en doe erbij, meng alles nog een keer door mekaar.
Vul paprika's (in dit geval, lange zoete paprika's) op met een mengsel van kalfs-en varkengehakt, kruid flink met peper en zout en een flinke koffielepel koftakuiden (te koop in delhaize bij vreemde producten) en een beetje chilivlokjes of caeyennepeper, een ei en paneermeel en vers gehakte peterselie. Ik doe er ook nog een grote lepel geheime kruiden van manuel bij, maar ja die zijn geheim daar kan ik je niks van vertellen, alleen dat ze superlekker zijn.
Stoof een ui en teentje look een beetje aan in olijfolie en doe daarbij de tomaten (zie foto), laat aan de kook komen en laat ofwel op zacht vuur ofwel in de oven(170graden) een 35 minuten pruttelen.
Lekker met rijst of griekse pasta, of zelfs puree.
creme van zalm en pesto van rucolla (dank u vriendin Ingrid)
voor 4 personen heb je nodig:
-6 sneetjes gerookte zalm, 30 cl room, 1 el citroensap, goede handvol rucolla, 2 el pijnboompitjes, 10 cl olijfolie, zout, peper , 2 tomaten ontveld en ontpit in kleine blokjes
hoe maak je het:
-klop de room en meng met de helft van de zalm die fijngehakt is, voeg citroen, zout en peper toe -mix rucolla met pitjes zout en peper en net genoeg olie tot een net vloeibare pesto -vul kleine glaasjes, eerst laagje zalmcreme, dan laagje pesto en als laatste de tomaten -garneer met klein blaadje rucola
doe de helft van het beslag in de vorm, leg hierop een laagje dunnen appelplakjes en enkele lepels kersenconfituur, daarop de laatste laaag deeg en de appelschijfjes mooi geschikt, bestrooi met wat rietsuiker en bak in een oven van 150graden (heel traag dus) zo'n 50minuten,
maak glazuur, door 4 eetlepels bloemsuiker te mengen met 1/2 eetlepel citroensap en een eetlepel zachte boter, roer alles goed glad en hang de schaal dan boven een pan kokend water, roer tot de glazuur mooi gaat glanzen en giet over de taart als hij een 10 minuten uit de oven is.
Mijn vriendin nadia gaat haar grote droom waarmaken. Ze gaat samen met haar man naar Frankrijk wonen. En ik zal haar erg missen.....maar.... Nu heeft ze zich een AGA-fornuis besteld.
Het ultiemste kooktoeststel dat je je kan dromen En als ik er op bezoek zal gaan,
Jaja dan mag ik er op koken. Dus, daar kijk ik alvast naar uit. Hoe dat eruit ziet...... kijk maar.......
Neem 200gr zachte boter, 3 eitjes, 200gram witte suiker, 200gr bloem en een 1/2 koffielepel bakpoeder en mix, voeg 2 eetlepels cacao toe en een zakje chocoladepastilles en meng nogmaals zeer kort.
Bak in een oven van 170gr in individuele vormpjes gedurende een 15 minuten.
Dit broodje maakte ik op vrijdag.........lekker makkelijk,
broodje besmeren met rode pesto, erop rucola aangemaakt met wat olijflie en balsamicoazijn, dan parmaham, warme kippeblokjes en lookcroutons, beetje parmezaanschaafel en een in de oven gedroogd stukje parma sausje is een mengsel van mayonaise, beetje soyaroom. voila.......simpel kan ook lekker zijn
-snij de kipfilets in stukken van 3x3cm -doe de fond en een beetje water in een pot en doe hierin de stukjes kip -laat tegen de kook aankomen en zo een minuut of 5 sudderen, zet vuur uit en laat kip hierin afkoelen indien je dit gerecht op voorhand maakt. -bak de champignons aan in wat olie of boter -kook de gehaltballetjes tot net gaar in gezouten kokend water -haal de kip uit de bouillion en breng deze aan de kook -bindt met de roux, kruid met peper, zout en citroensap -doe de kip, gehaktballetjes en chamignons toe en warm zachtjes op, voeg nog wat soyaroom en peterselie toe. -vul de bladerdeegbakjes en zet hoedje erop
Stukken lekkerder dan een pak uit de winkel, veel voedzamer en zo klaar. Kan je een maand bewaren in een goed afgesloten pot. Je kan het eten met melk, yoghurt of platte kaas, maar ook als garnituurtje bij een dessertje of gezond vieruurtje voor je kindjes.
-meng alles stevig door, met je handen gaat het het best. -spreidt dit mengsel uit op een bakplaat en bak 20 min op 150 graden, meng alles en bak nogmaals een 20 minuten -laat volledig afkoelen en doe in goed afsluitbare pot
een zak krieltjes die je stoomt tot ze gaar zijn 250gr peultjes die je beetgaar stoomt 4 dunne kalflapjes 4 sneetjes parmaham 2 koffielepels pesto gemalen gruyerekaas
olie, zout, peper, oregano, rozemarijn
-meng de warme aardappeltjes met de kruiden en de olie -leg op elk kalfslapje een sneetje ham, beetje pesto en gemalen kaas, vouw op en steek vast met een tandenstoker -bak het vlees in olie op niet te hoog vuur net gaar, (ongeveer 3 min. aan elke kant) -schik alles mooi op een bord en je hebt zomaar een lekkere maaltijd in no time.
Je hebt nodig: koude gekookte rijst sojasaus, vissaus, oestersaus, beetje rijstazijn of citroensap, beetje chilisaus een eitje een ui gesnipperd een paprika in blokjes een teentje knoflook een eetlepel geraspte gember scampi's loempiavelletjes blaadjes bladpeterselie of koriander
week de loempiavelletjes in koud water , tot ze soepel zijn en leg ze dan tussen een vochtige handdoek leg op elk velletje een paar blaadjes peterselie en een gepelde scampi, vouw dicht als een envelopje
verwarm wat olie in een grote pan, bak hierin de groentjes aan, voeg dan de sausen , look en gember toe. dan de rijst meebakken en alles goed mengen, maak in het midden van de pan een kuiltje en giet hierin het losgeklopt eitje, roer tot het een beetje gestold is en meng dan met de rest. verwarm olie in een andere pan en bak de scampi's met de vouwkant naar beneden aan gedurende 2 minuten, en keer ze en bak nog één minuut
dien op met zoetzure saus of chilisaus
TIP: de scampi's kunnen ook als aperitiefhapje dienen