Vul paprika's (in dit geval, lange zoete paprika's) op met een mengsel van kalfs-en varkengehakt, kruid flink met peper en zout en een flinke koffielepel koftakuiden (te koop in delhaize bij vreemde producten) en een beetje chilivlokjes of caeyennepeper, een ei en paneermeel en vers gehakte peterselie. Ik doe er ook nog een grote lepel geheime kruiden van manuel bij, maar ja die zijn geheim daar kan ik je niks van vertellen, alleen dat ze superlekker zijn.
Stoof een ui en teentje look een beetje aan in olijfolie en doe daarbij de tomaten (zie foto), laat aan de kook komen en laat ofwel op zacht vuur ofwel in de oven(170graden) een 35 minuten pruttelen.
Lekker met rijst of griekse pasta, of zelfs puree.
creme van zalm en pesto van rucolla (dank u vriendin Ingrid)
voor 4 personen heb je nodig:
-6 sneetjes gerookte zalm, 30 cl room, 1 el citroensap, goede handvol rucolla, 2 el pijnboompitjes, 10 cl olijfolie, zout, peper , 2 tomaten ontveld en ontpit in kleine blokjes
hoe maak je het:
-klop de room en meng met de helft van de zalm die fijngehakt is, voeg citroen, zout en peper toe -mix rucolla met pitjes zout en peper en net genoeg olie tot een net vloeibare pesto -vul kleine glaasjes, eerst laagje zalmcreme, dan laagje pesto en als laatste de tomaten -garneer met klein blaadje rucola
doe de helft van het beslag in de vorm, leg hierop een laagje dunnen appelplakjes en enkele lepels kersenconfituur, daarop de laatste laaag deeg en de appelschijfjes mooi geschikt, bestrooi met wat rietsuiker en bak in een oven van 150graden (heel traag dus) zo'n 50minuten,
maak glazuur, door 4 eetlepels bloemsuiker te mengen met 1/2 eetlepel citroensap en een eetlepel zachte boter, roer alles goed glad en hang de schaal dan boven een pan kokend water, roer tot de glazuur mooi gaat glanzen en giet over de taart als hij een 10 minuten uit de oven is.
Mijn vriendin nadia gaat haar grote droom waarmaken. Ze gaat samen met haar man naar Frankrijk wonen. En ik zal haar erg missen.....maar.... Nu heeft ze zich een AGA-fornuis besteld.
Het ultiemste kooktoeststel dat je je kan dromen En als ik er op bezoek zal gaan,
Jaja dan mag ik er op koken. Dus, daar kijk ik alvast naar uit. Hoe dat eruit ziet...... kijk maar.......
Neem 200gr zachte boter, 3 eitjes, 200gram witte suiker, 200gr bloem en een 1/2 koffielepel bakpoeder en mix, voeg 2 eetlepels cacao toe en een zakje chocoladepastilles en meng nogmaals zeer kort.
Bak in een oven van 170gr in individuele vormpjes gedurende een 15 minuten.
Dit broodje maakte ik op vrijdag.........lekker makkelijk,
broodje besmeren met rode pesto, erop rucola aangemaakt met wat olijflie en balsamicoazijn, dan parmaham, warme kippeblokjes en lookcroutons, beetje parmezaanschaafel en een in de oven gedroogd stukje parma sausje is een mengsel van mayonaise, beetje soyaroom. voila.......simpel kan ook lekker zijn
-snij de kipfilets in stukken van 3x3cm -doe de fond en een beetje water in een pot en doe hierin de stukjes kip -laat tegen de kook aankomen en zo een minuut of 5 sudderen, zet vuur uit en laat kip hierin afkoelen indien je dit gerecht op voorhand maakt. -bak de champignons aan in wat olie of boter -kook de gehaltballetjes tot net gaar in gezouten kokend water -haal de kip uit de bouillion en breng deze aan de kook -bindt met de roux, kruid met peper, zout en citroensap -doe de kip, gehaktballetjes en chamignons toe en warm zachtjes op, voeg nog wat soyaroom en peterselie toe. -vul de bladerdeegbakjes en zet hoedje erop
Stukken lekkerder dan een pak uit de winkel, veel voedzamer en zo klaar. Kan je een maand bewaren in een goed afgesloten pot. Je kan het eten met melk, yoghurt of platte kaas, maar ook als garnituurtje bij een dessertje of gezond vieruurtje voor je kindjes.
-meng alles stevig door, met je handen gaat het het best. -spreidt dit mengsel uit op een bakplaat en bak 20 min op 150 graden, meng alles en bak nogmaals een 20 minuten -laat volledig afkoelen en doe in goed afsluitbare pot
een zak krieltjes die je stoomt tot ze gaar zijn 250gr peultjes die je beetgaar stoomt 4 dunne kalflapjes 4 sneetjes parmaham 2 koffielepels pesto gemalen gruyerekaas
olie, zout, peper, oregano, rozemarijn
-meng de warme aardappeltjes met de kruiden en de olie -leg op elk kalfslapje een sneetje ham, beetje pesto en gemalen kaas, vouw op en steek vast met een tandenstoker -bak het vlees in olie op niet te hoog vuur net gaar, (ongeveer 3 min. aan elke kant) -schik alles mooi op een bord en je hebt zomaar een lekkere maaltijd in no time.
Je hebt nodig: koude gekookte rijst sojasaus, vissaus, oestersaus, beetje rijstazijn of citroensap, beetje chilisaus een eitje een ui gesnipperd een paprika in blokjes een teentje knoflook een eetlepel geraspte gember scampi's loempiavelletjes blaadjes bladpeterselie of koriander
week de loempiavelletjes in koud water , tot ze soepel zijn en leg ze dan tussen een vochtige handdoek leg op elk velletje een paar blaadjes peterselie en een gepelde scampi, vouw dicht als een envelopje
verwarm wat olie in een grote pan, bak hierin de groentjes aan, voeg dan de sausen , look en gember toe. dan de rijst meebakken en alles goed mengen, maak in het midden van de pan een kuiltje en giet hierin het losgeklopt eitje, roer tot het een beetje gestold is en meng dan met de rest. verwarm olie in een andere pan en bak de scampi's met de vouwkant naar beneden aan gedurende 2 minuten, en keer ze en bak nog één minuut
dien op met zoetzure saus of chilisaus
TIP: de scampi's kunnen ook als aperitiefhapje dienen
-375ml room -115g witte suiker -1 vanillestokje of theelepeltje vanille-extract -3 a 4 blaadjes gelatine geweekt in koud water -500gr halfvolle yoghurt
kook de room met suiker en vanille, laat beetje afkoelen en meng de gelatine erdoor tot volledig opgelost, meng dan de yoghurt erdoor. zeef dit mengsel door een fijne zeef verdeel over schaaltjes en laat 3 a 4 u opstijven in koelkast, als je het volledig opgesteven wil maak je het best de dag voordien.
je kan dit opdienen met framboosjes die je een beetje plet met een vork, bestrooi ze met poedersuiker en voeg een eetlepel rozenwater toe, meng en doe van deze heerlijke mengeling een eetlepel op elk potje vlak voor je het opdient.
of
je laat (perziken of nectarines in partjes (zomerseizoen) zacht worden in een suikerstroopje en voegt ook een beetje oranjebloesemwater toe.
Dit dessert is erg geschikt na een vrij zwaar hoofdgerecht omdat het niet te zoet is en licht van smaak
Voor ongeveer 28 wafels hebt u nodig: 750gr zelfrijzende bloem 270ml lauwe melk 40 gr verse gist 3 eieren en 2 eidooiers 1 zakje vanillesuiker 400 gr zachte boter 500 gr parelsuiker bereiding: Bereid het deeg met alle ingredienten behalve de boter en parelsuiker laat 1/2u rusten de boter eronder mengen en als laatste de parelsuiker laat 15 min rusten warm je wafelijzer en bakken maar.
Naar goede traditie eten we vandaag worstebrood en appelbollen voor avondeten. En zelf gemaakt??? neen, er zijn bakkers die dit zo super kunnen dat ik ze gewoon lekker koop.
Neem een flink stuk soepvlees en een mergpijp, zet dit op in een grote pan koud water samen met 2 laurierblaadjes en een takje tym en laurier, zout en peper. Laat tegen de kook aan zo'n twee uur sudderen (indine je snel wil zijn kan je een snelkookpan gebruiken, (20min) maar ik ben hier geen voorstander van, ook omdat deze soep zo lekker is dat de inhoud van een snelkookpan niet volstaat )
Neem vlees en beentje uit soep en voeg verse soepgroenten (selder, prei, wortel en ui toe. Laat ze zich vergezellen van een 250gr spruitjes gehalveerd en een 3tal raapjes in blokjes en een een zelfde gewicht aan pompoenblokjes.
Laat dit alles een 10 min doorkoken, voeg dan wat vermiccelli toe en flink wat gehaktballetjes en kook nogmaals 10min. Tenslotte nog een blik witte bonen.
Een mooie snede boerebrood hierbij en laat de koude maar komen
maak gewoon lekkere aardappelpuree in een pan bak je een beetje gerookte spekblokjes aan en voeg dan de fijngesneden groene kool toe, peper en zout en een scheutje alpro soja room en meng goed, laat alles omscheppend zo'n 5 minuten aanstoven. Meng onder aardappelpuree en proef nogmaals of kruiding oke is.
geef er bijvoorbeeld een lekker gegrild varkenslapje bij.
Leg plakjes gerookte eendeborst mooi op een bord, maak een slaatje van waterkers of rucola met stukjes gehalte walnootjes en partjes mandarijn. maak een dressing met olijfolie en wittel balsamicoazijn en wat mandarijnsap, zout en peper, meng met slaatje en dresseer mooi op bord. een lekker voorgerechtje of lunch, geef er dan een goed stuk brood bij.
enkele foto's van ons verblijf aan zee, knokke-heist in een prachtig huis met een vriendelijke gastvrouw en fijne jonge dochter, en een superlekker ontbijt. kijk en geniet.....
dit is een receptje van de perfecte keuken, ik geef je dan ook de link hiervan mee, ik heb wel een beetje mijn eigen draai aan het recept gegeven. http://www.vtm.be/deperfectekeuken/
breng melk met speculaasjes aan de kook splits eieren in geel en wit klop geel op met siroop en donkere suiker klop eiwit stijf met witte suiker giet eigeelmengsel bij kokende melk en roer goed , doe dan geweekte gelatine erbij en de potjes yogurt en roer nogmaals goed, laat afkoelen in koudwaterbad doe er een beetje kaneel bij en meng met eiwit tot luchtige massa laat minsten 3u in koelkast rusten
garneer met beetje kaneel en geef er een speculaasje bij.