Leg plakjes gerookte eendeborst mooi op een bord, maak een slaatje van waterkers of rucola met stukjes gehalte walnootjes en partjes mandarijn. maak een dressing met olijfolie en wittel balsamicoazijn en wat mandarijnsap, zout en peper, meng met slaatje en dresseer mooi op bord. een lekker voorgerechtje of lunch, geef er dan een goed stuk brood bij.
enkele foto's van ons verblijf aan zee, knokke-heist in een prachtig huis met een vriendelijke gastvrouw en fijne jonge dochter, en een superlekker ontbijt. kijk en geniet.....
dit is een receptje van de perfecte keuken, ik geef je dan ook de link hiervan mee, ik heb wel een beetje mijn eigen draai aan het recept gegeven. http://www.vtm.be/deperfectekeuken/
breng melk met speculaasjes aan de kook splits eieren in geel en wit klop geel op met siroop en donkere suiker klop eiwit stijf met witte suiker giet eigeelmengsel bij kokende melk en roer goed , doe dan geweekte gelatine erbij en de potjes yogurt en roer nogmaals goed, laat afkoelen in koudwaterbad doe er een beetje kaneel bij en meng met eiwit tot luchtige massa laat minsten 3u in koelkast rusten
garneer met beetje kaneel en geef er een speculaasje bij.
een klassieker die toch nog steeds lekker gesmaakt wordt in onze familie. Maak zeker de coctailsaus zelf, is een stuk lekkerder dan uit een potje. Neem mayonaise (al dan niet zelf gemaakt, meng met ketchup, worchestershiresaus, cayennepeper en citroensap en een klein scheutje whisky, flink mengen en klaar.
vanaf vandaag start bij culimieke de kerst-culiweek. jaja, wordt een marathonaflevering.
Vandaag wordt er een klassieke tomatenroomsoep met balletjes gemaakt, aankomende schoonzoon en familie willen een klassiek menu, dus daar hoort deze soep natuurlijk bij.
Fotootje volgt straks, nu eerst zorgen dat culimieke met een fris koppeke in haar keukentje staat en dus richting kapper.
Begin met een klein bordje in je diepvries te zetten. neem een kilogram gepelde en van de dikke witte vliezen ontdane mandarijntjes(dus nettogewicht) en meng die met een kilogram witte suiker in een grote pan. Voeg de zaadjes van een vers vanillestokje en het vanillestokje zelf toe en een half kaneelstokje of een beetje gemalen kaneel. Breng al roerend aan de kook, en laat 30 tot 40 minuten borrelend koken. Roer af en toe. Neem na 30 minuten je bordje uit de diepvries en doe daar een lepeltje van op het bordje wacht even en trek met je vinger een lijn door de confituur, als de confituur niet door mekaar loopt is hij klaar anders nog even verder koken en terug testen. dan kraakschone potjes vullen met confituur tot de rand, deksel erop en omgekeerd laten afkoelen. smakelijk.
Ook een heerlijk klein cadeautje als je rond deze periode ergens op de koffie gaat, mooi lintje errond en klaar. Om te testen
1 kilogram wildragout (ree-hert-everzwijn) 1 fles rode wijn 2 laurierblaadjes 5 jeneverbessen 1 eetlepel mosterd op een snede wit brood zonder korst 2 eetlepels honing 15 zilveruitjes (overgiet ze met kokend water en laat ze 10 minuten staan, dan pellen ze vanzelf) bakje champignons potje wildfond boter-olie peper en zout
bereiding:
-uitjes in olie en boter aankleuren, dan champignons meestoven, dan alles terug uit pan, -beetje boter erbij en vlees mooi bruin aankleuren -alle ingredienten , uitgezonderd de uitjes en champignons toevoegen en aan de kook brengen, dan een uur laten sudderen op laag vuurtje -uitjes en champignons toevoegen en nog een uur verder sudderen -controleren of vlees echt mals is. -indien nodig saus beetje aandikken.
Is een gerecht waar wel wa werk aan is, maar als je het in een grotere portie maakt is het prima in te vriezen, en dan heb je altijd iets lekkers in huis, bijvoorbeeld nu maken voor de feestdagebn.
schil een zestal vastkokende aardappelen, en rasp ze op een gewone huishoudrasp (doe dit ineens op een zuivere keukenhanddoek), neem de vier hoeken van de keukendoek samen en knijp de aardappelen uit zodat alle vocht verwijderd is, kruid met peper , zout, nootmuskaat, verwarm wat olijfolie en een klontje boter in een tefalpan en doe hierin de geraspte aardappelen, druk flink aan tot een mooie koek, laazt gedurende een 6minuten bakken op middelmatig vuur, keer om op een groot bord of deksel. snij in punten en dien op bij bijvoorbeeld een koteletje en verse groene boontjes.
je kan ook vanalles aan de rosti toevoegen, zoals verse kruiden, stukjes halfgedroogde tomaatjes, beetje kaas.....
Maak een suikerstroop vvan gelijke delen water en suiker, laat even opkoken , voeg dan een scheut frambozensiroop, één steranijs, een beetje kaneel en een beetje peper toe en zet je kleine geschilde stoofpeertjes (waar je het steeltje eraan laat) erin, zet op zeer laag vuurtje en laat zachtjes sudderen gedurende 30 a 40min. Prik met puntje van een scherp mesje in vrucht om te controleren naar de gaarheid. Haal peertjes uit siroop en laat deze nog een 10 minuten verder inkoken. Deze peertjes zijn heerlijk bij een stukje wild. De resterende siroop gebruik ik op bij bijvoorbeeld vanilleijs, pudding, als garnituur bij een bladerdeegje met rode vruchten gevuld.........enz........
-snij een vel brickdeeg in de helft en vul dit met mini-blokjes appel, rozijntjes, pijnboompitjes en een beetje suiker, en rol op. leg op bakplaat, bekleed met bakvel of bakpapier en bestrooi licht met bloemsuiker, bak 15min in oven van 200graden tot goudbruin. -meng 2 eetlepels mascarpone met 2 geplette speculaasjes, en maak hier eventuel qu-versier bord met beetje gesmolten chocolade
neem een pot van 500 gram mascarpone, doe er een beetje melk of alpro soya bij en suiker naar smaak, 2 eitjes, meng goed, doe er dan een scheut koffielikeur in, (ik gebruik zo een hasseltse koffie), en een 1/2 eetlepel oploskoffie, meng weer goed. maak een kop heel sterke koffie (kan ook met oploskoffie) en doe er ook een scheut van de likeur in. Dompel boudoirs of speculoos in deze vloeistof en leg koekje in glas, dan mascarpone en werk zo door tot alles opgebruikt is. Zet in koelkast (kan je perfect 2 dagen in bewaren) vlak voor opdienen bestrooien met cacaco en een chocolaatje.
Braad 4 kippedijen mooi bruin aan in een hapjespan, doe er dan 4stronken witloof bij die je in lange repen hebt gesneden, laat onder deksel 10 minuten verder braden tot witloof al beetje meegestoofd is, kruid met peper, zout, 1/2 koffielepel currypoeder, 1/2 kippeboullionblokje en klein beetje chilivlokjes als je van pittig houdt en een klein half kopje water, laat nog 10 minuten stoven onder deksel. Voeg 2 eetlepels mascarpone toe, en laat even inkoken. Dien op met noedels off kroketjes.
Meng 250gr zachte boter, 4 eieren, 250gram bloem, 1/2 kl.bakpoeder en 250gr suiker tot een beslag.
Bekleed een springvorm van 20cm doorsnee met een cirkel bladerdeeg.
Doe de helft van beslag in vorm, bestrooi met 5eetlepels breseliennenootjes.
Meng door de resterende helft van het beslag een 20 tal krieken (uit pot, die je met suiker bestrooid hebt en 20min hebt laten marineren). Doe dit beslag ook in vorm,; Bestrooi bovenaan met een beetje rietsuiker en bak voor 1u45min in een oven van 150graden.