Begin met een klein bordje in je diepvries te zetten. neem een kilogram gepelde en van de dikke witte vliezen ontdane mandarijntjes(dus nettogewicht) en meng die met een kilogram witte suiker in een grote pan. Voeg de zaadjes van een vers vanillestokje en het vanillestokje zelf toe en een half kaneelstokje of een beetje gemalen kaneel. Breng al roerend aan de kook, en laat 30 tot 40 minuten borrelend koken. Roer af en toe. Neem na 30 minuten je bordje uit de diepvries en doe daar een lepeltje van op het bordje wacht even en trek met je vinger een lijn door de confituur, als de confituur niet door mekaar loopt is hij klaar anders nog even verder koken en terug testen. dan kraakschone potjes vullen met confituur tot de rand, deksel erop en omgekeerd laten afkoelen. smakelijk.
Ook een heerlijk klein cadeautje als je rond deze periode ergens op de koffie gaat, mooi lintje errond en klaar. Om te testen
1 kilogram wildragout (ree-hert-everzwijn) 1 fles rode wijn 2 laurierblaadjes 5 jeneverbessen 1 eetlepel mosterd op een snede wit brood zonder korst 2 eetlepels honing 15 zilveruitjes (overgiet ze met kokend water en laat ze 10 minuten staan, dan pellen ze vanzelf) bakje champignons potje wildfond boter-olie peper en zout
bereiding:
-uitjes in olie en boter aankleuren, dan champignons meestoven, dan alles terug uit pan, -beetje boter erbij en vlees mooi bruin aankleuren -alle ingredienten , uitgezonderd de uitjes en champignons toevoegen en aan de kook brengen, dan een uur laten sudderen op laag vuurtje -uitjes en champignons toevoegen en nog een uur verder sudderen -controleren of vlees echt mals is. -indien nodig saus beetje aandikken.
Is een gerecht waar wel wa werk aan is, maar als je het in een grotere portie maakt is het prima in te vriezen, en dan heb je altijd iets lekkers in huis, bijvoorbeeld nu maken voor de feestdagebn.
schil een zestal vastkokende aardappelen, en rasp ze op een gewone huishoudrasp (doe dit ineens op een zuivere keukenhanddoek), neem de vier hoeken van de keukendoek samen en knijp de aardappelen uit zodat alle vocht verwijderd is, kruid met peper , zout, nootmuskaat, verwarm wat olijfolie en een klontje boter in een tefalpan en doe hierin de geraspte aardappelen, druk flink aan tot een mooie koek, laazt gedurende een 6minuten bakken op middelmatig vuur, keer om op een groot bord of deksel. snij in punten en dien op bij bijvoorbeeld een koteletje en verse groene boontjes.
je kan ook vanalles aan de rosti toevoegen, zoals verse kruiden, stukjes halfgedroogde tomaatjes, beetje kaas.....
Maak een suikerstroop vvan gelijke delen water en suiker, laat even opkoken , voeg dan een scheut frambozensiroop, één steranijs, een beetje kaneel en een beetje peper toe en zet je kleine geschilde stoofpeertjes (waar je het steeltje eraan laat) erin, zet op zeer laag vuurtje en laat zachtjes sudderen gedurende 30 a 40min. Prik met puntje van een scherp mesje in vrucht om te controleren naar de gaarheid. Haal peertjes uit siroop en laat deze nog een 10 minuten verder inkoken. Deze peertjes zijn heerlijk bij een stukje wild. De resterende siroop gebruik ik op bij bijvoorbeeld vanilleijs, pudding, als garnituur bij een bladerdeegje met rode vruchten gevuld.........enz........
-snij een vel brickdeeg in de helft en vul dit met mini-blokjes appel, rozijntjes, pijnboompitjes en een beetje suiker, en rol op. leg op bakplaat, bekleed met bakvel of bakpapier en bestrooi licht met bloemsuiker, bak 15min in oven van 200graden tot goudbruin. -meng 2 eetlepels mascarpone met 2 geplette speculaasjes, en maak hier eventuel qu-versier bord met beetje gesmolten chocolade
neem een pot van 500 gram mascarpone, doe er een beetje melk of alpro soya bij en suiker naar smaak, 2 eitjes, meng goed, doe er dan een scheut koffielikeur in, (ik gebruik zo een hasseltse koffie), en een 1/2 eetlepel oploskoffie, meng weer goed. maak een kop heel sterke koffie (kan ook met oploskoffie) en doe er ook een scheut van de likeur in. Dompel boudoirs of speculoos in deze vloeistof en leg koekje in glas, dan mascarpone en werk zo door tot alles opgebruikt is. Zet in koelkast (kan je perfect 2 dagen in bewaren) vlak voor opdienen bestrooien met cacaco en een chocolaatje.
Braad 4 kippedijen mooi bruin aan in een hapjespan, doe er dan 4stronken witloof bij die je in lange repen hebt gesneden, laat onder deksel 10 minuten verder braden tot witloof al beetje meegestoofd is, kruid met peper, zout, 1/2 koffielepel currypoeder, 1/2 kippeboullionblokje en klein beetje chilivlokjes als je van pittig houdt en een klein half kopje water, laat nog 10 minuten stoven onder deksel. Voeg 2 eetlepels mascarpone toe, en laat even inkoken. Dien op met noedels off kroketjes.
Meng 250gr zachte boter, 4 eieren, 250gram bloem, 1/2 kl.bakpoeder en 250gr suiker tot een beslag.
Bekleed een springvorm van 20cm doorsnee met een cirkel bladerdeeg.
Doe de helft van beslag in vorm, bestrooi met 5eetlepels breseliennenootjes.
Meng door de resterende helft van het beslag een 20 tal krieken (uit pot, die je met suiker bestrooid hebt en 20min hebt laten marineren). Doe dit beslag ook in vorm,; Bestrooi bovenaan met een beetje rietsuiker en bak voor 1u45min in een oven van 150graden.
-4 kalkoentournedos (dikte 1,5cm) -3 eetlepels krieken en een beetje sap -1/2 flesje kriekbier -1 eetlelepel kriekenconfituur+ beetje om bord te garneren -1 jonagold appel in blokjes (geschild) -1/4 vleesboullionblokje -scheutje room -scheutje whisky (facultatief) -boter -zout en peper
bereiding:
-bak in de warme boter de gekruide kalkoentournedos, haal uit pan (houd warm onder folie) , en bak daarin de appeltjes even aan, voeg de krieken toe, dan de whisky en flambeer, voeg nu het sap en bier toe en kruid met peper en zout, laat even inkoken, als laatste de confituur en de room .
Neem 2 lekkere boterhammen en leg ze op een bord, bedek ze met een snede gekookte ham en/of een plak kaas. bak 2 kakelverse spiegeleitjes en leg ze erbovenop. Garneer je bord naar believen, bijvoorbeeld zoals hier met schijfjes olijf en paprika.
Koop 2 gekonfijte eendeboutjes, of maak ze zelf, zeer simpel, eendevet smelten tot net onder kookpunt, bouten erin, samen met enkele laurierblaadjes en enkele uren op zeer laag vuur laten konfijten, dan in zeer zuivere glazen potten doen en overgieten met het warme eendevet. Bak de eendeboutjes op niet te fel vuur aan, doe vooraf bijna - gaar gekookte stukken aardappeltjes wanneer ze nog warm zijn door een beetje polenta en leg ze op een schaal naast mekaar om af te koelen. Als boutjes beginnen bakken voeg je de aardappeltjes toe en bak ze mee. Vermeng wat rucola met een goede olijfolie en een beetje balsamicoazijn lekker!!!
Ik ben begonnen met het verdelen van mijn gerechten in categorieën zodat het makkelijker zal zijn om gerechten terug te vinden, het aantal wordt te groot en ik doe dus erg mijn best om het overzichtelijk te houden. Misschien kan dit af en toe wel even wat "een raar zicht" op leveren, daar ik niet zo een "krak" ben in pc, maar heb gelukkig een lieve collega die me wil bijstaan.
Neem een flinke gesnipperde ui en laat die even met een 15Ogr gerookt spek uitzweten. Doe er een pakje zuurkool bij en het vocht van een blik knackworsten en een in stukken gesneden rookworst.Breng aan de kook en laat 15 min sudderen en leg er dan de knackworsten op en leg deksel op pan en laat met uitgedoofd vuur nog 1O min staan. Klaar, erg lekker met broodjes of puree.
Maak een verse ananas schoon en snij in heel dunne plakjes, leg in een mooie cirkel op een groot bord. Meng 250gr mascarpone met wat rietsuiker, een beetje melk en een klein scheutje notenlikeur, meng goed. Hak een beetje verse munt fijn en meng. Hak een klein handje walnoten of pecannoten grof en strooi over mascarpone, Helemaal op voorhand te maken, erg lekker en zo klaar!
Reken een 6 filetjes van schartong per persoon, paneeer ze, (haal eerst door bloem, dan door losgeklopt ei en dan door paneermeel). Maak tartaar door 4 eetlepels mayonaise te mengen met half fijngehakt sjalotje, een theelepel kappertjes en 2 eetlepels vers gehakte peterselie, scheutje citroensap en peper en zout. Verwarm een laagje van 3cm olie in een wijde pan en bak de visjes 2 min aan elke kant. Dien op met een gemengd slaatje en huisgemaakte fritjes
tentoonstelling red star line. De verbinding van deze rederij was tussen antwerpen en amerika. De ultieme droom van duizende mensen, arm en rijk. Zij die in eerste klas konden reizen hadden vrije toegang, zij die derde klas gingen moesten bij aankomst een zware controle ondergaan en velen moesten terugkeren omdat ze geen toegang tot "hun beloofde" land kregen.