koud aspergesoepje met krokante parmaham en pijnboompitjes
Receptje van La Coccerelle- dank u Petra.
wat heb ik nodig:
-1 kilogram verse asperges-geschild en kopjes apart gehouden -6dl melk -4dl room -zout peper -pijnboompitjes, droog geroosterd -kleine stukjes parmaham, even aangebakken in tefalpan en dan geblust met 2 eetlepels wijnazijn, tot terug mooi droog krokant.
Hoe maak ik het:
-kook de asperges die in je stukken van ongeveer 2cm hebt gesneden goed gaar in de melk en de room (ongeveer 25min) -mix alles heel fijn en zeef, zeer belangrijk! -zet in koelkast tot ijskoud -giet in een mooi glaasje, bestrooi met de krokante ham en de pijnboompitjes -een klein drupje goede olijfolie maakt het geheel af.
-een lekker aperitiefhapje of in een iets grotere versie een prima voorgerechtje op een warme dag
-fruit : bijvoorbeeld een blikje van 5 perziken op eigen sap, maar een 25O verse aardbeien, frambozen......kan ook -1OO gram platte kaas -1OO a 15Ogr witte suiker -7gram gelatine -2 eiwitten
hoe maak ik het:
-mix het fruit met de helft van de suiker, in dit geval de uitgelekte perziken -week de gelatine in koud water (1O min) -verwarm een paar eetlepels fruit tot lauwwarm en los daarin de uitgeknepen gelatine goed op. -meng het de fruitmix (dus ook die met de gelatine) met de platte kaas -klop de eiwitten met de andere helft van de suiker en meng als laatste door het mengsel
-schep in mooie glaasjes en garneer met een stukje van het fruit dat je gebruikt hebt
Op een grillplaat leg je lichtjes voorgestoomde groene asperges en nieuwe aardappeltjes. Doe er een beetke olijfolie op en grill op een hete grillplaat serveer met lekkere ham; een streepje ham en een beetje lekkere olijfolie. werk af met balsamicostroop en parmezaankrullen smakelijk
-3 eieren -125gr boter -2OOgr fijne suiker -6 eetlepels volle melk -2OOgr bloem -1 tl vanille-essence -1zakje gistpoeder (7gr) -25gr cacaopoeder vetstof en bloem om vorm voor te bereiden
hoe maak ik het:
-verwarm oven voor op 15Ograden -splits de eieren -verwarm suiker en boter au bain marie (warmwaterbad) en klop dan op met mixer of in robot tot romige massa -voeg dan eidooiers, melk, gezeefde bloem en gist aan toe -als laatste spatel je de stijfgeklopte eiwitten toe -verdeel deeg in twee delen -doe bij één deel de vanille, bij het andere de gezeefde cacaopoeder
salsa van mango, ananas, waterkers en chili, olijfjessalade, brochette en aardappeltje in de schil
wat heb ik nodig:
salsa:
-één rijpe mango in blokjes -een rijpe ananas of een klein blikje ananasstukjes -rode chilipeper nr smaak, fijngehakt -bieslook -bosje waterkers -zout, peper
-meng de olijfjes met alle ingredienten behalve de feta, en laat enekele uren marineren -doe de feta in grote blokjes en bestrooi met wat provencaalsekruiden en olijfolie
-grill de rundsbrochetjes die je hebt bestrooid met kipkruiden
-doe de gewassen en gedroogde en doorprikte aardappeltjes 1O minuutjes in microgolfoven
-1 kilo asperges -3 sneden lekkere ham -2 eitjes hardgekookt in blokjes
beslag voor de helft van de asperges
-125gr bloem -1/2 tl bakpoeder -een snuifje currypoeder -spuitwater -olie om te frituren
-verse mayonaise mengen met verschillende verse kruiden
hoe maak ik het:
-maak de asperges schoon en verdeel ze in 2 delen -één deel stoom je 8 minuutjes -één deel stoom je 1O 12 minuten
Maak het beslag door bloem, bakpoeder en curry te zeven boven een kom,meng er dan zoveel spuitwater door tot dik vloeibaar en laat even rusten
Rol de asperges die volledig gaar zijn in de ham en leg ze al op je dresseerbordje
Verhit de olie in een platte pan, zo'n, laagje van 3 cm ongeveer is voldoende, doop de andere asperges in het beslag en frituur ze gedurende 4 minuten of tot goudbruin -laat even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zout
Leg ze bij op je bord en serveer met de kruidenmayonaise en een slaatje van gestoomde aardappelblokjes met wat zout, peper, olie en citroensap
500 g mascarpone 2 eieren 3 el suiker advocaat coulis van rode vruchten (roze) boudoir-koekjes
hoe maak ik het:
Doe de mascarpone in een kom en meng met de eierdooiers, de suiker en wat advocaat tot een glad mengsel. Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig met het mascarponemengsel tot een smeuïge massa.
Vul een glaasje met roze boudoirs en doe er een eetlepel advocaat bovenop. Vul de rest van het glas op met het mengsel. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Het hoeft zeker niet altijd veel werk te zijn, kijk maar:
wat heb ik nodig:
- pakken tortellinni (versafdeling van je supermarkt) -een lekkere tomatensaus (recept vindt je hier op blogje) -parmaham -krullen parmezaan -gemalen kaas nr keuze -basilicumblaadjes
-tomatenslaatje -warm stokbrood
hoe maak ik het;
-tja je kookt je pasta, mengt die met de saus, doe in ovenschaal, bestrooi met kaas en gratineer -eens klaar, leg je er hier en daar een snede parmaham op en de kaaskrullen en als laatste de basilicum
o ja vergeet er geen lekker flesje witte wijn bij te openen
LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE BENODIGDHEDEN, IS EEN SIMPEL STOOFPOTJE, ECHT WAAR!
wat heb nodig:
-4 lamssneden (= sneden van een lamsbout) -2 uien, gesnipperd -2 teentje knoflook gesnipperd -1 eetlepel honing -1 oranje paprika in blokjes -5O gram blonde rozijntjes -5O gram geschaafde amandelen, licht geroosterd in droge pan tot goudgeel -1/2 tl gedroogde koriander -1/2 tl kurkuma (geelwortel) -peper en zout -mespuntje chilivlokjes -4 verse abrikozen of 1O gedroogde abrikozen -olijfolie -verse koriander
hoe maak ik het:
-vehit olie in een pan en bak het vlees dat je flinke blokjes gesneden hebt mooi bruin aan -verhit in stoofpan of tagine nog wat olie en bak hierin de ui, look en paprika, en alle kruiden, bestrooi zeker met een beetje zout om het bruinen te voorkomen. (doe dit op zacht vuur gedurende zeker 1O minuten -voeg vlees toe -in pan waar je vlees in gebakken hebt voeg je een 3dl water toe, laat even opkoken zodat de aanbaksels loskomen en voeg bij het vlees -voeg dan de honing en rozijntjes toe, als je de gedroogde abrikozen gebruikt dan is dit ook het moment om ze de pan in te doen -laat alles zachtjes een 4O minuten sudderen of tot het vlees echt mals is -als je verse abrikozen gebruikt voeg ze dan de laatste 1O minuten toe
-garneer met de geschaafde amandelen en de grof gehakte koriander
-geef er marokaans brood bij om de heerlijke saus op te smullen
-allerlei lentegroentjes: ik gebuikte worteltjes, verse erwtjes, courgette, champignons en aardappeltjes. -snij alles in kleine blokjes en stoof aan in olijfolie -kruid met peper en zout en verse kruiden, als salie, oregano, basilicum...
-kipfilet (insnijding maken zodat een envelop onstaat) die je vult met een schijfje mozarella, tomaattapenade, een basilicumblaadje en enkele pijnboompitjes -vouw de kipfilet dicht en steek er een cocktailprikker in -bak aan in een mengsel van boter en olijfolie op niet te hoog vuur
-vul een ring met het groentemengsel, snij de kipfilet in de helft en garneer met enkele verse kruiden
Elsje, een vriendin bezorgde me dit receptje voor glutenvrije wafeltjes
bedankt elsje
hier een receptje voor glutenvrije wafeltjes
Stroopwafels/oublies (rolletjes), hoorntjes en bakjes
temperatuurwafelijzer: volgens gebruiksaanwijzing Baktijd:afhankelijk van de dikte van het beslag 20-25 seconden Benodigd materiaal:steelpan, pollepel, kleine juslepel/ijsschep, wafelijzer met fijne platen Ingrediënten:
- 4 kalkoen-kip of kalfslapjes, dun gesneden - 4 plakjes parmaham - 4 blaadjes salie - een scheutje marsala (italiaanse zoete wijn-vind je in delhaize(is ook superlekker om tiramisu met de mamen ipv amaretto) - zout-peper - scheutje water - boter en olie
voor de wortelkes:
-verse worteltjes in kleine stukjes gesneden -een teentje knflook,niet gepeld , mr gekneusd -zout-peper -verse tym en eventueel een beetje vers bonenkruid -wat water
hoe maak ik het:
-leg op elk lapje een plakje parmaham en een salieblaadje en steek dit vast met twee tandenstokers -verwarm olie en boter tot schuim bijna verdwenen is en leg lapjes met hamkant naar beneden in pan, bak op middelmatig vuur gedurende een 7tal min uutjes tot beide kanten licht gekleurd zijn. -neem uit pan en deglaceer pan met de marsala -kruid met peper en zout -doe de wortelblokjes in een pannetje met alle andere ingredienten en stoof onder deksel zo'n 1O minuten net gaar