salsa van mango, ananas, waterkers en chili, olijfjessalade, brochette en aardappeltje in de schil
wat heb ik nodig:
salsa:
-één rijpe mango in blokjes -een rijpe ananas of een klein blikje ananasstukjes -rode chilipeper nr smaak, fijngehakt -bieslook -bosje waterkers -zout, peper
-meng de olijfjes met alle ingredienten behalve de feta, en laat enekele uren marineren -doe de feta in grote blokjes en bestrooi met wat provencaalsekruiden en olijfolie
-grill de rundsbrochetjes die je hebt bestrooid met kipkruiden
-doe de gewassen en gedroogde en doorprikte aardappeltjes 1O minuutjes in microgolfoven
-1 kilo asperges -3 sneden lekkere ham -2 eitjes hardgekookt in blokjes
beslag voor de helft van de asperges
-125gr bloem -1/2 tl bakpoeder -een snuifje currypoeder -spuitwater -olie om te frituren
-verse mayonaise mengen met verschillende verse kruiden
hoe maak ik het:
-maak de asperges schoon en verdeel ze in 2 delen -één deel stoom je 8 minuutjes -één deel stoom je 1O 12 minuten
Maak het beslag door bloem, bakpoeder en curry te zeven boven een kom,meng er dan zoveel spuitwater door tot dik vloeibaar en laat even rusten
Rol de asperges die volledig gaar zijn in de ham en leg ze al op je dresseerbordje
Verhit de olie in een platte pan, zo'n, laagje van 3 cm ongeveer is voldoende, doop de andere asperges in het beslag en frituur ze gedurende 4 minuten of tot goudbruin -laat even uitlekken op keukenpapier en bestrooi met grof zout
Leg ze bij op je bord en serveer met de kruidenmayonaise en een slaatje van gestoomde aardappelblokjes met wat zout, peper, olie en citroensap
500 g mascarpone 2 eieren 3 el suiker advocaat coulis van rode vruchten (roze) boudoir-koekjes
hoe maak ik het:
Doe de mascarpone in een kom en meng met de eierdooiers, de suiker en wat advocaat tot een glad mengsel. Klop de eiwitten stijf en meng ze voorzichtig met het mascarponemengsel tot een smeuïge massa.
Vul een glaasje met roze boudoirs en doe er een eetlepel advocaat bovenop. Vul de rest van het glas op met het mengsel. Laat enkele uren opstijven in de koelkast.
Het hoeft zeker niet altijd veel werk te zijn, kijk maar:
wat heb ik nodig:
- pakken tortellinni (versafdeling van je supermarkt) -een lekkere tomatensaus (recept vindt je hier op blogje) -parmaham -krullen parmezaan -gemalen kaas nr keuze -basilicumblaadjes
-tomatenslaatje -warm stokbrood
hoe maak ik het;
-tja je kookt je pasta, mengt die met de saus, doe in ovenschaal, bestrooi met kaas en gratineer -eens klaar, leg je er hier en daar een snede parmaham op en de kaaskrullen en als laatste de basilicum
o ja vergeet er geen lekker flesje witte wijn bij te openen
LAAT JE NIET AFSCHRIKKEN DOOR DE BENODIGDHEDEN, IS EEN SIMPEL STOOFPOTJE, ECHT WAAR!
wat heb nodig:
-4 lamssneden (= sneden van een lamsbout) -2 uien, gesnipperd -2 teentje knoflook gesnipperd -1 eetlepel honing -1 oranje paprika in blokjes -5O gram blonde rozijntjes -5O gram geschaafde amandelen, licht geroosterd in droge pan tot goudgeel -1/2 tl gedroogde koriander -1/2 tl kurkuma (geelwortel) -peper en zout -mespuntje chilivlokjes -4 verse abrikozen of 1O gedroogde abrikozen -olijfolie -verse koriander
hoe maak ik het:
-vehit olie in een pan en bak het vlees dat je flinke blokjes gesneden hebt mooi bruin aan -verhit in stoofpan of tagine nog wat olie en bak hierin de ui, look en paprika, en alle kruiden, bestrooi zeker met een beetje zout om het bruinen te voorkomen. (doe dit op zacht vuur gedurende zeker 1O minuten -voeg vlees toe -in pan waar je vlees in gebakken hebt voeg je een 3dl water toe, laat even opkoken zodat de aanbaksels loskomen en voeg bij het vlees -voeg dan de honing en rozijntjes toe, als je de gedroogde abrikozen gebruikt dan is dit ook het moment om ze de pan in te doen -laat alles zachtjes een 4O minuten sudderen of tot het vlees echt mals is -als je verse abrikozen gebruikt voeg ze dan de laatste 1O minuten toe
-garneer met de geschaafde amandelen en de grof gehakte koriander
-geef er marokaans brood bij om de heerlijke saus op te smullen
-allerlei lentegroentjes: ik gebuikte worteltjes, verse erwtjes, courgette, champignons en aardappeltjes. -snij alles in kleine blokjes en stoof aan in olijfolie -kruid met peper en zout en verse kruiden, als salie, oregano, basilicum...
-kipfilet (insnijding maken zodat een envelop onstaat) die je vult met een schijfje mozarella, tomaattapenade, een basilicumblaadje en enkele pijnboompitjes -vouw de kipfilet dicht en steek er een cocktailprikker in -bak aan in een mengsel van boter en olijfolie op niet te hoog vuur
-vul een ring met het groentemengsel, snij de kipfilet in de helft en garneer met enkele verse kruiden
Elsje, een vriendin bezorgde me dit receptje voor glutenvrije wafeltjes
bedankt elsje
hier een receptje voor glutenvrije wafeltjes
Stroopwafels/oublies (rolletjes), hoorntjes en bakjes
temperatuurwafelijzer: volgens gebruiksaanwijzing Baktijd:afhankelijk van de dikte van het beslag 20-25 seconden Benodigd materiaal:steelpan, pollepel, kleine juslepel/ijsschep, wafelijzer met fijne platen Ingrediënten:
- 4 kalkoen-kip of kalfslapjes, dun gesneden - 4 plakjes parmaham - 4 blaadjes salie - een scheutje marsala (italiaanse zoete wijn-vind je in delhaize(is ook superlekker om tiramisu met de mamen ipv amaretto) - zout-peper - scheutje water - boter en olie
voor de wortelkes:
-verse worteltjes in kleine stukjes gesneden -een teentje knflook,niet gepeld , mr gekneusd -zout-peper -verse tym en eventueel een beetje vers bonenkruid -wat water
hoe maak ik het:
-leg op elk lapje een plakje parmaham en een salieblaadje en steek dit vast met twee tandenstokers -verwarm olie en boter tot schuim bijna verdwenen is en leg lapjes met hamkant naar beneden in pan, bak op middelmatig vuur gedurende een 7tal min uutjes tot beide kanten licht gekleurd zijn. -neem uit pan en deglaceer pan met de marsala -kruid met peper en zout -doe de wortelblokjes in een pannetje met alle andere ingredienten en stoof onder deksel zo'n 1O minuten net gaar
-boter om in te vetten of bakvel -750gr magere kwark -175gr suiker (ik verhoogde het gewicht, het eigenlijke recept geeft 75gr, ik vond dit absoluut niet zoet genoeg) -2eetlepels suiker -250ml slagroom -3 eieren -50 gr maizena -200ml melk -50 gr amandelschilfers, licht geroosterd -750 gr aardbeien -200ml aardbeienjam -munt als versiering
-hoe maak ik het:
-vet een ovenschaal van 24cm doormeter in met boter of leg het bakvel erin -(inhoud ca 1,5liter) -klop de kwark, suiker, slagroom en de eieren met de mixer tot een massa -roer de maizena glad met de melk en voeg toe aan mengsel -verdeel de kwarkmassa over de schaal en bak au bain marie in een oven van 175gr (elektrisch), 150gr (hete lucht) gedurende 50 minuten -laat afkoelen -snij aardbeien in niet te kleine stukjes en meng met de 2 eetlepels suiker -roer de jam glad door eventueel een heeeel klein beetje water toe te voegen
dresseer:
-snij een mooi stuk flan en leg op bord, schep op een kant van dit stuk de gemarineerde aardbeien en werk af met een streepje jam en een blaadje munt -strooi er de amandelschilfers over (dit is niet zichtbaar op de foto, in origineel recept zitten ze in kwarkmassa, maar vond dit geen aangenaam gevoel bij het eten)
ham drogen in een oven van 200graden gedurende 5minuten
sausje:
-meng 1 volledige eidooier met een lepel mosterd, zout, peper, een beetje maggi (smaakversterker, vindt je bij de boullions in supermarkt) en 300 ml neutrale olie -zet staafmixer onderaan in beker en begin te mixen, haal de mixer traag naar boven terwijl je mixt -voeg dan een beetje soyaroom toe tot een licht gebonden saus onstaat -voeg zeer fijn gesneden peterselie toe
Ingrid t was weer zeer lekker, zoals gewoonlijk, bedankt voor de receptjes.
cannellonni met een courgette-ricottamousse
wat heb ik nodig:
-cannellonnipijpjes of verse lasagneblaadjes -1 courget -1 tomaat, ontpit en in blokjes -1 eidooiers -300 gr ricotta -30gr gemalen parmezaan -olijfolie -1teentje knoflook -peper, zout en nootmuskaat
voor de rucolacreme (=sausje):
-150gr rucola -1 kartonnetje room -25gr parmezaan, geraspt -zout, peper hoe maak ik het:
-kook de cannellonni 2 minuten in kokend water en spoel direct af. Of gebruik de verse lasagneblaadjes, daar hoef je niks aan te doen op voorhand -meng alle ingredienten voor de vulling en kruid flink af -vul de cannelonni's en leg ze in een vuurvaste schaal
-breng de room aan de kook en voeg de gewassen rucola toe, mix zeer fijn en kruid af, indien de saus te dun is kan je ze een beetje indikken met bindmiddel (maizena) -giet over de cannellonni's en bestrooi met gemalen parmezaan -zet 20 minuten in een voorverwarmde oven van 200graden en garneer met de tomaat
smakelijk. pasta met saus van kalkoen en paddestoelen
wat heb ik nodig:
-2 sjalotjes -1 teentje knoflook -250 gr (kastanje)champignons -wat peterselie -150gr baconreepjes -600gr kalkoenfilets in blokjes -1,5dl kippeboullion -1,5dl rode wijn -250ml room -1 eetlepel gedroogde tym -zout en peper -400gr noedels -100 gr gemalen oude kaas
hoe maak ik het:
-bak in een braadpan de baconreepjes, knapperig -neem ze uit de pan -doe olie in de pan en braad de kalkoen mooi bruin aan, doe dit in delen om het bakproces te behouden -voeg de sjalotjes en champignons toe en bak 5 minuten -schep alles uit de pan , voeg wijn en boullion toe en breng aan de kook -voeg alles behalve de baconreepjes toe en laat 5 a 10 minuten garen -kruid bij met peper en zout -voeg voor serveren de bacon en peterselie toe -dien op met de warme noedels en zet de kaas op tafel voor de liefhebbers
smakelijk. aperitiefhapje van sint-jacobsvrucht met bacon
-smeer 12 sint jacobsvruchten in met een beetje pesto, rol ze in een plakje rauwe ham en prik vast met een rozemarijntakje -bak in een antikleefpan gedurende 1 min aan elke zijde
Als je sla koopt heb je dikwijls teveel, je kan deze prachtig bewaren, tot 5dagen zelfs door hem even te spoelen in water waar je een flinke scheut azijn aan toegevoegd hebt, dan in een vergiet, met deksel, of als je dat niet hebt een bord erop zetten.
zo, met de lente in t land , een handige tip voor veel sla-plezier